İbadete haram karıştırmak
Kayıtsız Üye
1.Mesela gusül alırken çok şu harcayan bir insan(su israfı haram mıdır bilmiyorum ama)ibadete haram karıştırmış olur mu? Küfür olur mu?
2.Radyoda televizyonda ibadete haram karıştıran şeyler izleyip dinleniyor mesela dizide Allah ı anıyorlar ama arkada müzik var şarkıda Allahın ismi geçiyor dizide namaz kılma sahnesi var ama arkada müzik var bunları izlersek biz küfre mi düşeriz?
3.Ailem böyle şarkılar dinliyor arabada ben kapat desem de kapatmazlar yapamıyorlar dizisiz müziksiz bu yüzden onlarla gezmeye gelmek istemiyom ama öbür türlü sinirleniyorlar kırılıyorlar müzik dinleyip günaha da girmemizi istemiyorum küfre de girmemizden korkuyorum ben napcam
Yorum: İbadete haram karıştırmak
1393mk
< 1.Mesela gusül alırken çok şu harcayan bir insan(su israfı haram mıdır bilmiyorum ama)ibadete haram karıştırmış olur mu? Küfür olur mu? >
Küfür yani kâfir olmak iman ile ilgilidir, bir insan müsrifçe davrandığı için kâfir olmaz. Bu bir amel bozukluğudur iman bozukluğu değil.
Furkan Suresi 67: Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; (harcamaları,) ikisi arasında orta bir yoldur.
İsra Suresi 26-27: Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.
Bu ayet müslümanın tüm harcamalarını, su, gıda, kıyafet, otomobil, ev, beyaz eşya vs tüm harcamalarını yönlendirmek için son derece açık ve geçerli bir talimattır. Buradan hareketle çok açık söyleyebiliriz ki israf insanı "şeytanın kardeşi" olarak zikrettirebilecek kadar alçaltıcı, şiddetli bir günahtır. Elbette israf ettiğiniz malın kıymeti ve büyüklüğü de günahın şiddetini belirlemektedir kuşkusuz sırf itibar, statü elde etmek için 4-5 hatta 6-7 bin TL’lere cep telefonu almak, 150-200 bin TL’lere otomobil, milyon TL’lere malikanelerin peşinde koşmak israftır ve nimeti veren Rabbimize nankörlüktür. Bu tarz israflar bir kova fazla su harcamakla bir tutulamaz. Yine de bize düşen israfın büyüğü küçüğüne takılmadan tümüne karşı koymak, bu konuda kendimize çeki düzen verip etrafımızdakileri ikaz etmek ve hakka çağırmaktır.
< 2.Radyoda televizyonda ibadete haram karıştıran şeyler izleyip dinleniyor mesela dizide Allah ı anıyorlar ama arkada müzik var şarkıda Allahın ismi geçiyor dizide namaz kılma sahnesi var ama arkada müzik var bunları izlersek biz küfre mi düşeriz? >
Bunları izlemek ile de küfre düşmezsiniz ancak Allah’ın zaman nimetini Türk dizileri izleyerek israf etmek, kuşkusuz bir kova suyu israf etmekten daha ağırdır. Suyu yerine koyabilirsin ama zamanı yerine koymak mümkün değildir. Toplum ahlakını mahveden, yaşam biçimini temelden değiştirip şirk düzenine dönüştüren bu diziler suretiyle milletimizin beynine operasyon yapılmakta, islami terbiyeden koparılıp benliğinden uzaklaştırmaktadır. Kuşkusuz aklı başında her insan etrafına baktığında bu dizilerin yarattığı tahribatı toplumda gözlemleyebilecektir.
< 3.Ailem böyle şarkılar dinliyor arabada ben kapat desem de kapatmazlar yapamıyorlar dizisiz müziksiz bu yüzden onlarla gezmeye gelmek istemiyom ama öbür türlü sinirleniyorlar kırılıyorlar müzik dinleyip günaha da girmemizi istemiyorum küfre de girmemizden korkuyorum ben napcam >
Ülkemizdeki şarkılarda sıkça rastlanan kadere isyan, Allah’a başkaldırı kokulu şirk şarkıları dinlenmediği ve eşlik edilmediği müddetçe bu tarz şarkıların dinlenmesi ile küfre girmezsiniz. Şarkı dinlenmesi ile ilgili olarak Gazali’nin şu tanımlaması işin şarkı dinlemek değil şarkı seçimi ve dinlediğiniz şarkının sizde yarattığı hissiyatın önemli olduğunu göstermektedir.
Gazali’ye göre;
1) Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan gençler için, yalnızca bu duyguları tahrik eden müzik haramdır.
2) Vakitlerinin çoğunu buna veren, iştigâli âdet haline getiren kimse için mekruhtur.
3) Güzel sesten zevk alma dışında bir duyguya kapılmayan kimse için müzik mübahtır, serbesttir.
4) Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehabdır
Müzikli yerde ibadet