İlim hazinedir, onun da anahtarı sormaktır
Abdullah
İlim hazinedir, onun da anahtarı sormaktır. Dikkat ediniz ve sorunuz. Çünkü ilim ile ilgili sorular sormakla dört kişi birden mükâfatlanır. Soran, cevap veren, dinleyen ve onları seven..
Maksadımız Hakk ilmi olduğunu düşünerek Hadis’i yorumlarsak; Mükâfatlanacak olan dört kişiden bahsedilmektedir ki bunlar;
a) Soran; Resullullah’ın "Soran" dan maksadı, araştıran, inceleyen, ilim öğrenmeye karar vermiş insan demektir ki, eğer niyet hayırlı ise, bu şartlar altında insan Hakk yoluna adım atmıştır zaten.
Soran kişi öğrenmeye hevesli kişidir ve soru sormaya başladığı zaman, öğrenmek istediği şeyi bulur ve ona ulaşır. Sormamak, eğer başka bir maksat yoksa ilgisizliği, konuya kaygısızlığı ortaya koyar ki, tahkiki imanın kapısında kalır içeri giremez.
Bizler; eğer dinimizi hurafesiz, bidatsız olarak öğrenmek istiyorsak, taklid-i iman’dan, tahkik-i iman’a geçmemiz gerekmektedir. Daha açıkcası; sırf büyüklerimizin yapageldikleri olduğu için ibadet yerine, sebep ve sonuçlarını öğrenerek ve mutmain olmuş bir gönülle ibadet etmek daha hayırlıdır.
Hadis-i Şerif’deki mükâfat; tahkiki iman niyetiyle araştıran, soran ve öğrendiği ile amel eden içindir.
b) Cevap veren; Soru, sorulan konunun ehline sorulur. Bu itibarla sorulan soruya cevap verenin ilmine güvenmek gerekir.
İslami ölçülere göre Alim; bu konularda ilim yapan ama en önemlisi ilmiyle amel eden kişilere denir.
Bu hadisde sorulan sorulara cevap veren Alimin de; Hakk’ı ve Hakk ilmini öğrettiği için sevap kazandığı, Hakk Teâla’nın ondan razı olduğu cihetiyle mükafatlandırılacağı anlatılıyor.
c) Dinleyen ; Dünyasal çıkar ve menfaatlerden uzak, riyasız, sırf Allah rızası için, Allah’ın adının anıldığı, ilminin öğretildiği, insanları Allah için iyi ve doğru yola iletecek konuların anlatıldığı, her türlü cemiyetlerde bulunmak da ayrıca Rabbin rızasını kazanmamıza sebep oluyor.
Bu Hadis-i Şerif; Cenâb-ı Hakk’ın, insanlara sevap kazandırmak için ne kadar cömert olduğunun izahını yapan Hadis’lerden biridir. İnsanın nefsinin peşinde koşmayı terkedip, Hakk sohbetlerinin yapıldığı bir mekanda bulunmasını bile hemen değerlendirip ona sevap yazıyor. O’nun rahmeti boldur yeterki layik olalım.
d) Seven ; Allah rızası için sevmenin, insana pozitif değer kazandırmadığı hiçbir alan yok. Siz neyi, nasıl Allah rızası için severseniz sevin mutlaka hayır yolunda değerlendiriliyorsunuz. Allah aşkı ile yapılan herbir hareket size sevap kazandırıyor. İşde burada da;
Allah yolunda ilim yapan, Allah’ın ilmini öğreten, Allah sohbeti yapılan cemiyetlerde bulunanlar kadar; bu sohbette bulunamasa bile, uzakdan onları seven kişi de savap kazanıyor.
Cevap: HADİSİ ŞERİF
ayasofya
Sevgi Zaten Allah Tandır . Anlamlı Ve Güzel Yazı Için Yüreğinize Sağlık
Yanıt: İlim hazinedir, onun da anahtarı sormaktır
Medine
< Cenâb-ı Hakk’ın, insanlara sevap kazandırmak için ne kadar cömert olduğunun izahını yapan Hadis’lerden biridir. İnsanın nefsinin peşinde koşmayı terkedip, Hakk sohbetlerinin yapıldığı bir mekanda bulunmasını bile hemen değerlendirip ona sevap yazıyor. O’nun rahmeti boldur yeterki layik olalım. >
hamdolsun…
gerçekten rahmeti ne kadar bol…ne kadar lütufkar Rabbimiz…
hem Hakk sohbetlerinin yapıldığı ilim meclislerinde bulunurak,o vakit müddetince,Allah rızası için,
dilimizi kulağımızı gözümüzü haramdan sakınmış oluyoruz…bu da Rabbimin bize bir nimeti…ne kadar hamd etsek az…
Allah razı olsun kardeş…Rabbim bu hadisle müjdelenenlerden olmayı nasip eder inşAllah…
ilim hazinedir hadis