Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:12

Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?

Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?

Hoca
Kredi kartı tek çeşit değildir. Faizli olanı var, faizsiz olanı vardır. Gününde ödeneni var, geciktirileni var. Şayet kartla satın aldığınız malın parasını (sözleştiğiniz) günü geçirmeden öderseniz, faize düşmeden ödemiş olursunuz. Böylece kredi kartınızdan gelen bir mahzur söz konusu olmaz.

Kartın borcunu gününde ödemez de geciktirirseniz, elbette borcunuzu faizli ödemek zorunda kalırsınız. Böylece kartınızın mahzuru söz konusu hale gelmiş olur.

Bütün mesele, karta tanınan faizsiz ödeme müddetinin geçirilmemesinde, geç kalıp ta faiz ödemek zorunda kalınmamasındadır. Faiz ödemeden kullanıyorsanız, mahzuru yok. Faiz ödeyerek kullanırsanız mahzuru çok.

Ayrıca kredi kartını veren kurum, alıcıdan tahsil edeceği parayı satıcıya öderken belli bir miktar hizmet ve risk karşılığı kesebilir. Bu faiz değil, yüklendiği hizmet karşılığıdır. Çünkü kimse satıcının müşterideki alacağını kendisi ödeyip de sonra alacak tahsili için uğraşmaya mecbur tutulamaz. Bu hizmet yapılıyorsa bir karşılığı olması gerekir. İslam’da komisyonculuk meşru bir meslektir. Verilen hizmetin karşılığı olan komisyon alınacaktır. Mebsut sahibi Serahsi, ileri bir görüşle yaşadığı beşinci asırda bunu ifade etmiştir.

Aslında en güzeli, kredi kartıyla alış verişe alışmamaktır. Çünkü kredi kartı sanki parasız alış veriş yapıyormuş gibi bir rahatlık sağlıyor sahibine. Ancak ödeme günü gelince biriken borçların yekun tuttuğu anlaşılıyor. Bu defa da pişmanlık başlıyor, hatta hepsini birden ödeme zorluğuyla karşılaşılıyor. Bu durumda ya aile bütçesini zorlayarak ödeme yapılıyor, ya da günü geçirilmek zorunda kalınıyor, faizli ödemeye düşülüyor. Böylece istemeden de faize bulaşma söz konusu hale geliyor.

Okudunuz mu?  Oğlum sürekli sol eli ile yemek yiyor, uyarmamıza rağmen devam ediyor. Sol el ile yemek yemek günah mı?

Bu durumda faizsiz fînans kurumlarının kredi kartını kullanmak faiz ihtimalini önlemekte, bir ölçüde emniyet söz konusu olmaktadır, denebilir.

Ahmed Şahin


Cevap: Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?

sitare
Allah razı olsun hocam güncel ve farkında olmadan hataya düştüğümüz bir konu..


Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek

HakanDilek
Faizli bir bankanın kartını kullanmak kişiyi ne kadar sorumlu yapar?


Soru: Banka

Hoca
Banka bizden hiç kazanmasa dahi en azından faizli bir kurumu ayakta tutmuş oluyoruz. bizden kazanmıyor ama işyeri sahiplerine, bankaya komisyon ödemeye mahkum ediyoruz.
imkanı olan kardeşlerin kullanmamalarını tavsiye ederim


rehnüma01
< Kartın borcunu gününde ödemez de geciktirirseniz, elbette borcunuzu faizli ödemek zorunda kalırsınız. Böylece kartınızın mahzuru söz konusu hale gelmiş olur.

Bütün mesele, karta tanınan faizsiz ödeme müddetinin geçirilmemesinde, geç kalıp ta faiz ödemek zorunda kalınmamasındadır. Faiz ödemeden kullanıyorsanız, mahzuru yok. Faiz ödeyerek kullanırsanız mahzuru çok. >
peki zamanında ödedi diyelim. ya kartı alırken "zamanında yapılmayan ödemelere şu kadar faiz uygulanmasını kabul ediyorum" ibaresinin altına imza atarak harama razı olmanın vebali nasıldır acaba bu düşünülüyormu. Hep müslüman bozuk düzene ayak uyduracak fakat düzen hiç umursamadan müslümanı her türlü günaha bulaştıracak nasıl olsa müslüman koyun nereye çekersem oraya gelir önüne ne konulursa onu yer kim sevmez böylesini. Sakınalım sakınalım hep sakınalım.. Üzülmeyin bunların hepsi ölünce geçecek 🙂

Okudunuz mu?  Kanserden ölenler cennete mi gider?

Hoca
< peki zamanında ödedi diyelim. ya kartı alırken "zamanında yapılmayan ödemelere şu kadar faiz uygulanmasını kabul ediyorum" ibaresinin altına imza atarak harama razı olmanın vebali nasıldır acaba bu düşünülüyormu. Hep müslüman bozuk düzene ayak uyduracak fakat düzen hiç umursamadan müslümanı her türlü günaha bulaştıracak nasıl olsa müslüman koyun nereye çekersem oraya gelir önüne ne konulursa onu yer kim sevmez böylesini. Sakınalım sakınalım hep sakınalım.. Üzülmeyin bunların hepsi ölünce geçecek 🙂 >
cevabı okuyunca bu hadisi hatrıladım
"İnsanlar üzerine öyle günler gelecek ki, faiz yemeyen hiç kimse kalmayacak. Yemeyene dahi tozu toprağı bulaşacak.”


ezdli cündep
< banka bizden hiç kazanmasa dahi en azından faizli bir kurumu ayakta tutmuş oluyoruz. bizden kazanmıyor ama işyeri sahiplerine, bankaya komisyon ödemeye mahkum ediyoruz. >
tespitiniz çok doğru

Okudunuz mu?  Köpeğe domuz eti ve benzeri yasak olan yiyecekler verilir mi?

< cevabı okuyunca bu hadisi hatrıladım
"İnsanlar üzerine öyle günler gelecek ki, faiz yemeyen hiç kimse kalmayacak. Yemeyene dahi tozu toprağı bulaşacak.”
>

Bu hadiste nesaide geçiyor


alyoci
es selamu aleykum

< Şayet kartla satın aldığınız malın parasını (sözleştiğiniz) günü geçirmeden öderseniz, faize düşmeden ödemiş olursunuz. Böylece kredi kartınızdan gelen bir mahzur söz konusu olmaz. >
burada bir bilgi eksikliği sözkonusu.en doğrusunu Allah te’ala bilir.

o da şu; kredi kartı almak için banka ile bir sözleşme imzalanmakta. bu sözleşmenin bir şartı da faiz şartıdır. borç geciktirildiğinde ödenecek olan faiz. böyle bir koşul içeren sözleşmenin kabulüne neye dayanarak cevaz vermektesiniz acaba ? Allah te’ala zinayı yasaklayacak fakat içerisinde "borcunu geç ödersen eşinle zina yaparım" şartı bulunan sözleşmenin kabulne izin verecek öyle mi ? SubhanAllah. Allah te’ala faizi yasaklayacak fakat içerisinde " borcunu ödemessen faiz ödersin" şartı bulunan sözleşmenin kabulüne izin verecek öyle mi ? SubhanAllah. İslam bu gibi şeylerden beridir.

Bilmediklerimizi bize öğreten Allah te’alaya hamdolsun.


mumsema
< burada bir bilgi eksikliği sözkonusu.en doğrusunu Allah te’ala bilir.

o da şu; kredi kartı almak için banka ile bir sözleşme imzalanmakta. bu sözleşmenin bir şartı da faiz şartıdır. borç geciktirildiğinde ödenecek olan faiz. böyle bir koşul içeren sözleşmenin kabulüne neye dayanarak cevaz vermektesiniz acaba ? Allah te’ala zinayı yasaklayacak fakat içerisinde "borcunu geç ödersen eşinle zina yaparım" şartı bulunan sözleşmenin kabulne izin verecek öyle mi ? SubhanAllah. Allah te’ala faizi yasaklayacak fakat içerisinde " borcunu ödemessen faiz ödersin" şartı bulunan sözleşmenin kabulüne izin verecek öyle mi ? SubhanAllah. İslam bu gibi şeylerden beridir.

Okudunuz mu?  İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

Bilmediklerimizi bize öğreten Allah te’alaya hamdolsun. >
ahmed Şahin hocanın görüşüdür/tavsiyeleridir.
tavrın iyi ama örnek hoşuma gitmedi. Bir örnek vereyim; biz Türkiyede yaşıyoruz ve bazen dilemesekde bazı istenilmeyen durumları kabullenmek zorundayız. memur olan herkes de imza atıyor ve yemin ediyor. sözleşmede neler yazılı merak edip bir araştırın da görün…

biz de kullanılmmasından yanayız ama bu ahir zamanda kimse kimseye güvenmez oldu. borç verecek güvenilir kimse bulunmuyor.
şahsen belki onlarca kişiye borç para verdim ama zamanında getiren 2-3 kişi oldu. yarısıda getirmedi. bu güveni öldürüyor ve bizi başka yollara itiyor maalesef…
birde nefsimiz kabarmış hiç kimse kimseye borç isteme gibi bir duruma düşmek istemiyor. nasıl olsa banka var ve dilediğim kadarını veriyor ve minnetsiz.
işte bu gibi durumlar bizi kredi kartına yönlendiriyor.

Okudunuz mu?  Kapanıp tekrar açılmanın günahı nedir?

Allah cc bizi affetsin.


alyoci
es selamu aleykum ve rahmetullah

Allah te’alanın Kur’an-ı Kerim’de faizle ilgili olarak

"Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur. " Bakara 279

Bakın sizinde sitenizde yerverdiiniz bir hadiste Allah Rasulü aleyhissalatu ves selam ne buyurmakta

"İnsanların üzerine öyle bir zaman gelecek ki, faiz yemeyen kalmayacaktır. Yemese bile tozu bulaşacaktır"

Ebu Davud, Buyu’, 3; Nesai, BUyu’, 2; tbni Mace, Ticarat, 58; Ahmed, a.g.e., 2/494.

""Faiz yetmiş üç kısımdır. En basiti kişinin annesiyle nikahlanması gibidir. Ve faizin en kötüsü müslüman bir kimsenin ırzına dil uzatmak gibidir.” Hakim, Müstedrek: 2/37; Bkz. Sahihu’l-Cami’: 3533.

Ben en ufak bir sıkıntıda haramlara meyletmeyi bir iman zayıflığı olarak görüyorum. Şu ayetlere iman eden bir kimsenin ufacık bir sıkıntıda böylesine haramlara meyletmesini tahayyül edemiyorum;

"Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. (Talak-2’den)

Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur. (Talak 3)

Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona işinde bir kolaylık verir. (Talak 4’den) "

Bir de fıkıhta şartları/ölçüleri gayet açık bir biçimde belirlenmiş olan "zaruret hali" ne yazıkki olmadık bir şekilde ağızlara sakız olmakta. Hiç delil ve ölçü gözetmeksizin her isteyen bu fıkhi kaideyi kendine göre yorumlayarak kendince Allah te’alanın yasaklarını meşrulaştırmakta. Allah te’alaya sığınır Ondan afiyet dileriz.

Allah te’ala bu yazdıklarımı okuyanlar için bu şeylerden uzaklaştırma vesilesi etsin. Razı olmadığı herşeyden bizleri uzaklaştırsın. Bir günah, haram yaygınlaştı diye o haramı gözümüzde küçültüp meşrulaştırmasın ki O subhandır. Şüphesiz ki hidayet Allah te’alanın elindedin, dilediğine hidayet verir dilediğini saptırır. Son olarak şu sahabe kavlini ve şu sahih hadisi size hatırlatmak isterim;

"Sizler bir takım ameller yapıyorsunuz ki onlar gözünüzde kıldan daha incedir. Oysa bizler, Rasulullah -aleyhissalatu ves selam- zamanında onları helak eden günahlardan sayıyorduk." (Buhari 11/329)[SIZE=3]

Okudunuz mu?  Ecel nedir? Ömür kısalır ya da uzar mı

"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah’ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir." [Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241)"

hatalar benden doğrular ise bizlere bilmediklerimizi öğreten ve alemlerin Rabbi olan, kendisinden başkasına sığınıp dua etmediğimiz, her türlü hatadan beri olan Allah te’aladandır.

es selamu ‘aleykum ve rahmetullah

edit: Allah rızası için sitenizdeki reklamları biraz gözden geçirin. karşımıza abuk sabuk şeyler çıkmakta aşağıdaki gibi.


Fetva Meclisi
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın yaptığı hizmet karşılığında işyeri sahiplerinden komisyon alması faiz olur mu?

Okudunuz mu?  Bilardo oynamak caiz mi?

Bir iş veya bir hizmet ya da mal karşılığında alınan bedel helaldir. Bankalar verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunmaktadırlar. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın yaptığı hizmet karşılığında anlaşma gereği işyeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.

Okudunuz mu?  Çocuğu sütten kesmek için okunacak dua

Bülent kamber
Acaba caizmi değilmi tekrar düşünün . Bir çok internet sitesinde ve gazetelerin internet sitelerinde aynı cevaplar var.
Bankanın hizmeti , bu caizdir cevabını şu sorulardan sonra düşünüp cevap verebilir misiniz.
Soru 1 . Televizyonda bir tane reklam
Satılan ürünü evladı görüyor ve geliri az veya parası olmayan babasına , baba ne olur al. Çocuk baskı yapmaya başlar ve parası olmadığı halde bankaların hayal satma zincirine takılırlar. O baba evladını mutlu etmek için o ürünü satın alma girişimi için. Arkadaşından , komşusundan veya çevresinden borç para isteyemez. Nasıl açıkkasın ki . Ama çebindeki kredi kartıyla rahatca alır. Aldığı o ürün evladını o kadar çok mutlu eder ama sonrası Hüsran .Taksitler , ödeme kolaylığı adında bunlar nedir. ?
Soru 2. Pos cihazı hizmet bedeli , komisyon veya faiz adında pos cihazı sahibine parası kesilerek ödüyor. Veya pos cihazı sahibine satıcıya kesinti olmadan bekleyip parasının hesaba yatmasını bekliyor.
Bu faiz sistemiyle çalışan banka
Bekleyen satıcıdan nasıl kazanç sağlıyor . ? (Banka bedava iş yapmaz bedava para dağıtmaz)

Soru 3. Parasını veya maaşını bankada dursun kredi kartına günü gelince uğraşmadan öderim diye beklettiği parayı başkasına faizle satabilirmi.?
Pos cihazından hesaba geçen parayı
Firma sahibi hesapta dursun ödenelerim var yine o bankada bekliyor . Yine banka bu parayı reklamlarla umut ve hayal satar gibi satabilirmi

Okudunuz mu?  Kadın gömlek giyebilir mi? Gömleğin cebi sağ tarafta olursa kadın gömleğidir. Erkek giyemez diyorlar

Soru 4. İçki satan dükkandan alışveriş yapmaya bilirsiniz. Faiz satan dükkana neden girdiniz .?

Soru 5 . Finans katılım bankaları faiz yok diyor verdiği kartlarla yaptığımız alışveriş başka bankaların pos makinelerinden de geçiyormu ?

Soru 6 . İçki içmeyen alkol kullanmayan insan . Evinde arabasında veya cebinde zaten ben içmiyorum diye alkolllü içki saklarmı ? .
Soru 7 . Haram işlemeye potansiyel nefsimize hakim olamayan , etrafımızda sokakta televizyonda her yerde bizim bilinçaltımıza yerleşen
Günah işleme dürtüsü nü nasıl yok edeceğiz ? herşeye kolay ulaşarak mı ?

Soru 8 . Birbirine Dost esnaf yok . kötü gün arkadaş esnaf yok. En iyi banka benim banka var yanımda her zaman diyen esnaf var. Ne yalvarıp boyun eğeceğim çekerim kredi diyen . Pos makinesinden gelenden ödenir diyen esnaf var. İşleri kötüye giden , hem beyin hem para gücü sağlayan ortak arayışına gitmiyor. Benden iyi mi bilecek. Kredi çekerim öderim borçlarınmı diyor esnaf.
Bu mu caiz.
Faizlilikmi?
Minnetsizlik mi ?
Bencillikmi?

Soru 7 Katılım bankalarının pos makineleriden çekilen diğer bankaların kredi kartları ne olacak. ?
—-

Bankalar hayal ve umut sattıkları boyunca bu sisteme ben haram diyorum .
Amaç o insanların fakirin fukaranın, daha geçimini sağlayamayanların geleceğini bir köle bir esir gibi kendilerine muhtaç hale getirmek.
Bu bankalar bu kadar masum değil.
Bunların sisteminin içinde yardımlaşma yok. Allah’ın için yapılan hiç bir şey yok.
Bu sisteme alet olmayın insanların
günaha girmeleri veya girmemeleri sizin iki kelimenize bakıyor.
Bide onlara uygun fetva olunca
Allah razı olsunlar , çok yaşalar. yüzlerce kez Söylemler

Okudunuz mu?  Ayrı kalmak nikahı düşürür mü?

İnsanların beynindeki soru işaretlerini
Kolayca silmeyin. Düşünsün herkes

Allah bize kuranı Kerim’de cumartesi olayını anlatıyor . Niye ?

Allah’a emanet olun

(Müslümanlar
kalpleri temizlendikçe mümin olurlar ve kardeş olurlar . Diğer insanlara kardeş olurlar .bir kardeşi gibi tertemiz düşünüp bakarlar. bir tebessümle dahi birbirine yardım ederler.
)


faizsiz kredi kartı veren bankalar, kredi kartı caiz mi, kredi kartı komisyonu caiz mi

Bu kategoride yer alan Diş teli taktırmak günah mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?