Uyarmak ve Kınamak Arasındaki Fark Nedir?

Uyarmak ve Kınamak Arasındaki Fark Nedir?

Omer-PC
Selamun Aleyküm,

Bir kişi günah işledi ve ben bunu uyarmak istediğimde kafam karışıyor.

Şu şekilde,

Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz. (Tirmizi, Fiten, 11; İbnu Mace, Fiten, 20)

Burada demekki düzeltmem gerek diyorum, uyarmam gerek diyorum ama,

"Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz." (Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 5/315, no: 2778; bk. Keşfu’l-Hafa, 2/265)


Kınamak kelime anlamı:
yapılan bir işin, bulunulan bir davranışın, söylenen bir sözün yersiz, uygunsuz, çirkin, kötü görüldüğünü bildirir biçimde söz söylemek.

Ben günah işleyen bir kişiyi nasıl uyarmalıyım ki Kınamak olmasın?


Yorum: Uyarmak ve Kınamak Arasındaki Fark Nedir?

ixa
Eğer yargılarsan kınama olur.
Eğer onu düzeltme niyetin yoksa kınama olur.
Eğer uyarını, nefret ve kin ile yani kendi şahsi duygularınla ifade edersen kınama olur.
İşlediği günahı ve hatayı kastederek ayıplarsan hata olur,çünkü bizler kendimize dönüp bakarsak zaten kimseyi ayıplayacak kadar temiz olmadığımızı hemen görürürz.
Bu gibi durumlarda merhametle yaklaşırsan konuya zaten uyarı ve kınama arasındaki farkı görürsün.Karşındaki anlamıyorsa artık onu kendi haline bırak,baskı kurup iyice uzaklaşmasına sebep olma.Kalpten yaptığı işi onaylamadıkça zaten bir nevi görevini yerine getirmiş olursun.

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();