Yenmesi ve içmesi haram olan şeylerin kokusu haram mı
Kayıtsız Üye
Yenmesi ve içmesi haram olan domuz eti ve içki kokusu haram mı? Dinimiz İslam sitesinde haram şeyler koklamamalı yazıyor.
Haramsa o zaman yemeği de haram eder mi?
Yorum: Yenmesi ve içmesi haram olan şeylerin kokusu haram mı
arifselim
Yenmesi ve içilmesi haram olan şeyleri isteyerek veya zevk almak için koklamak caiz değildir. Ama elinde olmadan bulaşan ve gelen kokudan bir şey olmaz. Bir haramdan tiksinmenin nedeni kalpteki imandan dolayıdır. Öyleyse bize düşen elimizden geleni doğru bir şekilde yapmak ve aşırı ve gereksiz şeylerle uğraşmamaktır.
Yorum: Yenmesi ve içmesi haram olan şeylerin kokusu haram mı
Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim verdiğiniz cevap için aydınlatıcı oldu. Bu sitede ne güzel öğrenmek istediklerimize cevap veriyorsunuz ve sonra daha doğru davranmaya çalışıyoruz. dinimiz hakkında neyin yanlış olduğunu öğrenmek istiyorum. Bi konu aklıma takıldığı zaman o konuyla ilgili herşeyi öğrenmek istiyorum. İmanımı kaybetmek istemiyorum bundan çok korkuyorum. Sizin verdiğiniz cevaptan dolayı şimdi daha iyi hissediyorum kendimi, ama aklıma takılan daha sorular var ve öğrenmezsem içim rahat etmeyecek. Hiçbir sitede bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi bulamadım ve hocalardan da hiç duymadım. İlk kez siz bu konuya cevap verdiniz çok sağolun. Birkaç sorum daha var, bunları da cevaplar mısınız?
1. Kokularla ilgili hadis var mı?
2. Bu kokuları koklamak haramsa o zaman o kokunun kendisi de mi haram? Yemeğe ilip yemek de mi haram olur? (bununla ilgili bir bilgi var mı?)
3. Kedime mama koyduğumda odanın içine yayılıyor koku (bu mama alman marketlerinden) ve bu kokuda yemek yenir mi? (Şunu da yazayım koku hoşuma gitmiyor)
4. Hayvansal maddeli bir yemeğin kokusunu koklamak da haram mı?
5. Parfümlerdeki alkol kokusuyla yemek haram olur mu? Bu alkol tam olarak nasıl birşeydir? Bu bir kimyasal madde midir? İçki gibi midir bu da?
Sağolun cevabınız için. Kedi mamasını etli yiyecek olduğundan sormuştum. Benim sadece anlayamadığım haram kokular yemeğe ildiğinde o yemeğin de haram mı olduğu. Bunu da açıklarsanız memnun olurum. Biri de sormuş bu sitede oda spreyi ile ilgili içinde etil alkol olduğundan ve çok az olduğundan yemeğe zarar vermiyormuş. Üzerimize parfüm sıkınca haliyle odanın içi de kokuyor. Bu alkol kokusu da var ve bu kokuda yemek yenir mi? Bir de aklıma şu hadis takılıyor: Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.
Koklamakla içmek veya yemek aynı şeyler değilse o zaman kokusu haram değil mi? Yine de haram bir şeyi zevk için koklamak caiz olmaz dediniz yani haram olduğunu mu demek istediniz? Bununla ilgili hadis var mı? Biliyorsunuz bir şeye haram diyebilmek için kuranda yazması lazım veya hadis olması lazım. Kokuların haram mı olduğuna dair bir hadis var mı? Yemeğe bulaştığında yemek haram mı olur?
Yorum: Yenmesi ve içmesi haram olan şeylerin kokusu haram mı
arifselim
Koku ile ilgili bir hadis derken ne demek istediğin anlaşılmıyor. Dediğimiz gibi koklamak ile içmek veya yemek aynı şeyler değildir. Yinede isteyerek ve zevk almak için haram bir şeyi koklamak caiz olmaz. Buna örnek olarak bir hadiste şöyle geçmektedir:
"Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkar ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse, zinâya bir adım atmış olur." (Tirmizî, Edeb, 35)
Kedi maması ve benzeri ürünlerden yada necasetlerden gelen kokular elde olmayan şeylerdir ve kokunun ortamda yayılması haram değildir. Alkolü veya alkollü bir maddeyi isteyerek sürünmek ve isteyerek koklamak caiz değildir.
Alkollü parfümlerle ilgili geniş bilgiler için sitemizin içinde arama yaparak daha geniş bilgiler elde edebilirsin.
koku haram