Selamlaşma ile ilgili Hadis-i Şerifler

Selamlaşma ile ilgili Hadis-i Şerifler

rana
Selamlaşma ile ilgili Hadis-İ Şerifler

Ebû Hüreyre (ra)’den rivayete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki; İman etmeden Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de iman etmiş olmazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir işi göstereyim mi? Selamı aranızda yaygınlaştırınız. (Müslim, İman: 17; Ebû Dâvûd, Edeb: 27)

İmrân b. Husayn (ra)’den rivayete göre, bir adam Rasûlullah (sav)’e geldi ve Esselamü Aleyküm (Allah’ın selamı üzerine olsun) , dedi. Peygamber (sav) de On buyurdu. Bir başka adam daha geldi Esselamü aleyküm ve rahmetüllahi. (Allah’ın selam ve rahmeti üzerinize olsun) dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) Yirmi dedi. Bir başka adam daha geldi ve Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh (Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun) dedi. Rasûlullah (sav) de Otuz buyurdu. Yani değişik şekillerde selam verenler, değişik miktarlarda sevap kazandılar. (Dârimî, İstizan, 27)

Ebû Umâme (ra)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Ey Allah’ın Rasûlü! ‘Denildi iki adam karşılaşıyorlar bunlardan hangisi önce selam verecektir?’ Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: O iki adamdan Allah’a en yakın olanı. (Ebû Dâvûd, Edeb: 122)

Câbir b. Abdullah (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle demiştir: Selam konuşmadan öncedir.

Bir kimseyi selam vermeden önce yemeğe davet etmeyin. (Tirmizî)

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu: Binitli yürüyene, yürüyen oturana, az olan guruba selam verir. İbn’ül Müsenna kendi rivayetinde şunu da ilave etmektedir: Küçükler büyüklere selam verir. (Buhârî, İstizan: 17; Müslim, Selam: 27)

Müslüman’ın Müslüman üzerindeki altı haktan biri de selam vermektir. (Müslim)

Bir yere girerken oradakilere selam vermek borç olduğu gibi, çıkarken de selam vermek borçtur. (Beyhaki)

Bir kimse ayrılırken, selam verirse, onların hayırlı işlerine ortak olur. (Rüzeyn)

İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir. (Taberani)

Selamı yayar, açları doyurur, sıla-i rahimde bulunur, gece herkes uyurken namaz kılarsanız, selametle Cennete girersiniz. (Tirmizi)

Genelde, iki kişiden, Allah indinde derecesi yüksek olan önce selam verir. (Tirmizi)

Yemin ederim ki, imanı olmayan Cennete girmez. Birbirinizi sevmedikçe, imana kavuşamazsınız. Birbirinizi sevmek için çok selamlaşınız! (Tirmizi)

Mümin kardeşine selam vermek, yanına gelince ona yer göstermek ve hoşlandığı isimle hitap etmek, aradaki sevgiyi pekiştirir. (Taberani)

Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete götürür. (Hakim)

Tanıdığından başkasına selam vermemek Kıyamet alametidir. (Taberani)


Cevap: Selamlaşma ile ilgili Hadis-i Şerifler

_ fuzuli
güzel hadisler Allah razı olsn aldım!


Yanıt: Selamlaşma ile ilgili Hadis-i Şerifler

adnanbilir-6
Selamlaşmak

Değerli Arkadaşlar!

Selam bir Müslümanın diğer Müslüman kardeşi için hayır temennisinde bulunmasıdır. Selamlaşmak karşıdaki kişi ile ilgi kurmak ve o kişi için emniyet ve güven vermektir.

Milletlerin geleneklerine göre selamlama şekilleri çeşitlilik arzeder. Dinimizde selam verme kısaca Esselamü Aleyküm veya Selamün Aleyküm şeklindedir. Kendisine selam verilen kişi de ve aleykümüsselam şeklinde karşılık verir. Bunun anlamı Allah ın emniyet ve güveni sizinle olsun demektir. Mü ;minlerin birbirleriyle karşılaştıklarında selamlaşmaları dinimize göre sünnettir. Verilen bir selamı almak ise Müslüman için yerine getirilmesi gereken bir haktır.

Sayın Arkadaşlar!

Selam vermek insânî ilişkileri güçlendirir toplumdaki kaynaşma ve dayanışmayı artırır. Müminler arasındaki muhabbeti sağlamlaştırır. Bu hususta sevgili Peygamberimiz Size aranızda sevgiyi artıracak bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız ve verilen selamı alınız.Ey insanlar selamı yaygınlaştırınız. buyurmaktadır. Kültürümüzde mevcut olan iyi günler merhaba günaydın gibi cümlelerle de insanlar birbirleriyle ilgi kurmaktadırlar. Ancak kişinin esenlik ve mutluluk temennisini Esselamü Aleyküm veya Selamün Aleyküm şeklinde ifade etmesi en güzel ve sünnete en uygun olanıdır. Selam yeryüzündeki Müslümanların birbirini tanıyıp kaynaşmasına da vesiledir. Çünkü selam sosyal barışın insanlar arasında sevgi ve muhabbetin gelişmesini sağlayan önemli bir sebeptir.

Yüce Allah ın ve Meleklerinin Cennete giren mü minlere ilk hitabı selam olacaktır. Kur an bunu şöyle ifade eder. Rablerine karşı gelmekten sakınanlar da grup grup Cennete sevk edilirler. Cennete vardıklarında oranın kapıları açılır ve Cennet bekçileri onlara şöyle der: Size selam olsun! Tertemiz oldunuz. Haydi ebedi kalmak üzere buraya girin.

Değerli Kardeşlerim!

Müslümanın evine girdiğinde eşine ve çocuklarına işyerinde arkadaşlarına yolda karşılaştıklarına selam vermesi Allah ın hoşnutluğuna vesile olur. Enes bin Malik in rivayetine göre Peygamberimizin yolda oyun oynayan çocuklara bile selam verdiği ifade edilmektedir.

Sözlerimi , bir ayet meali ile bitirmek istiyorum: Size bir selam verildiği zaman ondan daha güzeli ile veya aynı selamla karşılık verin. Şüphesiz Allah her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.
ALLAHA EMANET OLUN.


Yanıt: Selamlaşma ile ilgili Hadis-i Şerifler

Mustafa Hamûş
"Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh”


gulistan-ank
es selam aleykum
BENDEN SİZE ZARAR KÖTÜLÜK GELMEZ, BARIŞ ESENLİK GELİR.
Allah c.c.razı olsun kardeşim.


Hoca
Size şerri dokunabilecek kötü adamlara rastladığınızda, onlara selam veriniz. Ta ki, size karşı olan kötü düşünce ve düşmanlıkları dinsin.
Hadis (Beyhaki).


Hoca
Selâmlaşmak
İnsanların karşılaşmaları veya ayrılmaları durumlarında birbirlerine güzel söz ve temennilerle mukabele etmeleri diğer bir ifadeyle tahiyye de bulunmalarıdır. Yüce Allah müminlerin selamlaşmasını istemektedir:
فَاِذَا حُيِّيْتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِاَحْسَنَ مِنْهَا اَوْ رُدُّوها
"Size bir selam verildiği zaman, ondan daha iyisiyle mukabele edin veya aynıyla selam verin…" (Nisa 4/ 86)
Şu hadis-i şerif de kimin kime selam vereceğinin esaslarını ortaya koymaktadır.
يُسَلِّمُ الرَّاكِبُ عَلى المَاشِي، وَالمَاشِي عَلى القَاعِدِ، وَالْقَلِيلُ عَلى الكَثِيرِ.:
"Binekte olan yürüyene, yürüyen oturana, az çok’a selam verir." [1]
Selâm, müslümanlar arasında sevgi bağlarının kurulmasında önemli bir araçtır. Selâm vermek sünnet, almak ise farzdır. Peygamberimiz (s.a.s.) selâmı yaymamızı, tanısak da tanımasak da her müslümana selâm vermemiz gerektiğini bununla da imanımız olgunluğa erdiği için Cennet’e gireceğimizi müjdelemiştir. Bu nedenle gençler ihtiyarlara, binek üzerinde olanlar yürüyenlere, yürüyenler oturanlara, arkadan gelenler önden gidenlere, bir kişi çok kişiye selâm vermelidir. Selâma daha güzel bir şekil de karşılık vermek gerekir Verilen selâmı alma durumunda olmayana selâm vermek mekruhtur. Yemek yiyene, namaz kılana, Kur’an okuyana, hutbe dinleyene selâm verilmemelidir.Topluma verilen selâma bir kişi karşılık verirse, diğerlerinin selâm alma sorumluluğu kalkar. Selâm getiren birinden selâmı almak, mektupta yazılı selâma ya mektupla ya da o anda sözle karşılık vermek gerekir. Eve girerken ev halkına selâm verildiği gibi ayrılırken de selâm vererek ayrılmak güzel bir iştir.


[1]Müslim, Selam 1. II, 1703.


imam
selamlaşma hadislerine ilave olsun:)

selam 2 şekilde verilir

1- esselamu aleykum
2- selamun aleykum

selama 1 şekilde cevap verilir.

1-ve aleykumusselam

not: selam verme ve alma şekline "ve rahmetullah" veya "ve rahmetullahi ve berekatuhu" eklenebilir.


Kayıtsız Üye
selam vemek insanlar arası muhabbeti sevgiyi saygıyı artırır


Kayıtsız Üye
çok güzel…


Kayıtsız Üye
çok güzel yazmışlar çok şey ögretti bizlere


Hoca
Selamlaşma ile ilgili Hadis

Hz. Peygamber, çocuklara rastladığında, onlara selam verirdi. Hadis-i Şerif (Buhari).


kayıtsız üye
Allah sizden razı olsun ödevime yardımcı oldunuz için çok teşekkür ederim


Kayıtsız Üye
Çok güzel bravo ben bunu yazdım size tavsiye ederim teşekkür ederiz yaptığınız için


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm


mum
< selamün aleyküm >
Selam yanlış yazılmış "Selamun" olması gerekir veya "esselamu" olmalı

SELAM HAKKINDA EN MEŞHUR HADİS

‘Biriniz, bir meclise vardığı zaman selam versin, meclisten ayrılırken de selam versin. Birinci selam sonucundan daha önemli değildir’

Hadisin kaynağı: Ebu Davud 5208, Tirmizi 2848, Buhari Edebu’l-Müfred 1007, 1008, Ahmed


selam ile ilgili hadisler, selamlaşma ile ilgili hadisler, selamla ilgili hadisler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();