Resulullahın sünnetini terk etmek
tatlici
selamün aleyküm.günümüzde sünnet-i seniyyeye karsi bir tutarsizlik var.mesela namazlari kilarken sünnete ne gerek var ben farz olani yaparim diyenlere cokca rastlanir oldu.
1- Sünnetler yerine kaza kılan, sünneti terk etmiş olmaz. Çünkü Peygamber efendimiz, farzın yanında nafile namaz da kılardı. Kıldıkları bize sünnet olmuştur. Beş vakit namazın sünnetlerini kılmaktan maksat, o vakit içinde, farzdan başka bir namaz daha kılmaktır. Farzın yanında kaza kılınca yine sünnet kılınmış oluyor. Sadece farz kılıp yanında hiçbir şey kılmayan, ancak o zaman sünneti terk etmiş olur. (Nevadir-i Fıkhiye)
2- Kaza borcu olanın sünnet ve nafile kılması, ahmaklıktır. Dört mezhepte de kaza kılması gerekir. Din kitaplarında diyor ki:
Kaza namazı borcu var iken, nafile kılmak ahmaklıktır. (Bey ve Şira risalesi)
Hazret-i Ali’nin rivayet ettiği hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Farz namaz borcu olanın nafile kılması, doğurmak üzere olan hamileye benzer. Doğumu yaklaşmışken, çocuğu düşürür. Artık bu kadına, hamile de, ana da denmez. Bu kimse de böyle olup, farz namazlarını ödemedikçe, nafile namazları kabul olmaz.) [Zahire-i Fıkh, Fütuh-ul-gayb m.48] (Bu hadis-i şerifi açıklayan Hanefi âlimlerinden Abdulhak-ı Dehlevi hazretleri buyuruyor ki: Bu hadis-i şerifi gösteriyor ki, farz borcu olanın, sünnetleri de kabul olmaz. Çünkü sünnetler de nafiledir.)
Seyyid Abdülkadir-i Geylani hazretleri buyurdu ki:
(Farz namaz borcu olanın nafilesi kabul olmaz) hadis-i şerifi gösteriyor ki, farz borcu varken nafile ile meşgul olmak ahmaklıktır. Kaza borcu olanın nafile kılması, alacaklıya, borçlunun hediye götürmesine benzer ki, elbette kabul olmaz. Mümin bir tüccara benzer, farzlar sermayesi, nafileler ise kazancıdır. Sermaye kurtarılmadan kâr olmaz. (Fütuh-ul-gayb m.48)
Hazret-i Ebu Bekir, Hazret-i Ömer’e yaptığı vasiyette buyurdu ki:
Üzerinde farz borcu olanın nafile ibadetlerini, Allahü teala kabul etmez. (Kitab-ül Harac)
3- (Sünnetimi terk edene şefaat etmem) hadis-i şerifindeki sünnet, namazın sünnetleri değildir, diğer sünnetler de değildir. İslamiyet demektir. Burada sünnet, yol demektir. Benim sünnetim demek, benim yolum demektir. Şeyh-ul-islam İbni Kemal Paşazade hazretleri, (Şerh-ı hadis-i erbain) kitabında, (Sünnetimi terk edene şefaatim haram oldu) hadis-i şerifini açıklarken buyuruyor ki: Bu hadis-i şerifteki sünnet, İslamiyet demektir; çünkü mümin, büyük günah işlese de şefaatten mahrum kalmaz. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ümmetimden, büyük günah işleyenlere şefaat edeceğim.) [Ebu Davud]
Gerek namazın sünnetlerini ve gerekse diğer sünnetleri terk etmek, büyük günah değildir. Büyük günahlara şefaat edilince, sünneti terk edene elbette şefaat edilir.
(Sünnet yerine kaza kılma, şefaatten mahrum kalırsın) diyenlerin, aşağıdaki sünnetlerin çoğunu yapmadıkları görülür:
1- İki kişi de olsa, farz namazı cemaatle kılmak.
2– Namazları sarık veya takke ile kılmak.
3- Abdestte, eli ve ayakları üç defa yıkamak.
4- Abdest alırken başı kaplama mesh yapmak. [Maliki ve Hanbeli’de farzdır].
5– Misvak kullanmak.
6- Kuşluk, Evvabin, Teheccüt Tehıyyet-ül-mescid, Sübha namazı kılmak.
7- İstişare ve istihare yapmak.
8- Aksırınca Elhamdülillah demek.
9- Ödünç verirken iki şahit bulundurmak veya senet yazmak. Vacib diyen âlimler de vardır.
10- Sünnete uygun selam vermek.
11- Cuma günü gusletmek.
12– Duada elleri sünnete uygun açmak.
13- Faydalı işe başlarken, Besmele çekmek.
14- Yatağa abdestli girmek.
15- Biri ölünce veya kötü bir haber duyunca, (İnna lillah ve inna ileyhi raciun) demek sünnettir.
Genelde terk edilen diğer sünnetlerden bazıları da şunlardır:
1- Sakalı bir tutam yapmak.
2- Bıyıkları kaşlar kadar uzatmak.
3- Yemeğe tuz ile başlamak, tuz ile bitirmek.
4- Sofrada sirke bulundurmak.
5- Gece ibadet edenler için Kaylule yapmak. [Öğleden önce biraz uyumak].
6– Yaptığı işlerde teke riayet etmek. [1, 3, 5, 7 gibi].
7- Müslümanın evine sağ ayakla girip sol ayakla çıkmak. [Camiye de böyle girip çıkılır. Mubah olan yerlere sağ ayakla girilip sağ ayakla çıkılır. Tuvalete, sol ile girilip sağ ile çıkılır.]
8- Kesilen tırnaklarla saçları ve çekilen dişleri gömmek.
9- Cuma günleri ziynetli elbise giymek.
10– Yemeklerden önce ve sonra elleri yıkamak. [Yemekten önce yıkanan elleri, kurulamamak da sünnettir.]
Bu sünnetlere uymak elbette büyük nimet ve saadettir ama bunlardan bir kısmını yapmayan Müslümana, (Sen şefaatten mahrum kalırsın) demek çok yanlış olur; çünkü Peygamber efendimiz, büyük günah işleyenlere bile şefaat edecektir. (Ebu Davud)
Cevap: resullahin sünnetini terk etmek….!
şuur
Değerli tatlıcı kardeşim,
Peygamber efendimizin bir hadisini size hemen aktarayım.”Zorlaştırmayın kolaylaştırın,müjdeleyin korkutmayın.”işte buna uymak en güzel sünnet.
Özellikle şunu belirtmeliyim.Namazın 5 şartı var deriz inanırız ve biri eksik olursa o namaz gerçek bir namaz olmamış,eksik bir namaz(Allahımız kabul eder inşAllah) statüsündedir.
Maun 45 ayetini bir kez daha okuyalım.Yüce Allah kime söylüyor bu sözü.
Namazlarımızda kaç değerli kardeşim HADESTEN TEHARET li namaz kılabiliyor yada hadesten teharetin ne anlama geldiğini biliyor?
HADESTEN TEHARET=Hadiselerden temizlenmiş bir ruh hali ile,Huşu içinde olmak.
Namazlarımızda güncel işlerimizi,Allahtan gayrıyı aklına getirmeden secde edebilen kardeşlerim olursa bilsinki peygamber efendimiz bu namazı övüyor.
Buna örnek olarak Hz.Alinin 2 namazı anlatılır.
1-Hz.Ali namazında peygamber efendimiz kendisine hangi hırkasını verecek diye düşünerek namaz kılıyor.(Hadesten teharetsiz namazı)
2-Savaşta ayağına batan oku namaza durayım öyle çıkarın deyip kıldığı namaz.
Kardeşim,sünnet elbette önemli ama farz olmazsa olmaz.Farzın kazası olmaz.Allahla borç alış veriş ilişkisi olmaz.Farz zamanla daimdir,zamanı geçirilen farz için Allahın affını dileriz.Çünkü ondan ayrı olmak onsuz iş yapmamak bize farz.Yapabildiğimiz kadar.Allah fiziksel şekillere bakmaz Allah gönüllere bakar.Yapabildiğimiz kadar ama gönülden.Lütfen korkutmayalım.Eksiksiz yüce Allah(cc).Hoş kalınız
Yanıt: resullahin sünnetini terk etmek….!
Şema
şuur kardeşim yazdıklarnı okudum. islami terimlere yeni anlamlar veriyorsun /kendince yorumluyorsun ve bunlar kafa karışıklıktan başka bir işe yaramaz.
aç bakayım bütün fıkıh kitaplarını hadesten taharet neymiş:S
Soru: resullahin sünnetini terk etmek….!
tatlici
selamün aleyküm.kiymetli degerli kardesim.yazdiginizdan anladigim sünnet-i seniyyeyi yasamak ZORLASTIRMAK anlamina mi geliyor.!bakiniz tartisma degilde paylasim için buradayiz.yanliz yazdiginiz hadesten taharet ibaresini lütfen tekrar tekrar arastirin ve bize öyle yaziniz.hz.ALLAH celle ala hazretleri peygamber s.a.s efendimizi bizlere rahmet gönderdigini ve hatta onun bize getirdigi her seyi sorgusuz sualsiz tam bir teslimiyyet içinde alip haytimiza gecirmemizi emrediyor.malum sizde bilirsiniz ki;ALLAH azimüssan ayetlerde bir tavsiye bab,i birde emir bab,i uylgulamistir.bu tefsir ve muhaddis alim leri tarafindan acik ve net olarak anlatiliyor.lütfen suur kardes hadis kitaplarini ve kur`an tefsirlerini dikkatle inceleyiniz.ayrica hatali yazim olmussa ve siz beni uyarirsaniz ben mütesekkir olur;size de ayrica dua ederim.yaziyi tekrar kontrol ediniz.ben orada farzlari hasa kücümsemedim ama sünnet-seniyye hz.kur’ani en iyi bir sekilde aciklayicidir.ayrica KIME BENZERSENIZ ONLARDANSINIZ hadisin-ide düsünelim. selam ve dua ile. kalbinizi kirdimsa hakkinizi helal ediniz.tesekkürler.
şuur
< şuur kardeşim yazdıklarnı okudum. islami terimlere yeni anlamlar veriyorsun /kendince yorumluyorsun ve bunlar kafa karışıklıktan başka bir işe yaramaz.
aç bakayım bütün fıkıh kitaplarını hadesten taharet neymiş:S >
Sevgili Şem’a,
Yüce Kitabımız her devre her akla her gönüle ”özünden sapmadan”muhkem ayetler dışında farlı anlayışlara açık olurken(müteşabih) benim hadesten teharet için,huzura durduğumuzda her türlü dünyevi pislikten temizlenmek duru bir akıl ile Allah’a yönelmek anlamı veremiyorum?Kafalarımız karışmaz inşAllah.Farklı bir bakış açısı huşu içinde niçin namaz kılamadığımızı belki açıklar.
Tatlıcı kardeşiminde yüreğine sağlık yaklaşımı için.Peygamberimizi bilmeyen tanımayan onu ve hayatını okumamış özünü sevememiş geleneksel müslümanlar için ağır bir yük zorunlu bir vazife görülen namazı hiç olmazsa farzlardan başlatalım bu onlara zor gelmeyebilir.Peygamberimizi tanıyıp sevdikçe sünnetini de sever hale geleceklerdir demekti maksadım. hoş kalınız.
tatlici
selamün aleyküm.kiymetli suur kardesim tekrar tekrar söylemek ihtiyaci duyuyorum.insaAllah kalbinizi kirmadik.hakkinizi helal ediniz. kusurumuz olduysa affola. selam ve dua ile.ALLAH SIZDEN VE ÜMMET- I MUHAMMEDDEN RAZI OLSUN:KISA ZAMAN ICIN DE GENC YASLI CÜMLEMIZI UAYANDIRSIN AMIN AMIN AMIN.
TC_Baron
Selamünaleyküm Ve Rahmetullah kardeşlerim,
Hocam ben vesveseli bir yapıya sahip olduğumdan mütevellit genelde sünnet namazlarını kılmıyorum. Şöyle ki : 4 rekat namazı takıntılarımdan ( besmele çekerken "R"’yi bastırmadan söylersem baştan başlamak gibi ) dolayı bazen 8, bazen de 12 rekat kıldığım oluyor. Bu yüzden namazda farzı kılıyorum. Gusül abdesti alırken normal bir insandan kat kat daha fazla vesveseye sahip olduğumdan sünnetleri yapmıyorum. Sadece besmele, niyet, 3 ağza, 3 burna, 3 başa, 3 sağ omza, 3 sol omza dökünüp çıkıyorum. Konuyla ilgili sorularım şunlardır :
1- Namaz kılarken sünnet namazlarını kılmazsam namazım kabul olur mu ?
2- Gusül abdesti alırken sünnetleri yerine getirmezsem guslüm kabul olur mu ?
Ben eskiden sünnetler zorunlu olmayan şeylerdir diye biliyordum. Fakat bazı sitelerde "Sünneti terk eden ahirette azarlanır, yaptığı amel kabul olmaz." diye gördüm. Bu yüzden içime bir vesvese düştü. İlmini, bilgisini ve yardımını esirgemeyen herkesten Allah razı olsun. O halde Allah’a emanet olunuz.
Hastalık için psikologa başvurdum. OKB tanısı koydu. Hastalığımın da fazlasıyla ilerlemiş olduğunu düşünmekte. Neyse ki bu rahatsızlığı veren de Allah alacak olan da. Bu yüzden pek sıkıntı etmiyorum. Nureddin hocamın videosunu da inşAllah izleyeceğim. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyorum. Sünnet konusunda yardımcı olmuşsunuz fakat aydınmadım. Sorum şu :
1- Kıldığım namazlar kabul oldu mu ?
2- Gusül abdestim kabul oldu mu ?
Verdiğiniz cevap için fazlasıyla müteşekkirim, Allah razı olsun. O halde Allah’a emanet olunuz.
mum
Öncelikle vesvese hastalığını tedavi etmelisiniz. Sünneti yerine getirmemek şeytanın önerisi yani bu da şeytandan bir vesvese.
Nureddin Yıldız hocanın vesvese sohbetini mutlaka izleyin ve uygulayın.
sohbetin ismi "ŞEYTAN SALINCAĞI"
benim sünnetimi terk eden, sünnetimi terk eden, sünneti terk eden bizden değildir