Diyanet Güneş ve Akşam Saatleri Farkı
Kayıtsız Üye
Merhaba,
Diyanet namaz vakitleri tablosunda güneş ve akşam saatleri 7 dakika farklı. Tablonun hemen altında astronomik güneş doğuşu ve batışı saatleri bulunuyor. Güneşin doğuşu 7 dakika daha sonra, batışı ise 7 dakika daha önce. Bunu danıştığım kişiler temkin süresi olduğunu söylediler ancak şöyle bir durum var.
1) Güneş doğmaya yakın sabah namazının farzına duran birisi selam verdiğinde Diyanet saatinin girdiğini görürse namazı kaza mı etmeli yoksa temkin vakti içinde olduğu için sahihi mi kabul etmelidir?
2) İkindi namazı farzına geç kalan birisi güneş battıktan sonra Diyanet saatine göre henüz akşam girmediğini görüp namazını kılar ise sahih midir?
3) Temkin amaçlı farklı bir zaman belirtilmesi insanların sahih olan namazlarını kaza etmesine, sahih olmayan namazları da sahih zannetmesine sebebiyet vermiş olabilir mi?
Teşekkürler
Yorum: Diyanet Güneş ve Akşam Saatleri Farkı
arifselim
Merhaba. Günümüzdeki teknolojinin imkanlarıyla vakitlerin tespit edilmesi büyük bir nimettir. Yine aynı şekilde diyanet güvenilir bir kurum olup takvim vakitlerine de güvenerek namazlarımızı kılabiliriz. Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir şey vardır ki her müslüman bakarak, görerek ve dikkatli davranarak namazlarını eda etmelidir. Yani bu takvimler kesin değildir sadece bizlere yardımcıdır. Takvimde güneşin doğuşuna 10 dakika kalmış olsa bile gözüyle güneşin doğmaya başladığını gören kişi gözüyle gördüğüne riayet etmek zorundadır. Bu temkin vakitleri olsa bile bu hususlara dikkat edilmesi zaruridir.