Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

Hesna
Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır.

Cünüp olan kimsenin yıkanmadan tıraş olması ve tırnak kesmesi haram olmasa da iyi değildir. İmam-ı Gazali. İhyâü Ulum ed-Dîn kitabında şöyle diyor: Cünüp olan kimsenin tırnak kesmesi, tıraş olması, etek ve koltuk altını temizlemesi, kan aldırması veya vücuttan herhangi bir parça kopartması uygun değildir. Çünkü âhirette bütün vücud geri döneceğinden yıkanmadan kesilen veya tıraş olunan şey cünüp olarak dönecektir(Mügni’ I -Muhtaç, c. I. s. 75; Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar )

Niçin cünüpken değil de yıkandıktan sonra yapmalı bunları?

İnsan mükerremdir ve onun mükerrem olan bütün azalarına itina ve saygı gösterilmelidir. Bu, tırnak da olsa, ait olduğu bedenden kirlilik halindeyken ayrılmamalıdır.

İşte bu incelikten dolayı insan bedeninden kıl, tüy, tırnak parçaları gibi şeyleri cünüpken kesip atmamalıdır.

Şayet cünüpken tıraş olur, tırnak keser, bedeninden herhangi bir parça ayrılmış olursa guslüne bir zarar da gelmez, mani filan da olmaz. Sadece (mekruh) işlemiş olur. Bu da böylece biline.

Muayyen ve lohusa hali devam eden hanımlar için de böyledir. Onlar da bu müddet içinde böyle bir temizlik yapmamalı, bu halden çıktıktan ve guslettikten sonra böyle temizliği yapmayı tercih etmeliler.

Şayet yaparlarsa elbette bir şey de lazım gelmez. Gusül (arz ettiğimiz gibi) sahih olur. Bir vesveseye kapılmaya da gerek yoktur.

Kadınlar adet ve lohusa dönemine girmeden önce beden temizliğini yapmaya özen göstermelidir. Ancak özellikle lohusa döneminin uzun olması nedeniyle beden temizliğine tekrar ihityaç olursa bunlar için bir özür olabilir.

Ahmed Şahin


Cevap: Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

handecanan
ahirette bütün vücudun geri dönmesine takıldı kafam.yani bütün ömrümüz boyunca kestiğimiz saç,sakal,tırnak,tüy.vs,geri dönecekse işimiz biraz zor görünüyor.bütün o kesilenleri taşımamız zor olmaz mı?


Yanıt: Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

rana
Allah c.c. razı olsun

Adetli veya lohusa durumunda bulunan bir kadının, bu durumda avret mahalli temizliği yapması mekruhtur. Bu, yıkandıktan sonra olmalıdır.
Avret mahalli ve koltuk altı temizliği en az yedi gün içinde, en çok ise 40 gün içinde yapılmalıdır. Kırk günü geçmemelidir.
Aynı şekilde adetli iken tırnak kesmek mekruhdur. Yıkandıktan sonra kesmek gerekir.
Cünüp olan erkek ve kadın da aynı durumdadır.

Kaynak:
Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN


Soru: Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

Hoca
< ahirette bütün vücudun geri dönmesine takıldı kafam.yani bütün ömrümüz boyunca kestiğimiz saç,sakal,tırnak,tüy.vs,geri dönecekse işimiz biraz zor görünüyor.bütün o kesilenleri taşımamız zor olmaz mı? >
bütün artıklar dönmez kardeş. ihya-u ulumiddin kitabında belirtildiği gibi cünüp ve hayızlı iken kesilen tırnak ve kıllar şehadet için getirtilecekler.

< Selamun Aleykum

Benim aklıma takılan peki bu halde dökülen saç tellerimiz??
Onlardamı o şekilde dönecek acaba >
ve aleykumusselam ve rahmetullah. istenmeden dökülüyorsa zaten sorun yok. önemli olan bilerek kesmemek.

Kardeşler ben kaynağını sormuştum ama cevap hala gelmedi. İhya dışında bu konunun işlendiği başka güvenilir eserler var mı?


Hesna
İslam Fıkıh Ansiklopedisi-

HAYIZLI İKEN TIRNAK KESMEK Hanımlar adetli günlerinde saç ve tırnak kesebilirler mi? Bu artıkları yakmakta ya da çöpe atmakta dinimizce bir mahzur var mıdır? Vücuttan cünüpken tırnak v.s. kesilirse, sonra yıkanıldığında gusül tamam olmuş olur mu?
Bu konuda âdetli de cünüp hükmündedir. Vücudtan tırnak ya da tüy kesmesi mekruhtur. Bir zaruret yoksa temizlenmeyi beklemelidir. Bu tür artıkları imkân varsa biriktirip sakin bir bucağa gömmek gerekir. Şehirlerde olup gömecek yer bulamazsa, çöpe atmaktansa yakmak daha iyidir. (Allah’u a’lem) Bunun gusülle alâkası yoktur. Gusül tamamdır.

İslam Fıkıh Ansiklopedisi-Devamı

HAYIZLI IKEN TRAŞ Hayızlı iken vücuttan tüy koparılmaz, tırnak kesilmez gibi söylentiler var. Bunun doğruluk derecesi nedir? Lohusa da aynı durumda mıdır? Ayrıca devamlı olan renksiz, kokusuz akıntı özür sayılır mi? Namaza mâni midir?
Fıkıh Kitaplarının:
Âdetli, lohusa ve cünübün yapması haram olan şeyler bölümlerine bakıldığında, vücutlarından tüy yolmaları, traş etmeleri, ya da tırnak kesmeleri gibi temizliklerin sayılmadığını görürüz. Bu da bu davranışların, bu halde iken hâram olmadığını gösterir. Ancak helâl olduğunu da söyleyenler de yoktur. Hattâ Gazâlî, öbür dünya’daki dirilme bedenen olacâğından (haşr-ı cismânî) ve bu dünyada iken insandan kopan her parça; orada koptugu yere yeniden takılacağından, bu hallerde iken tüy yolmaları mekruh olduğunu söyler. ( Hindîyye V/358) Bazı fetvâ kitaplarında da: "Cünüpken vücudundan tüy koparılmayacağın da bilmek gerekir." ( Nemenkânî, N/206) denir. Ancak koltuk altı; kasık ve tırnak temizliğinin kırk gün geciktirilmeşinin tahrimen (harama yakın) mekruh olduğunu düşünürsek diyebiliriz ki, temizlik süresi kırk günü aşmayacaksa, âdetli; lohusa ve cünübün vücudundan bir şey koparmaması gerekir. Aşacaksa "zararların hafif olanını" seçer ve bu tür temizliklerini yapabilir.
Renksiz ve kokusuz akıntı; pamuk kullanılmak suretiyle önlenebileceği için, özür değildir. Pamuk kullanılır ve akıntının dışarı çıkması önlenirse, aldığı abdestle istediği kadar namaz kılabilir. Bunu daha önce abdest bahsinde görmüştük.

:mum araştırırken bu bilgileride buldum:


cimcime1453
es selamü aleyküm benim kafama takıldı bu şimdi.ya arkadaşlar bilirsinizki cuma günleri tırnakları kesmek sünnettir ve bunu kendine adet etmiş bir insan haliyle bir haftada tırnakları uzar ve kesmeden bir gün önce diyelimki hayz oldu bu kardeşimiz şimdi bir hafta daha beklemesimi gerekir tırnak uzatmak iyi bir şey değildir bildiğim kadarıyla.sürekli toplum içindeyiz o tırnaklarla nasıl yemek hazırlanır veyahut nasıl iş yapılır müslüman dediğin her halukarda temiz olmalıdır bence.bazı tüylere gelince onlarda ter ve kokuya sebep olmaktadır ve özellikle hayzlı günlerde bu ter ve koku artar, neden temiz olmak varken o kokuyu çekelim ki.bana bu sebeplerden dolayı pek doğru gelmedi açıkcası.daha kaynağı kuvvetli bir delil varmıdır acaba ?


Şema
< es selamü aleyküm benim kafama takıldı bu şimdiya arkadaşlar bilirsinizki cuma günleri tırnakları kesmek sünnettir ve bunu kendine adet etmiş bir insan haliyle bir haftada tırnakları uzar ve kesmeden bir gün önce diyelimki hayz oldu bu kardeşimiz şimdi bir hafta daha beklemesimi gerekir tırnak uzatmak iyi bir şey değildir bildiğim kadarıylasürekli toplum içindeyiz o tırnaklarla nasıl yemek hazırlanır veyahut nasıl iş yapılır müslüman dediğin her halukarda temiz olmalıdır bencebazı tüylere gelince onlarda ter ve kokuya sebep olmaktadır ve özellikle hayzlı günlerde bu ter ve koku artar, neden temiz olmak varken o kokuyu çekelim kibana bu sebeplerden dolayı pek doğru gelmedi açıkcasıdaha kaynağı kuvvetli bir delil varmıdır acaba ? >

ve aleykümüsselam
adetli iken ve cünüp iken tırnak kememek ve tüy yolmama konusunda hiçbir kitap yazmaz sadece imam gazali ihya adlı kitabında yazmış o da kaynaksız.

ben cünüpken tıraş oluyorum ve hiçbir sakınca görmüyorum.
sakıncası olduğu ile ilgili sünnetten bir delil getirilmedikçe kesmeye devam edeceğim.


hbevci
İMAMİ GAZALİ burda çok ınce dusunmus,her halukarda ınsan bedenındekı seylere saygıyı on plana almıs,tıtız davranmıs.takvasını yukseltmıs(ALLAH ALEM).herseyı manevı temız olarak yapmayı ogutlemıs.yapabılen uygulayabılenlere ne mutlu dıyorum.
paylasım ıcın teşekkürler.


Zeineb
Benim hayız dönemlerinde tırnaklarım uzunken kesiyorum.
Tırnakta gözle görülür bir pislik olmuyor ama, deriye dek ulaşmış bir renk değişimi oluyor, içime sinmiyor o şekilde gidip gusül almam.
Nasıl olacak bu iş :S


imamhatipli42
< Benim hayız dönemlerinde tırnaklarım uzunken kesiyorum.
Tırnakta gözle görülür bir pislik olmuyor ama, deriye dek ulaşmış bir renk değişimi oluyor, içime sinmiyor o şekilde gidip gusül almam.
Nasıl olacak bu iş :S >

Hakkında kesin bir hüküm bildirilmemiş bir konu sadece İmam Gazalinin eserinde geçiyor onun da kaynaklı delili yok. Sağlam bir delil çıkana kadar tırnak kesmeye ve traş olmaya devam.


BEYAZ_gul
Şüpeli seyden kacinmak gerekmezmi Imamhatipli kardesim.
Sahsen ben Imam Gazali boyle dedigise vardir bir bildigi.
Baska kaynak bulamasamda Şüpeli oldugu için .
Onun soyledigini uygularim;) baska care bulamiyorum
Ama Arastirmaya devam INSALLAH.


Kayıtsız Üye
cennette ve cehennemde bedenler çok büyük olacagından onlar normal olacak


Hoca
< İMAMİ GAZALİ burda çok ınce dusunmus,her halukarda ınsan bedenındekı seylere saygıyı on plana almıs,tıtız davranmıs.takvasını yukseltmıs(ALLAH ALEM).herseyı manevı temız olarak yapmayı ogutlemıs.yapabılen uygulayabılenlere ne mutlu dıyorum.
paylasım ıcın teşekkürler. >

size göre saç sakal ve tırnak kesilmemesi takva ama birilerine göre değildir.
biz keseriz 🙂


Kayıtsız Üye
Emin olmadan fetva veriyorsunuz insanlarinda vebaline giriyorsunuz… yanlış yapiyorsunuz…!!!


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum cunupken turnaklarin arasindaki pisligi temizlemek gunahmi bide diyelimki temizlemeden abdest alcam ayak tirnaklarimi temizlerken kir tirnagin arasina girdi ve banyodan ciktiktan sonra fark ettim o zaman abdest kabul oluyomu olmuyomu


Şema
Tırnak arasındaki kir su aldığı sürece gusle engel değildir.
Gusülden sonra tırnak arasını yıkayın yeter yeni gusül almaya gerek yok


Kayıtsız Üye
Tabikide herkesin kendi kararı kesin bir delil yok gibi gözüküyor şuanda ama sahabenin biz harama düşmekten korktuğumuz için 70 helali terkederdik hadisini ele alarak kaçınmak daha uygun olabilir.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hoca benim bir sorum olcaktı hocam cünüpken çalışırken vucutta kesik izleri oluyorsa günah yazılıyormu ve cünüpken cünüp olduğunu unutursak ve tırna ve saç sakal tıraşi olsak günah olurmu


arifselim
Aleykum selam. Cünüp olarak bir vakit geçirmek günahtır. Ama cünüpken vücutta bir kesik vesairenin oluşması günah değildir çünkü bunların gusülle bir ilgisi yoktur. Cünüpken saç, sakal ve tırnaklar kesilebilir.


Farketmez
Şimdi gusül abestimiz olmasa, saç tüy,.. kesmek günah değilmi? Haram değilmi? Günaha girmiyormuyuz? Ve günah olduğunu duyduysan ve sende günah olduğunu söylediysen nasıl tövbe etmeli?


adetli iken tırnak kesmek, cünüp iken vücut temizliği yapılır mı, adetliyken tüy almak caiz mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();