Kaza namazları nasıl kılınır?
ßaran
Farz bir namazı vaktinde kılmaya eda, vakti geçtikten sonra kılmaya kaza, bozulan bir namazı tekrar kılmaya da iade denir.
Bir namaz ya bile bile kasden kılınmayıp kazaya bırakılır veya bir özürden dolayı kazaya kalır. Bir vakit namazı kasdî olarak kılmayıp kazaya bırakmak büyük bir günahtır. Böyle bir hareketten uzak durmalıdır. Bu çeşit bir hatanın işlenmesi durumunda bir an önce kaza edilmeli, borçtan kurtulmalıdır. Çünkü ölümün ne zaman gelip çatacağı belli olmaz. Ölüm gelip de hazırlıksız yakalarsa âhirete borçlu olarak gidilmiş olur.
Bu şekilde kılınmayan bir namaz her ne kadar kaza edilmekle borçtan kurtulunmuş olunsa da, işlenen günah için ayrıca tevbe istiğfar edip, Allah’tan af dikmek lâzımdır. Bunun için hem kaza, hem de tevbe edilmelidir.
Unutmak, uyku veya meşru bir mazeretten dolayı vaktinde kılınamayan namazlar da hatırlandığı veya meşru özür geçtikten sonra fazla vakit geçirmeden kaza edilmelidir.
Bazı özürler vardır ki, bu hallerde kılınmayan namazlar daha sonra kaza edilmezler. Kadınların âdet ve lohusalık hali, beş vakit devam eden sar’a veya cinnet hali bu çeşit özürlerdendir. Zaten âdet gören ve lohusa olan kadının namaz kılması caiz olmayıp haramdır.
Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir. Kazası sünnet olan, yalnız sabah namazının sünnetidir. Günün sabah namazı kazaya kalmış ise öğleye kadar kılınınca farzıyla birlikte sünneti de kaza edilir. Öğleden sonraya kalınca sünnet kılınmaz, sadece farz kaza edilir.
Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri de daha sonra kılınarak kaza edilir. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınır. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine Cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır, îki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.
Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar.
Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.
Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.
Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.
Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.
Kaza namazları nasıl kılınır?
Vaktinde kılamayıp kazaya kalan namazları altı vakti bulan veya daha çok olan bir kimse kaza namazları arasında bir sıra gözetmediği gibi, kaza namazları ile vakit namazları arasında da bir sıra takibi yapmaz.
Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında istediği ve müsait olduğu her zaman kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Meselâ, vaktinde kılınamamış olan bir ikindi namazı yatsıdan sonra, bir yatsı namazı da öğleden sonra kılınabilir.
Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur.
Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:
Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.
Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir.
Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir.
Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar.
Aynı namazları kazaya kalmış olanlar bu namazı cemaatle kılabilirler. Fakat farklı farklı namazları kılmaya kalkanlar tek bir cemaat olamazlar; ayrı ayrı kılmaları gerekir.
Kaza namazlarını, mümkünse evde kılmayı tercih etmelidir. Şayet bu namazlar mazeretsiz olarak kazaya bırakılmışsa bir günah sayılacağından bunu teşhir etmek uygun olmaz.
Ahmed Şahin
Cevap: Kaza namazları nasıl kılınır?
camdankalp
ALLAH (c.c.) sizden razı olsun . Ne yazık ki üzerimde epey bir namaz borcu var elimden geldiğince kılmaya çalıştım kimi zaman düzenli kıldım kimi zaman terkettim ne yazık bana ki nefsimin elinde oyuncak oldun nefsimin istediği gibi hareket ettim şimdiye kadar.RABBİME şükürler olsun ki hata mı görmemi yalnıştan dönmemi nasip etti kalbimi imanla ferahlattı inş. imanım üzerinde sabit kılar hepimizi
demem o ki bugünden itibaren RABBİMİN izniyle en azından ömrün yettiğince borcumu ödemek niyetine girdim ama merak ettiğim bir konu var yalnış bişey yapmak istemiyorum
dediğim gibi üzerimde oldukça fazla namaz borcu var nasıl niyet etmem gerektiğini öğrendim çok şükür fakat namazdan önce ezan okunması hususunda takıldım kaldım
mesela öğlen ezanı okundu ve namazımızı vaktini geçirmeden eda ettik hemen öğle namazının ardından eski borçlarımızı ödemek için niyet edip kılamaz mıyız namazımızı?
tekrar ezan mı okumamız gerekiyor ? yardımcı olur musunuz ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN
SELAM VE DUA İLE…
Yanıt: Kaza namazları nasıl kılınır?
miroğlu
< tekrar ezan mı okumamız gerekiyor ? yardımcı olur musunuz ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN >
Allah(cc) kabul etsin kardeş
Kılacağımız kaza namazı için ilk önce ezan okuruz
sonra kamet okuruz
daha sonra yine devam edip kaza namazı kılarsak
ezan okumaya gerek yoktur ama kamet getiririz
Yani bir defa ezan okunur
Soru: Kaza namazları nasıl kılınır?
camdankalp
Allah (c.c.) razı olsun çok teşekkür ederim verdiğin bilgi için inşAllah RABBİMİN hidayet nasip ettiği kullardan oluruz
ALLAHIM bizleri imanımız üzerinde sabit kıl (amin)!!
camdankalp
Peki kaza namazıyla ilgili bir sorum daha var
kaza namazına niyet etmeden önce ezan okunur ve kamet getirilir demişsiniz peki
bu durum kadınlar içinde mi geçerli ?
yoksa sadece erkekler ezan ve kamet okur kadınlar sadece niyet edip namazını kılar bilir mi?
eyvahh
vitirin kazası var mı hanefi mezhebiyiim kılmazsam ne olur cehenneme mi giderim
miroğlu
Vitir namazı vaciptir
vitir namazının kazasıda vaciptir
vitir namazını kilmazsan cennete mi yoksa cehenneme mi gidileceğini yalnız Allah(cc) bilir
Allah(cc) cümlemize kılmayı nasip etsin
sebahat5
ALLAH razı olsun kardeş.yanlız bayanlarda ezan okuyup kamet getirmelimidir kaza namazında?
miroğlu
<
ALLAH razı olsun kardeş.yanlız bayanlarda ezan okuyup kamet getirmelimidir kaza namazında?
>
Allah(cc) cümlemizden razı olsun
Evet kardeş bayanlarında ezan ve kamet getirmeleri gerekir
Hoca
< dediğim gibi üzerimde oldukça fazla namaz borcu var nasıl niyet etmem gerektiğini öğrendim çok şükür fakat namazdan önce ezan okunması hususunda takıldım kaldım
mesela öğlen ezanı okundu ve namazımızı vaktini geçirmeden eda ettik hemen öğle namazının ardından eski borçlarımızı ödemek için niyet edip kılamaz mıyız namazımızı?
tekrar ezan mı okumamız gerekiyor ? yardımcı olur musunuz ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN
>
< ALLAH razı olsun kardeş.yanlız bayanlarda ezan okuyup kamet getirmelimidir kaza namazında? >
cevabınız bu konu içinde kardeşler: forumduasi.com/ibadet-fikih-soru-ve-cevaplari/94641-kadin-ezan-ve-kamet-okuyabilir-mi-kadinlarin-farz-namazlardan-eda.html#post383806
< Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir. >
Abdullatif
< Günün sabah namazı kazaya kalmış ise öğleye kadar kılınınca farzıyla birlikte sünneti de kaza edilir. Öğleden sonraya kalınca sünnet kılınmaz, sadece farz kaza edilir.
>
O zaman misal, sabah namazı kaza edilcek ama günün değil, günün sabah namazı kılınmış.Ve kaza edilecek vakit yine misal duha vakti yani öğle ile sabah namazları arası bu durumda anladığım kadarıyla sadece farzı kaza edeceğiz.Doğru mu?
miroğlu
< O zaman misal, sabah namazı kaza edilcek ama günün değil, günün sabah namazı kılınmış.Ve kaza edilecek vakit yine misal duha vakti yani öğle ile sabah namazları arası bu durumda anladığım kadarıyla sadece farzı kaza edeceğiz.Doğru mu?
>
Evet kardeş doğru anlamışsın. Sadece farz kaza edilir.
gezgin54
Rabbim farzları ve üzerimizdeki kazaları yerine getirmeyi nasib etsin
paylaşım için teşekkürler
Ecrinim
anladığım kadarıyla kaza namazı kılmak isteyen kadında ezan okumalıdır,bilgi için Allah razı olsun kardeş.
mumine
< anladığım kadarıyla kaza namazı kılmak isteyen kadında ezan okumalıdır >
Kadınlar ezan okumazlar sadece kamet okurlar.
imam
Kaza namazları hakkında bilgiler için Allah razı olsun
sukurolsun
çok şükür doğru yolu buldum rabbim vesile olanlardan razı olsun çok kötü bir hayat yaşadım önce şükür tövbe ettim herşeyi geride bıraktım rabbime sığındım artık içim huzur ve mutluluk dolu rabbim cümlemizden razı olsun
Kayıtsız Üye
Esselamün Aleyküm. Kaza namazı iki vaktin arasında da mı kılınabilir. Mesela öğle vaktine bitmesine 5 dakika kalmış, Kaza namazı kılsam ikindi vaktinde bitince mi bilirsem kılabilir miyim?
furkan
Kerahat vaktinin dışında istediğin vaktin istediğin her hangi bir zamanda kazasını kılabilirsin. 5 dakika kalmış 1 dakika kalmış fark etmez.
Türkiye06
12 yıllık falan kaza namazlarım var kılmakta çok zorlanıyorum üzerim de büyük bir yük hissediyorum. nefsim çok zorluyor beni bu konuda. bir önce bitsin günlük namazlarımı sünnetleriyle kılayım istiyorum. kaza namazların da zammı sure ve oturuştaki sureleri okumasam acaba namazım kabul olur mu?
vel Fecr
< 12 yıllık falan kaza namazlarım var kılmakta çok zorlanıyorum üzerim de büyük bir yük hissediyorum. nefsim çok zorluyor beni bu konuda. bir önce bitsin günlük namazlarımı sünnetleriyle kılayım istiyorum. kaza namazların da zammı sure ve oturuştaki sureleri okumasam acaba namazım kabul olur mu? >
Geçmişte kılmadığınız namazları Allah affetsin. bu saatten sonra geçmişe dair samimi bir tevbe edin merhamet dileyin.
bu saatten sonrada bize farz olan namazlarınızı kaçırmamaya pür dikkat özen gösterin.
kaza namazlarını kılacağım diye, namaz size ağır gelip bırakma durumunuz hayli yüksek. o yüzden bundan sonraki yaşamınızda bu minval üzere yaşayın inş.
Türkiye06
yok bırakmam inşAllah merak etmeyin. sadece namaz esnasında zorlanıyorum sürekli namaz kılarken bunu bitireyim 2 tane daha kılarım şu kadar daha kılarım diye düşünmek yoruyor beni ister istemez kılacağım varsa da kılamıyorum günde 5 tane kaza kılayım diyorum az geliyor 10 15 tane kılıyorum bu defa da nefsime ağır geliyor sıkılıyorum, namazdan zevk alamıyorum. bu sitede soruma benzer bir konuşma görmüştüm acaba oturuş sureleri ve zammı sureler okunmasa namaz geçerli olur mu merak ediyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun inşAllah.
vel Fecr
bakın ben size ağır gelebilir derken kabul etmiyorsunuz. aslında ağır geldiği bariz ortada.
delilimde "bu sitede soruma benzer bir konuşma görmüştüm acaba oturuş sureleri ve zammı sureler okunmasa namaz geçerli olur mu merak ediyorum."
dikkat ettiyseniz amelde bir kolaylık arayışı içerisindesiniz. bende size diyorumki bu ilk etapta size zor gelebilecek bir amel. şeytana bir sürü kapı açacaksınız. önce farzları bir hayatınızda oturtun. daha da ötesi siz geçmişteki namazlarınızı bilerek kılmadınız. bilerek namazı terketmenin karşılıklarına bakabilirsiniz.
eğer namaza başladıysanız bu vakitten sonra ki farz namazlarınıza ehemmiyet gösteriniz. lütfen nefsinize karşı dürüst olunuz.
Allah’a emanet.
Türkiye06
zorlanıyorum cümlesi kaza namazlarının bana ağır geldiğini kabul ettiğimin ispatı değil mi zaten? bende açık açık söyledim zorlandığımı? ve arayış içerisindeyim daha kolay ve çabuk nasıl bitiririm diye. ama nedense sorduğum soruya cevap vermek yerine lafı başka yerlere çekiyorsunuz. sorum açık ve net kaza namazlarına özel zammı sureleri ve oturuştaki sureleri okumasam namazım geçerli olur mu? bu soruya vereceğiniz cevap evet veya hayır olmalı. bilmiyorsanız cevabı neden yorum yazarsınız anlamam bırakın da o zaman işin ehli hocalarımız yanıt versin. yine de cevaplarınız için teşekkürler…
vel Fecr
Ben sizin emin olun ahiretinizi düşünerek yazıyorum. Yoksa sizin amelinizin bana ne faydası nede zararı var. Zammı sure bilmeyen biri fatiha ile namazını kılabilir ama bu onun zammı sure öğrenmiyeceği anlamına gelmez. Zammı sure biliyorsanız ki biliyorsunuz. Okumanız gerekiyor.
Türkiye06
öğlene 1 saat kala önceki yıllardan kılmadığım namazların kazasını kıldım fakat kerahat vakti olduğu aklımdan çıkmıştı namazlarım boşa mı gitti acaba?
Kayıtsız Üye
Merhabalar ben 29 yasindayim namaz borcum var kilipta biraktigim zamalar oldu hatirlamiyorum hangi ayda ve yilda basladigimi ama simdi yeniden basladim 12 yasinda regl dönemim oldu 6 gün regl görüyorum.toplam namaz borcum sizce ne kadardir..
ACİLSERVİS
Merhaba
Bize yılları net söylersen bir hesap yaparız.
Ne kadar kılıp kılmadığına eline kağıt kalem alarak hesap yapıp karar vereceksin. Tahmini kılmadığın süreye karar vereceksin. O karar verdiğin süre senin kılmadığın süre olacak. o süre üzerinden senin için hesap yapabiliriz.
kaza namazı nasıl kılınır, kaza namazları nasıl kılınır, kaza namazı nasıl kılınır