3 Kişinin amel defteri kapanmaz
mvy54
"Ademoğlu ölünce amel defteri kapanır. Ancak üç kişinin amel defteri kapanmaz:
1- Geride sadaka-i cariye (devamlı kazandıran bir eser, köprü, cami gibi hayır) bırakanın,
2- Hayırlı bir evlat(ruhu için dua edip hayır hasenatyapan bir evlat) bırakanın,
3- Geride faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin amel defteri kapanmaz."
Cevap: 3 Kişinin amel defteri kapanmaz
_kayra_
Amel defteri kapanmaz
Bazı kimseler, ölmüş olan birinin amel defteri kapandığına göre, onun için dua etmenin, sadaka vermenin, kurban kesmenin, Fatiha okumanın veya dua etmenin bir faydası olmadığını söylüyorlar. Her gün dinin bir emrini tenkit ederek, sorgulayarak. Müslümanları dinimizden soğutmaya çalışıyorlar. Bir kimse ölünce amel defteri kapanmaz. Yani ona sevap gönderilmezse sevap alamaz. Gönderen olursa alır. Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir mümin vefat edince her ameli kesilir. Yalnız üç amelinin sevabı, amel defterine yazılmaya devam eder. Bunlar, sadaka-i cariyelerinin, faydalı kitaplarının ve salih çocuklarının kendisi için ettikleri dua ve istiğfarların sevaplarıdır.) [Ebuşşeyh]
Bu hadis-i şerif amel defterinin kapanmadığını gösteriyor. Burada bildirilen üç amel nedir?
Sadaka-i cariye, devam eden hayır hasenat demektir. Cami, çeşme yol yapmak, ağaç dikmek, mektep yapmak, su kanalları yapmak gibi, insanlara faydası dokunan bütün işlerdir. Bunlar ise sayılamayacak kadar çoktur.
Faydalı eser bırakmak, dinimize dünyamıza faydalı olan her eser buna dahildir. Fıkıh kitabı, tefsir kitabı, ilmihal kitabı, tıp kitabı, fizik, kimya kitabı faydalı kitaplardandır. Kasetler, Cd’ler, filmler faydalı olmak şartı ile hepsi sadaka-i cariye hükmündedir. Faydalı bir radyo, faydalı televizyon, faydalı gazete, faydalı dergi, faydalı bir internet sitesi gibi her çeşit yayın, sadaka-i cariyeye dahildir.
Salih çocukların duası ve istiğfarları, birer sadaka-i cariyedir. Yani ana babanın defterine hep sevap yazılmasına sebep olurlar. Çocuklar, ölmüş ana babaları için, kurban keserse, Fatiha okursa, sadaka verirse, yemek yedirirse, yahut dua ederse ana babasının günahları affolur, amel defterlerine sevap yazılır. Mesela İbrahim aleyhisselam (Ey Rabbimiz, [Kıyamette] hesaba çekildiği gün, beni, ana-babamı ve bütün müminleri mağfiret et) diye dua etmiştir. (İbrahim 41)
Bu âyet-i kerimede bir müminin duası ile diğer müminlerin günahları affediliyor ki, böyle dua edilmesi emredilmiştir. Duanın fazileti hakkındaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:
(Dirilerin de ölülere hediyesi, onlar için dua ve istiğfar etmektir.) [Deylemi]
(Defnedilen kardeşiniz, şimdi sorguya çekiliyor, ona dua edin!) [Ebu Dâvud]
(Cenaze namazında, üç saf cemaat bulunan mümin, Cennete girer.) [Tirmizi]
Ölü için dua edilir, Kur’an-ı kerim okunur, sadaka verilir. Sadece onlar için namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz; fakat bunların sevapları bağışlanır. Tahtavi haşiyesinde buyuruluyor ki:
(Bir kimsenin, kaza edemediği namazlarının iskâtının yapılması için bütün âlimlerin sözbirliği vardır. Namazın iskâtı olmaz demek çok yanlıştır. Çünkü bu hususta mezheplerin icmaı vardır. [Nesai’deki] hadis-i şerifte (Bir kimse, başkası yerine oruç tutamaz ve namaz kılamaz. Ama onun orucu ve namazı için fakir doyurur) buyuruldu.) [s.356]
Nimet-i İslam’daki bu hadis-i şerif, Dürer’de de mevcuttur.
Oruç, namaz, sadaka ve diğer ibadetlerin sevabını başkalarına bağışlamak caizdir. (Hidaye)
Tatarhaniyye fetva kitabında (Sadaka veren kimse, sevabının bütün müminlere verilmesi için niyet ederse, kendi sevabından hiç azalmadan, bütün müminlere de sevabı erişir. Ehl-i sünnet mezhebi böyledir) buyuruldu. (Reddül Muhtar)
Kayıtsız Üye
çok sağolun çok şey öğrenmiş oldum
Yorum: 3 Kişinin amel defteri kapanmaz
Kayıtsız Üye
Öldükten sonra amel defteri kapanirmi ayet ve hadisler varmi senet ve sahihligi nedir detayli anlatim lütfen cevaplarmisiniz..
arifselim
Öldükten sonra amel defterleri kapanır ama bazı ameller hariç denilmiştir. Yukarıdaki cevaplarda hangi şeyleri geride bırakırsa amel defteri kapanmaz bunlar anlatılmıştır. Bunlar dışındakiler içinse amel defterleri kapanır.
Kayıtsız Üye
Mesela ölen birine kuran okumak ona sevap gitmezmi? Yani onun sevap kazanması için ona kuran okumakta sevap gitmezmi ona yani amel defteri kapandığı için? Birde kuranı ozaman rahatlaması içinmi okunuyor?
(Ve kuran okuyan kişi ya çocuğu veya değil her ikisi içindemi cevap aynı?)
arifselim
Dualar ve kuranı kerim kıraatı gibi sevaplar ölüye Allah’ın izniyle ulaşır. Amel defterinin kapanması demek hayattakilerin yaptıkları iyilikleri kapsamaz. Bu kapanma o ölü içindir. Ama hayatta olan kişi dua eder, sadaka verir veya kuran okuyarak sevaplarını ölen kimseye bağışlayabilir. Bu ayrı bir konudur.
bursatevhid
Hadiste ölülere kuran okuyun mu diyor dua edin diyor kardeşim dua dua. Hevanizdan konuşmayin be kardeşim. Açarsiniz ellerini Allahim bu kulunun hatalarini, günahlarini affet dersin. Kurani ölülere okuyacağiniza onu hayatinizda yaşayip, kurani devlete hakim kilmak için çabalayin. Yani devletinizin Allahin kanunlari (şeriatla) yönetilmesi için çabalayin
kimlerin amel defteri kapanmaz, amel defteri, amel defteri kapanmayan 3 kişi