Tanrı nedir? Tanrı Kim? Allah’a tanrı demek günah mıdır?
Seyyah_7
Kimileri Tanrı Türkçe Allah arapça ikiside aynı şey diyor ama Bildiğim kadarıyla Tanrı demek doğru değil.Ama neden?Tanrı kim?Allaha tanrı demek günah mıdır?Allah özel bir isim Tanrı ise bir kavram diye düşündüm o zaman kürtçede Xude kelimesi önüme çıktı bu Allah yerine kullanılıyor Tanrı demek yanlışsa Xude demek doğrumu?Eğer Xude demek doğruysa Tanrı demek niye yanlış işte yine kafam karıştı…
Cevap: Tanrı ne,Kim?
kirik_mizrap
bende çok merak etdim bunun cevabini
Cevap: Tanrı nedir? Tanrı Kim? Allah’a tanrı demek günah mıdır?
VanLi
Elmalılı Hamdi Yazır Hak Dini Kur-an Dili Tefsirinde gayet güzel açıklamış.Eser kimde mevcutsa bakabilir.
Tanrı birçok kişiye denilmiş denmekte oysa bizim Rabbimiz 1 dir.
Cevap: Tanrı nedir? Tanrı Kim? Allah’a tanrı demek günah mıdır?
musab.b.umeyr
< Tanrı >
Özellikle batı toplumlarında yüce bir veya birkaç yaratıcı olduguna inanılmış ve bu yaratıcılarına tanrı denilmiştir.
< Allah >
Allah ise bizi ve herşeyi yaratan tek olan Rabbimizdir.
Müslümanın Tanrı yerine Allah’ı kullanması gerekir.Çünkü yaratıcı odur.
Tanrı diye iddia edilenlerden birisi mesela güneş tanrısıdır.”RA”
Bu gafil toplumlar genelde her gördükleri olaganüstü olaylara ayrı bir tanrı yapıyor yakıştırması yapmışlardır.
Her ayrı olayın ayrı birer tanrısı olmakla beraber tek bir tanrı olduguna da çeşitli zamanlar içerisinde inanılmış ve hala da inanılmakta.
Selametle.
NOT:Yanlış bilgiler varsa lütfen uyarın ve düzeltin.
HAMMADUN
Tanrı Nedir….??? Allah’la birlikte veya Allah adına anılabilirmi….???
Tanrı tekil olarak kullanılabilecek bir ifade değildir. Gök tanrı, yer tanrı, ateş tanrı, güneş tanrı, savaş tanrı, zeus tanrı, athena tanrı vesairede vesaire.
allah-u Taala isimleri ve o isimlerin hikmetleri hakkında genel bir ifade de bulunurken, tanrı kelimesinin böyle bir hikmeti ve ifadesi yoktur.
Peki Allah yerine Tanrı kelimesini kullanabilirmiyiz…..????
Sureti katiyede kullanılamaz. allah-u Taala Rahman ve Rahiym’dir. Tanrı ise ne Rahman’dır nede Rahiym. O kendilerine ilah uydurma peşinde olanların ve Rab’bimizin onlar İlah’larını göremeyecekler ayeti kerimesine mazhar olacaklar için uydurdukları ve hayallerindeki İlahlarının genel ismidir.
Tanrı, LA İLAHE İLLALLAH değildir. allah-u Taala ise sıfatları ve isimleri ile birlikte LA İLAHE İLLALLAH’dır.
allah-u Taala, kendisine insanların nasıl hitap etmesi gerektiğini ayetleriyle ortaya koymuştur. O’na RAB diyebilirsiniz. O’na RAHMAN diyebilirsiniz. O’na EL ADL diyebilirsiniz. O’na EL BAİS diyebilirsiniz. EL METİN diyebilirsiniz. Zira o isimleri ve o isimler muvacehesinde hikmetlerini insanların hizmetine sunmaktan asla imtina etmeyendir. O insanın yegane dostudur. O’na O’nun isimlerinin dışında bir isimle hitap ettiğinizde…
1. allah-u Taala’da olmayan ve O’nun takdirinin dışında bir hükümle anmaya tevessül etmiş olursunuz.
2. allah-u Taala’nın isimlerinin yetersizliği hükmünden hareketle allah-u Taala’ya eksiklik atfetmiş oluruz ki; Allah Muhafaza. Şirke kadar yolu var.
3. Uydurma bir İlah’ın tanrı adı altında ilahlaştırılmasına kadar giderizki bu da dinde olmayanın dine sokulması manasını doğurur ki takdirini size bırakıyorum.
4. Öyle bir zaman gelirki, tanrı ile allah-u Taala arasında bir seçim yapması için gelecek nesillere bir baskı uygulanırki, tanrı o baskı rejiminin ilahı, allah-u Taala ise ikinci plana atılmış ve o ideolojinin karşıtı olarak zulüm ve baskının gelecek nesillere miras olarak bırakılmasını sağlarki Allah Muhafaza bunun altından ben müslümandım diyen hiç bir nefs sahibi çıkamaz.
5. Tanrı, İmanım muvacehesinde, bizim ayaklarımızın altındadır. Zira biz allah-u Taala’nın ve O’nun kendini tarif eden yüce isimlerinin dışında bir ifadeyle başka bir ilah tanımayız. Tanınmasına da vesile olanlardan olmadık. Olmayız. İnşaAllah’da olmayacağız.
6. İnşaAllah bizler LA İLAHE İLLALLAH’la birlikte olalım. Tanrı manrı gibi şeylere itibar edenlerden olmayalım. Zira o gibi tabirler, tarih sayfaları arasında çıkıp bu güne gelirlerki burada ideolojilere dinimizi kurban edenlerden oluruz.
allah-u Taala cümlemizden razı olsun. Amin.
Eşrefoğlu
Necip Fazıl’a sorarlar:
-Üstad kimileri ALLAH ,kimileri TANRI diyor siz ne diyorsunuz??
-Allah tanrının belasını versin !
musab.b.umeyr
< Necip Fazıl’a sorarlar:
-Üstad kimileri ALLAH ,kimileri TANRI diyor siz ne diyorsunuz??
-Allah tanrının belasını versin ! >
Kardeş güldürdün bizi valla. 🙂
Necip Fazıl üstada da helal olsun.Çok güzel söylemiş.
soner1234
Allah’a neden Tanrı denmez?
– Allah’ın isimleri Ehl-i Sünnet itikadınca tevkifidir. Yani Allah hakkında, Allah’ın bildirdiği isimleri söylemek caiz olup, bunlardan başkalarını söylemek caiz değildir. Mesela Allah’a "Âlim" denilir, fakat aynı manada olan "Fakih" denilmez.
Yine Allah’a cömert manasında
"Cevad" denilir, ancak aynı manada olan "Sahi" ismi denilemez. Çünkü allah-u Teâlâ kendisini "Fakih" ve "Sahi" isimleriyle tanıtmamıştır. Bunun için Allah yerine Tanrı demek de caiz değildir.
İmam Gazali der ki: Bir insana bile kendimizden dilediğimiz gibi ad koyamazsak nasıl olurda Allah hakkında bu cüreti gösterebiliriz?
– Tanrı: İlah ve mabud demektir. Mesela, "Pek çok Hindu’nun tanrısı öküzdür", "Mecusilerin tanrısı ateştir" denilmektedir. Başka dilerde de ilah ve mabud manasında farklı kelimeler kullanılmıştır. Allah ismi ise yabancı dillerde yapılan tercümelerde aynen kullanılmıştır. Çünkü bu ismin karşılığında hiçbir dilde hiçbir kelime yoktur.
– Allah ismi kuranda 2806 defa geçmesine rağmen bir defa bile tanrı kelimesi geçmemektedir. Hem Cenab-ı Hak Kuran’da defalarca "Benim ismim Allah’tır, beni Allah diye çağırınız, bana Allah diyerek ibadet ediniz, Allah diyerek yalvarınız" demekte, ancak hiçbir ayette "Ben tanrıyım, bana tanrı deyin" dememektedir.
Hadis-i Şeriflerde de Tanrı ismi
geçmemektedir. O halde, Allah’a kendi istediği ismi söylemekten kaçıp, müşriklerin batıl mabudlarına koydukları Tanrı ismiyle onu çağırmanın ne kadar yanlış olduğu ortadadır.
Acaba bir hükümdar, emri altında bulunan kimselere "Benim adım Ahmed’dir. Beni Ahmed ismi ile çağırınız" dese, onlar da farzı misal:
"Hayır efendimiz, bizim canımız sana Ahmed demek istemiyor, biz sana Osman diyeceğiz. İkisi de altı üstü isim değil mi?" deseler ve öylede çağırsalar, o padişah buna nasıl çok kızarsa; aynen bunun gibi, Allah ismi yerine O’nun emretmediği belki de sevmediği Tanrı ismini söylemek ve o isimle O’na ibadet etmek gazabı ilahiyyeye vesile olur.
Selam ve dua ile…
Alıntıı
islamyolu
< Necip Fazıl’a sorarlar:
-Üstad kimileri ALLAH ,kimileri TANRI diyor siz ne diyorsunuz??
-Allah tanrının belasını versin ! >
Necip fazıl ne büyük Alim her sözünde ibretler dersler vardır. Allah rahmet eylesin. gerçekten çok güzel yerinde söz demiş. Derler ya Tanrı yardım etsin.. Bırakta tanrı onlara yardım etsin. Bizim Allahımız var o bize yardım eder
Kayıtsız Üye
Tanrı demek gunahda xude demek gunahmi ? Kurtcede oyle
Kayıtsız Üye
Xude yani hüda demektir ve aslı arapçadır kürt bölgesinde hüda şive ve lehçe nedeniyle xuda olarak söylenmiştir misal Muhammed ismi ingilizce mohammad diye yazılıp Muhammed diye okunur
Kayıtsız Üye
teşekkür ederim.ALLAH (CC)nun isimlerini yazıp öğrenmeyi ALLAH (CC) Tüm İslam Alemine Nasip etsin.
Kayıtsız Üye
Tanrı insanların inandıkları tüm İlahlara denmektedir. Allah birdir ve Tüm kainatın efendisidir.
Kayıtsız Üye
Tanri Turkcedir. Kur’an Arapcadir o yuzden içinde Tanri gecmemesi normaldir.
Kayıtsız Üye
Allah’ı nasıl kullanırsın? o eşya mı?
Kayıtsız Üye
Bakın kardeşlerim bana net bilgi verin siz sürekli ilmi yönüyle bakıyorsunuz Tanrı Türkçe bir kelime Allah ise arapça bunda ne mahsur olabilir
İyi Düşünün bilinen şeylerin aksine gerçekten mantığınızı kullanarak cevap verin ve şuana kadar hiç bir ikna edici cümle göremedim bakın gök tanrı deil gök tengri o Türkçenin karşılığı açıkçası modern Türkçenin karşılığı Tanrı demek aynı şekilde mısır tanrısı ve yunan tanrısı bakın Tanrı kelimesi Türkçe Bana gerçekten mantıklı cümleler verin ki hee tamam diyip Allah denmek zorunda kalıyım
nakşibendî
O’na ister rahman deyin isterseniz rahim!…
O’na ister tanrı deyin isterseniz de zühre!…
O’na isterseniz lat deyin isterseniz de menat!…
Bunları derken kalbinizdeki niyet tek olan yaratıcı, yani; Allah ise mahsuru yok!…
Yok siz Allah derken bir dek çok ilahı kastediyorsanız şayet bu sefer de şirk koşmuş olursunuz!…
Hayır da şer de O’ndandır…
Azze ve celle!…
Adıyaman / Kahta / Menzil
Muhabbetle vesselam…
Tengribzmenen
yer tanrı gök tanrı güneş tanrısı ateş tanrısı bunların hepsi İngilizce çeviridir gençler. İzlediğiniz oynatmalar da Türkçe çeviri yapıldığından ötürü god derler. tanrı demezler. Tanrı da tektir. Siz tanrıyı kimlerin kullandığını bile bilmiyorsunuz. tanrı türklerin yaratana seslenişte seçtiği isimdir. ve inançta tanrı tektir. tanrılar ve tanrıça kelimeleri ise tamamen uydurmadır. 9 10. sınıf edebiyattamı görmediniz. tanrılar yoktur. yer tanrı gök tanrı yoktur. bunlar yunan mitolojisidir ve o kavimer bunlara tanrı dememiştir tanrı tükrçedir Allah arpçadır god İngilizcedir. anladınızmı arap hayranı türk düşmanları. islam diyerek arap yayılımcılığınız bir yere kadar. tanrı turanı korusun turan eller var olsun.
Kayıtsız Üye
tanrı denmez kardeşim iddia etmeyin,türkçüler herkezi türk yapıyorlar geçende moğollar türktür diyen var 😀 cengizhan türktür diyende vardı bir kere adamın babasının adı yesügey bahadır annesinin adı ongirat boyunun olkunat kabilesinden höelin ujin dir annesi ölünce moğol olan ulun hatun bakar,yani moğoldur,türkçüler herkezi türk yaparlar böyle bir komiklikleri vardır :D,ve bu arada tanrı kelimesi türkçe değildir kökeni Tengri diyenler var… Tengri nin ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız eğer gidip bir göktürk kağanlığına bakın,biraz araştırma yapın,tanrı türkçe değildir,araplaşmayın diyenlerde kendileri bir masal okumuş konuşuyorlar işte :D,ve bu arada xwede de kürtçe değildir,şunuda söyleyeyim ki,türkler zaten müslümandı göktanrı diye bir inanç sistemi yok,ve bu arada türk olan kardeşlerimiz:uz,avar,azeri,balkar,başkurt,çiğil,ç ulım,halaç,hamedan,hazar,horasan,karaçay,karakalpa k,karluk,kaşkay,kazak,kırgız,kıpçak,kırımçak,kimek ,kuman,kumuk,nogay,bulgar,özbek,peçenek,sabir,sala r,tatar,türgiş,türk,türkmen,tuva,yakut,yugur lar türktür,ancak diğerleri türk değildir.
milattan önceki türkler ALLAH a hangi adlarla dua ediyordu diye sorarsan,Mabud(arapça),Mengü,Gözeten,Bilen,Esirgey en,Huday,Kuday,Bengü,Baki,Vahid,İrade Sahibi,Kainatın Efendisi,Kudret Sahibi,Kadim,Tek,Hayy,Diri,Yaradan,Yaşayan,Ulu,Var ,Bağışlayan,Acıyan,Yargılayan işte bunlar türkçedir,mesela örneğin günah kelimesi arapçadır,türkçesi yazuktur,cehennem arapçadır,türkçesi kızıl tamudur,namaz arapçadır türkçesi yükunçtur,kıyamet arapçadır türkçesi uluğ gündür.
Kayıtsız Üye
Yukarıda yapılan açıklamalar bilimsellikten uzaktır. Tanrı, Allah kelimesinin Türkçesidir. Türkler Tanrı adlıbir puta da tapmamışlardır. İnandıkları bu tanrı/tengri, göklerin ilahıdır. La ilâhe illAllah demek, Allah’tan başka ilah/tanrı yok, yani tek ilah/tek tanrı Allah’tır demektir. O zaman Tanrı=Allah olkmaktadır. Zaten Allah kelimesi el-İlah veya el-Lah kelimesinin bu şekle gelmiş halidir.
Kayıtsız Üye
Tanrı kelimesi Allah kelimesinin yerine kullanılmaz anca Rab veya İlah kelimeleride Allah isminin yerine kullanılmaz Rabbimiz 1 dir diyince Tanrımız 1 demek oluyor zaten Rab ibranice bir kelimedir. Nerde çevirirsen çevir Türkçesi Tanrı arapçası İlah İngilizcesi God kelimesidir Rab kelimesi ve İlah kelimesi Tanrı kelimesinden daha tehlikelidir çünkü zamanında ibranice konuşan putperestler putlarına Rab diyolardı Araplarda İlah diyolardı yalnız Türkler Tek Tanrıya inandıkları için Tanrı kelimesinin Allahı daha iyi tanımladığîna sn.Cb. Erdoğan yönetimindeki Diyanet işleri başkanlığıda açıklamıştır. Size yabancı gelebilir. Kuranda böyle geçiyo diyebilirsiniz ancak Kuran o bölgeye o dönemde indiği için orda kullanıllanılan diller üzerinde yazılmıştır. Filmlerde Tanrı diyen papazları görünce bizde o kelimeyi onlar kullanıyo sanırdık lakin Türkçemizi katletmek isteyenler Kuran ve Dini bahane ederek özümüzden ayırdılar. Kuranda İster Allah deyin ister Rahman. Ne derseniz deyin güzel sıfatların hepsi onundur buyuruyor. Yani yahudiler gibi Rabbimize şükürler olsun diyeceğimize Tanrı diyebiliriz. Zaten diyanet camilerde öz Türkceden Türemiş Tanrı kelimesinin dualarda ve Kuran meallerinde kullanılmasını söylemiştir. Yeni Kuran meali alırsanız göreceksiniz ordaki ilah ve rab kelimeleri yerine tanrı kelimesinin geldiğini. Ancak dediğim gibi tanrı demenin günah veya mekruh olduğuna inananlar Rab veya İlah yada farsça olan Mevla demesin çünkü hepsi aynı kelimedir. Tanrı demek günahsa bunları kullanmakta günahtır.
tanrı ne demek, tanrı demek neden günah, tanrı nedir