Kefir içmek haram mıdır?
????NuRsEmA????
:oben arabada yolculukta radyoda duymuştıum haramlardan bahsediliyordu ve o sıra hoca haramları saymaya başladı ve bir anda kefir dedi ve ben şunu merak ediyorum biz kefiri evde kemdimiz yani babam yapıyor ve her gün ailecek içiyoruz bunun içinde %,6-1,1 etil olkol olduğunu internetten araştırdım ve annemede sordum oda sizi yani mumusema‘ya sor ben bilemem dedi ve bende size soruyorum yurumlarınızı ve cevaplarınızı bekliyorum:S:S:)
Her şey için teşekkür ederim
mumsema…
yorumlarınızı bekliyorum
Cevap: Kefir içmek haram mıdır?
mumsema
yeni bir konu olduğu için islam alimleri arasında ihtilafa sebep olmuş ve kimi caiz kimide caiz değil diye fetva vermişlerdir. Prof.Dr.Hayrettin Karaman hocamızda kefir içilebilir fetvasını vermiştir.
araştırmalarım sonucu verdığım kanı ise en iyisi şüpheli olan bu içecekten uzak durulması/içilmemesidir.
"Helal da bellidir haram da bellidir. İkisi arasında da çok kimsenin ne olduğunu bilmediği, şüpheli şeyler vardır. Her kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve ırzını kurtarmış olur." (Hadisi Şerif)
Mehmet Talü hocanın fetvası.
__________________________
Kefir asit ve alkol fermantasyonunun (mayalanmasının) bir arada oluşmasıyla elde edilen bir üründür.
Koyu ayrana veya sulu yoğurda benzeyen hafif ekşimsi bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunluğuna bağlı olarak içinde oluşan alkol oranına göre bir sınıflandırma yapılmıştır.
Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat fermantasyondan sonra orta sert kefir, 3 güne kadar uzayan fermantasyon sonucunda sert kefir ve 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonunda çok sert kefir oluşmaktadır.
Kefir türlerinin süt asidi oranı % 0,6-0,9 arasında değişmekte, etil alkol miktarları da % 0,6-1,1 arasında kefir sertliğiyle orantılı olarak oluşmaktadır.
Etil alkol ise sarhoş edici ve içilmesi haram olan alkoldür. Tatlı kefirde bile bir kiloda en az 1 gram, diğer bir ifadeyle yirmi damla alkol bulunmaktadır.
Dolayısıyla aynen bira gibi içilmesi haramdır.
Çünkü Hz. Aişe validemiz (R.Anha)dan rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:
Sarhoş edici her şey haramdır. Bir ferakı (takriben kırkı bir kiloluk bir ölçü birimi) içilince, sarhoş eden şeyin bir avucu(nun içilmesi) dahi haramdır (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.
Yine Cabir b. Abdullah (R.A.)’den rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:
Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır. (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.
Bir bardak kefir belki sarhoş etmeyebilir.
Ama hadis-i şerifte buyurulduğu gibi 41 kilo içilse durum ne olur? Kısacası ne kadar az olursa olsun içinde alkol bulunan bütün içeceklerin içilmesi haramdır.
Kefir taneleriyle mayalanan sütte oluşan fermantasyon neticesinde aroması ayrana benzeyen bir içecek oluşur.
Süt olarak her türlü inek sütünün dışında koyun ve keçi sütü de kullanılabildiği gibi Hindistan cevizi sütü, soya ve pirinç sütü de bu amaçla kullanılabilmektedir. Peynir suyunun glikoz veya laktoz katımı ile fermantasyona tabi tutulmasıyla peynir suyu kefiri adı verilen kefir türü elde edilmektedir.
Sindiriminin kolaylığı, ferahlatıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıkları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Fakat haram bir içecek ile tedavi olmak caiz değildir.
Mehmet Talü
Yanıt: Kefir içmek haram mıdır?
????NuRsEmA????
iki çelişkili cevap vermişiniz duyduğum kadarıyla madensuyunun içinde de belli bir miktar beklemeden sonra bazı maddeler alkole dönüşüyor ve bizim tükettigimiz bir çok meyvanın içinde de doğal bu alkollerden var ozaman biz meyvalardanda verdiginiz hadisi şerife göre yemememiz gerekiyor.lütfen daha açık ve net cevaplar istiyorum bence yoğurt yada ayran ekşidiği zamanda aynı kimyasal sonuçlar çıkmıyor mu sonuçta dinimiz akıl ve mantıgımızı bize kullanmayı emretmiş biz bu zamanda böyle bir konuda neden bu kadar zayıf kaldık evet veya hayır istiyorom.yani Allah rızası için
Soru: Kefir içmek haram mıdır?
mumsema
< iki çelişkili cevap vermişiniz
duyduğum kadarıyla madensuyunun içinde de belli bir miktar beklemeden sonra bazı maddeler alkole dönüşüyor ve bizim tükettigimiz bir çok meyvanın içinde de doğal bu alkollerden var ozaman biz meyvalardanda verdiginiz hadisi şerife göre yemememiz gerekiyor.
lütfen daha açık ve net cevaplar istiyorum
bence yoğurt yada ayran ekşidiği zamanda aynı kimyasal sonuçlar çıkmıyor mu sonuçta dinimiz akıl ve mantıgımızı bize kullanmayı emretmiş biz bu zamanda
böyle bir konuda neden bu kadar zayıf kaldık
evet veya hayır istiyorom.yani Allah rızası için >
- çelişkili iki cevap yok kardeşim. kefir içmenin yeni bir durum olduğu (Türkler için) ve alimlerin fetva konusunda ihtilafa düştüğünü, onların fetvalarını okuduktan sonra, kefir içmenin caiz olduğunu kabul etsek bile şüpheli bir durum olduğunu, ve takvayı tavsiye ettiğimi yazdım.
- Net olmayan/netliğe kavuşmayan bir konuda net cevap alamazsın 🙂
- Zayıf kalışımızın sebebi, müctehid alim yetiştirecek eğitim kurumlarının olmayışı/ve engellenmesidir.
- anlaşılan sen içmek için illada fetva istiyorsun:) bu bende yok:)
< Kefir
Binlerce yıllık mazisi olan kefir isimli içecek Türkiye’de de üretilmeye ve pazarlanmaya başladı. İlgili bakanlık birimi kefiri bir "alkollü içecek" olarak değil, "destekleyici besin özellikli bir içecek" olarak tescil etti. Kefir denilen mayanın oluşumunda etil alkol de oluştuğu için bazı kimseler bunu alkollü içki zannettiler ve içilmesinin caiz olup olmadığını sormaya/araştırmaya başladılar. Bana ilk sorular geldiğinde kefirle ilgili uzman bilgilerine başvurdum, ne olduğunu anladıktan sonra şu iki kısa cevabı -soruyu soranlara- yazdım:
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir. Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Kefirin birçok faydasından bahsediliyor, zararından söz edeni duymadım. Kefir sütün fermantasyonu yoluyla elde ediliyor ve hiçbir yerde, hiçbir zaman sarhoş eden bir içki olarak kullanılmamıştır. İslam’da yasak olan içki -içilebilir ölçüdeki- çoğu sarhoş eden içkidir. Kefirde böyle bir özellik olmadığına göre içilmesinnde de din yönünden bir sakınca yoktur.
Ben bu cevapları yazdıktan sonra birgün radyo dinlerken dini sorulara cevap veren bir zatın "kefir alkollü bir içkidir ve kesin olarak haramdır" dediğini işittim. Bu zat kefirin sarhoş edici bir özelliğinin olduğunu iddia etmiyor, yalnızca mayasınının içinde etil alkol bulunduğu için bunun bir alkollü içki olduğunu düşünüyor ve haram olduğu kanatine varıyordu. Bu konuşmayı dinleyince -gittikçe kullanımı/tüketimi yaygınlaşacağa benzeyen- kefir hakkında daha uzun bir yazı kaleme almaya karar verdim. Bu sayıda kefir hakkındaki uzman bilgilerini nakledeceğim. Gelecek yazıda da -inşaallah- bunlara dayanarak kefiri içmenin dindeki hükmünü açıklayacağım.
"Kefir nedir?" sorusuna uzmanların verdiği cevaplar şöyle:
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0, 5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
Kefir danelerinin üretimi çok ilginç ve çok zor bir üretimdir. Bugün üniversitelerde bile çok zor üretilebiliyor. Orijinali Kafkasya’da uygulanan yöntemdir. Keçi tulumu içinde, inek sütünün süt kuzusu ile süt danasının şirdenleri ile pıhtılaştırılması sonucu elde edilir. Pıhtılaştırmanın yapıldığı tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Bu kabuk tabakası alınır ve bölünerek kurutulur.
Kuruma sonunda oluşan küçük topaklar kefir taneleridir. Kefir taneleri patlamış mısır veya karnı bahar şeklindedir. Canlı mikro organizmalardan oluştuğu için çok hassas koşullarda korunması ve uygun proseslerde sütle mayalanması gerekir. Hijyenik ortamlarda üretim yapılmazsa bu daneler ölebiliyor.
Kefir diye içilen içecek işte bu "sütle mayalanma" sonucunda elde edilen içecektir.
Kefir kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir
Her iki ürün de kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.
Kefirin faydaları konusunda şunlar söylenmiştir:
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır, Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir, Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür, Sinir sistemini güçlendirir, Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır, Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler, Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler, Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler, Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir, Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir, Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir, Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar, İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder, Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir, Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler, ağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.
Bir süt ürünü olan, bir insanın normal olarak içebileceği miktarı (hatta daha da çoğu) asla sarhoş etmeyen, içine dışarıdan alkol katılmayan, mayasında kendiliğinden oluşan bir miktar etil alkol bulunmakla beraber bu da başka maddelerle karışık ve bileşik olarak bulunan, üründe tad, renk ve koku olarak alkolun hiçbir izi bulnmayan kefire -canları öyle istediği veya bilgileri yetersiz olduğu için- haram diyenler olmuştur; halkın kafası karışmasın diye -daha önce yazdığım- kısa cevapla yetinmeyip daha detaylı bir cevap yazmaya başlamış, bundan önceki sayıda kefiri tanıtmıştım. Bu yazıda ise eski ve muteber fıkıh kitaplarından İbn Âbidîn diye meşhur olan kitabın metin, şerh ve haşiyesinden bazı nakıller yapacağım. Bu nakıllerde yalnızca kefir ile değil, kadınların normal akıntıları, tavukların sulu yolumu, koruyucu maddeler gibi çokça sorulan sorulara da cevap teşkil edecek fıkıh bilgilerini aktaracağım. Burada nakledilen hüküm ve değerlendirmelerin bazıları fıkıhçıların ittifakı ile bazıları da bir kısmının kabulü ile sabittir:
Dince pis olan nesne az suya veya az sıvı maddeye karıştığı zaman su ve sıvı pis olur; içilmez ve onunla dînî temizlik yapılmaz. Çok suya pislik karıştığı zaman ise suyun rengi, tadı ve kokusundan biri, katışan pislik belli olacak şekilde değişmedikçe su pis olmaz. Çok su Hanefîlere göre yeri köşeli ise yüzeyi 10×10 arşın, yuvarlak ise 36 arşın, derinliği ise bir karışa yakın yerdeki sudur. Arşın yaklaşık iki karıştır. Şâfiîlere göre iki kulledir (büyücek küp), İmam Malik’e göre ise az su, içine düşen pisliğin rengi, tadı veya kokusu belli olan sudur, belli olmayan su ise çok sudur. Buradaki ölçülere göre çok sayılan suya mesela sidik veya şarap karışsa o su pis olmaz, onunla abdest alınır ve o su içilir (İbn Âbidîn, 1984 Kahraman yayınları, C. I, s. 185, 188).
Yenmesi ve içilmesi haram olan bir nesneyi, onda iyileştirme özelliği varsa tedavi maksadıyla yemek ve içmek caizdir, nitekim susuz kalan kimsenin -başka bir şey bulamadığında- şarap içmesi de caizdir (210).
Kadınların vaginalarındaki normal ıslaklık (İbn Hacer bunu şöyle tarif ediyor: Erkeklerin mezisi ile ter arası beyaz bir su/akıntı) temizdir, dışarı çıktığı ve kilota bulaştığı zaman yıkanması gerekmez.
Erkeklerin menisi (sipermi) kilota bulaştığı ve kuruduğu zaman yalnızca çitilemek/öfelemek/ovmakla temizlenir, izi ve rengi kalsa da kilot temizlenmiş olur. (Burada dikkat edilmesi gereken husus, dini temizliğin kimyevi temizlik olmadığı ve dinin kolaylığı ercih ettiğidir).
Karışma, yanma, pişme, kaynama vb. sebebiyle değişikliğe uğrayan pis nesne temiz olur, kullanılır, yenir ve içilir. Bazı örnekler: Pis olan zeytin yağı sabun olunca, eşek veya domuz tuz gölüne düşüp tuza dönüşünce, şarap sirke olunca, kuyuya düşen kuş, fare vb. çürüyüp çamura karışınca, pis üzüm kaynatılıp pekmez yapılınca, pis susam öğütülüp un ve susam yağı olunca temzilenmiş olur (316).
Yolların çamuruna ve akan sularına pislik karıştığında bu yollardan yürüyenlerin sıçrantıdan ve bulaşmadan uzak durmaları çok zordur, bu sebeple yollardaki pis su akıntısı ile bulaşan elbiseler ile namaz kılmak caiz görülmüştür, onları yıkamak gerekmez (324).
Süt, bal, yağ ve pekmez üç kere kaynatılınca temizlenmiş olur. Bunlara kaynatmadan önce bir miktar (beşte biri kadar) su katılır. Yağın kaynatılması şart değildir(334).
Et şarap ile pişirilmiş olsa üç kere temiz su ile kaynatılıp soğutulunca temizlenmiş olur.
Tüyü kolay yolunsun diye sıcak suya batırılan bir tavuk, böylece kaynatılıp bir süre de kaynar suda bırakılmış olmazsa, tüyü yolunduktan sonra temiz su ile yıkanınca temizlenmiş olur (334).
Yukarıda aktardığım bilgilerin ışığında kefire bir daha bakalım:
Kefir diye içilen süt ürünü sarhoşluk vermiyor, üründe alkolun rengi, tadı ve kokusu bulunmuyor (zaten ürünün içinde, dışarıdan katılmış, ilave edilmiş bir alkol de bulunmuyor); şu halde kefire haram veya mekruh demek için de bir sebep yoktur.
Prof.Dr.Hayrettin Karaman >
sahra
Allah razı olsun bilgilendirdiğiniz için,şüpheli olan durumlarda en iyisi uzak durmaktır,nasılsa ucunda ölüm yok.
cavusoglu_07
inanırmısınız ilk defa böyle bir içecek duyuyorum kusura bakmayın kefir 🙂
ama öğrendiğim ii oldu
tanur
Kefiri biliyorum ama içinde alkol olduğunu bilmiyorum.
meçhul_100
Kımız, kefir ve kombu çayı
Sual: İnek sütü, kefir mayası ile mayalanıyor ve bu esnada alkol az da olsa teşekkül ediyor. Buna kefir deniyor. Bir de Kombucha mantarı’nın üremesi ile elde edilen ve az da olsa içinde alkol bulunan kombu çayı vardır. Kefir de, kombu çayı da birçok hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. İlaç olarak kullanmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Bugün kefir ve kombu çayının yerini tutan ilaç çoktur. Bunları kullanmaya zaruret de yoktur. Eğer, salih bir doktor, (Kefir veya kombu çayı şu hastalığa iyi gelir. Bu hastalık için mubah başka ilaç yoktur) derse, o zaman bunları kullanmak caiz olur.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]
Bu hadis-i şerifin fıkıh kitaplarında nasıl açıklandığına bakalım:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. İçilmesi haramdır. (S. Ebediyye)
Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden çok diyerek kefir içmeyi caiz görmek yanlıştır. Çünkü dinimizde alkolün azlığı çokluğu önemli değildir. Bir damla şarap da haramdır. Ama dinimiz, içinde alkol bulunsa da, sirke içmeyi ve meyve yemeyi, haram kılmamıştır. Ama alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada, kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede ve sirkede 10 damla alkol olsa haram değildir. Çünkü birinde alkol tabii olarak bulunuyor, ötekinin alkolleşmesine biz sebep oluyoruz.
ALKOLLÜ GAZOZLAR
Sual: Bazı kuruluşlar, bazı gazoz ve kolalarda alkol olduğunu tespit etmiştir. Alkolün damlası da haram olduğuna göre, böyle meşrubatları içmek haram değil midir?
CEVAP
Şarap, rakı gibi alkollü içkilerin damlası da haramdır. Fakat içki olarak değil de, başka sebeplerle bulunan alkoller bu hükme dahil değildir.
Birkaç örnek verelim:
1- Taze sirkelerde alkol bulunduğu kesin olarak tespit edilmiştir. Ama bu alkollü bir içecek olmayıp sirke olduğu için, içilmesi haram edilmemiştir. Şaraptan yapılan sirkenin fazileti hadis-i şeriflerle de övülmüştür.
2- Hamurda, dolayısıyla ekmeklerde de alkol olduğu da bugün kesin olarak tespit edilmiştir. Ama Peygamber efendimiz ekmek yemeyi yasaklamamıştır.
3- Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı gazozdakilerden az değildir. Bu da kesin olarak tespit edilmiştir. Ama dinimiz, içinde alkol olduğu halde meyve yemeyi, haram kılmamıştır.
4- İlaçları ve kokuları ıslah için, içlerine konulan necis mayiler [alkol gibi sıvılar] affedilmiştir. (İslam Ahlakı, Ey Oğul İlmihali kısmı)
5- S. Ebediyye’de diyor ki: Şafii’de, necis sıvıyı [mesela alkolü], ilaç ve ıtriyat ıslahı için kullanmak affedilmiştir. (Mezahib-i erbea, El-mafüvat)
6- Necis olan sıvı, mesela ispirto, ilaç, koku gibi şeylere karıştırılınca, karışım temiz olur. Bunun için, tentürdiyot ve kolonya, hanefide temizdir. (İslam Ahlakı)
[Kolonya, tentürdiyot içilmez ama, elbiseye dökülünce temizlemeden onunla namaz kılmak caizdir. Temizlemek elbette evladır.]
7- Necis yağlar sabun yapılınca, şarap sirkeye dönünce temiz olur. Bütün kimyasal değişmeler böyledir. (Redd-ül muhtar, Tahtavi, Menahic-ül-ibad, S. Ebediyye)
Gazoz meselesini merhum hocamıza da sormuştum. Hocamız, din âlimi olmanın yanında kimya ilmini de iyi bilen bir kimyagerdi. (Esansı alkolde eritip gazozlara koyuyorlar. İçmek caiz mi?) diye sual etmiştim. Bir kavle göre içmenin caiz olduğunu, ahir zamanda zayıf kaville bile amel etmenin, kuvvetli kavil ile amel etmek gibi sahih olduğunu bildirmişlerdi. İçine esans konan meşrubatların, kolaların hemen hepsinde az da olsa, alkol mevcuttur. Gazoz gibi bu tür meşrubatlarda esansı eritmek için kullanılan bu alkol affedilmiştir; böyle meşrubatları içmek caizdir.
ALINTIDIR…..
yasinmetin
Benim aklıma takılan şu, doğal olarak alkol bulunan besinler haram değil de, bizim sonradan yaptığımız işlemler sonucu alkol oluşan ürünler haram denmiş… Yoğurt da sonradan bizim yaptığımız işlemler sonucu oluşan bir ürün ve yoğurtta da cüzi miktarda alkol oluştuğu söylenmektedir, ve eğer bir ton yoğurt yersek:-) şarhoş oluruz, evet komik değil mi… yoğurt da mı haram şimdi!!! bence biraz daha araştıralım, kefir kesin helaldir demiyorum ama böyle bir mantıkla kefir gibi inanılmaz faydalı bir ürünü insanlardan mahrum etmeyelim kolayca, aksi taktirde haram olmayan bir besini haramdır demek de ayetlerde yasaklanmıştır. saygı ve sevgilerimle…
megalanya
uzo, vermut, arak, brendi, cin, konyak, likör, rom, kırmızı şarap, beyaz şarap, şampanya, bira, votka, viski, tekila, rakı, kımız, kefir, boza alkol içermektedir. kesinlikle ama kesinlikle haramdır…
HİZMETKAR
Tedavi amaçlı doktor tavsiyesi ile bira içilebilir mi?
zindan111
nasıl hükümler veriyorsunuz öyle: doğal olarak bulunursa haram değil, mayalanırsa haram. Doğal olarak alkol bulunan marula meyvesinde yüzde 17 alkol var, hangi insaf buna helal der. Ayrıca sirkede alkol bulunur bunuda biz mayalarız, ayranda yoğurtta öyle. Kefirde öyle. Madem kefir şüpheli, ekşi ayrana birçok peynir türüne yoğurda da şüpheli diyelim. Bazı şeyleri insanların iyi niyetine bırakmak faydasının fazla olduğunu hesaba katmak daha insaflı olur.
Şema
< nasıl hükümler veriyorsunuz öyle: doğal olarak bulunursa haram değil, mayalanırsa haram Doğal olarak alkol bulunan marula meyvesinde yüzde 17 alkol var, hangi insaf buna helal der Ayrıca sirkede alkol bulunur bunuda biz mayalarız, ayranda yoğurtta öyle Kefirde öyle Madem kefir şüpheli, ekşi ayrana birçok peynir türüne yoğurda da şüpheli diyelim Bazı şeyleri insanların iyi niyetine bırakmak faydasının fazla olduğunu hesaba katmak daha insaflı olur >
buraya eklenen cevaplar alıntıdır.
Fetva veren hocalar çelişkili cevap verince ortalık karışır.
sonuç olarak kendi içinde-hiç bir şey katılmadan içinde-özünde alkolda olsa helaldir.
zindan111
"kendi içinde özünde alkolde bulundursa helaldir" bu hükmü kim vermiş. Kimin verdiği benim için önemli bile değil. Şimdi ben yüzde 17 alkol içeren bir meyveyi yiyip kafayı bulunca haram işlemiyorum öyle mi…Böyle durumlarda alkolün doğal olup okunmadığına bakılma. Yarar zarar arasındaki farka bakılır. Kullandığımız temizlik maddelerinden kozmetik ürünlerine kadar birçok üründe islam dini hükümlerince "kerih" sayılacak, doğal olmayan kimyasallar bulunur. Ama yararı ön plana tutularak helal denilir. Bu özünde bulunur bulunmaz olayı değildir. Kullanımında güdülen amaçtır. Bir şeyi sadece doktor tavsiye ederse helal olur düşünceside safsata oluyor bu durumda. Önemli olan doktorun tavsiyesi değildir genel kabul edilen senin yararına olduğu tecrübe edilmiş bir durumdur. Illaki doktorun ağzından bunu kullanmam gerektiğine dair bir senete gerek yok.. Daha yazardım ama birazda anlamak için siz kafa yorun..
berkehan
Aslında hüküm burada ancak doğru anlamak gerek sanıyorum.
Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır. (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3)
Kefiri bir litre içseniz sarhoş olur musunuz?Olmayız.İki litre içsek sarhoş olur muyuz?Olmayız.Üç litre?Yine sarhoş olmayız.Öyleyse azı da haram değildir.Diğer içecekler içinde böyledir.Yani buradaki çoktan kasıt içebileceğimiz kadar olan çokluktur.
#2 numaralı iletideki Mehmet Talü nun ifadesinki "41 kilo içilse ne olur" sorusu ve mantığı yanlıştır.Suyu bile 41 kilo içmeye kalkarsanız o da haram olur çünkü canınıza kast ediyorsunuz demektir.
Kefir ve benzeri içeceklerin çoğu sarhoşluk vermediği için azı da haram değil helaldir.
musab
< uzo, vermut, arak, brendi, cin, konyak, likör, rom, kırmızı şarap, beyaz şarap, şampanya, bira, votka, viski, tekila, rakı, kımız, kefir, boza alkol içermektedir. kesinlikle ama kesinlikle haramdır… >
arkadaş ne güzel hüküm vermiş öyle.hemde kesin ifadeyle çelişki olmadan:):)
Fetva Meclisi
islama göre kefir içmek
kefir içmek
İslam dininde sarhoşluk verecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caiz; sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi ise haramdır. Mayalanması kısa süren kefirin alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bu nitelikteki kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Kayıtsız Üye
Kefir bütün dünyada probiyodikler yönünden zengin ve faydalı içeceklerin başında gelir.
Siz içmeyin lan zaten beyinsiz mallar herşey haram hayalini kurduğunuz cennette 72 karı ırmaklardan akan kevser (şarap) orada haram değil burada haram sike sürülecek akıl yok lan siz de
Alamanya
Selamlar
En dogrusunu yinede Allah bilir!!
Ben ne haci nede hocayim.
Benim bildigim ve ögrendim sudur ki
her icecek ve yiyecek niyetine göre helal veya haramdir.
Misal Sarap haramdir niye? Üretirken niyeti insanlari sarhos etmek
Sirke haram degildir niye? Üretirken niyeti ilac veya yemekleri tatlandirmak
Her ikiside hemen hemen ayni yöntemlerle üretiliyor.
Kefire gelince.. uzun zaman bekletilirse sert oldugu gibi alkol oranida artar.
çok ta icseniz az da icseniz etkisi olabilir. Kefir az bekletilmisse, ilac veya güzel tatli icecek diye icerseniz bence sakincasi olmaz.
Ama buda niyetinize bagli. Ne diye iciyorsunuz?
Ben kendim alkol (40%) ile ilac üretiyorum evimde. Bunun niyeti ilactir. Peki hastaya verince günahmi islemis oluyorum?
Hayir, niyetim sifa dir.
Kuskunuz varsa icmeyin! uzak durun.
Her kusku nefsinizi artirir. vesveseye yenik kalirsiniz.
aleykum selam
Kayıtsız Üye
Kefir içindeki probiyotik zenginliği ile en faydalı içeceklerdendir , gül suyu için gidin siz içmeyin , alkol zaten içmezsiniz ama içtiğini 2,5 litrelik kolalar gazozlar vucudunuza daha çok zarar verir , sağlıklı bir içecektir kefir özellikle çocuklarınıza içiriniz bağışıklık sistemleri güçlensin sağlıklı olsunlar , ama siz ne anlarsınız gidin ekmek yiyin protein girmesin vucudunuza
Kayıtsız Üye
Öncelikle kardeşim Selam-un Aleyküm. Şunu söylemek istiyorum ki haram şeyler Kur-an’ı Kerim’de açıkça belirtilmiştir. Bu belirtilen haramların arasında da "kefir" bulunmamaktadır. Yani biz kefire haram diyemeyiz. Çünkü haram olan bir şeye "haram değil" dersek veya haram olmayan bir şeye "bu haramdır" dersek dinden çıkabiliriz. Sadece "mekruh" veya "caiz" diye yorumlayabiliriz. Kefirin bazısı caizdir, bazısı ise caiz değildir. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı içilmesinde sakınca yoktur fetvası verdi.
Kayıtsız Üye
Bu açıklama çok yanlış olmuş.kefir çokta içğkse sarhoş etmez dolayısıyla hadis-i şerif tarifiyle uymuyor yorumunuz çoğu şarhoş edenin azıda haramdır.Verdiğiniz örnekte 41 ölçek içilirse ne olur bilinmez değilsiniz.mübarek o ölçü litre ise eğer kim bir anda o kadar içebilir ki mide mi alır o kadar litre kefiri.
Kayıtsız Üye
Bu anlayışa göre şıra, sirke, turşu, şalgam suyu da fermantasyon sonucu elde edilen gıdalardır. Oldu olacak onlara da haram deyin. Tüm yiyeceklerde doğal olarak belli oranda alkol bulunmaktadır.. Aslolan alkolün kendisi değil şarhoş edici veya sağlığı tehlikeye sokucu bir durum olması gerekir.
kefir haram, kefir haram mı, kefir günah mı