Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

ßaran
”Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir.İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!” (Müslim, Salat 215”

Secdede dua deyince, namaz içinde secdede yapılan duanın sorulduğunu zannediyorum. Yoksa namaz hariçinde elleri açıp dua etme yerine, insanın kendisini secdeye atıp dua dua yalvarmasının hiçbir mahzuru yoktur. Namaz içindeki secdeye gelince; bununla ilgili olarak Hanefi mezhebinin, diğer mezheplerden daha farklı bir yaklaşımı vardır.

Hanefi mezhebinde, "secdede dua edilmez" diye bir anlayışa sahipler. Bu anlayış biraz Hanefilerin hassasiyetinden kaynaklanıyor. Zira Hanefi mezhebine göre Hz. Peygamberden nakledilmiş olan rivayetlerin namazda okunabilmesi için, onun hadis kriterlerine göre en azından meşhur hadis olması gereklidir. Meşhur hadis ölçüsünden daha aşağı seviyedeki rivayetler beşer sözü olabilir, namazı ifsad eder düşüncesiyle kabul edilmemiştir. Nitekim, sübhaneke içindeki ve celle senaüke kaydının (sadece cenaze namazında okunan kısım) farz namazlarda okunmamasının sebebi bu düşünce ve bu anlayıştır.

Diğer mezheplerin bu konuda böylesi bir düşüncesi yoktur. Onlar Allah Rasulü’nden menkul olduğu şekliyle namazda da, namaz hariçinde de bunları okurlar. Bu çerçeve içinde, hadisin ifadesiyle kulun Rabbisine en yakın olduğu mekan olan secdede, insan Efendimiz’in secdede okuduğunu bildiğimiz duaları okuyabilir, hatta okumalıdır.

Hz. Aişe validemizin rivayet ettiği Allahümme inni euzü biradâke min sahatike… veya Allahümme iğfirli zenbi küllehu dikkahu ve cillehu.. veya Haşea sem’î ve basarî ve demî… veya Hz. Ebu Bekir’e talim buyurulan Allahümme inni zalemtü nefsi… gibi dualar okunabilir.

Okunduğunda uzun süre alacak bu duaları insan yalnız başına namaz kıldığında okumalıdır. Cemeate imam olduğunda okursa, cemaatte bir bıkkınlık hasıl edebilir, onların namaza karşı tavır almalarına sebep olabilir. Halbuki bu ne Efendimiz (sas)’in, ne de fıkıh alimlerinin tasvib ettiği bir şeydir. Nitekim imam olduğunda namazı uzunca kıldıran Muaz b. Cebel’e Allah Rasulü, Sen fitne mi çıkarıyorsun? demiştir. Zaten kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz beyanının sahibi olan bir Zat’tan başka türlü davranması da beklenemezdi.

Kaldı ki Efendimiz’in Herhangi biriniz imam olduğunda namazı hafif kıldırsın; çünkü arkasında zayıf, yaşlı ve hasta olanlar vardır. Fakat kendi başına kıldığında onu istediği kadar uzatsın. sözü meselemize bir açıklık kazandırmaktadır.

Netice itibariyle, secdede en az meşhur hadis olmak şartıyla rivayet edilen duaları, insan yalnız başına namaz kıldığında okuyabilir, imam olduğunda bu duaları okumaması evlâdır.

Huzeyfe (r.a) diyor ki: "Hz. Peygamber rükuunda ‘sübhane rabbiyel azim’; secdesinde de ‘sübhane rabbiyel a’la’ derdi" (Ebu Davud, II, 30).

Bu tesbihlerin dışında rükûda veya secdede ilâve duâ ve zikir söylemek için yine sünnete bakarız. Bu tesbihlerden sonra yani ÜÇ DEFA "SÜBHANE RABBİYEL A’LA" dedikten sonra, SÜNNETLERDE VAR OLAN ve AYETLERDE GEÇEN DUALARI tek başına kıldığımız namazlarda okuyabiliriz.Ancak ne secdede, ne de namazın başka bir yerinde KENDİMİZE AİT İFADELER KULLANAMAYIZ ve BİZE AİT SÖZLER SARF EDEMEYİZ.

Şüphesiz Peygamber Efendimizin (asm) rükû ve secdede yaptığı başka duâlar da vardır. Meselâ secdede, Allah’ım! Senin için secde ettim. Sana îman ettim. Sana teslim oldum. Yüzüm, kendisini yaratana ve şekil verene, görmesi için göz oyuğunu yarıp gözü yerleştirene, işitmesi için kulak yerini yarıp kulağı yerleştirene secde etmiştir. Yaratıcılık mertebelerinin en güzelinde olan Allah’ın şânı ne yücedir! duâsı yapılabilir. SÜNNETTE GELEN BAŞKA DUALARI YAPMAK DA MÜMKÜNDÜR

Secdede tesbih ifâdelerini söylerken KALBEN BAĞIŞLANMAYI DİLEMEMİZ ve HAYIR İSTEMEMİZ DE YETERLİ OLUR..

İkinci Olarak: KUR’AN-I KERİMDE GEÇEN veya HADİSLER İLE GELEN DUALARI TÜRKÇE OLARAK DA SECDEDE YAPABİLİYORUZ..


Cevap: Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

DZALBAY
< Ancak ne secdede, ne de namazın başka bir yerinde KENDİMİZE AİT İFADELER KULLANAMAYIZ ve BİZE AİT SÖZLER SARF EDEMEYİZ. >
Baran kardeşim;bu husus açık mıdır,yani kesinliği neye bağlıdır?Yoksa yorum mudur? Öğrenmek isterim.
Sebebini bilahare bildireceğim…


Yorum: Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

Hoca
Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir

Secdede dua hadisi

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyuruyor:


Cevap: Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

Ercan
Bu konu ile ilgili soru sorcaktım. Çok güzel açıklamışsınız. Allah razı olsun.


ravza 2
Evt bazen ağzımdan dua yakarış çıkıyor öğrenmiş olduk ALLAH C.C razı olsun


rana
secdede dua etmek farkli namaz esnasinda dua etmek farkli,
hanifi mezhebine göre yasak diye biliyordum mum hocam tekrar aydinlatirmisin?

cünkü sunu okudum:

"Bu namazda insanların sözlerinden bir şey söylemek caiz olmaz. Namaz ancak bir tesbih, tekbir ve Kur’an okumaktır." (Müsned, 5/447-448; Nesaî, Sehv, 20; bk. Müslim, Mesâcid, 35; Ebû Dâvûd, Salât, 174)


Kayıtsız Üye
namaz kılarken secdeye gittiğimizde Allahın bir ismini çok kez sölemek zikretmek caiz mi ? olur mu ? örnğin; EL Hakem EL Hakem EL Hakem… diye zikretmek olurmu


mum
< secdeye gittiğimizde Allahın bir ismini çok kez sölemek >
Secdede istediğiniz kadar zikredebilir, dua edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Mum hocam!farz namazlarındaki secdedelerde dua şekli türkçe okuyorum,af diliyorum.sığınma diliyorum huzur diliyorum hamd ediyorum. Kötülerin zalimlerin şerrinden muhafaza diliyorum rabbimden bu şekil olurmu? aklıma bunlar geliyor ondan yapıyorum böyle.


Şema
< bu şekil olurmu? >
secdede dilediğin gibi dua et ama arapça dışındaki dillerde ise sessiz yap yani içinden


Kayıtsız Üye
Secdede 3 kere Subhane Rabbi el ala derken içimizden Allah tan bir şey isteyebilir miyiz


arifselim
Namazda içinden geçen hayırlı dualar namaza engel değildir. Özellikle de secde halinde iken Allah’tan helal ve meşru olan bir şeyi isteyebilirsin. En doğrusu hadislerde geçen peygamber aleyhisselamın duaları ile dua etmektir.


Kayıtsız Üye
Şu konuyu tam netleştirsek.

Ben genelde namazların son secdesinde içimden Türkçe kendim, ailem ve ümmet için dünya ve ahiret nimetlerini Cennet ve Cemali İlahi ile Rızayı İlahi duası yapıyorum. Ancak içimden.

Bu durumda mekruh mu oluyor yoksa mahsursuz mu?!


arifselim
Bu konu çok net ve açıktır. İçinden olması şartıyla dilediğin kadar kendi dilinle dua edebilirsin. Ama sesli bir şekilde yani dilinle arapçadan başka bir dille dua edemezsin. Senin dediğin şekilde içinden dualar edebilirsin. Allah kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
ALLAH Resulu s.a.v "insanların Allah’a en yakın oldukları an secde anıdır öyleysesecde anında çokça dua edin"buyuruyor…Farz namazlarını kılarken secdeye vardığımız da "subhane Rabbiel ala"dedikten sonra secde anında dua etsek olur mu?


mumsema
Secde Allahı yüceltme ve dua yeridir, ne tür istekleriniz varsa Allahtan isteyiniz


Turkey 2023
Selamün aleyküm kardeşim…
Esma ül Hüsna ile Allah’a dua etmek çok makbuldür.Lakin bu isimleri zikrederken başına "Yâ!." hitabını koyup zikredin.Bu hitap,"Ey!." demektir.Allah’tan bir şey isterken, mesela;
"Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kerîm!."gibi dua edilmesi gerekir.Çünkü dua ederken muhatabınız yüce Allah olduğu için bu şekilde yalvararak dua edilmelidir.


Hsnkara
Hocam peki bende istemsiz, secdede veya namazın her hangi bir ruknunda Allahım beni effet diye geçiriyorum içimden bu doğru birseymi bazende gerektiğigibi bir kul olamadım gibi düşünceler geçiyor


secdede dua etmek, secdede dua, secdede dua edilir mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();