İslamda Şakalaşmak

İslamda Şakalaşmak

mumsema
ŞAKALAŞMAK

Aşağıdaki yazı İmam-ı Gazali hazretlerinin İhya ve Kimya-i saadet kitabından alınmıştır:

Peygamber efendimiz de şakalaşırdı ve (Ben de şaka yaparım, fakat doğru konuşurum) buyurdu.
Yabancı ile ve tanıdıklarla ve çocuklarla ve ihtiyar kadınlarla ve mahrem kadınlarla şaka yapardı. Resulullah, hanımlarına karşı, insanların en zarifi idi. Aişe validemiz ile yarış etti. Aişe validemiz geçti. Bir daha yarış ettiklerinde, Server-i alem geçti. Müslümanın hanımı ile oynaması, günah değil, sevaptır.
Çünkü hadis-i şerifte, (Hanımı ile şakalaşanı Allahü teâlâ sever, ikisine de sevap verir, rızıklarını artırır.) buyuruldu.
Bir defasında, yaşlı bir kadına, (Cennete kocakarı girmez) buyurunca, kadıncağız üzülür. Bunun üzerine kadına, (Sen o zaman genç olursun) buyurur. Binek isteyen yaşlı bir kadına da sana bir deve yavrusu vereyim, ona binersin) buyurunca kadın, (Deve yavrusu beni nasıl götürsün?) der. Resulullah efendimiz de, (Her deve başka bir devenin yavrusudur) buyurarak büyük bir deveye bindireceğini anlatmak ister. Ümmü Eymen isimli bir kadın gelir, kendini tanıtır, ben falancanın hanımıyım, sizi kocam davet ediyor der.
Ona da, (Şu gözünde beyazlık olan adamın karısı mısın?) buyurunca, kadın, (Hayır kocamın gözünde bir şey yok) der. Resulullah efendimiz, (Gözünde beyazlık olmayan insan yoktur) buyurur. Aişe validemiz, Sevde validemize şu bulamacı yemezsen yüzüne sürerim der, o da yemeyince yüzüne sürer, fakat aralarında oturan Resulullah Hz. Sevdeye dokunmaması için dizi ile siper etmeye çalışır. Hz. Aişe de kendi yüzüne sürer Resulullah onlara bakıp gülümser.

Kur’anı kerimde insanların en iyileri ve hepsinin cennetlik olduğu bildiren eshabı kiram da şaka yaparlardı. İmamı Gazali hazretleri, şakalaşmak bölümün sonunda, devamlı şaka yapmanın uygun olmadığını, nadiren olursa uygun olduğunu bildirmektedir. Yine İmam-ı Gazali aynı eserlerde diyor ki:
Resulullah Rebi bin Süudün evine geldi. Evde, küçük kızlar def çalıyordu ve şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı, bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. (Beni övmeyin [Önce okuduğunuza devam edin]. Beni övmek [ilahi okumak v.s.] ibadettir. Def [çalgı] çalarken, eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu.

Ehli sünnet alimlerinin kitaplarındaki hadisi şeriflerde de buyuruluyor ki:
Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:

"Arkadaşına itiraz etme, boş konuşma, üzücü şaka yapma ve verdiğin sözden cayma!" [Tirmizî]

(Söz veriyorum ki, münakaşa etmeyen, haklı olsa da, kimseyi incitmeyen, şaka ile veya insanları güldürmek için, yalan söylemeyen, iyi huylu olan Müslüman cennete girer.) [Tirmizî]

(İnsanları güldürmek için yalan söyleyenlere, yazıklar olsun!) [Ebu Dâvud]

(Kişi güldürmek için önemsiz görünen bir sözü söyler de gökten aşağı düşmüş olur.) [Timizi]

(Kişi güldürmek için bir söz söyler de süreyya yıldızından aşağı düşmüş olur.) [E.Nuaym]

(Çok gülen hafife alınır. Şakası çok olanın da vakarı gider.) [İ.Asâkir]
(Allah, doğru olarak şaka yapanı sorumlu tutmaz.) [İ.Asakir]
(Ölçüsüz şaka yapan hafife alınır.) [Deylemî]

Yine çeşitli Ehli sünnet alimlerinin kitaplarında bildiriliyor ki:
Hz. Ömer, (Çok gülenin heybeti azalır, çok şaka yapan hafife alınır.) buyurdu.

Rabia: "Günah olmayan işlerde, gönül almak için şakalaşmak mürüvvettendir.

Alay belki güldürür, ama kalbi öldürür.
Fazla şaka cahillik alameti,
sükut et, istersen selameti.

Her şeyin tohumu vardır. Düşmanlığın tohumu da şaka ve alaydır
Hikmet ehli, (Her şeyin tohumu vardır. Düşmanlığın tohumu da şaka ve alaydır.) buyuruyor. Ebul-Feth-i Besti der ki: (Bir iş yaparken içine bıkkınlık gelir, ağırlık çökerse o zaman o yaptığın şeyi, bir müddet terket, kendini dinlendir, azıcık şakalaş, bu suretle kendine neşe getir. Fakat şakalaşmayı o derece ayarla ki, yemeğe atılan tuz gibi olsun. Yani yemeğe atılan tuz, çok olunca yemeğin hakiki lezzetini nasıl giderirse, şaka da aynı durumdadır. Fazlası zararlıdır. Gayet az olursa gönlümüzün neşesi yerine gelmez. Şaka, gönlümüzdeki donukluğu ve o işe karşı doğan bıkkınlığı giderecek kadar olmalıdır.)

Said bin As hazretleri oğluna der ki:
"Ey oğul, az şaka yap! Çünkü mizahın gereğinden fazlası, insanın değerlerini giderir ve kötüleri, aleyhine cesaretlendirir. Şakayı tamamen terk etmek de dost ve sevdiklerinin buğzetmesine ve samimiyetinin kesilmesine yol açar."

Çok gülenin heybeti azalır, çok şaka yapan hafife alınır. (Hz. Ömer)
Yoğun çalışmalar ve üzücü olaylar karşısında sıkılan insanın, neşeli olmaya ihtiyacı vardır. Bunun için, yanlış anlatanlara itibar etmeyip ara sıra fıkra anlatmak, şakalaşmak iyi olur.


Cevap: ŞAKALAŞMAK

suara
insanlari tebessum ettirmak hosuma gidiyo .bazen konusmalarimi kontrol edemiyom .saka yapmak ve yapilmasi hosuma gidiyo bunu nasıl kontrol ederim bilmem Allah yardımcım olsin:(


Yanıt: ŞAKALAŞMAK

meçhul_100
< insanlari tebessum ettirmak hosuma gidiyo .bazen konusmalarimi kontrol edemiyom .saka yapmak ve yapilmasi hosuma gidiyo bunu nasıl kontrol ederim bilmem Allah yardımcım olsin:( >
aynen katılıyorum…rabbim yar ve yardımcımız olsun inşALLAH


Soru: ŞAKALAŞMAK

rana
bu faydali bilgiler için Allah (c.c.) senden razı olsun hocam,
kendimizi kontrol etmemiz gerek..
evet Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşALLAH, tebessüm etdirmeyi bende çok severim..:(


gözyaşı
Alay belki güldürür, ama kalbi öldürür.
Fazla şaka cahillik alameti,

sükut et, istersen selameti.

…ne zaman nerde ne yapacagını bılmeslın Allah yardımcımız olsun inşAllah Allah razı olsun hocam


samiyusuf
Fazla şaka cahillik alametidir


evlan
Sulu Insanlardan Hiç Hoşlanmam ,herşeyi Dozunda Severim.katıldığım Ortamlarda Biraz Sessiz Kalıyorum.insanlar Benim Pasif Olduğumu Düşünüyorlar.çok Konuşmak Veya Saçma Sapan Espiriler Yapmak Zekaya Değil Tam Tersi Cahlliğe Işarettir.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun Allah sayımızı arttırsın İnşAllah…


islamda sakalasmak, islamda şakalaşmak, Sakalasmak günahmı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();