Dua İbadetin Özüdür
mumsema
DUA İBADETİN ÖZÜDÜR
(Hadis_i Şerif Tirmizi Da’avat 1)
Peygamberimiz (sav) Dua ibadetin özüdür (Tirmizi,Deavat.) buyurarak, duanın ibadet hayatımızdaki önemine dikkat çekmiştir.
Peygamberimiz (sav), duayı beyin’e benzetmesinin hikmeti, vücudumuzda bedenin çok önemli fonksiyonundan dolayıdır. Beyin olmadığında nasıl bedenimiz hiçbir işe yaramıyorsa, Duamız da olmadığında da ibadet hayatımız bir anlam ifade etmez.
Duanın önemini gösteren en büyük kaynak olarak Rabbimiz Kuranı kerimde şöyle buyurmuştur:
De ki: ”Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin. (Furkan, 77) Buyrularak Allahın rızasını kazanmada duanın etkisi açıkça belirtilmiştir.
"De ki: Duanız olmadıktan sonra Rabbim size niye değer versin?" Yani Allah kullarından müstağnidir. Onlara asla muhtaç değildir. Sadece kulları istifade etsinler diye onlara bazı yükümlülükler vermiştir. İsyanları sebebiyle onlara azap edecektir. Kulları O’na iman etmez, O’na kullukta bulunmazlarsa Allah onlara hiç değer vermez, aldırış etmez. Çünkü O mahlûkatı kendisine ibadet etsinler, O’nun birliğini kabul etsinler, sabah akşam onu tenzih, teşbih etsinler diye yaratmıştır.
Her an’ımız dua olsun
Allah’a emanet olun
Cevap: Dua İbadetİn ÖzÜdÜr
Hoca
”Dua’mız yoksa rabbim bize niye değer versin ki”
Çok severek ve inanarak uyguladığım bir yöntem var ellerimi kaldırdığımda DUA‘ya..
Ey Rabbim sen kabul etmeyeceğin Dua’yı ilham etmezsin kalplerimize,kalbime ilham ettiğin duamı kabul buyurmanı bekliyorum,ısrarla ve büyük bir istekle senden istiyorum…
sonra da aminler serpiştiriyorum bu en içten dualarıma…
konu çok güzeldi,dua ile ilgili bütün konular çok güzel…
Yanıt: Dua İbadetİn ÖzÜdÜr
yaralı_ceylan
ALLAH herkesin duasını makbul buyursun amin
Dua; Kulun bütün varlığıyla Yüce Rabb’ine yönelerek O’ndan istediğini ,dileğini ve halini arzıdır.Allah’la baş başa kaldığı hayatının en önemli anıdır.
Samimiyetle ve aczinin bilincinde olarak sevgi,ihlas,tüm benliğiyle ihtiyaç ve sıkıntılarının giderileceği tek Yüce Makam’a ısrarla yapılan dua mutlaka karşılık görecektir.Allah’ın sonsuz güç ve kudreti sayısız nimetleri karşısında kendi hiçliğini acizliğini hatırlayıp, minnet duygusu ve huşu ile gönülden yalvarma ve duasının kesinlikle kabul edileceği inancıyla yapılan duaya ilişkin aşağıdaki hadiste buyuruluyorki;
Ya olduğu gibi kabul edilir , ya ahirette dua yapanın oradaki derecesini yükseltir ,yada duada istenen iyilik kadar günahları silinir. (Ahmet b. Hanbel, Müsned lll-18)
Dua sadece darlık ve sıkıntı anında değil ; bollukta-darlıkta, sıkıntıda ve rahatlıkta her zaman yapılmalıdır.
Bana dua edin,duanıza karşılık vereyim (Mü’min-60)
Beni zikredin ki (anın), bende sizi zikrediyim (anayım) (Bakara-152)
Dua ederken hiçbir aracıya gerek yoktur,Kul doğrudan doğruya meşru isteklerini Cenab-ı Hakk’a samimiyet ve ihlasla arz edebilir. Dua ,gizlice veya alçak sesle yapılmalıdır.Bağıra bağıra gösterişe kaçan tavırla dua yapmaktan kaçınmalıdır. Hadis-i şerifte Peygamberimiz (sav) buyuruyorlar ki ; Sizler sağır ve uzaktaki birine değil her şeyi duyan, gören Allah’a dua ediyorsunuz.(Buhari Da’vaat 50,Tirmizi Da’vaat 58)
Dua ederken işlenen günahlardan derin bir pişmanlık duygusu içinde bulunulmalı, günahlardan temelli kurtulma ve tekrar dönmeme azmi, kararı taşınmalıdır.
Duaya Allah’ın adını anarak O’na hamd ederek ,Peygamber efendimize salatü selam getirerek başlanmalıdır.
Kullarım sana beni sorduğu zaman onlara ilet ki şüphesiz ben çok yakınım.Bana dua edince ,dua edenin duasına icabet ederim. O halde onlarda benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinlerki dosdoğru yolu bulmuş olsunlar. (Bakara 186)
Soru: Dua İbadetİn ÖzÜdÜr
Ecir
Hüreyre -radıyAllahu anh-dan rivâyete göre Hazret-i Peygamber -sallAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz buyurmuşlardır ki:
"Sakın sizden biriniz duâ ederken "Yâ Rabb, dilersen beni mağfiret eyle, dilersen bana merhamet eyle" demesin. İstediğini sağlamca ve kat’ıyyetle istesin. Çünkü Allah’ı şu veya bu işe zorlayabilecek hiçbir kudret yoktur." (1)
Yine Ebû Hüreyre -radıyAllahu anh-‘dan rivâyet edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz buyurmuşlardır ki:
"Sizden herhangi biriniz" duâ ettim de kabul olunmadı" diyerek acele etmedikçe duâsı kabul olunur." (2)
Duâ eden duâsında ısrar etmeli, devam etmelidir. Her halde er veya geç müstecâb olur.
Bir de dünyâda müstecâb olmasa bile kul bunu yine kendi lehine bilip Allah’dan ümidini kesmemelidir. Duâ büyük bir ibâdet olduğu için âhırette de bir ecir ve sevâbı olur.
Duânın âdabı pek çokdur. Bu cümleden olarak:
1- Evvelâ abdestli bulunmak,
2- Bir namazdan sonra yapılmak,
3- Tevbe ve istiğfârını ve kemâl-i ihlâsını arzeylemek,
4- Kıbleye yönelmek,
5- Duâdan evvel Allah’a çokça hamd ü senâ etmek,
6- Resûl-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Hazretleri’ne çokça salât ve selâm eylemek,
7- Duânın nihâyetini âmin ile bitirmek,
8- Duâda yalnız kendisini düşünmeyip bütün sâlihleri ve bütün mü’minleri duâya müşterek kılmak,
9- Bir hâcetini isterken ellerini semâya kaldırıp avuçlarını açarak duâ etmek,
10- Kıtlık; umumî sıkıntı ve felâketlerin def’i için ise ellerinin dışını semâya çevirerek duâ etmek ve Allah’a sığınmak,
11- Celb-i menfaat için yapılan duâların nihâyetinde ellerinin avuçlarını yüzüne mesh eylemek, def’-i mazarrat için yapılan duâlarda mesh edilmez.
12- Duânın asıl anahtarı ise helâl lokma yemektir.
alpgirayhan
Allah razı olsun … Allah hiç birimizi Kurandan imandan duadan ayırmasın ….
imam
dua ibadetin beynidir.
muhhul ibadeh
hatice kaya
cevap düzgün
Dualar ibadetin en büyük parçasıdır. çokça dua edelim
samine
islamda hep dua etmeye teşvik edilmiştir dua edelim
Kayıtsız Üye
dua ibadetin zihnidir ve sessizce yapılır bu yüzden herkez içinden çok ama çok dua etsin saygılar
dua ibadetin özüdür, dua ibadetin özüdür ne demek, dua ibadetin özüdür hadisinin anlamı