Hacı Hasan Burkay Hz.
Makina
HACI HASAN BURKAY HAZRETLERİ HAYATI, ŞAHSİYETİ, KARAKTERİ
Zamanın büyük mutasavvıflarından olan Hasaneynil Hüdaverdi (K.S.), Silsile-i Saadatın kırkıncı altın halkası olup; Bursa’nın Orhangazi ilçesinin Sölez Köyünde Hicri 1350, miladi 1 Ocak 1930 yılında dünyaya teşrif etmişlerdir.
Hasan Burkay Hz.lerinin dünyaya gelişlerinde harikulade bir olay vuku bulmuştur silsile-i Saadat’ın 37. altın halkası Şerafeddin Zeynelabidin Hz, Hasan Burkay’ın babası olan Mehmed Hulusi Efendi ile daha önce hiç tanışmamış oldukları halde; bu gün erenler durağı, Bursa’mızın Orhangazi ilçesinin Yukarı Sölez köyünde bir bebek dünyaya geldi. Varıp onu ziyaret edelim. diyerek dostları ile birlikte köye giderler. Oradan Hasan Bebek kucaktan kucağa dolaşır. Şerafeddin Zeynelabidin Hz. evde dostlarıyla birlikte bir hatim indirir ve evden ayrılırlar. Bu şekilde kutlu bir müjdeyle dünyaya gözlerini açmıştır Hasan Burkay Hz.leri.
Hasan Burkay Hz.leri gençliğini ilim tahsiliyle geçirmiştir. Onun için ilim; sonu bucağı olmayan, daldıkça derinlere çeken, derinlerde daha derin sırlar vadeden bir merak ve aşk hazinesidir. Hazret yaptıklarını yalnız Allah rızası için yapmıştır. Halkın içinde her zaman ve her mekanda daima Hakk’la beraber olmayı, Hakk’tan haberdar bulunmayı istemiştir ve yüreği Hakk için halka hizmet arzusuyla dolup taşmıştır. Böyle bir hizmet için de önce, her an kendi halini bilmesi, bu hallerin daima özür den şükür e doğru merhaleler kat etmesi için çalışmıştır.
Hacı Hasan Burkay Hz.leri, Bursa’da Ulu Cami civarında bir billuriye mağazası işletirken, 1962’den itibaren O’na Ankara yolu gözükmüştür. Ve Ankara’ya gidiş gelişlerden sonra 1967 yılında Ankara’ya yerleşmiştir. Şehir hayatından uzaklaşmak maksadıyla Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde halkın desteğiyle Hacı Hasan Köyü kurulmuştur. Hasan Burkay Hz.leri 1977 yılında buraya yerleşmiştir. Kabri Şerifleri Hacı Hasan Köyü’ndedir.
Makina
Hazretin yanında bulunupta anlatmak istediğiniz bir görüşünüz yokmu.
Yanıt: Hacı Hasan Burkay Hz.
Galus
HACI HASAN BURKAY
Doğum Tarihi: 01.01.1930
Meslegi:HOCA YAZILARI
Hasan Burkay Hocaefendi l Ocak 1930’da Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Yukarı Sölez (şimdiki adıyla Yenisölez) köyünde dünyaya geldi.
Babası Mehmet Hulusi efendi, Selanik civarında, o günkü adıyla Pustan Nahiyesinden Hüseyin Alaş oğlu, Ali Ağa oğlu İbrahim efendidir.
Osmanlı Devletinin Balkanlardan çekilişinden sonra Mehmet Hulusi efendi Bursa’ya göç etmiştir. Bir ara ticaretle meşgul olur, polislik yapar ve komiserliğe kadar yükselir.
Ticaret hayatında tanıdığı Tevfik efendinin kerimeleri Ayşe hanımla evlenir. Bİr yangında bütün maddi varlığını kaybeden ve borçlanan aile üç sene kadar Yukarı sölez köyüne yerleşir. Hasan efendi bu geçici iskan sırasında dünyaya gelmiştir.
Doğumu zamanın büyük alimlerinden Şerafeddin Zeynelabidin efendi tebriğe gelir, bebeği kucağına alır ve aileye müjdeler verir, daha sonra Bursa’ya dönülür. Hasan efendi on kardeşin altıncısıdır. Tevfik efendi ablası Hasene hanım ve küçük kardeşi Ömer efendi hayattadırlar.
Mehmet Hulusi efendi hafızı kelam olup, Ali Haydar efendinin ders halkasına dahildir. Islamiyeti hayatlarının gayesi olarak yaşıyan bir aile atmosferi ve çevrede büyüyen Hasan efendi, ilkokuldan sonra, İnegöllü Hacı Hafız Ahmet efendinin babası Murat Hocadan dini tahsil gördü. Daha sonra istanbul’da Çarşamba ve Elifzade medreselerinde değişik hocalardan tahsiline devam etti.
Gençliğinde, Fatih dersiamlarından eski Arnavutluk müftüsü Muhammed Necati Simavi’den manevi tekamülünü tamam etti. babasına yardım ederek ticaret hayatına dahil oldu.
Askerliğini Bahriyeli olarak Deniz gümrüğü ve Gölcük Adatepe gemisinde tamamladı. Bu sıralarda muhterem valideleri Ayşe hanım, arkasından muhterem babası vefat ettiler.
ilk evliliğini 1949 yılında Müşerref hanımla yaptı. Müşerref hanımın vefatından sonra İsmet hanımla evlendi. Daha sonra da Lale ve Patıma hanımlarla evlendi. Çocuklarından Mehmet Halit, Recep ve Fatma küçük yaşta vefat etmişlerdir. Ayşe, Mehmet Necati, Ahmet Tevfik, evlidir ve bunlardan beş torun sahibidir. Muharrem Mesud, Patıma Zehra, Emine Tuğba, Hasan Hüsnü, Ali Kerem, Mustafa Sacit ve Mehmet Hulusi okul çağındadırlar.
Hasan efendi 1962 yılına kadar Bursa’da oturmuş. Camii kebir yakınında ticaretle meşgul olmuştur. Bu tarihten sonra Ankara’ya yerleşmiş ticareti bırakıp kendini dini ve ilmi çalışmalara vermiştir.
Bugüne kadar kırkyedi eser telif etmişlerdir.
Çoğunluğu hece veznindeki şiirlerini Hüdaverdi Divanında toplamıştır. İlmi, ahlaki ve dini konuları içine alan eserlerinden bazıları; Meviza-i Hasene, Hz.Muhammed’in (s.a.v) varisleri, Hakikatten Damlalar, Menakıb-ı Şerefiyye, Hutbeler, Esmaül Hüsna ve Hassaları, Hac Rehberi ve Hüdaverdi ilmihalidir.
Bir süre Ankara’da oturduktan sonra, Gölbaşı Haymana yolu üzerinde Hacıhasan köyünü kurmuştur. 1977 yılından itibaren buraya yerleşmiş ve caminin imam ve hatipliğini yapmıştır, köy altyapısı öncelikle gerçekleştirilen nadir yerleşim yerlerinden birisidir. Hasan efendinin kendi bağışladığı arsadaki ilkokulu, gene köy için kendisinin geliştirdiği binbeşyüz kitabı aşkın kütüphanesi ve müzesiyle köy özellik arzetmektedir.
Çok kıymetli hocamıza Cenab-ı Allah’tan sıhhatli uzun ömürler dileriz.
Çınar
Cevap: Hacı Hasan Burkay Hz.
Kayıtsız Üye
1990 yılında kendisini ziyaret etmek için Gölbaşı’na gittim. Köye vardığımda evinin neresi olduğunu bilmediğim için camiye girdim. Camide temizlik yapan biri vardı. Şeyhin evini sordum .caminin tam karşısındaki evi gösterip zili çalarsam kapıyı açacaklarını söyledi. Korku ve heyecanla zile bastım.kapıyı tüm heybetiyle ve kibarlığıyla Hacı Hasan Burkay hazretleri açtı.beni içeri aldı. Çok büyük olmayan bir odaya geçtik. Odada büyük bir kitaplık vardı.Küçük bir kız çocuğu bize çay getirdi.10 dakika görüştükten sonra ayrıldım.görüşmemiz esnasında bana şu sözü söylemişti
"Bir kapının makbulü her kapının makbulüdür. Bir kapının kovulmuşu her kapının kovulmuşudur."
Allah şefaatine nail etsin.
hasan burkay kimdir, hasan burkay, hasan burkay hüdaverdi kimdir