İsraf nedir? islamda israf kavramı
aleyna
İsraf Hakkında Bilgi
İsraf, dengesiz aşırı harcama, haddi aşma demektir. İsrafa sapana da müsrif denir. Cenâbı Allah; nîmetlerini Yeryüzünde dengeli olarak verdiğinden, israf edilerek saçılıp tüketilmesini istememektedir. Harcamalarda, ne israf ve ne de cimrilik olmayan orta yol en uygun olanıdır. Böylece tabiattaki denge korunacak, toplumlar nimet ve rızıklardan adaletle istifade edeceklerdir. Oysa insanların bir çoğu da israfa da cimriliğe de saparak negatif bir tutum sergilemektedir.
dünya da bir kısım fazlasıyla dünya nimetlerinden yararlanıken bir diğer kısım bir kuru ekmek bile bulamıyor… resimdeki akbaba çocuğu yemek için onun ölmesini bekliyor.. açlıktan ölen insanların ardıarkası kesilmiyor..bizlerse bazen önümüzdeki nimetleri beğenmiyoruz..israf ediyoruz..önümüzdeki bir susam ekmeğin bile değerini bilelim.. onu bulupta yiyemeyenler war çünkü..
Cevap: …:::israf:::…
Mehmet
Boşa akan her damla,çocuğuna sıktığın bir kurşundur.
O MÜslÜman DeĞİl Mİ?
@hmet
O MÜSLÜMAN DEĞİL Mİ ?
Prof.Dr. Saffet Solak anlatıyor :
Amerika’da master yaptığım yıllarda,çalıştığım üniversitenin yemek salonu açık büfe şeklindeydi.Herkes dilediği yemekten istediği kadar alabiliyordu.yemekhanenin kapısında "Take what you need.Eat what you take" (Yiyeceğin kadar al, aldığını da ye) diye yazmakta idi.
Bir gün aynı masada yemek yediğimiz Çinli bir arkadaşı,tabağında kalan son pirinç tanesini almaya çalışırken görünce dayanamadım ;denemek için dedim ki :
"Bir pirinç tanesi için neden bu kadar uğraşıyorsun?Bırak tabakta kalsın."Çinli arkadaşın verdiği cevap çok düşündürücüydü:
"Her Çinli bir pirinç tanesi israf etse,Çin nüfusu ile çarp bakalım,kaç ton pirinç yapar?Biz kalabalık bir ülkeyiz,israf etme lüksümüz yoktur." dedi.
Yine denemek için dedim ki :
"Şu anda Çin’de değil Amerika’dasın.Tabağında bırakacağın pirinç tanesi Çin’i değil,Amerika’yı zarara uğratacaktır".Bu sözlerim karşısında güldü ve şöyle dedi :
"Yaşadığım ülke olan Amerika’yı bu şekilde zarara uğratmak onurlu bir davranış olmaz."
Çinli arkadaşı bu onurlu davranışından dolayı tebrik ettim ve düşüncesini paylaştığımı söyledim. İslam dininin bu konudaki, "Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" buyruğunu açıkladım.
Çok hoşuna gitti.Tam o sırada ,Ürdünlü Müslüman bir arkadaş tabağındaki yemek artıklarını çöp sepetine boşalttı.Bunu gören Çinli arkadaş Ürdünlü’yü göstererek :
"O Müslüman değil mi? dedi.
O kadar üzüldüm ki ,ne diyeceğimi bilemedim.:D
Soru: …:::israf:::…
Amenna
Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez"
paylaşımlarınız çok güzeldi tşk
irem şura
Allah razı olsun kardeşim çok güzel bir paylaşımdı.
"ey adem oğulları! her namaz ve tavaf anında güzel elbiselerinizi giyin.yeyin için.fakat israf etmeyin.çünkü Allah Teala israf edenleri sevmez."
firdevs
bu fotoğrafı daha önce görmüştüm ve içim parçalanmıştı.bu fotoğrafı çeken gazeteci o yıl en iyi gazeteci ödülünü almış ama daha sonra vicdan azabından intihar etmiş. çünkü o fotoğrafı çektikten sonra akbaba çocuğu yemiş.oysa o fotğrafı çekmek yerine gidip çocuğu kurtarabilirdi:( 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
rana
< bu fotoğrafı daha önce görmüştüm ve içim parçalanmıştı.bu fotoğrafı çeken gazeteci o yıl en iyi gazeteci ödülünü almış ama daha sonra vicdan azabından intihar etmiş. çünkü o fotoğrafı çektikten sonra akbaba çocuğu yemiş.oysa o fotğrafı çekmek yerine gidip çocuğu kurtarabilirdi:( 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 >
Rabbim bizleri affetsin bu kadar nimetler nasip ediyor hala aklilanmadik sükretmiyoruz yeterince, gözümüz doymuyor gercekden çok israf ediyoruz
Rabbim daimî olarak alçak gönüllü olan, nimetlerin ve nefeslerinin kıymetini bilip israf etmeyen hakiki kullarından eylesin inş…🙁
firdevs
<
Rabbim bizleri affetsin bu kadar nimetler nasip ediyor hala aklilanmadik sükretmiyoruz yeterince, gözümüz doymuyor gercekden çok israf ediyoruz
Rabbim daimî olarak alçak gönüllü olan, nimetlerin ve nefeslerinin kıymetini bilip israf etmeyen hakiki kullarından eylesin inş…🙁 >
amiin çok doğru söyledin AZRA abla
Ecir
İktisat; haddi aşmamak, aşırı gitmemek, gereğinden az veya çok harcamaktan kaçınmak, itidal ile hareket etmek ve orta yolu tutmak manalarına gelmektedir. İktisadın zıddı israftır. İsraf ise; lüzumsuz yere harcamak, istihlâkta (tüketimde) aşırı gitmek, gereğinden fazla yiyip içmek ve Cenâb-ı Hakk’ın lutfettiği nimetleri boş yere sarf etmek demektir.
İktisat, her şeyden önce manevî bir şükürdür; çünkü muktesid insan, Mün’im-i Hakiki’ye ve dolayısıyla O’nun verdiği nimetlere karşı hürmet hisleriyle dolar, onların ardındaki rahmet-i İlâhiyeyi daha iyi kavrar; Rezzak-ı Hakiki’yi bilmenin hasıl ettiği ulvî duygular sayesinde nimetlerden daha derin lezzet duyar; kendisine bahşedilen o kıymetli hediyeleri boşa harcamaktan kaçınır, onları ihtiyaç miktarınca kullanır. Böylece, hem bir manada bedenine kesintisiz perhiz yaptırdığı ve itidal üzere yaşadığı için hep sıhhatli kalır, hem Cenâb-ı Hakk’ın verdiklerine kanaat ederek onları dengeli kullandığından başkalarının eline bakma zilletinden kurtulup izzetini korur, hem de bu manevî şükrüne bir mükafat olarak, hakkında bir bereket vesilesine dönüşen iktisat sayesinde, devamlı ziyade nimetlere kavuşur.
İsraf ise, nimetlere ve onları gönderene karşı saygısızlık olduğu gibi, kanaatsizlik, hırs ve zillet misillü marazların da menşeidir. Zira, müsrif adam, ilahî takdire ve alın teriyle elde ettiğine razı olmaz, sürekli daha fazlasını ister; hiç şükretmez, daima şekvâda bulunur; helal rızkını az bulur, gayr-i meşru olup olmadığına aldırmadan daha külfetsiz ve daha çok kazancın peşine düşer, hatta o yolda izzet ve haysiyetini dahi feda eder. Bu itibarla, iktisat, nimetlerin artarak devam etmesinin ve izzetle yaşamanın önemli bir vesilesi olduğu gibi, israf da bereketin kesilmesinin ve zillete düşmenin mühim bir sebebidir.
Şeytana kardeş olma tehlikesi var
İktisat eden insan, Allah’ın hoşnutluğuna ve Hak dostluğuna yürüyen bahtiyar bir kuldur; müsrif kimse ise, israf yolunda sadece İblis’in arkadaşlığını bulur, şeytanlara kardeş olur. Nitekim, "Yakınlarına, yoksula, yolda kalmışa hakkını ver, ama sakın saçıp savurma. Çünkü savurganlar şeytanların kardeşleri olmuşlardır. Şeytan ise Rabb’ine karşı pek nankördür."(İsrâ, 17/26-27) mealindeki ayet-i kerime bu hakikati ifade etmektedir.
Evet, Kur’an-ı Kerim saçıp savurmayı yasaklamakta ve savurganlığı şeytanî bir sıfat olarak anlatmaktadır. Saçıp-savurmanın az ya da çok harcama ile değil, harcamanın yapıldığı yerle alâkası vardır; bu açıdan, saçıp savurmadan maksat, "doğru olmayan yerlere harcamada bulunmak"tır. İslam âlimlerine göre, bir insan bütün malını-mülkünü Allah yolunda infak etse de savurganlık yapmış sayılmaz; fakat gayr-i meşru bir iş için sadece birkaç kuruş da harcasa yine "saçıp savurmuş"kabul edilir.
Özellikle içinde yaşadığımız zaman diliminde iktisat etmeyen kimselerin, zillete, manen dilenciliğe ve sefalete düşmeleri kaçınılmazdır. Bugün israf, toplumun hemen her kesiminde büyük bir felaket halini almıştır. Çünkü lüks sayılabilecek pek çok eşya artık zaruri ihtiyaç maddesi telakki edilmektedir. Öyle ki medeniyet, bedeviyete nispeten adeta hayatı birkaç kat ağırlaştırmış, insanı el emeği ve alın teriyle kazanıp helal çizgide yaşayamaz hale getirmiştir. Büyük şehirde meskûn bir insanın, orta halli bir gelirle iaşesini karşılayabilmesine neredeyse imkân yoktur. Zira ihtiyaç kabul edilen maddelerin listesi o kadar uzayıp gitmektedir ki, iktisadı esas almayan, iffet ve izzetini koruma kararlılığında olmayan kimseler, çoluk çocuğu memnun edebilmek için çalıp çırpmaktan, meşru olmayan işler yapmaktan ve iç içe fenalıklara girmekten başka çarelerinin kalmadığına inanabilmektedirler.
Maalesef, şimdilerde, reklam vasıtasıyla iyice azgınlaştırılan tüketim hastalığı, dar gelirli kimselere de sirayet etmiştir ve artık çeşitli hırsızlıklar, rüşvetler, spekülasyonlar, iğfaller, kaçakçılıklar ve aldatmalar ortalığı kasıp kavurmaktadır. Dahası, bu zamanda lüks ve israfı besleyen para pek pahalıdır. Birinci sınıf hayata nâil olma düşüncesindeki kimseler, çoğu zaman haksız ve külfetsiz çok kazanç elde etme mukabilinde izzet, haysiyet, namus ve iffetlerini rüşvet olarak vermektedirler. Hatta dinin mukaddes saydığı nice değeri dünya menfaatlerine peşkeş çekmektedirler.
Hâlbuki Resûl-i Ekrem (sallAllahu aleyhi ve sellem) Efendimiz "İktisat eden, ailesini geçindirme hususunda darlık çekmez."mealindeki hadis-i şerifiyle, helal kazançla ve insan haysiyetine yakışır bir şekilde aile fertlerine bakmanın sırrı olarak iktisat yolunu göstermiştir. Gerçekten de, insan yeme-içmesinde, giyim-kuşamında, ev ve eşya hususunda Ashab-ı Kiram efendilerimizin hayat tarzını örnek alsa, onlara ittibaen mütevazı ve sade bir gidişat tuttursa, lüks ve fantezilerden uzak kalsa, buna birden bire muvaffak olamasa bile, yavaş yavaş öyle bir hayatı tesis etmeye çalışsa ve aile efradını da bu anlayışa göre yaşamaya alıştırsa, Allah’ın izniyle o, mutlaka iktisadın bereketini görecek, çok az bir iâşe ile yetinmesini bilecek ve asla helal dairenin dışına çıkmayacak, böylece kimseye el açmayan aziz bir insan olarak hayatını devam ettirecek ve belki pek çoklarına da bu mevzuda hüsn-ü misal teşkil ederek, onları da zillet ve sefaletten kurtaracaktır.
ebuturab
sanırım bu yazımda problem var……………………………………….. ……….
neden cevabım görünmüyor lütfen biri yardım etsin….daim dua
Ecir
Yazında bir problem yok.
sevcan
dogru, bir muslumanin boyle yapmasi!!!! Allah razı olsun çok güzel paylasim
DZALBAY
Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez…
Take what you need.Eat what you take (Yiyeceğin kadar al, aldığını da ye)…
Söylenecek söz var mı???
Paylaşım için Allah CC razı olsun.
islamda israf, dinimizde israf nedir, israf kavramı