Cennette Cuma Günü Nasıl Yaşanacak?

Cennette Cuma Günü Nasıl Yaşanacak?

Hesna
Allah (celle celâluhu) indindeki zaman başka, öbür âlemde başka, bizim küçük âlemimizdeki minyatür zamanda ise daha başkadır. Allah indinde zaman, bazen milyarlarca sene olabilir.

Şöyle ki Cenab-ı Hak, gökleri ve yeri altı günde yarattığını ifade etmektedir. Bunu bizim günlerimiz içinde pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günü şeklinde mütalaa etmek doğru değildir. Aslında göklerin ve yerin yaratılışıyla alakalı zaman, çok değişik bir zamandır. Kamerin ve güneşin takvimciliği altında gördüğümüz zaman ise ondan farklı bir zamandır. Bu, küçük zaman, saatin akrebine karşı sâniyesi ve âşiresinin gösterdiği zaman gibi bir şeydir. Allah, bir taraftan makro âlem ve bütün kevn ü mekânın döndüğüne delalet etsin diye ve diğer taraftan da aylarımızı günlerimizi işaretlesin diye kameri takvimci yapmış ve ayrı bir zaman vaz etmiştir. Biz, işte bu küçük zamanla, büyük zaman hakkında bir kanaate sahip oluruz. Bu mana ile de zamana izafi diyoruz. Kur’an, kameri ve onun gününü anlatırken aynı zamanda "Allah indinde öyle bir zaman vardır ki, sizin senelerinizle günü bin sene." (Bkz: Secde, 32/5), öyle bir zaman da vardır ki "Elli bin sene." (Bkz: Meâric, 70/4) olduğunu söyler ve zamandaki farklılığa dikkat çeker. Bunu daha da ileriye götürebiliriz. "Allah indinde öyle bir zaman da vardır ki bir milyon, öyle bir zaman da vardır ki bir milyar sene." demek mümkün olur…

Şimdi bir milyarlık sene içinde bir hafta düşünelim. Onun günü bir milyardır ve bizim küçük âlemimize karşı durmaktadır. Bizim küçük âlemimiz sâniye veya âşire saymakta, o ise saatin akrebi veya günü ve ayı gösteren ibre gibi ayda bir defa atmaktadır. Evet, işte o böyle uzun ömürlü bir zamandır. Bu itibarla cennetteki cuma da böyle izafi bir cuma olabilir. Yani orada bir hafta geçirdiğimiz zaman belki yedi milyar sene geçirmiş oluruz. Böyle bir günün olmasını ifade eden hadisler de vardır. Ben bunları bir fikir vermek için anlattım ve oradaki zamanın sınırı mevzuunda kati bir şey söylemiş olmamak için de pek çok ihtimal arz ettim.

Cennette her cuma günü Cenab-ı Hak cemal-i bâ kemaliyle mütecelli olacak ve herkes cennet zevkleri üstünde Cenab-ı Hakk’ın cemalini müşahede edecektir. Bu mesele değişik hadislerde bu şekilde anlatılmaktadır. Mü’minler evlerine, haymelerine geldiklerinde simaları çok nuraniyet kesbetmiş ve değişmiş olarak dönecekler de zevceleri onları, onlar da zevcelerini tanımayacaklardır. Çünkü herkes Cemalullah’ı müşahede edecek ve bu iş de cuma günü vuku bulacaktır.

Cuma günü çok hayırlı bir zaman dilimidir. O ister sâniye hesabı süratli dönen günler içinde olsun, isterse ömr-ü beşer, tabakat-ı beşer veyahut ömr-ü kâinatı gösterir başka bir keyfiyette tecelli etsin yine cuma, cumadır. İşte o cumada Allah rahmeti ve refetiyle cemalini gösterdiğinde mü’minler bütünüyle cennet nimetlerini unutacaklardır. Bir hak dostuna, büyük mürşid ve mübelliğine Allah’ın söylettiği gibi, "Cennetin lezzetlerle dolu bin senelik hayatı bir saat rüyet-i cemaline mukabil gelmez." Ki bu hakikati, Aliyyü’l-Kârî, "Allah’ı gördükleri zaman cenneti bütün nimetleriyle unuturlar." ifadeleriyle anlatmaktadır.

Cenab-ı Hak cemal-i bâ kemâlini bize göstersin ve bizleri cennet ve cemaliyle şerefyâb eylesin…

M.Fethullah Gulen


Cevap: Cennette Cuma Günü Nasıl Yaşanacak?

ebuammara
"Cennet ahalisi her cuma gününde iki tarafı görülmeyen kâfurdan bir tepe üzerinde olarak Rabblerine bakıp görürler. Orada akmakta olan bir ırmak var ki iki tarafı misktir. Orada (yüksek) sesle Kur’ân okuyan bir takım cariyeler, genç kızlar vardır ki, ne önceden geçenlerin, ne de sonradan gelenlerin hiçbiri o sesten daha güzel hiç bir şey duymamışlardır. Nihayet cennet ahalisi (toplantı yerinden) menzillerine dönünce her erkek o kızlardan istediğinin elinden tut(up götürü)rler. Sonra onlar menzillerine inciden köprüler üzerinden geçerek giderler. Allahu Teâlâ’nın her cuma gününde onların akıllarını başka şeyleri görmelerinden gafil edecek nimetleri yarattığından dolayı eğer Allahu Teâlâ onlara yol göstermeseydi, kendileri asla menzillerini bulamazlar ve oraya ulaşamazlardı" (Hasan Basri’den rivâyet edilmiştir.). (İmam Şa’rânî, "Ölüm-Kıyâmet-Âhiret" Sayfa 351, Hadîs No: 643)


Cevap: —>: Cennette Cuma Günü Nasıl Yaşanacak?

ebuammara
Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur:
Cibril bana, avucunun içinde güzel bir ayna ile geldi. Aynanın ortasında siyah bir nokta vardı. Ben:
Ey Cibril, bu nedir? diye sordum. O:
Bu, dünyanın safası ve güzelliğidir, dedi. Ben:
Aynanın ortasındaki bu siyah nokta nedir? dedim. O:
Bu, cumadır , dedi. Ben:
Cuma nedir? dedim. O:
Rabbinin günlerinden büyük bir gündür; onun şerefini, üstünlüğünü, dünya ve âhiretteki ismini sana haber vereceğim. Onun dünyadaki şerefini, üstünlüğü ve adı şöyledir; Allah Tebâreke ve Teâlâ yaratma işini o günde topladı. Onda bir saat vardır, müslüman bir kul veya müslüman bir cariye o saate denk getirerek Allah’tan diledikleri hayrı Allah onlara verir. Âhiretteki şeref, üstünlük ve adı da şöyledir: Allahu Teâlâ cennetlileri cennete, cehennemlileri de cehenneme kor. Orada cennette gece ve gündüz yoktur. Allahu Teâlâ günleri ve saatleri bildirir. Cuma günü olunca bir münâdi:
Ey cennetliler, genişliğini, enini ve uzunluğunu ancak Allah’ın bildiği Mezîd evine gidin, der ve herkes buraya gider, miskden yapılmış tepelere oturur.
Huzeyfe diyor ki: O, sizin bu ununuzdan daha beyazdır.
Peygamberin gılmanları nurdan kürsüleri çıkarır. Mü’minlerin gılmanları da yakut kürsülerini getirir. Bunlar yerlerine konup herkes yerini aldıktan sonra Allahu Teâlâ üzerlerine Musire adında bir rüzgâr gönderir. Onların üzerlerine beyaz misk estirir de elbiselerinin altından giren bu miskler boyunlarından ve enselerinden çıkar, saçları okşar. O rüzgâr, o miski nasıl kullanacağını, kendisine bütün kokular verilen dünya kadınından daha iyi bilir. Sonra Allahu Teâlâ Arş’ı taşıyan meleklere emredip arada perde olduğu halde Arş’ı orada yerleştirir. Orada bulunanların ilk duyacakları:
Nerde beni görmeden bana gıyabî olarak itaat eden, peygamberlerime inanıp emirlerime uyanlar? İsteyin benden ne isterseniz; zira bugün Mezîd günüdür. buyurur. Hepsi birden:
Ey Rabbimiz, biz senden razıyız, sen de bizden razı ol, derler. Allahu Teâlâ:
Eğer ben sizden razı olmasam, sizi cennetime koymazdım. Ben sizden razıyım. Bugün artırma günüdür; isteyin ne isterseniz, buyurur. Bunun üzerine yine hepsi birden:
Allahımız, cemalini isteriz, derler. Allahu Teâlâ perdeyi kaldırıp onlara cemali ile tecelli edince, Allah’ın nuru onları kaplar, bayılıp düşerler. Eğer yanmayacakları takdir edilmemiş olsaydı o nur onları yakardı. Onlara:
Artık yerlerinize dönün, denir ve herkes evine döner. Mazhar oldukları bu ilâhî tecelliyi saklarlar. Esleri onlara:
Siz giderken böyle değildiniz, bu nur nedir? diye sorarlar. Onlar da:
Biz sizden mazhar olduğumuz İlâhî tecelliyi saklamak istedik. Allahu Teâlâ bize tecelli etti, bu nur ondandır, derler. Her cuma günü bu tecelüyât fazlası ile olur. İşte bu, Allahu Teâlâ’nın: Yaptıklarına karşılık onlar için saklanan müjdeyi kimse bilmez. buyurduğudur. [et-Tergîb ve’t-Terhîb, 4/555-556.]

Size daha bolca vereceğim, isteyin!
Arzuları bitinceye dek durmadan isteyecekler.

(Allah Resulü sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu:)

"Cibril bana, elinde içinde siyah bir nokta bulunan beyaz bir ayna ile geldi" Sordum:

"Bu nedir ey Cibril?"

"Bu Cuma’dır. Rabbin bunu sana ve senden sonra kavminin bayramı olsun diye sunuyor. (Böylece) sen evvel olacaksın, Yahudi ve Hıristiyanlar senden sonra olacaklar. (Yani onların kutsal günleri seninkinden sonra gelecek)" dedi.

Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem sordu:

"Peki onda ne gibi faydalar vardır?"

"Onda sizin için çok hayır ve fayda vardır. Onda öyle bir saat vardır ki, kim o saatte Rabbine hayır ile dua ederse ve o hayır onun için kısmet kılınmışsa (Allah) onu mutlaka verir, şayet kısmet kılınmamışsa o istediğinden daha büyüğü onun için saklanır. Hakkında takdir edilen bir kötüden ona sığınırsa mutlaka ondan onu kurtarır, şayet takdir edilme-nıişse ondan daha büyük bir serden onu kurtarır’ dedi.

"Peki içindeki bu siyah nokta nedir?"

"O Cuma gününün oluştuğu saattir. O bizde günlerin efendisidir. Biz ona âhirette "Yevmu’l-Mezîd" diyeceğiz."

"Neden "Yevmu’l-Mezîd" diyeceksiniz?"

"Çünkü Rabbin Teâlâ, Cennette miskten daha güzel kokan bembeyaz bir vadi edinmiştir. Cuma günü olduğu zaman, Allah Teâlâ İl-liyyîn’den Kürstsi üzerine inecek. Kürsî’nin etrafını nurdan minberler saracak. Peygamberler gelip onların üzerinde oturacaklar. Sonra cennet ehli gelip miskten kum yığınları üstünde oturacaklar. Rableri Teâlâ onlara tecelli edecek ve onlar O’nun cemalini müşâ-hade edecekler. Rableri de şöyle buyuracak: "İste ben vd dini yerine getiren, nimeti üzerinizde tamamlayan (Rabbinizim). Burası, size bolca vereceğim bir yerdir. İsteyin benden ne isterseniz!"

O’ndan hoşnutluk isteyecekler. O da şöyle buyuracak: "Zaten sizi buraya yerleştiren benim hoşnutluğumdur. Size daha bolca vereceğim, isteyin!"

Arzuları bitinceye dek durmadan isteyecekler. Tam o anda onlara gözlerin görmediği, kulakların duyamadığı, insan aklının tahayyül edemediği şey açılacak. Bu durum, Cuma günü halkın ayrılıp dağılma zamanına kadar böyle devam edecek.

Sonra Rabb Teâlâ Kürsî’sine çıkacak. O’nunla beraber şehidler ve sıddtklar da çıkacaklar. -Sanırım şunları da söyledi:- Oda sahipleri olanlar da bembeyaz inci, ya da kıpkırmızı yakut, ya da yemyeşil zeberced-den olan odalarına dönecekler. Nehirleri akan, kapılan düzenli, meyveleri bol olan, içinde eşleri ve hizmetçileri bulunan muazzam odalarına.

Daha çok iyiliklere nail olabilmeleri, Allah’ı daha çok görebilmeleri için, Cuma’ya karşı besledikleri iştiyak kadar hiç bir iştiyak

ve hasretleri olmayacaktır. Bu nedenle işte (âhirette) o güne (Cumaya) Mezîd günü denilmiştir." [Taberanî, Mu’cemu’I-Kebîr ve’t’ Evsat’ta ve Ebû Ya’lâ]


cüme gunu insan ölerse cennete düşer

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();