Dini nikah nasıl kıyılır?

Dini nikah nasıl kıyılır?

ßaran
Dini nikah nasıl kıyılır?


Hıristiyanların nikahlarını, kilisede papazlar kıydığı halde, papaz nikahı denmiyor. Nikah kıymasını bilen her Müslüman, her yerde nikah kıyabilir, Yani Camide olması da şart değildir. İmamın kıyması da, şart değildir. Doktor kıyarsa, doktor nikahı, mühendis kıyarsa, mühendis nikahı denmeyeceği gibi, imam kıyınca da, imam nikahı denmez. Normal adı, nikahtır. Resmi nikah muamelesi ile karışmaması için, dini nikah deniyor. Yoksa nikah, namaz gibi dinin bir emridir. Dini namaz veya imam namazı diye bir namaz olmadığı gibi, imam nikahı da olmaz. Sadece, belediyede yapılan nikah işlemleri ile karışmaması için dini nikah demeli, imam nikahı dememelidir.

Nikah şöyle kıyılır:

Nikah yapacak efendi, önce zevcenin adını, Mesela Fatıma bint-i Ahmed yazar.

Sonra zevcenin vekilini, Mesela Ali bin Zeyd yazar.
Sonra iki erkek şahidin adını yazar. Sonra zevcin adını, Mesela Ömer bin Hüseyin diye yazar.

Sonra, zevc yoksa zevcin vekilinin adını yazar.
Sonra, iki tarafa sorarak, uyuştukları mehr-i müecceli ve mehr-i muacceli yazar.

Sonra, istiğfar okur. Euzü Besmele okur.
(Elhamdü lillahillezî zevvecel ervâha bil eşbâh ve ehallennikâha ve harremessifâh. Vessalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedinillezî beyyenel-harâme vel-mubâh ve alâ Âlihi ve Eshâbi-hillezîne hüm ehlüssalâhi velfelâh) der.

Euzü Besmele çekip, Nur suresinin otuzikinci âyetini okur. (SadakAllahül’azîm) deyip, (Kâle Resûlullah, sallAllahü aleyhi ve sellem, En-nikâhü sünnetî femen ragibe an sünnetî feleyse minnî sadaka Resûlullah. Bismillâhi ve alâ sünnet-i resûlillah) der.</B>

Sonra zevcenin vekiline dönüp:
(Allahü teâlânın emri ve Peygamber efendimizin sünneti ile ve amelde mezhebimizin imamı, imam-ı a’zam Ebu Hanife hazretlerinin ictihadı ile ve hazır olan Müslümanların şehadetleri ile, vekili olduğun Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve şu kadar altın muaccel ile, talibi olan Ömer bin Hüseyine tezvice, vekaletin hasebi ile, verdin mi?) der.

Sonra zevcin vekiline dönüp, yine (Bismillahi ve alâ)dan başlayıp okur. Sen dahi, Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve aralarında malum olan mehr-i muaccel ile, vekili olduğun Ömer bin Hüseyine, vekaletin hasebi ile, aldın mı?) der.
[Zevcin kendisi varsa, bunları kendisine sorar.]

Her ikisine üçer kere sorar ve cevap alır. Ben dahi akd-i nikah ettim der. Sonra, şu duayı okur:

(Allahümmec’al hâzel akde meymûnen mubâreken vec’al beyne-hümâ ülfeten ve mehabbeten ve karârâ ve lâ tec’al beyne-hümâ nefreten ve fitneten ve firârâ. Allahümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâ. Ve kemâ ellefte beyne Muhammedin sallAllahü aleyhi ve sellem ve Hadîce-tel-kübrâ ve Âişe-te ümm-il mü’minîne radıyAllahü anhümâ . Ve beyne Alîyyin radıyAllahü anh ve Fâtıma-tez-zehrâ radıyAllahü anhâ . Allahümme a’ti le-hümâ evlâden sâlihan ve ömren tavîlen ve rızkan vâsi’an. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrete a’yünin vec’alnâ lil müttekîne imâmâ. Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil âhıreti haseneten ve kına azabennâr. Sübhâne rabbike rabbil’ızzeti ammâ yesıfûn ve selâmün alel mürselîn velhamdülillahi rabbil’âlemin. El fatiha.)


Cevap: Dini nikah nasıl kıyılır?

imam
Nikah duaları ve anlamları için Allah razı olsun


Nikah sahih olur mu ?

Kayıtsız Üye
Imam nikahinin ciddi anlamda saglam olmasi için .. (hanefi mezhebiyiz)
1. Kizin ana babasi bilmesi lazimmidir.
2. Erkegin anne babasi bilmesi gerekir mi.. veya sadece anne veya baba biri bilse yeterli olur mu ? Dini konuda çok bilgili salih amelli biri nikahi kiyabilir mi.. camiide kiyilmasi sartmidir ? Ve son olarak hemen kiyildiktan sonra kiza verilen maddi bir karsilik hemen verilmesi gerekir mi ( bu paranin alt ve ust siniri var midir ?)…verilmezse o an nikah verilene kadar gecersiz mi olur..kucuk arkadaş cevresine duyurmakla nikah sahih olur mu ?

LUTFEN ACIL CEVAP BEKLIYORUM.. teşekkür ederim..


Yorum: Dini nikah nasıl kıyılır?

arifselim
Şunu kesin bilmelisiniz ki hanefide de şafiide de gizli nikah geçerli değildir. Nikah açıktan olacak ve bunu şahitlerde gizlemeyecektir.

Nikahın camide kıyılması şart değildir. Bu konuda bilgili ehil bir insan nikahı kıymalıdır.

Nikah esnasında veya daha sonra bırakılan şeye mehir denir. En azından Bir kişinin yaklaşık üç aylık geçimi kadar olması güzeldir. Ancak alt sınırında serbesttir.

Küçük bir arkadaş gurubuna duyurmakla nikah olmaz.


dini nikah, dını nıkah, islamda dini nikah

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();