Materyalizm nedir? kısaca
ßaran
Materyalizm
"Kainatı kim yaratmıştır?" sorusuna verilen cevaplardan biri müsbet, biri menfîdir. Müsbet cevap, "Kainatı Allah yaratmıştır" tarzında olandır. Menfî cevap "Kainat yaratılmamıştır" veya "Kainatın yaratıcısı yoktur" şeklinde ifade edilebilir. Bu görüşü benimseyenlere göre kainat veya tabiatın oluşumu da işleyişide de madde iledir. Bu sebeple söz konusu düşünce tarzına "tabiatçılık" veya maddecilik" (materyalizm) denilmiştir.
Materyalizmin kökü milattan önce V. asra kadar uzanır. Materyalizm milattan sonra XVIII. yüzyıla kadar zayıf bir akım olarak varlığını sürdürmüş, son asırların Avrupa’sında yeniden taraftar ve güç kazanarak "tarihi materyalizm" , darwinizm ve pozitivizm şeklinde yayılma imkanı bulmuştur. Aralarında bazı izah farkları bulunmakla birlikte bu akımların hepsi de materyalist, inkarcıdır.
Materyalizme göre madde ezelidir, yani onun varlığının bir başlangıcı yoktur. O halde yaratılmamıştır. Tabiat, maddeyi teşkil eden en küçük parçaların (atom) kendiliğinden olan hareketleriyle oluşmuştur. (atomların mekanik hareketi). Bu oluşma sürer gider. Tabiatın ne meydana gelişinde, ne de işleyişinde maddenin dışında ona tesir eden herhangi bir varlık, madde ötesi bir yaratıcı mevcut değildir. Başka bir deyişle Allah yoktur. (haşa)
Maddenin dışında bir kuvvet, bir yaratıcı, bir idareci kabul etmeye materyalistlere sormak lazımdır. Cansız olan madde kainatta hayatı nasıl meydana getirmiştir? İnsan,hayvan ve bitkilerede görülen milyonlarca hayat faaliyetlerinin kaynağı nedir? Şu anda ben bu soruyu sorarken oturduğum sandalye, üzerinde yazdığım masa, yakın çevremdeki eşya, dışarda seyrettiğim dağ, taş, hep cansız, hareketsiz.. Bense canlıyım. İstediğim gibi hareket ediyorum. Şuursuz, cansız maddeye göre onlardan farkım neydi ki ben canlı olduğum halde onlar cansız ve hareketsizdir. Daha önemlisi, ben akla, zekaya , hafızaya , hayal gücüne sahibim, benim dışımdaki bütün varlıklar, canlı cansız herşey bunlardan yoksundur. Beni ve dolayısıyla bütün kainatı yaratan, sonsuz bir hayatla diri, nihayetsiz ilim , kudret ve hikmet sahibi bir varlık yoksa bana bu hayatı, bu idraki ve bu zekayı veren kimdir? Hayattan , idrakten ve zekadan yoksun madde mi?
İlim ilerledikçe insanoğlu tabiatı daha iyi anlamakta onun kuruluş ve işleyişini daha iyi inceleyip kavramakta, onun kuruluş ve işleyişini daha iyi inceleyip kavramaktadır. Tabiatta görülen bunca değişiklik ve hareketliliğe rağmen onun işleyişini sağlayan kanunlar hiç aksamamakta, değişmemektedir. Biz insanlar bu kanunlara güvenerek denizlerde seyretmekte, havada uçmaktayız. Şuursuz madde bunca değişikliğin yanında bu ahengi, bu sağlamlığı, bu fevkaledeliği nasıl sağlamaktadır?
Şüphe yok ki Allah, gökleri ve yeri parçalanıp yok olmaktan koruyan ve aynı nizam içinde tutandır. Şayet onlar zeval bulacak olsa, andolsun ki, kendisinden başka birinin onları tutmasına imkan yoktur. Fatır 35/41
Materyalistler maddeyi kainat yapısının temel malzemesi, yapı taşı kabul etmişlerdi. "Zerreden galaksiye kadar her şey, canlı cansız bütün varlıklar, maddenin asla değişmeyen en küçük parçalarından atom oluşur." diye düşünmüşlerdi. Halbuki çağımızda atom parçalanmıştır. Değişmez, yok olmaz zannedilen, varlığı için bir başlangıç tasavvur edilmeyen, yaratıcı kuvvet (Tanrı) yerine konulan madde, bugün anlaşılmıştır ki bir enerjiden ibarettir. Atom çekirdeğindeki pozitif, negatif ve nötr elektrik enerjileri ancak birbirine bağlı olarak vardır ve bir değere sahiptir. O halde mutlak değişmez, temel sayılabilecek bir cevher, maddeye ait asıl ve bir öz mevcut değildir. Bugünkü ilmî ilerleyiş karşısında materyalizm iflas etmiştir.
Kaynak: İslamda İnanç Esasları, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Y. Şevki Yavuz, Doç. Dr. İlyas Çelebi, Çamlıca Yayınları, s. 49-51
Cevap: Materyalizm nedir? kısaca
mum
Materyalizm Ne demek Kısaca
XIX ve XX. yüzyıllarda Batılı materyalist etkilerle İslâm dünyasında yeşermeye çalışan maddeci düşünce çağdaş fizik, kimya ve biyolojideki gelişmelerle birlikte kabuğuna çekilmek zorunda kalmıştır. Din karşıtı olarak yaşatılmaya çalışılan ve müslümanların geleneğine, kültürüne, örf ve âdetlerine karşı yargılayıcı, uyarlamacı ve indirgemeci bazı maddeci düşünceler de ideolojik saplantıların ötesine gitmemektedir (ayrıca bk. ALLAH; İLHÂD; İMAN; MADDE; RUH).
materyalist kimlere denir kisaca bilgi, tezkiye ne demek