Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua

Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua

Lâhika
Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua

Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de hemen bütün köşebaşlarını tutmuş, her yerde pusuya yatmış din-diyanet, hak-hukuk ve insanlık düşmanları, içeride ve dışarıda, imana-İslam’a saldırmak için türlü türlü bahaneler icat ediyor ve menfur emelleri doğrultusunda en küçük fırsatları bile gizli ya da açık ama mutlaka değerlendirmeye çalışıyorlar. Evet sineleri kin, nefret ve adavetle dolmuş hasımlar pek azgın; her yanda düşmanlar gayzla köpürüyor ve esirmiş gibi bir halleri var. Şeytanla aynı cepheyi tutmuş bu azgın saldırganların sayısını tahmin etmek bile güç. Ortalığa verdikleri şamataya bakılınca insanın içinden, sayılarını Allah bilir; nereden türemiş bu kadarı diyesi geliyor.

İnanan insanlara gelince dört bir yandan kuşatılmış gibiler. Durması gereken yerde duran ve durduğu yerin hakkını verenlerin/verebilenlerin sayısını da yine, Allah bilir. Adeta güneş, doğarken bizim için tasa ve kederle beraber doğuyor ve biz her ânımızda, ‘düşürülmek istenen bir kaledekilerin heyecan ve ızdırabını yaşıyoruz.’ Bir de vefa beklerken vefasızlık hatta ihanetleriyle karşılaştığımız dost kılıklı bazı kimseler var ki, yapıp ettikleri karşısında elimizin-kolumuzun bağlı olmasına mı yanalım yoksa onların zavallı birer mahluk gibi dünyalarını da ahiretlerini de berbat etmelerine mi ağlayalım, doğrusu şaşırıp kalmamak elde değil.
Şimdi bu çaresizlik tablosu karşısında yapmamız gerekli olan nedir?
Hocaefendi’nin ifadeleri içinde söyleyecek olursak, bize düşen Allah’a karşı ihtiyaçlarımızın, çaresizliğimizin, kimsesizliğimizin, hata, kusur ve günahlarımızın şuurunda olmak.. bununla beraber adavetle oturup kalkanlara, her türlü kötülüğü yapmak için fırsat kollayanlara katiyen teslim olmamak.. eğilmemek.. iman ve ümitlerimize dayanarak dimdik ayakta durmak.. bir küheylan gibi hız kesmeden çatlayıncaya kadar Allah yolunda koşmasını bilmek ve nihayet bütün kalbleri elinde tutan, sebepleri yaratan, rahmeti ve kudreti sonsuz Kimsesizler Kimsesi’ne teveccüh etmek, bir kere daha merhamet deyip inlemek, yürekten dua dua yalvarmak ve yalvarmaya ısrarla devam etmektir. Hiç şüphesiz dua ne kadar önemli ise, onda devamlılık da en az o kadar önemlidir.

Evet, bizim hal-i hazırdaki manzara karşısında yapmamız gereken ve yapabileceğimiz en büyük vazife bir kere daha, hem ferden ferda hem de topluca Rabbimiz’e gönülden yönelip dua etmektir, yalvarmaktır, yakarmaktır. Çünkü dua, sıkıntı ve keder sebeplerinin giderilmesi, ihtiyaçların karşılanması, ızdırar hallerinden kurtulunması ve gönüllerin ferah bulması için en mühim ve en tesirli bir fereç ve mahreç kapısıdır.

Çaresiz kaldıklarında, sebepler bütün bütün aleyhlerine cereyan ettiğinde Kendisine yalvaran kullarının dualarını kabul edip sıkıntılarını gidermeyi muştu edalı bir va’d olarak ifade buyuran Cenab-ı Allah, kullarından da duayı asla terketmemelerini istemiştir. Mesela, A’raf suresinde geçen bir ayet-i kerîmede mealen, Rabbiniz’e yana yakıla, gizlice dua edin. Allah haddini aşanları sevmez! denilmiştir. Her ne kadar burada geçen ‘haddini aşmak’tan muradın bağıra-çağıra dua etmek ya da dua ederken istenilmesi hoş olmayan şeyleri dilemek gibi duanın âdâbına müteallik bir husus olduğu söylenmişse de, ayet-i kerîmeden, dua etmemenin de Rabbe karşı bir nev’î haddi aşmak olduğu pekala anlaşılabilir. Yine Mü’minûn suresinde geçen bir ayette Allah (celle celâlühû), Biz onları sıkıntıya düşürdük de yine Rabbilerine boyun eğmediler, tazarru ve niyazda bulunmadılar diyerek, sıkıntılar karşısında Kendisine teveccüh edilmemesini levmetmektedir. Bu cümleden olmak üzere bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (aleyhisselam), Kim Allah’a el açıp, ihtiyaçlarını arzetmezse, Allah’ın gazabına maruz kalır buyurmuştur ki, az önce zikrettiğimiz yoruma bir delil mahiyetindedir.

Duada da rehberimiz, Efendimiz (sallalahü aleyhi vesellem) pek çok lâl ü güher beyanlarında dua ile dergah-ı İlahî’nin kapısını çalmanın önemi üzerinde durmuştur; o kadar çok durmuştur ki, bu istikamette O’ndan (aleyhi ekmelüttehâyâ) sâdır olan beyanlar mücelletler tutacak mahiyettedir. Ezcümle, Kendisine dua kapıları açılana, rahmet kapıları da açılmış demektir , Dua mü’minin silahı, dinin direği, arzın ve semaların nurudur , Dua etmekte acziyet ve tembellik göstermeyin! Çünkü dua eden helak olmaz, hüsrana uğramaz , Size, sizi düşmanlarınızdan kurtaracak ve üzerinize sağanak sağanak rızık ve lütuf yağmasına vesile olacak bir şöy söyleyeyim mi? O, gece-gündüz Rabbiniz’e dua etmenizdir , Cenab-ı Allah haya ve kerem sahibidir, rahîmdir; Kendisine el açan bir kulunu eli boş ve haybet içinde geri çevirmekten haya eder , Kul Rabbinden bir hayır dileyince Cenab-ı Allah üç şekilde mukâbelede bulunur; ya hemen dileğini yerine getirir, ya ahirete saklar ya da o dua ile başından bir kötülük ve zararı def’eder , Bela ve kazaları ancak dua defeder , Kim zor ve sıkışık zamanlarında Rabbinin kendisine yardım etmesini dilerse, rahat olduğu zamanlarda Rabbine çok dua etsin gibi daha pek çok beyanlarında Efendiler Efendisi, duanın meydana gelmiş ya da gelebilecek bela ve musibetlerin defedilmesi hususunda en büyük bir vesile, en sağlam bir sığınak, en geniş bir rahmet kapısı, Cenab-ı Hakk’ın inayet, sıyanet ve kilâetine en mühim bir çağrı olduğunu ifade buyurmuştur. İşte bütün bu lâl ü güher ifadelerden anlaşılan odur ki, gönülden dua edenler Allah’ın korumasına ve hususi görüp gözetmesi altına girmiş demektir. Bu bir va’d-i sübhanîdir ki, Cenab-ı Allah asla va’dinde hulfetmez. O Vefiyy’dir; yeter ki kulları O’nun kapısında sadakatle vazifelerini îfâ etmekten dûr olmasınlar.
Ne mutlu bize ki, sıkışıp daraldığımızda sığınabileceğimiz dua gibi bir kapımız var! Cenab-ı Erhamürrâhimîn gönüllerimize aczimizi duyursun ve içimizde dua ve niyaz ile yüce dergahına teveccüh etme hislerini coştursun! Amin!..

Mustafa Yılmaz


Cevap: Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua

jamut
Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua ile ilgili Konu İçin Allah razı olsun…


Cevap: Çok Önemli Bir Fereç ve Mahreç Kapısı: Dua

Es_ra
Günaydın.

Elimde Ferece duası var arkadaşlar, okuyorum. ancak internetten ferec duasına baktıgımda bicok kelimede bendekinden farklılıklar goruyorum,
hangisinin doğru oldugunu anlayamıyorum, bu konuyla igili bana yardımcı olabiliecek kimse varmı Allah rızası için, ynalış bir şey okumak ıstemiyorum.
bendeki dua aşağıdaki gibi, interntte yazılanlardan farkı kelimelerin farkı yazılmış olması bazsada eksik, hangisi doğru bilemiyorum. Lütfen yardımcı olun Allah rızası için.

Ferec Duası
Bisillahirrahmanirrahim

Allahümme ahrisni bir ayni kelleti la tenamü ve eknifni bir kenfi kellezi la yüramü vağfirli ver hamni bir kudratike ala ente sikati ve Recai fehüm min nimetin en amte biha kalle leke bir ha sükri ve kem min beliyyetin ableyteni biha kalle leke bir ha sabri feyamen kalle inde belaihi sabri felem yahzulni veya men raani alel hataya velem yefdahni es elüke en tüsalliye ala Muhammedin velem yefdahni es elüke e ntüsalliye ala Muhammedin ve ala Ali Muhammedin kema salleyte ve barekte ve rehhamte ala ibrahiyme inneke hamiydün meciyd. Allahümme e inni ala diyni ve dünyaye ve Ahireti bit takva vahfizni , fiyma gibet anhü vela tekilni ila nefsi fiyma hadartehü ya menla tedurrühüz zünübü vela tenkusu hül magfiratü hebli fiyma la yen kusuke vağfirli ma la yedurruk , İlahi es elüke feracen kariyben ve sabran cemiylen ve es elükel afiyete min külli beliyyetin ve es elüke devamel afiyeti ve es elükeş şükra alel afiyeti ve es elükel gina anin nasi vela havle vela kuvvete illa Billahil aliyyil aziym.


Allahümme ferecen ve mahrecen, Allahümme ferecen ve mahrecen duası, Allahümme feracen ve mahracen

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();