Hz. Ömerin (r.a) evlilik ve mehir üzerine bir hutbesi
musab ebubekir
Allah Tealâ’ya hamd ve sena, Rasulullah s.a.v.’e salât u selamdan sonra…
Dikkat edin! Evlenirken kadınlara vereceğiniz mehirleri yüksek tutmayın. Zira böyle yapmak dünyada bir cömertlik veya Allah Tealâ indinde takvaya uygun davranış olsaydı, Rasul-i Ekrem s.a.v. bu konuda sizden daha ileri geçer ve mehri daha yüksek tutardı. Oysa Rasulullah s.a.v. ne evlendiği kadınların, ne de evlendirdiği kızlarının mehirlerini 12 okkadan (dört yüz dirhem gümüş) fazla tutmu ştur.
Olur ya, bir kimse evlendiği kadının mehrini yüksek tutar da, bu sebeple zora düşer. Sonra da hanımına karşı içinde bir düşmanlık hissi doğar, senin için en ağır yükün altına girdim der. (Ödediği yüksek mehir sebebiyle maddi sıkıntıya girer ve bu durum evliliğine olumsuz yansır. Dolayısıyla mehirleri yüksek tutmayın.)
Dikkat etmeniz gereken hususlardan bir diğeri de şudur: Bazı kimseler, savaşlarınızda öldürülen veya ölen herkes için: Falan kimse şehit olarak öldürüldü veya falan kimse şehit olarak öldü diyor. Oysa, belki de o kimse bineğini ganimetten elde edeceği altın-gümüşle yüklemek için yahut ticaret maksadıyla savaşa katılmı ştır. Şu halde savaşta ölen veya öldürülen herkese şehit demeyin. Ancak Rasulullah s.a.v.’in söylediği gibi söyleyin: Kim Allah yolunda ölür veya öldürülürse, cennete girer. deyin.
Bu konuşmadan sonra Hz. Ömer r.a.’ın yolunu Kureyş’li bir kadın kesti ve aralarında şu konuşma geçti:
– Ey Müminlerin emiri ! Erkekleri, evlenecekleri kadınlara dört yüz dirhem (gümüş) den fazla mehir vermekten sakındırdığın doğru mu?
– Evet.
– Allah Tealâ’nın Kur’an’da indirdiği ayeti duymadın mı?
– Hangi ayeti?
– Allah Tealâ’nın, … yüklerle mehir vermiş olsanız dahi, ondan hiçbir şeyi geri almayın (Nisa, 20) buyurduğunu duymadın mı?
– Allahım bağışla!.. Herkes Ömer’den daha fakih!
Bu konuşmadan sonra Hz. Ömer r.a. geri döndü, tekrar minbere çıktı ve şunları söyledi:
Ey insanlar! Kadınlara dört yüz dirhemden fazla mehir vermekten sizi sakındırmıştım. (Şimdi bu görüşümden rücu etmiş bulunuyorum.) Kim malından mehir olarak gönül hoşnutluğuyla daha fazlasını vermek isterse versin.
Nesaî: Nikâh, 66; Ahmed b. Hanbel , 1/40-41; Ali Ahmed el-Hatîb: Ömer b. el-Hattâb, s. 237-238.
😎
Cevap: hz.ömer.faruk.r.a.evlilik üzerine
fevziay
Allah razı olsun çok güzel konular yazıyorsun devamını bekleriz
Hz. Ömerin (r.a) evlilik ve mehir üzerine bir hutbesi
Hoca
Mehir meselesinden dolayı Kureyşli bir kadın ile Hz. Ömer arasında geçen olay da eleştirmeye ve itiraz etmeye çok güzel bir örnek teşkil eder. Hz. Ömer mehrin 400 dirhemden fazla olmasını yasaklamış ve bu hususta insanlara bir hutbe vererek şöyle demişti: (Ebu Davud, Nikâh, 27, Hadis No: 2106): "Kadınların mehirlerinde aşırıya kaçmayın. Eğer bunu yapmak dünyada bir iyilik veya ahirette bir takva olsaydı hepinizden önce bunu Resulüllah yapardı. Ne hanımlarından herhangi birine, ne de kızlarına 12 ukiyye (40 dirhem) gümüşten fazla Mehir vermemiştir. Kim ki, 400 dirhemden fazla verirse, fazlasını beyt-ül mal için alırım…"
Minberden indikten sonra Kureyşli bir kadın ona şöyle dedi: "Buna hakkın yok ey Ömer!" Ömer de ona "niyeymiş"? dedi. Kadın şöyle cevap verdi: "Çünkü Allah Teala, "Evvelki (eşinize) yüklerle Mehir vermiş de olsanız, o verdiğinizden bir şey almayınız. O malı bir iftira ve açık bir günah isnadı yaparak geri alır mısınız?" (Nisa 4/ 20).
Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle dedi: "Bir kadın isabet etti ve bir erkek yanıldı." Ebu Yala, el-Kebir’de şöyle rivayet etmiştir: Bunun üzerine Hz. Ömer dedi ki, "Allah’ım beni affet! Bütün insanlar Ömer’den daha iyi biliyor. Sonra minbere çıkarak şöyle ilan etti: "Ey insanlar! Kadınların mehirlerini 400 dirhemden fazla vermenizi yasaklamıştım. Artık kim isterse malından dilediği kadar versin." (İbn Mace, Nikâh, 17, Hadis No: 1887)
Bugün demokrasi demokrasi diyorlar. Onlar bir şu özgürlük tablosuna baksınlar, baksınlar da gerçek demokrasiyi görsünler! Kuranın hâkimiyetine baksınlar, bir kadınla bir devlet başkanının arasındaki nezaket ve nezaheti görsünler.
_______________
Kaynak: İTAAT ULÜ’L EMR DEVLET-TOPLUM ve MÜSLÜMANLAR
Prof. Dr. Osman Eskicioğlu
< Ey insanlar! Kadınlara dört yüz dirhemden fazla mehir vermekten sizi sakındırmıştım. (Şimdi bu görüşümden rücu etmiş bulunuyorum.) Kim malından mehir olarak gönül hoşnutluğuyla daha fazlasını vermek isterse versin. >
erkek adam böyle olur:) hakkı kim söylerse söylesin kabul eder:)
Allah (cc) razı olsun
Cevap: Hz. Ömerin (r.a) evlilik ve mehir üzerine bir hutbesi
rana
Mehir ile ilgili Güzel bir paylasim olmus
Rabbim sizlerden razı olsun
hz ömer mehir kadın, hz ömer mehir, mehir hz ömer