Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu?
ßaran
< Soru: Kocam maddi açıdan ebeveynini bakıyor.Aynı evde oturuyoruz.Onlara çok düşkün.Başka kardeşleride var.Ömrü onlarla geçtiği için ebeveynide ona çok düşkün.Ama rahat veyalnız kalamıyoruz,ebeveylerini ziyaretine gelip kalan kardeşler.Eşim bu durumdan memenun,ben değilim.Onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla ayrı eve çıkmak istiyorum.Ailesi oğularını kaybedeceğini,eşimde ailesni üzmek istemediğini söylüyor.Ailesini ve eşimi üzmek istemiyorum ama bu benim hakkım değil mi? >
Gelin kocasının ana babasıyla aynı yerde kalmaya, onlara bakmaya (hukuken) mecbur değildir. Ama (diyaneten) hizmet etmesi tavsiye edilir.
Gelin, Ayrı ev isteyebilir. Beyinin gücü yetmiyorsa aynı evde ayrı yaşayacağı oda bile isteyebilir. Bu odanın müstakil ev gibi özelliği de olacaktır…
Gelin, Beyinin babasına, anasına hizmete etmeye, arzularına uymaya mecbur değildir. Ancak uyum göstermesi, anlayışlı davranması elbette idealdir. Bu da zorla olmaz.
Ancak beyinin mutluluk ve huzuru hanımın da mutluluk ve huzuru olacağından bir hanımefendi mümkün olduğu kadarıyla beyinin ana babasına hizmette kusur etmemeye gayret gösterir, böylece ailenin mutluluğunu, huzurunu sağlamaya katkıda bulunmuş olur.
Çünkü hiçbir evlad ana babasını ihmal etmez, muhtaç oldukları zaman onların hizmetine koşmaktan geri durmaz.
Mutlaka ana babasına hizmet edecek, onların mutluluğuyla mutlu, mutsuzluğuyla da mutsuz olacaktır.
Hanım hukuki hakkını kullanıp ta kayınvalide ve kayınpederine hizmetten uzak kalması beyinin mutsuzluğuna sebep olup sevgi azalmasına vesile teşkil edecektir. Bir hanım da, bunu istemez elbette.
Kaldı ki bugünün gelinleri yarınların da kayınvalideleridirler. Onlar bugün kayın validelerini ihmal edince yarın kendilerinin de ihmal edilmeye müstehak olacakları aşikardır. Öyle ise hukuken olmasa da diyaneten istenen bu hizmet işlerini, gelinler ihmal etmemeli, bir gün kendilerinin de aynı şekilde hizmete, hürmete muhtaç hale geleceklerini unutmamalılar.
Ayrıca bu gibi iyilikler karşılıklıdır. Bugün kendisi beyinin ana babasına hizmet eder, yarın da beyi kendisinin ana babasına hizmet eder. Hiç belli olmaz; kim kime ne zaman ne şekilde muhtaç hale gelecektir. Asıl vefa ve sadakat ta böyle günlerde belli olur zaten.
Kaldı ki bu hizmetler de yabancıya değil; ana baba makamına kaim olan kayınvalide ile kayınbabaya yapılmaktadır. Öz ana baba olmasa da ana baba yerine geçenlerdir bunlar..
Ahmed ŞAHİN
Cevap: Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu?
nurşin
Allahu teala razı olsun baran kardeşim zaten evleneçeğin kişinin aileside senin ailenin yeri geçer ve kendin ailen gibi gördüğün vakit onlarla olmaktan mutluluk bile duyarsınız
tabbiki eşinizinde baş taçı olursunuz lakin eşinin ailesini istemeyen mutlu olabileçeğini inanmıyorum eşi ne kadar beli etirmesede bundan rahatsızlık duyar .ve mutluk huzur yavaş yavaş tükenir.
Yanıt: Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu?
sultans
Rabbim birlikte yaşayanlara sabır, anlayış ve hoşgörü ihsan etsin (her iki tarafada )….
paylaşım için saol BARAN…
Soru: Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu?
dilek.k
< Rabbim birlikte yaşayanlara sabır, anlayış ve hoşgörü ihsan etsin (her iki tarafada )….
paylaşım için saol BARAN… >
Amin…
bildiğim kadarıyla ayır eve cıkmak sünnet cünki:
Eendimiz(s.a.v) hz. fatımayı nişanladığında Hz. Aliye kendie bir ev yap demiştir.
sultans
durum müsait deilse mecburen birlikte oturacaklar ,yada evlenmeden önce oturup konuşacaklar.her iki tarafada hak vermek lazım….r
imamhatipli42
< Rabbim birlikte yaşayanlara sabır, anlayış ve hoşgörü ihsan etsin (her iki tarafada )…. >
Amin amiiin en çok da damatlara sabır versin Rabbim.
Hep arada kalan onlar oluyor.
menzil_guller
ev ev üstünde olmaz diye bir söz vardır.mecburi koşullarda beraber durma söz konusu ise erkeğin,annesi ve eşi arasında çok iyi köprü olması gerekiyor ki her iki tarafıda incitmesin. Arada kalan ozaman erkekler olmaz:)
sevabını Allahtan bekleyerek onlara hizmet etmesi de çok güzel….
rönesans
Mecburiyet karşısında oturabilir ama tavsiye etmiyorum özel hayat diye bişi kalmıyor.
gerçek hayat
Şu son günlerde aynı dertten bende muzdaribim. Dualarınızı eksik etmeyin.
ayrı eve çıkmak için dua