İş yerinde namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?
Hoca
İş yerinde namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?
Cuma namazı akıl baliğ olan sağlıklı erkeklere farzdır. Bu nedenle Cuma namazını bilerek kılmayanlar haram işlemiş olurlar.
Daire amiri, memurların cuma namazına gitmelerine izin vermezse, önce amiri, makbul bir yolla takındığı menfi tavırdan vazgeçirmeye çalışırlar. İmkân olmadığı takdirde memur ya kendi naklini başka yere yaptıracak, yahut da maddi durumu müsait olduğu takdirde istifa edecektir. Durumu müsait olmazsa görevine devam edip cuma namazına gitmeden öğle namazını kılar, vebal de amire ait olur, işçinin de durumu böyledir.
İbn Kasım ve Şebramilisi şöyle diyorlar: Cuma namazına izin vermeyen bir işverenin yanında bir işçinin çalışabilmesi için, muhtaç olması gerekir. Muhtaç olmadığı takdirde cuma namazını kılmayarak yantnda çalışması haramdır(Şebramilisi: c. 2, s. 134).
Hanefî ulemâsından el-İmam Abu Hafs gibi zevat; işverenin izni olmadan işçinin cuma namazına gitmesi caiz değildir, demişler ise de işçi ve memurun cuma namazına gitmelerine mani olmak büyük bir vebaldir(el-Fetava’l Hindiye: c. l, s. 144 )
Akıl baliğ her müslümana normal vakit namazlarını kılmak da farzdır. Buna göre eğer işveren namaz kılmanıza izin vermez ve siz de orada çalışmaya mecbur değilseniz işi bırakırsınız. Eğer mecbursanız namazınızı zamanında kılmaya çalışırsınız. Bir nedenle namazı zamanında kılamamanızın günahı işverene aittir. Siz de en kısa zamandan kaza edersiniz.
Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir. Bu nedenle işverenin haberi yokken namaz kılmanız caiz olmakla beraber, arabanın içinde olmaz.
Bu işe girmeden önce namaz kılmanıza izin verilmeyeceği kesin ise ve siz de böyle bir işe girmeye zaruret derecesinde mecbur değilseniz işe girmeyiniz. Ancak kesin bir durum yoksa bir defa denemek de fayda vardır. Denedikten sonra namaz kılmanıza izin verilmezse istifa edersiniz.
SİE
Cevap: İş yerinde namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?
Ecrinim
Allah c.c. böyle insanları ıslah etsin
bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam
Cevap: İş yerinde namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?
NuuR_
Ben is verenime sormadan kiliyorum .. Ama is saatlerinde degil, hakkimiz olan yemek aralarinda, molalarda ..
Emin olmak için soruyorum, bu davranimisim uygundur dimi?
Cevap: İş yerinde namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?
Cedd
Zaruret derecesinde deniliyor;
Bir eşim ve bir çocuğum yok. Yani benim ekmeğime muhtaç kimse yok. Ailem ile yaşıyorum. Ailem sadece benim ekmeğim ile geçinmiyor.
Fakat iş konusunda yapmam gereken şeyler var. Bir kere arayıp da bulamayıp hakkını teslim edemediğim, kendi kazancımla sadaka vererek kul hakkını telafi etmem gereken kişiler var.
Tutamadığım oruçlar için kendi kazancımla yardım etmem gereken insanlar var.
Maddi açıdan destek olmam gereken insanlar var.
Günahlarımın karşısına yardımda bulunarak koymam gereken sevap ve iyilikler var.
Aileme sağlamam gereken maddi ihtiyaç ve aynı zamanda maddi borcum da var.
Geleceğime destek için kendi kazancıma da ihtiyacım var.
Ölümün ne zaman geleceğini de bilmiyoruz.
İş yeri sahibi ile konuştuğumuz, ikna etmeye çalıştığımız halde kabul etmiyorsa yukarıdaki gerekçelerimden birkaçı, birisi ya da hepsi nedeniyle namazımı kazaya bırakmak zorunda kalmamda bir sakınca var mı?
Allah (cc) razı olsun.
Kayıtsız Üye
Yaşım küçük ilmimde kısıtlı ama şöyle bir tavsiye verebilirim bilen birisi duruma el atmadığı sürece eğer dedikleriniz doğru çalışmanız gerekiyorsa namazda kılamıyorsanız yeni bir iş arayabilirsiniz namaz kılmanıza mani olmayan bir iş yeri arayınız ararken de çalıştıgınız yerden çıkmayın namaz kılmanıza izin veren bir iş yeri buldugunuzda maddi değerlerinizi karşılayabilecek oraya geçiniz.
işyerinde namaz kılmak, isyerinde namaz kilmak, iş yerinde namaz nasıl kılınır