Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz (!)
AlienOne
" Çalışan biri olarak hiçbir şey yiyip içmediğimde gün içindeki ağız kokusunu önlemek için karanfil kullanmak orucu bozar mı acaba?" Çiğnenmediği ve yutulmadığı için veya niyetle bağlantısını düşünürsek ben bozulmayacağından yanayım, ama sizden bilgi almak istedim.
Doğru düşünmüşsünüz, bir gıda özelliği yok, keyif verici özelliği de yok, sadece temizliği sağlama özelliği var. Sakız hakkında da bu gibi sorular sorulmuş, fikirler üretilmişti. Sonuçta önceden çiğnenmiş, şekeri alınmış olan sakızın çiğnenebileceğine karar verilmişti. Sizinki de buna benzetilebilir.
demiş Beyza Bilgin,sizce bu ne kadar doğru ?
Cevap: "Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz"(!)
Ebâ Bekr
"ORUÇLUNUN AĞZININ KOKUSU, ALLAH KATINDA MİSK KOKUSUNDAN DAHA GÜZELDİR” SÖZÜNÜN MÂNASI
Bu sözün iki tane açıklaması vardır. Bunlardan birincisi şudur:
Oruç, yüce Allah ile kul arasında dünyada olan bir sırdır. Yüce Allah, kıyamet gününde bu sırrı mahlûkata açıklayacaktır. Bunu da dünyada iken oruç tutanları ortaya çıkarmak ve orucu gizlice tutanların mükâfatını herkese göstermek için yapacaktır. Nitekim bir hadiste şöyle buyrulmuştur:
"Oruçlular kabirlerinden kalktıklarında, ağız kokularından tanınacaklardır. Çünkü onların ağız kokusu, miskten daha güzel olacaktır.”[1]
Oruçlunun ağız kokusu bu dünyada iken dahi hissedilebilir. Bu da iki şekilde olur.
a) Bizzat, duyu organlarımızdan burunla hissedilebilir. Önceki velîlerden Abdullah b. Galib (rah) çokça namaz kılan, oruç tutan biriydi. Vefat ettiğinde, kabrinden etrafa misk kokusu yayılıyor ve oradan geçen herkes bu kokuyu hissedebiliyordu. Bir gün rüyada görüldü. Bu durum kendisine soruldu. O da, "Bu koku, dünada iken çokça Kur’an okumanın ve oruç tutarak susuz kalmanın kokusudur” cevabını verdi.
b) Bu tür kokular ruh ve kalp ile hissedillir. Bunun için kalpte Allah sevgisi ve muhabbetin olması gerekir. Yani ilâhî muhabbete âşık ruhlar ve ilâhî rızâya ayarlı kalpler, kâinattaki sâlih amellerin kokusunu alırlar. Melekler de güzel amelleri önce güzel kokusundan tanırlar. Kalp ihlâsla güzel bir amele niyetlendiği zaman ondan güzel bir koku çıkar, göğe yükselir. Melekler o kokuyu alırlar, sahibini tanırlar, severler, hayırla anarlar. Çünkü bu kalp sevgi ile âlemlerin rabbi yüce Allah’a yönelmiştir. Allah’a bağlı sadık bir kulu, yerde ve gökteki bütün sadıklar ve âşıklar tanırlar ve severler.
Yukarıdaki sözün ikinci mânası şudur:
Kim Allah’a ibadet ve taat eder, sâlih amellerle Allah’ın rızâsını elde etmeye çalışırsa şunu bilsin ki, nefisler sâlih amel etmekten hoşlanmaz, nefse, o ameli işlemek ağır gelir. Nefis için sâlih amellerdeki güzel kokuyu alamaz, tadamaz, tam tersine güzel ameller onun için sıkıntılı ve kötü kokulu gelir. Fakat bu koku, yüce Allah’ın yanında çok güzel bir kokudur. Çünkü o, Allah’ın razı olduğu amelden meydana gelmiştir. İşte yukarıdaki sözle, Resûl-i Ekrem (s.a.v) şuna dikkat çekiyor: Dünyada iken bu kokudan rahatsız olmayın. Kalpleriniz için bu koku çok güzel bir kokudur.
——————————————————————————–
[1] Hadisin bir kısmı için bk. Müttakî-i Hindî, Kenzü’l-Ummâl, nr. 23644.
Yanıt: "Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz"(!)
k.m.m
sağolasın kardeşim
ya neden birden aklıma zekariya beyaz geldi acaba
Soru: "Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz"(!)
mumsema
< " Çalışan biri olarak hiçbir şey yiyip içmediğimde gün içindeki ağız kokusunu önlemek için karanfil kullanmak orucu bozar mı acaba?" Çiğnenmediği ve yutulmadığı için veya niyetle bağlantısını düşünürsek ben bozulmayacağından yanayım, ama sizden bilgi almak istedim.
Doğru düşünmüşsünüz, bir gıda özelliği yok, keyif verici özelliği de yok, sadece temizliği sağlama özelliği var. Sakız hakkında da bu gibi sorular sorulmuş, fikirler üretilmişti. Sonuçta önceden çiğnenmiş, şekeri alınmış olan sakızın çiğnenebileceğine karar verilmişti. Sizinki de buna benzetilebilir.
demiş Beyza Bilgin,sizce bu ne kadar doğru ?
>
öncelikle Dinimizi "ehil insanlardan öğrenelim" diye hatırlatayım sonra cevap vereyim:
Karanfil, içinde koku ve tad bulundurğu için, ağza alınırsa mekruh, ağza alındıktan sonra tadı mideye (boğazdan aşağı) inerse oruç bozulur.
__________________
Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın…. (Hucurat süresi ayet 6)
Yusuf
< sağolasın kardeşim
ya neden birden aklıma zekariya beyaz geldi acaba >
Uydurma fetvalar verdiği için. 🙂 :@
bazı insanların kolayına geliyor inanmak istiyolar.
AlienOne
öncelikle Dinimizi "ehil insanlardan öğrenelim" diye hatırlatayım sonra cevap vereyim:
Karanfil, içinde koku ve tad bulundurğu için, ağza alınırsa mekruh, ağza alındıktan sonra tadı mideye (boğazdan aşağı) inerse oruç bozulur.
————
bilgilendirdiğin için teşekkürler hocam.
Bu arada hocam yeni konu açmadan size şunu sormak isterim; ağız kokusunu önlemek için ne yapmalıyız?Bizim sevabımız başkalarını rahatsız etmemeli kanımca ?
esin-ti
< ya neden birden aklıma zekariya beyaz geldi acaba >
Aynen kardeşim:)Benim de aklıma ilk gelen o isim idi.Mutlaka onun fetvasının(!!!!!!!!!) paylaşıldığı bir konudur dedim kendi kendime:)
CizReLi
Arkadaşlar Haramdan Kacındığımız Gibi Mekruhtanda Kacınınalım
< "MUMSEMA "öncelikle Dinimizi "ehil insanlardan öğrenelim" diye hatırlatayım sonra cevap vereyim:
Karanfil, içinde koku ve tad bulundurğu için, ağza alınırsa mekruh, ağza alındıktan sonra tadı mideye (boğazdan aşağı) inerse oruç bozulur. >
< "Ebâ Bekr" "ORUÇLUNUN AĞZININ KOKUSU, ALLAH KATINDA MİSK KOKUSUNDAN DAHA GÜZELDİR” SÖZÜNÜN MÂNASI >
Ecrinim
Karanfil, içinde koku ve tad bulundurğu için, ağza alınırsa mekruh, ağza alındıktan sonra tadı mideye (boğazdan aşağı) inerse oruç bozulur
isabetli bilgi için Allah c.c. razı olsun hocam
Ramadan
Karanfil çiğnemek orucu bozar
Kayıtsız Üye
Tansıyon dil altı hapı orucu bozarmı
arifselim
Tansiyon dil altı hapı eğer direk boğaza geçip mideye bir şey girmiyorsa orucu bozmaz ama boğaza akıp giderse oruç bozulur.
karanfil orucu bozar mı, karanfil çiğnemek, oruçluyken karanfil çiğnemek