Kızgınlık anında edilen yeminden dolayı keffaret gerekir mi?
Hoca
Kızgınlık anında edilen yeminden dolayı keffaret gerekir mi?
Bir kimse kızgın bir anında bir olayla ilgili bir yemin edip sonra pişman olursa bu yemininden nasıl vazgeçebilir?
Bu kişinin yemin keffareti vermesi gerekir.
Yemin, lügatte, kuvvet mânasına gelir. Dindeki mânası ise, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda iddiayı kuvvetlendirmek için ya Allah’a kasem edilerek veya talâk (boşanma) gibi birşey’e bağlayarak yapılan akid demektir. Meselâ: "VAllahi filân işi yaptım veya yapmadım" şeklinde yapılan yemin, Allah’a kasem suretiyle yemindir. "Şu işi yaparsam karım boş olsun" deme ise, boşamaya bağlı yemin çeşididir. Yemin edene hâlif denir. Yeminini tutmaya berr, yeminini tutan kimseye de bârr adı verilir. Yemini bozmaya veya yalan yere yemin etmeye ise hins; böyle olan kimseye de hânis denilir.
Allah’a Yemin Hangi Sözlerle Yapılır?
Allah’a yemin, ya vAllahi, tAllahi, billahi demek suretiyle Allah Teâlâ’nın zât ismine, Veya Rahmân, Rahîm gibi mübarek isimlerden birine, Veyahut da izzet-i İlâhiye, kudret-i Rabbaniye gibi zâtî sıfatlarından birine and içilerek yapılır. Peygamberlere, Kâ’be’ye, Kur’an’a veya varlıklardan herhangi birinin başına veya hayatına yemin edilmez.Yalnız bir görüşe göre, Kur’an, kelâm-ı İlâhi olduğu için ona yapılan yemin muteberdir. Kasem ederim, yemin ederim, Allah’a hamdolsun, Allah Teâlâ ile misakım olsun gibi sözler de yemin sayılır. Helâl bir şey’i kendine haram saymak da, yemin sayılır. "Şu işi yaparsam, şu şey bana haram olsun" demek gibi…
Allah’a Kasem Şeklinde Yapılan Yeminin Çeşitleri Nelerdir?
Kasem şeklinde yapılan yeminler üçe ayrılır:
1 – Yemin-i lâğv. Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin borcunu ödemediği halde ödediğini zannederek "vAllahi ödedim" diye yemin etmesi gibi. Bu nevi yeminden dolayı yemin sebebine keffâret gerekmez. Allah’ın afvı ve bağışlaması umulur. Ağızdan yemin kastedilmeksizin yanlışlıkla irade dışı çıkan vAllahi sözü de bu yemin kısmına girer.
2 – Yemin-i gamus. Bile bile yalan yere yapılan yemindir. Borcunu ödemediğini bilen kimsenin, bile bile, ödedim diye yemin etmesi gibi… Bu gibi yalan yeminler çok büyük günahtır. Böyle yalan yere yapılan yeminlerin, yurtları viran ve yalancıları da mahv u perişan edeceği rivayetlerde vardır. Bunun bağışlanması için keffâret yoktur. Çünkü ortada kasdî bir durum vardır. Ancak tevbe istiğfar etmek, hakkı zâyi olan varsa ondan da helâllık almak gerekir. İmam-ı Şâfiî’ye göre keffâret de gerekir.
3 – Yemin-i mün’akide. Mümkün olan ve geleceğe âit bulunan bir şey hususunda yapılan yemindir. "VAllahi yarın borcumu ödeyeceğim" demek gibi… Böyle bir yemine riayet vâcibdir. Ancak riayet edildiğinde umumun zararı söz konusu ise, o takdirde yemine riayet edilmez, bozulur, sonradan keffâreti verilir ve ayrıca Allah’tan da af dilenir. Meselâ: Bir kimse borcunu vermemeğe yemin etse, bu yemine riayet etmek değil, etmemek vâcibdir. Bu sebeble yemin bozulur. Keffâreti verilir. Birden fazla yemin edilip bozulunca her yemin için ayrı bir keffâret gerekir mi? Evet, yeminin sayısı artarsa, keffâretin sayısı da ona orantılı olarak artar. Yeminleri ayrı yerde söylemiş olmak bile, bu hükmü değiştirmez. Fakat İmam-ı Muhammed’e göre, yemin keffaretleri çoğalınca bir tek keffaretle hepsinden kurtulunmuş olur. Fakihlerin çoğu bu görüşü tercih ederler.
Keffâret-i Yemin (Yemin keffâreti): Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârettir. Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir. Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir. Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur. Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.
SİE
Cevap: Kızgınlık anında edilen yeminden dolayı keffaret gerekir mi?
Ecrinim
bu konda çok hassasım , yemin kelimesini ağzıma dahi almamaya çalışırım
güzel bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam
Cevap: Kızgınlık anında edilen yeminden dolayı keffaret gerekir mi?
Hoca
YEMIN KEFFARETI
Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.
Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).
Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi
Cevap: Kızgınlık anında edilen yeminden dolayı keffaret gerekir mi?
kopur96
Selamunaleyküm hocam, "vAllahi billahi tAllahi…" gibi kelimeler kullanmadan sadece "Şu şu olursa bir daha bu kötü alışkanlığımı (içki sigara falan değil…)yapmayacağıma yemin ederim." diyerek yemin ettim. Keffaret için 10 fakiri doyurmak, giyindermek gerekirmiş. Ancak ben bunu yapamayabilirim. 10 kitap almak gibi bir şansımız da varmış. Bunu yapabilirim. Fakat kitapları fakirlere nasıl ulaştıracağımı bilemiyorum(özel sebeplerden dolayı). Bunun yerine kitapları ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmak gibi bir şey yapabilir miyiz ? Yapamazsak benim ne yapmam gerekir ? Cevaplarsanız sevinirim. İyi günler….
Kayıtsız Üye
selamün aleyküm hocam benim bir sorum olacak ben eşime sana bunu bir daha yapmayacagım şart olsun yaparsan dedim ve dayanamayıp yaptım cevabı nedir hocam
burak bulut
Hocam ben kızgınlıkla annem ve babam ın canazesine gitmiycem diye yemin ettim ve pişma oldum nasıl geri dönebikirim
Kayıtsız Üye
selamün aleküm. kardeşim bana kızıp büyük bir yemin etti. bir daha böyle yaparsan Allah canımı alsın dedi. ve ben yemin ettiği davranışı tekrarladım. bu konu hakkında neler yapabilirim ? lütfen cevabınızı bekliyorum hayırlı akşamlar.
Kayıtsız Üye
Ben bir anlık sinirle annemin üstüne çok kötü yemin ettim ama VALLAHİ ALLAH’ın isimlerini ve yemin ederim demedim. Bu yemin sayılırmı nasıl dönerim
Gjlnjk
S.a Oyun oynuyordum yenıldım ve sınırlendım sonra dediğim sözcük bir daha Şenlen 1 ay boyunca futbol oynamıyacagım diye söyledim sonra Şenlen oynarsam matematik sınavından inşAllah 50 puan alırım dedim ne yapmalıyım bu bir yemınmı çok pişman oldum ne yapmalıyım ? Teşekkürler
mum
< ne yapmalıyım bu bir yemınmı çok pişman oldum ne yapmalıyım ? >
Yapman gerekeni biliyorsun bir ay boyunca sözünü tut
yemin orucu nasıl tutulur, Yemin nasıl bozulur, şart etmek nasıl bozulur