Sahur tam olarak ne zaman bitiyor

Sahur tam olarak ne zaman bitiyor

Hoca
sahur ne zaman biter
< arkadaşlar sahur tam olarak ne zaman bitiyor ezan okunduğu andamı yoksa ezan bitene kadarmı.ve mesela ağzımıza bir lokma aldığımızda ezan okundu o lokmayı çıkarmak mı lazım bilgi verirseniz memnun olurum… >
sahur bitimi, imsak vaktinin girmesiyledir.
Takvimlerde bulunduğumuz il’in “imsak” vaktine bakalım.

Lütfen ezandan bir-iki dakika önce yani imsaktan 1-2 dakika önce yeme ve içmeyi bırakalım.


Cevap: sahur tam olarak ne zaman bitiyor

islamdostu
imsak vakti tutmak vaktidir. imsak olduğunda yemek bırakılmalıdır. ezan okunduğu halde yiyenler orucu bozmuştur


Yanıt: sahur tam olarak ne zaman bitiyor

OGOG
Diyelim ki ezan okunurken uyandım, hemen birkaç dakikada iki yudum atıştırır suyumu içerim.

Bu işin tam siyah tam beyaz gibi keskin sınırları olmasa gerek. Asrı Saadet’de saat olmadığını düşünürseniz bu size mantıklı gelecektir. Vahim derecede önemli, keskin bir geçiş anı olsa idi muhakkak bu konuda bilgilenilirdik.

Akşam gün batışı ve gün doğuşu ise gayet keskin süreleri içerir.

Aksini ispatlayacak varsa buyursun öğrenelim.

Bu sözlerim, süre suistimal edilir demek değildir. Temkin her zaman iyi olmakla beraber olmayan bir yasağı da koymamak gerekir. Allah cc Rahmandır.

———————————- 00000 ——————————————

Sizin namaz ve imsak vakitlerine itirazınız var. Yanlış olduğunu söylüyorsunuz. Buna bir açıklık getirir misiniz?
– Bu tartışma özellikle ramazanda sahur vakitlerinde yeniden başlıyor. Bunun da sebebi sahura kalkmış vatandaş aynı zamanda imsak olduktan sonra namazını kılıyor. Böyle olunca da tanyeri ağırdı ağarmadı, namaz vakti girdi girmedi, sahur erken mi oldu? diye bir tartışma oluyor.

Bunun yanı sıra başka takvimlerde daha da farklı durumlar var. Mesela 31 Ağustos Diyanetin takviminde İstanbul için imsak vakti 4.50 ise bazı takvimler var 4.40 diyor. Onlar on dakika daha erken yazıyor. Şimdi 4.40’ta imsak demek, gece bitti, sabah namazının vakti girdi, sahur bitti namazı kılabilirsin demek. Hâlbuki aynı tarihte 4.40’ı bırakın 5. 23’de ancak tanyerinin ağardığını şahsen ben izledim. 26 ağustostan beri gözetliyorum.

Aralıksız 10 gün saatlerce gözetledim. 26 Ağustos imsak için diyanet takviminde 4.43 yazıyor, benim gözlemime göre 5.15’de imsak oluyor. 6 Eylül’ de 04.58 yazıyor fakat gerçekte imsak ancak 05.30′ da oluşuyor. Yaklaşık yarım saatlik bir fark var.

– Bunu nasıl gözlemliyorsunuz?

– Doğu tarafında Güneşin doğduğu yerde imsaktan önce gökyüzü ve yeryüzü aynı karanlıkta, gözünüzle hiçbir şey fark edemiyorsunuz yani karanlık devam ediyor. Doğu tarafı da karanlık batı da karanlık, kuzey ve güney de karanlık ama imsak doğduğu zaman fecirle birlikte gökyüzünde bir beyazlık oluşuyor ve onu hemen fark ediyorsunuz zaten.

Bir beyazlık kendini gösteriyor. Bakara Suresi 186. Ayeti kerimesinde de: Sabahın beyaz ipliği, siyah ipliğinden ayırt edilinceye kadar yiyin için’ buyruluyor. Benim esas aldığım beyazın tamamen yayılması da değil. O beyazın ilk görüldüğü an. Daha sonra da bir kızıllık oluşuyor. İmsaktan yaklaşık bir saat sonra da Güneş doğuyor.

TEREDDÜTLERİ GİDERMEK DİYANET İŞLERİNİN VAZİFESİ
– Neden Diyanet’in imsak vakti bu kadar erken?

– Bunun sebebini bilmiyorum. Eskiden temkin vakti diye bir vakit koyuyorlardı ki, sahurda geç kalkanlar sonradan ağzına bir şey atanların oruçları bozulmasın zarar görmesin diye. Millet de bunu iyice öğrendikten sonra temkin vaktinin de bir anlamı kalmadı. Diyanet yeni bir uygulamayla 7-8 senedir temkin vaktini kaldırdıklarını açıkladılar. Artık o 20 dakika diye bir şey yok tamamen sınıra çekildi.

Bu sınırla birlikte sahur bitiyor sabah namazının vakti giriyor. Ona göre dikkat edin dediler. Orada bir 4 dakika tartışması vardı halka duyurulup duyurulmadığını bilmiyorum. Ama bu 4 dakika meselesi değil burada 30-32 dakika fark var. Bu kadar aralığın olması şöyle bir problemi ortaya çıkardı. İmsakta oruca niyet edildi ama sabah namazı vakti girmiyor. Namazlar ne oluyor diye soranlar oluyor haklı olarak, bizde aynı şeyi bu sene diyanete sorduk yayın aracılığıyla gündeme getirdik ama bir cevap gelmedi.

Diyaneti bu konuda eleştirenlerin sayısı az değil, yani imsak vakti doğru değil, yatsı namazının vakti doğru değil, bunlar yeniden tespit edilmeli diye tartışmalar yıllardır sürüyor. Ama hala bu konuya değinilmedi. Kaldı ki bir nokta daha var burada bizim tartışmamız sahurun vakti değil, aslında biz imsak vakti üstünde imsak şöyle olmalı böyle olmalı tartışması yapmıyoruz.
O tartışma ayrı bir tartışma İslam uleması onu da tartışmış. Mesela bizim o gördüğümüz beyazlığı imsak saymayıp kızıllık olmalıdır kızıllık ortaya çıkmadan imsak olmaz diyenler bile var. Kaldı ki, o kızıllık benim tespitimden 15-20 dakika sonra oluyor.
– Peki Diyanet bu konuya neden el atmıyor?
– Takvimi kişilerin kendisinin yapma kudreti de yok. Böyle bir şey doğru da olmaz. Diyanet işleri başkanlığı bunu kendi uhdesine almış, takvimini basıyor bu görevi kendisi kabullenmiş halkı kabullendirmek görevi, yaptığı ve tereddüt oluşmuş bir konuda halkı aydınlatmak, bu tereddütleri gidermek diyanet işlerinin vazifesi, öncelikle çok acil ciddi bir açıklama yapılması gerekiyor. Defalarca yayında söylememize rağmen bugüne kadar bir cevap gelmedi.


Cevap: —>: sahur tam olarak ne zaman bitiyor

mum
< sahur ne zaman biter diyanet >
Diyanete göre sahur vakti, imsak vakti ile biter.
< [ sahur imsaktamı güneştemi >
< sahur imsak mı güneş mi >
Sahur imsak ile biter, güneş ile değil.
Güneş ile biten sabah namazı vaktidir.

< sahur saat kaçta biter >
Sahur vakti bitimi, illere göre farklılık gösterir.
Örneğin hakkaride, istanbuldan 1 saat sonra bitiyor.
Onun için herkes kendi yaşadığı ilin imsak vaktine baksın.


Kayıtsız Üye
Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız, size helâl kılındı. Onlar, sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız. Allah, nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı. Şimdi onlara yaklaşın ve Allah’ın sizler için yazdığını isteyin. Ta fecrin beyaz ipliği siyah iplikden size seçilinceye kadar yiyin, için. Sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun. Bununla beraber siz mescitlerde îtikaf halinde iken onlara yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, sakın onlara yaklaşmayın. Allah, âyetlerini insanlara böyle açıklıyor ki sakınıp korunsunlar. ( Bakara-187)


mum
< Ta fecrin beyaz ipliği siyah iplikden size seçilinceye kadar yiyin, için. Sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun. >
Ayette geçen iplik örneği, imsak olarak tefsir edilir.


@hmet
sahur ne zaman biter diyen kardeşlerimiz, diyanet takvimine bakın İMSAK ile biter.


Kayıtsız Üye
Fecrin siyah ipliği beyaz iplikten ayırmasına kadar. Basit anlamda doğal ortamda siyahı beyazdan ayırmak, geniş anlamda ise fecri sadıkın oluşmasıdır sahur vakti. Diyanete gelince….. etine suyuna dokunmadan en büyük bütçeyle malı götürüyorlar. Hakkım helal değil.


Kayıtsız Üye
1- Gec duraramsa Guneşin çikma saatiyla sahur etmek olarmi?

2- Azanin okunmasini esidmedim hemen bir kaç bişey atişdirdim ve su içdim.


arifselim
1- Orucun başlaması imsakın girmesi ile başlar. Güneşin doğuşu ile zaten vakit çoktan çıkmış olur.
2- Asıl önemli olan ezan değil imsak vaktinin girmesidir. Eğer imsak vakti girmişse oruç bozulmuş olur.


Kayıtsız Üye
ben pazartesi orucu için aksamdan niyet ettim fekat tam lokma agzimdayken ezan okundu bende yuttum daha sonrada ezan devam ederken bir bardak suda içtim şimdi orucum olurmu ve ettiğim niyet borcmu kaldı daha sonra yerine oruç tutmalimiyim


Şema
Oruç ezan ile başlamıyor, Oruç imsak ile başlar. (Ramazanda ezan imsakta okunur)

Siz iki hata yapmışsınız hem imsak girdiği halde yemişsiniz hemde vaktinde ezan okunsa bile yemeye devam etmişsiniz
Bu oruç olmaz


Darusselam
imsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içilebilir zannıyla ezan okunurken yiyip içen. bir gün kaza orucu tutmalıdır.


Kayıtsız Üye
Ramazan’dan bir hafta öncesine kadar ezanların neden 1 saat farkla okunduğunu hiç düşündünüz mü? Nasıl oluyor da Oruç ayına girdiğimizde imsak vakti değişebiliyor?


ACİLSERVİS
1 saat farkla okunmuyor Türkiye’nin bir çok bölgesinde 20 dakika farkla okunuyor. Ramazan geldiğinde de imsak değişmiyor sadece ezan tam zamanında okunmaya başlanıyor hepsi bu.


Kayıtsız Üye
Sizin dediğiniz gibi olduğuna eminmisiniz. Ramazan başlamadan 5 civarı okunan ezan ramazanla 3.26 da okunmaya başlıyor. 1 saaten bile fazla olmuyormu? Eskiden böyle değildi. Son bir kaç yıldır böyle. 3 buçukta ezana anlam veremiyorum ben nacizne.


ACİLSERVİS
Zamanın sürekli değiştiğini unutmaman lazım. Bir diyanet takvimi al ve kontrol et imsak kışta 5 civarında yazda 3 buçuk civarında.
Hanefi mezhebine göre sabah namazını geç kılmak iyi olduğu için ramazanın dışındaki aylarda ezanlar 20 dakika geç okunur. Belkide 30 dakika ama daha fazla değil.
Doğu ve güneydoğu bölgelerindeki insanlar Şafii mezhebi çoğunlukta olduğu için orada ezanlar tam imsakta okunuyor.


Kayıtsız Üye
Bakara suresinde Allah açıkça bildirmişken, imsak vaktini erkene almak kimin haddi. Ayrıca dikkat ediyorum, iftar vakti ankara ile istanbul arasında 20 dk lık fark var ancak sahur vaktinde bu fark 5 dk düşüyor. NEDEN? Yoksa tv programları istanbula göre ayarlanırda ankara izleyici kitlesi kaybedilir. Bundanmı her iki ilin sahur vakti birbirine yaklaştırılıyor.


Kayıtsız Üye
Diyanet yanlış yapmaz yanlış adamlarin tekelinde olamaz oylemi adamlar her resmi kuruma çöreklenir ama diyanete giremez bumu.
Yani diyanet ne diyorsa o oylemi koru korune baglanalim.. fecr-i sadık olayını araştırın,ezberci olmayın Hz Kuran’ı terketmeyin ayetle sünnetle sabit olan mevzular bunlar okuyun arkadaşım ..
Horoz gece bir kaç defa oter bir araştırın hikmeti nedir..
Balıkların göçmen kuşların yön bulma hikmeti gibi horozun otmesinde de bir hikmet vardır…


Kayıtsız Üye
Kuranı kerimde diyorki akşam ezanı başladığı an orucunuzu acabilirsiniz orucunuza başlamak içinde sabah ezanı nınbitimine kadar yiye bilirsiniz diyor


Kayıtsız Üye
pr. Nihat Hatipoğlu’nun ramazan programında bu soruyu aksi yönde cevaplandı ki bencede öyle atıyorup ezan sırasında uyandınız o esnada biraz atıştırıp suyunuzu içebilirsiniz diyiyor ezan sonrası 5 dk kadar çünkü Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında saat yoktu yani ezan okurken ağzınızdaki lokmayı yiyebilirsiniz suyunuzu içebilirsiniz Allah kabul etsin sağlıkla kalın.


Kayıtsız Üye
selamun aleyküm
bakara suresi 187 . ayet fecr vakti diyor, siz kurandan dahamı iyi biliyorsunuz


Islam awigi
Ben azerbaycandan yaziyorum. InsAllah niyet etdim pazarteesi orucu tutucam ve bu bilgiler çok isime yaradi. Elinize, emeginize saglik. Cok teşekkür ederim. Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Haklısın Kardeşim Benim . . İnsanlar Fetva Verir Oldu Kafalarına Göre . . Nede Rahat Orucu Bozulmuştur Deyip Kesin Yargıya Varabiliyorlar Sasiyorum . . ALLAH Cc. Affetsin Ne Diyelim . .


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum..
Oncelikle Biz bir musluman olarak neden biz insanlara indirilen yuce kitabımız insanligin kullanma kilavuzu kuran i kerimi okuyup anlamaya calismiyoruz….
Sonucta diyanette bir kurum .o kadar alim hoca var neden insanlari bu konuda aydinlatmiyolar..
Hayirli ramazanlar


Kayıtsız Üye
Doğrudur kardeşim kuran kerimden başka kimseye inanmayın bakara suresi 86ve 87 surelerinde yazıyor siyah iplik beyaz iplikten ayrılıncaya kadar yiyin için diyor


Kayıtsız Üye
ben kuran i kerimde yazildigi sekilde başlıyorum.kuran i kerim de bakara suresi 187. ayet icersinde yazilan siyah ve beyaz iplik den yorumluyorum demekki (fecr)sehervakti ne kadar yer iceriz ben boyle yorumladim ve uyguluyorum..


Kayıtsız Üye
Sa Arkadaslar Benim Sorum Olcaktı sacma gele ilir kusura bakmayın yukarda bilgide okudum imsaktan 1 – 2 dk önce yeme icmeyi bırakalım diyor ben 1 – 2 dk önce su ictim Ama Ezanın Okunacagından Haberim Yoktu Orucum Kabul Olur mu Hayırlı Ramazanlar….


ACİLSERVİS
Ezanın okunmuş olması önemli değil. Daha vakit vardı diyorsun. Ezan tedvir amaçlı biraz erken okunmuş olabilir. Orucuna devam et.


Kayıtsız Üye
Sevval ayinda oruc tutiyom imsak vakti ezan okunmadi yedim sonra baktimki ezan sabah 4.30okundu ne olacak


ACİLSERVİS
Oruç ezanla başlamaz. Oruç imsakla başlar. İmsaktan sonra yemeye devam ettiğin oruçların bozulmuştur.


sahur ne zaman biter, sahur vakti ne zaman biter, sahur ne zaman biter diyanet

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();