Sarhoş etmeyen İçkinin az’ı helal mi? içki sarhoş ettiği için mi haram?
Hoca
Bu Mesaj Size Mumsema islam Arsivi araciligi ile, Sayin ………. tarafindan gönderilmistir.
——————————
Merhaba hocam,
Kusura bakmayın kafamda bu aralar bayağı bir soru işareti var.Etraftaki din hocalarından farklı farklı cevaplar aldığım için cevabı sizin gibi birinden öğrenmek en doğrusu ve en mantıklısı bence.Herneyse,sorum şu; Geçenlerde 1-2 eski arkadaşı gördüm.Bayağı bir sohbet ettik.Sonra konu alkollü içeceklere geldi ve bu konuda tartıştık.Arkadaşlar; İslam dininin alkolü yasaklama sebebi insanların içip sarhoş olması ve çevrelerine hasar vermesi yüzündendir,bu sebeple alkolün dozunu fazla kaçırmamak şartıyla sadece tadına bakmak için içmek günah değildir bence dedi.Tabii ben karşı çıktım ama bir türlü inandıramadım.Sizin bu konudaki bilginiz nedir? Selam ve Dua ile…
——————————–
esteğfirullah dilediğinizi sorabilirsiniz biz bunun için varız kardeşler:)
cevabın burda kardeşim: forumduasi.com/i-j/6740-icki-sarhosluk-denilen-hale-sebep-olan-icecekler.html
Cevap: Sarhoş etmeyen İçkinin az’ı helal mi? içki sarhoş ettiği için mi haram?
fecr
"Ey İman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları Şevtanın işlerinden bir pisliktir" (el-Mâide, 5/90).
Ey iman edenler! Helâl olan güzel şeyleri haram etmediğiniz gibi, haram olan pisliklerden de iyi sakınınız. Bu cümleden olarak muhakkak ki hamr, yani sarhoş edici şeyler ve meysir, yani piyango ve kumar (Bakara Sûresi 2/219. âyetin tefsirine bkz.) ensâb yani tapılmak için dikilmiş taş vesâir putlar, kumar ve piyango kalemleri, okları, zarları, bütün bunlar başka bir şey değil, ancak birer ricstir, aklınızın tiksineceği, iğreneceği pis, murdar bir şeydir, şeytanın işlerindendir. Şeytanın işi, şeytanın teşvikidir. O halde bu pislikten çekininiz, uzak durunuz ki kurtuluşa eresiniz.
Bu âyet, müskirât (şarhos edici şeyler)ın yasaklanması ve haram edilmesi hakkında üçüncü ve son olarak nazil olan âyettir ki birincisi Nisâ Sûresindeki "Sarhoş olduğunuz zaman namaza yaklaşmayın." (Nisâ, 4/43) ikincisi de Bakara sûresindeki "Senden içki ve kumarı sorarlar. De ki: Onun ikisinde büyük bir günah vardır." (Bakara, 2/219) âyeti idi. (Oraya bkz.) Allah Teâlâ bu âyette içki ve kumarın haramlığını çeşitli yönleriyle tekit etmiştir. Birinci olarak cümlenin başı ile başlanmış; ikinci olarak putlar ve fal okları ile beraber zikredilerek, "Şarap içen puta tapan gibidir" hadis-i şerifi delaletince puta tapıcılık kabilinden gösterilmiş; üçüncü olarak "pislik" adı verilmiş; dördüncü olarak başlı başına şer veya galip olduğuna tenbih edilerek "şeytanın işlerinden" buyurulmuş; beşinci olarak bizzat kendilerinden çekinilmesi emredilmiş; altıncı olarak, bu çekinme, kurtuluş ümidine bir sebep yapılmıştır.
içkinin tadına bakmak günah mı, sarhoş etmeyen içkiler, sarhoş olmadan içmek günah mı