Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?
mumsema
Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir? Madem meselemiz kaderdir. O halde konumuza geçmeden evvel bazı kelimelerin anlamlarını bilmek zorundayız. Bu kelimelerden bir tanesi kaderdir.
Kader: Cenab-ı Hakkın, kainatta olmuş ve olacak her şeyi, bütün vasıflarıyla, bütün halleriyle ezelde bilmesi ve daha onu yaratmadan önce, her şeyiyle, levh-i mahfuz denilen kader levhasında yazmış olmasıdır.
Kaza ise; Allah’ın bu ezeli yazıyı ve takdiri, icad etmesi ve yaratmasıdır.
Demek ki, kader; Allah’ın ilminin bir neticesi, kaza ise; Allah’ın kudretinin bir tecellisidir. Yani Allah, ilmiyle yazmış, kudretiyle de yaratmıştır.
Yazı: Kaderdir, Yaratmak: Kazadır.
Mesela:Bir insanın ne zaman doğacağı ve ne zaman öleceği önceden takdir edilmiştir. İşte bu takdir; kaderdir. O insanın vakti geldiğinde doğması ve vakti geldiğinde ölmesi, yani doğum ve ölüm hadiselerinin yaratılması ise kazadır.
Cüz-i İrade: Allah tarafından insana verilen, dilediği gibi hareket edebilme yeteneği ve seçme serbestliğidir. Biraz daha bu kavramı açarsak: Allah insana okuma, yazma, koşma, yemek yeme, içme, oturma gibi bir çok kabiliyetler vermiştir. Bu kabiliyetlerin her birine "külli irade" denilir. Burada geçen "külli irade" tabirini, Allah’ın külli iradesiyle karıştırmamak gerekir.
Allah’ın "külli iradesi"; Allah’ın dilediği her şeyi yapabilmesi ve emrinin önüne hiçbir şeyin geçememesidir.
İnsanın "külli iradesi" ise; Kendisine verilen yeteneklerdir. İşte insan, o yeteneklerden bir tanesi ile bir işe yöneldiğinde o "külli irade" artık cüz’ileşmiş olur. Buradaki "cüzi" ifadesi "ufaklık" manasında olmayıp, "belirlilik" manasındadır.
Mesela insanda yemek yeme kabiliyeti vardır. Bu "külli iradedir." İnsan bu kabiliyeti ile simit yemeğe başladığında artık bu kabiliyeti cüzileşmiş olur. Artık insan kendindeki külli iradeyi belli bir yönde kullanmış ve simit yemeğe başlamıştır. İşte buna cüz-i irade denilir. İnsan burada serbesttir. Simit yiyebileceği gibi bir haramı yemeği de tercih edebilir. Zaten onu mesul eden: ona bu tercih yetkisinin verilmesidir.
Cevap: Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?
rana
Allah c.c. razı olsun
Yanıt: Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?
bernamustafa
Allah Cc Razı Olsun
Soru: Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?
Muhammed571
Müsadenizle bir kaç şey de ben söylemek istiyorum. Eğer Allah herşeyi ( altını çizelim ”herşeyi” ) dilediği gibi, kendi istekleri doğrultusunda yaratıyorsa, olacakları önceden kendisi yaratmış ise bu durumda insanı hangi mantığa göre cezalandırmaktadır veya ödüllendirmektedir. Herşeyi kurgulayan odur. İnsanın külli iradesi, cüzi iradesi gibi kavramlara değinmişsiniz. Yani sonuca vardığınız nokta; insanın ceza veya ödül alacağı, kısaca mesul olduğu nokta yaptığı tercihlerdir.
Peki insanın ” tercih etme ” eylemi, Allah’ın ” külli iradesi ” dışında gelişen bir olay mıdır ki bundan mesul oluyor. Eğer Allah herşeyi ( tekrar altını çizelim ” herşeyi ” ) kendi dilemesi ile yapıyorsa, insanların nasıl bir tercih yapacaklarını da belirleyen odur !!. Bu durumda insanın ” yaptığı tercihlerden ötürü ” günaha veya sevaba girmesi, bunun yüzünden cennete veya cehenneme gitmesi mantık dışıdır. Bunu çok fazla önemsememek gerekmektedir, çünkü islam da diğer dinler gibi çelişkilerle dolu bir dindir. Biraz düşünmek bu durumu anlamaya yetecektir.
Bilim dünyası çoktan bu konulara açıklık getirmiştir, Dünya ” sıfır tanrı ” konumuna doğru hızla ilerlemektedir. İlerleyen yıllarda Ateizmin tanımı farklı olacaktır. Din tarafının da bu duruma yine ” şiddet kullanarak ” cevap vermeye çalışacağı açıktır, yalnız şunu da unutmamak gerekir ki, fikirlere ancak fikir bazında cevap verilebilir, çünkü ” fikirler asla kurşun işlemez ”
( Özellikle islami kesimden, muhtemelen çoğunun çocukların ve çocuk zekalıların oluşturduğ, düşünme yetisini kaybetmiş kitlelerin bilim, felsefe, sosyoloji ve özellikle ateizm sitelerinde kullandığı küfür içerikli, akıllarınca ” yiğitce ” yorumlar nedeniyle bu açıklamaları yaptım !!
Hiç de sandığınız gibi sayımız az değil, zaman ilerledikçe daha da çoğalacağız, çünkü akıl ve mantık bizde!! Asla bir ateistin evladı bir dine inanan biri olmayacaktır, ama eskiden dindar olup sonradan ateist olan binlerce insan vardır ve bu durum sayının giderek artacağına da işarettir. Bundan hareketle de din tarafının tek cevap verebildiği ” şiddet ” yönünden de ilerde gereken cevabı alacağı da açıktır. Sonuç olarak bütün dinler gibi islam dini de tarihin tozlu sayfalarında yerini alcaktır !!! )
eski ateist
öncelikle bu konuya neden cevap verilmemiş ve neden bu arkadaşın bu cevabını bulmadığı sorularla daha da beteri verdiği cevaplarla baş başa kalmasına izin verilmiş sizleri kınıyorum hadim olmayarak değerli ateist kardeşim islam dinine tarihin tozlu sayfalarına gömülecek diyorsun da hiç dikkat etmiyor musun islam dini o tarihin tozlu sayfalarına gömülen dinlerin arasında filizlenerek zamanımıza kadar gelmiş ve çekirdeğindeğindeki o emsalsiz yapıyı tek bir kelimesi dahi değişmeden korumuştur.Sana soruyorum islam dininin çelişkilerle dolu olduğunu söylüyorsun peki hangi kitapları okudun hangi sorduğunu soruya cevap bulamadın,soruyu yanlış kişilere sormuş olma ihtimalin de mevcut,şimdi o çocuk akıllı dedin insanlardan ne kadar farkın var senin kuranı eline alıp hiç sadece şu niyetle okudun mu’BU KİTAPTA NE YAZIYOR KARDEŞİM DE İNSANLAR BUNU OKUYOR’şimdi ben arapça bilmiyorum diyeceksin tefsir aç oku diyorum sana öyleyse aç ve oku kimse sana marks,engels,darwin,hawking,freud okuma demiyor kimse sana ateist olma demiyor ol istediğini ol ama bir kere olsun aç ve oku sonra yaşamına devam et sence zor mu bunu yapmak belli ki sen bilim insanısın disiplinlisin senin için zor olmasa gerek kuranı okuyup ne dediğini anlamak.seni kimse buraya kasten Muhammed takma ismini seçip burdaki insanları kızdırıp onlardan küfür duyup sonra bu sayfayı kaynak gösterip işte müslümanlar böyle savunuyor dinlerini demekle suçlamıyor,velhasıl bunu uzatmanın bir anlamı yok,sahura kalkmıştım kızar arkadşımla sık sık bu konuyu konuşurduk aklıma takıldı bir bakayım dedin her işte bir hayır vardır bak bulduğum cevabı seninle de paylaşmak istiyorum oysa ne kadar basitmiş senin şu imansızlık direğinin yıkılması
velhasıl benim de Allah tekrar o duruma düşmeme izin vermesin imanımı sorguladığım zamanlar vardı,umarım imansızlık üzerine gitmezsin,Allah yolunu açık etsin.Bir de sana tavsiyem Neale Donald walsch ın kitabını okuman insan aslında kendi içine baktığında bu sourlara cevap verebiliyor.
ve kardeşim islam dininin gerçek manasını bilen insanlar,o ayetleri okumuş insanlar hadis kitaplarını okumuş insanlar sana merhametle yaklaşır senin ve senin gibiler için gözyaşlarıyla dua eder ve ediyorlardır,şu bir gerçek ki bu dediğimiz müslümanları biz de arıyoruz neden sen onlardan biri olmuyorsun???
not:eğer cevap yazarsan ben cevabını muhtemelen okumuş olmayacağım bu siteye de sadece bu cevabı vermek için üye oldum,Allah yardımcın olsun.
Hoca
< Müsadenizle bir kaç şey de ben söylemek istiyorum. Eğer Allah herşeyi ( altını çizelim ”herşeyi” ) dilediği gibi, kendi istekleri doğrultusunda yaratıyorsa, olacakları önceden kendisi yaratmış ise bu durumda insanı hangi mantığa göre cezalandırmaktadır veya ödüllendirmektedir. Herşeyi kurgulayan odur. İnsanın külli iradesi, cüzi iradesi gibi kavramlara değinmişsiniz. Yani sonuca vardığınız nokta; insanın ceza veya ödül alacağı, kısaca mesul olduğu nokta yaptığı tercihlerdir.
Peki insanın ” tercih etme ” eylemi, Allah’ın ” külli iradesi ” dışında gelişen bir olay mıdır ki bundan mesul oluyor. Eğer Allah herşeyi ( tekrar altını çizelim ” herşeyi ” ) kendi dilemesi ile yapıyorsa, insanların nasıl bir tercih yapacaklarını da belirleyen odur !!. Bu durumda insanın ” yaptığı tercihlerden ötürü ” günaha veya sevaba girmesi, bunun yüzünden cennete veya cehenneme gitmesi mantık dışıdır. Bunu çok fazla önemsememek gerekmektedir, çünkü islam da diğer dinler gibi çelişkilerle dolu bir dindir. Biraz düşünmek bu durumu anlamaya yetecektir. >
sorularında konuyu okumadığın yada anlamdığın kesindir yada anlamak istemiyorsun. çünkü konu içerisinde bu sorduklarına cevap vardır.
insan ister Allah da o fiili yaratır bu insanın kendi isteğidir.
düşünme ve dilediği yolu seçmeyi Allah insana vermiş/onu bu konuda serbest bırakmıştır. şu an sana cevap yazmam bile kendi irademledir, dediğin gibi Allah bana zorla yaptırmıyor.
daha geniş bilgi için:
forumduasi.com/kadere-iman/4605-kaza-kader.html
forumduasi.com/kadere-iman/6102-cuzi-irade-nedir.html
forumduasi.com/c-d/5991-cuzi-irade.html
islamda hiçbir çelişki yoktur, çelişki, bir dini iyice okumadan anlamadan hedef haline getirenlerdedir. islam dininin cevap vermeyeceği hiçbir soru yoktur.
< Bilim dünyası çoktan bu konulara açıklık getirmiştir, Dünya ” sıfır tanrı ” konumuna doğru hızla ilerlemektedir. İlerleyen yıllarda Ateizmin tanımı farklı olacaktır. Din tarafının da bu duruma yine ” şiddet kullanarak ” cevap vermeye çalışacağı açıktır, yalnız şunu da unutmamak gerekir ki, fikirlere ancak fikir bazında cevap verilebilir, çünkü ” fikirler asla kurşun işlemez ”
( Özellikle islami kesimden, muhtemelen çoğunun çocukların ve çocuk zekalıların oluşturduğ, düşünme yetisini kaybetmiş kitlelerin bilim, felsefe, sosyoloji ve özellikle ateizm sitelerinde kullandığı küfür içerikli, akıllarınca ” yiğitce ” yorumlar nedeniyle bu açıklamaları yaptım !!
Hiç de sandığınız gibi sayımız az değil, zaman ilerledikçe daha da çoğalacağız, çünkü akıl ve mantık bizde!! Asla bir ateistin evladı bir dine inanan biri olmayacaktır, ama eskiden dindar olup sonradan ateist olan binlerce insan vardır ve bu durum sayının giderek artacağına da işarettir. Bundan hareketle de din tarafının tek cevap verebildiği ” şiddet ” yönünden de ilerde gereken cevabı alacağı da açıktır. Sonuç olarak bütün dinler gibi islam dini de tarihin tozlu sayfalarında yerini alcaktır !!! ) >
Bir ilim adamına öğrencisi sorar (sanırım hoca aristoydu):
hocam sen bir tanrının varlığına inanıyormusun? hoca cevap vermiş:
eğer tanrı omasaydı, yemek deliğin, boşaltım deliğine yakın bir yerde olabilirdi.
bir mümin asla dinden çıkmaz, kelleside kesilse deriside yüzülse ve ateşle yakılsa bile… ki tarihte hep bunlar görülmüştür.
sen müslüman dediğin kendilerine din öğretilmemiş sadece dini zorla yaşamaya itimiş kişilerdir. şunada inan ki o basit baktığın insanların zerrelerinde iman var:) onların dönüşleride genelde bir müminle karşılaşmakla oluyor:)
dün bir ateistle konuştuk ve tamam iman ettim ben yanlış biliyordum dedi:)
şu an içerisinde bulunduğum mahallede en az 100-150 sen gibi düşünen insanın hidayetine vesile oldum hamdolsun Rabbime.
İsa (as) gelmesine az kaldı islam dini yeryüzüne hakim olacak ömür yeterse hep birlikte göreceğiz inşAllah.
< öncelikle bu konuya neden cevap verilmemiş ve neden bu arkadaşın bu cevabını bulmadığı sorularla daha da beteri verdiği cevaplarla baş başa kalmasına izin verilmiş sizleri kınıyorum hadim olmayarak değerli ateist kardeşim islam dinine tarihin tozlu sayfalarına gömülecek diyorsun da hiç dikkat etmiyor musun islam dini o tarihin tozlu sayfalarına gömülen dinlerin arasında filizlenerek zamanımıza kadar gelmiş ve çekirdeğindeğindeki o emsalsiz yapıyı tek bir kelimesi dahi değişmeden korumuştur.Sana soruyorum islam dininin çelişkilerle dolu olduğunu söylüyorsun peki hangi kitapları okudun hangi sorduğunu soruya cevap bulamadın,soruyu yanlış kişilere sormuş olma ihtimalin de mevcut,şimdi o çocuk akıllı dedin insanlardan ne kadar farkın var senin kuranı eline alıp hiç sadece şu niyetle okudun mu’BU KİTAPTA NE YAZIYOR KARDEŞİM DE İNSANLAR BUNU OKUYOR’şimdi ben arapça bilmiyorum diyeceksin tefsir aç oku diyorum sana öyleyse aç ve oku kimse sana marks,engels,darwin,hawking,freud okuma demiyor kimse sana ateist olma demiyor ol istediğini ol ama bir kere olsun aç ve oku sonra yaşamına devam et sence zor mu bunu yapmak belli ki sen bilim insanısın disiplinlisin senin için zor olmasa gerek kuranı okuyup ne dediğini anlamak.seni kimse buraya kasten Muhammed takma ismini seçip burdaki insanları kızdırıp onlardan küfür duyup sonra bu sayfayı kaynak gösterip işte müslümanlar böyle savunuyor dinlerini demekle suçlamıyor,velhasıl bunu uzatmanın bir anlamı yok,sahura kalkmıştım kızar arkadşımla sık sık bu konuyu konuşurduk aklıma takıldı bir bakayım dedin her işte bir hayır vardır bak bulduğum cevabı seninle de paylaşmak istiyorum oysa ne kadar basitmiş senin şu imansızlık direğinin yıkılması
sevde.de/islam_Ans/C/cuzi.htmhttp://www.sevde.de/islam_Ans/C/cuzi.htm velhasıl benim de Allah tekrar o duruma düşmeme izin vermesin imanımı sorguladığım zamanlar vardı,umarım imansızlık üzerine gitmezsin,Allah yolunu açık etsin.Bir de sana tavsiyem Neale Donald walsch ın kitabını okuman insan aslında kendi içine baktığında bu sourlara cevap verebiliyor.
________________________
ve kardeşim islam dininin gerçek manasını bilen insanlar,o ayetleri okumuş insanlar hadis kitaplarını okumuş insanlar sana merhametle yaklaşır senin ve senin gibiler için gözyaşlarıyla dua eder ve ediyorlardır,şu bir gerçek ki bu dediğimiz müslümanları biz de arıyoruz neden sen onlardan biri olmuyorsun???
not:eğer cevap yazarsan ben cevabını muhtemelen okumuş olmayacağım bu siteye de sadece bu cevabı vermek için üye oldum,Allah yardımcın olsun. >
———————–
kardeş, bende bizim durumu bilmeden kınadığın için seni kınıyorum:)
forum büyük gözlerimizden kaçan oluyor maaleesef. özellikle Ramazan ayında foruma bakma imkanı olmayan zamanlar da oluyor.
bu gibi sorulara cevap vermek zaten sadece yönetim işi/görevi değil hepimizin görevidir.
cevap yazıp gündeme getirdiğin için Allah razı olsun
Misafir
Kader, Kaza ve Cüz-i İrade konusu çook basit
NuN
Kaza Nedir
Kader nedir
İrade nedir Kısaca cevaplar
Kader ve kazaya iman; İslam itikadının önemli bir kısmını teşkil etmektedir.
Bilgi, zaman ve mekân olarak her şeyi sınırlı olan insanın, zaman ve mekândan münezzeh, ezel ve ebedi kuşatan, ilim sahibi Allah (cc)’ın irade ve kudretini kavrayacak güç ve yeteneği bulunmamaktadır. Bu açıdan kader konusunu kesin bir biçimde çözmeye çalışmak; insanın kendi kapasitesini zorlaması ve imkânsızı başarmaya uğraşması demektir.
‘Kader’ kelimesi sözlükte gücü yetmek, planlamak, ölçü ile yapmak, bir şeyin şeklini ve niteliğini belirlemek, kıymetini bilmek, rızkını daraltmak-çoğaltmak gibi anlamlara gelirken, ‘kaza’ kelimesi ise hükmetmek, muhkem ve sağlam yapmak, emretmek, yerine getirmek gibi manaları kuşatır. Terim olarak kader ve kaza, Allah’ın bütün nesne ve olayları ezeli ilmiyle bilip belirlemesi ve o nesne ve olaylara ilişkin ezeli planını zamanı gelince yerine getirmesidir.
Kader ve kazaya iman ederken yüceler yücesi Allah’ın ilim, irade, kudret ve tekvin sıfatlarına da iman gerekir. Çünkü allah-u Teâlâ ezeli ilmi ile nesne ve olayların ne zaman, nerede ve ne şekilde meydana geleceğini bilir. Mutlak ilmiyle bildiğinden dolayı Allah, kulun dilemesini ve tercihini zamanı gelince hüküm altına alarak tekvin sıfatıyla yaratır. Burada Allah’ın mutlak bilgisi o şeyin meydana gelmesinde zorlayıcı bir etki değildir. Aslında insanlar, kendileri hakkında yüce Yaratıcının sahip olduğu bilgiden haberleri olmadığı için yaratıldıkları dünya hayatında bu bilginin etkisi altında kalmaksızın kendi hür irade ve seçimleriyle yaşamaktadırlar. Bunun için Allah’u Teâlâ kulunu hür seçim ve iradesiyle yaptıklarından sorumlu tutmuştur. İnsanın emir ve yasaklara riayet ederek yaşamasını istemiş ve kulun iradesine, seçimine göre fiilini yaratacağı bir plan hazırlamıştır.
Insan
Adı Hoca olan kisiye kesinlikle katiliyorum. Bu sitedeki bir bilgide yanlislik var. Insan dusuncesi ve istekleriyle kendi kaderini belirler. Mesela Kadir Gecesi için neden kaderin belirlendigi gun diyorlar? Cunku insan dua ederek isteyerek ve firsatlari degerlendirerek kendi kaderini belirler. Tabi bazi kisilerin hayati çok kotu olabilir. Onlar da boyle bir hayat istemezlerdi. Ama onlar nasıl kaderlerini belirleyeceklerini bilmiyorlardi. Insanin belirli bir zekasi vardir. Bu zekayla dusunerek isteklerini yapar. Bilim adamlarinin calismalari gibi eğer insanlar beynin tamamini kullanabilselerdi her istediklerini aninda yaparlardi. Ama insanlar hemen hemen beyinlerinin yuzde onunu kullanabuldikleri için aninda istedikleri olmaz. Ama eğer çok inanirsak en kisa surede isteklerimize kavusuruz. Mesela ben bir ilde yasiyordum ve lise için Amerikan bir koleje gitmek istiyordum ama yasadigim yerfe
Kayıtsız Üye
Yazıyı zararlı buldum.
Küllî irade , sonsuz işleri birlikte dileyebilen ilâhî iradedir. Cüz’i irade ise bir anda ancak bir şey dileyebilen, iki şeye birlikte taallûk edemeyen insan iradesidir.
İnsan bedeninde yüz trilyon kadar hücre olduğu söyleniyor. Her hücrenin de nice fonksiyonları var. İnsan, bir anda iki şey irade edemezken, bedenindeki bu sayısız faaliyetleri nasıl izah edecektir? Demek ki, insan kendine malik değil. O bir kuldur. Bedeni, küllî bir irade ile tanzim ve idare ediliyor.
İnsanların işlerini, hareketlerini de Allahü teâlâ yaratmaktadır. Her şeyi ve insanların iyi, kötü her işini Allahü teâlâ yaratıyor ise de, insanlara irade-i cüziyye vermiştir, seçim konusunda serbesttir. İrade-i cüziyye insandan meydana gelir; fakat insan bunu yarattı denilemez. Allahü teâlâ, insanın ihtiyari hareketini yaratmak için, insanın iradesini sebep kılmıştır. Bu şart olmasa da yaratır. Fakat bu şart ile, bu sebep ile yaratması âdetidir. Peygamberlerinde ve Evliyasında bu âdetini bozarak sebepsiz de yaratır. Yarattığı çok görülmüştür.
İnsan, irade-i cüziyye ile yaptığı işleri kendi yaratmıyor. Bu işlerin, hayrın ve şerrin yaratıcısı yalnız Allahü teâlâdır. Bizi yürüten, gönderen, konuşturan, yaşatan, öldüren, her şeyimizi yapan Allahü teâlâdır. Bunu inkâr etmek küfür olur. Bir âyet-i kerime meali:
(Sizi de, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96]
Kayıtsız Üye
arkadaşlar selam aleyküm
benim agzımdan bir söz cıktı şarkıdandı ama şarkdakı sözu demedim şarkı da diyor ki ‘kadere kim nasıl dirensin’ diyor ama ben ‘dilensin’ dedim hiç kendim de farketmedim bu söz küfür olur mu??? cevaplarsaniz sevinirim
arifselim
Aleykum selam. Bu şekilde demenle küfür olmaz ama bu tür şarkıları dinleme. Bu sözleri söylemek caiz değildir ve iman açısından tehlikelidir. Bir daha dikkatli olman ve dinlememen gerekir.
cüz i irade nedir, cüzi irade nedir, cüzi irade