Rüya ile amel edilir mi?
ömerhattab
Rüya, Kur’ân’ın sahip çıktığı bir bilinçaltı olayıdır. Kur’ân’da yedi yerde ‘rü’yâ’ kelimesi geçer. Ayetlerin içinden de rüyanın anlamı ve tanımı yer alır "Allah, Resûlünün gördüğü rüyayı hak ile tasdik etti" 1 ifadesiyle, "Sen rüyanda emrolunana uydun" 2 cümlesinde ‘sâdık-doğru rüya’ anlatılır ve asıl rüyanın bu ‘rüya’ olduğu belirtilir.
Peygamberimizin de tanımıyla rüya bir müjdedir. Bazen açık, bazen de yoruma müsait bir biçimde gelecekle ilgili bazı aydınlık manzaralar çizer. Asıl olarak rüya, inanan insanın hayatındaki yerini tespit eder. Bunun için, bir mü’min gördüğü bir rüya sonucu hayatına çekidüzen verebilir, ibadet ve takvasını geliştirebilir.
Bir seferinde Abdullah bin Ömer rüyasında iki melek görür. Melekler kendisine, "Namazı da çok kılsan, ne iyi adamsın sen" derler. Gider, rüyayı kız kardeşi ve Efendimizin de hanımı olan Hz. Hafsa’ya anlatır, Hz. Hafsa da Peygamberimize arz eder.
Peygamberimiz de "Gece namazını çokça kılsa, Abdullah gerçekten salih bir kuldur" buyurarak tabir eder. Hz. Abdullah’ın talebesi olan Hz. Nâfi der ki: "Bundan sonra Abdullah gece namazlarını artırdı." Sahabilerin hayatında da bu tarzda uygulamayı görüyoruz.
Bir zât Hz Ömer’e gelir, rüyasında ay ile güneşin birbiriyle savaştıklarını görür. Hz Ömer, "Sen hangisiyle beraberdin?" diye sorar. Adam, "Ay ile" diye cevap verir. Hz Ömer, "Sen mahvedilmiş âyetle (ışığı kendinden olmayan bir gökcismi ile) beraberdin; asla bir iş üstlenemezsin" der ve rüyayı gören adamın karakter yapısını dile getirir.
Bu hadisi ve rivayeti nakleden İslâm hukuku usulcüsü eş-Şâtibî şu bağlayıcı açıklamayı getirir: "Bu çeşit rüyalarla amel edilebilmesi için aranan şartların üzerinde durmak gerekir. Sadece rüya ile değil, keşif ve ilham gibi yolların dikkate alınıp onlarla amel edilebilmesi için de mutlak surette dinî bir hükme veya şer’î bir kurala ters düşmemesi gerekir. "Çünkü dinî bir kuralı ve hükmü bozan bir şey hak olan bir şey değildir. Bu açıdan rüya ya hayalî bir şeydir, ya bir vehimdir veya şeytanın bir telkinidir.
Bu rüyalar hak bir unsuru bazen içinde taşıyabilir, hiçbir şey taşımaz. "Bu durumda bu rüyaların dikkate alınması doğru olmaz. Çünkü dince belirlenen bir şeye ters düşmüş oluyor. Şöyle ki: Hz. Peygamberin getirmiş olduğu dinî hükümler geneldir, özel değildir; esasları bozulamaz. Durum böyle olunca, dinin belirlediği esaslara ters düşen her şey sakat kabul edilir.
"Bu konuya verilecek misallerden biri de İbn Rüşd’e sorulan bir sorudur. Bir hâkim, kendisine gelen bir davada, doğru sözleri ve dürüstlükleri ile bilinen iki şahidin şahitlikte bulunmasından sonra, rüyasında Hz. Peygamberin kendisine, ‘Bu şahitlikte hüküm verme, çünkü o batıldır’ dediğini görür. "Bu durumda ne yapacaktır? İşte böyle bir rüya dinî kurallardan birisiyle (yani adaletli şahidin şahitliği prensibine) ters düşmüş oluyor ve dinî bir hükmü yürürlükten kaldırıyor." 3
Rüyanın hayale kapısı açıktır. Çünkü öyle rüyalar vardır ki, görüntüsü hayırlı iken bazen tam tersi çıktığı için kötü rüya olarak değerlendirilir, insanı ümitsizliğe düşürür. Nice rüyalar da vardır ki, görünümü korkunç ve kötü oldukları halde yorumu güzel çıkar.
Bu açıdan sâdık rüyalar bile dinî bir meseleyi hükme bağlamaz ve bu mânâda onunla amel edilmez. Rüya tabiri için, Nesil Yayınları’nca yayınlanan Büyük Rüya Tabirleri isimli çalışmamıza bakabilirsiniz
1 Fetih, Suresi, 48:27
2 Sâffât Suresi, 37:105
3 Ebû İshak eş-Şâtibî, el-Muvafakat, müt: Doç Dr Mehmed Erdoğan, 2:264-268
Mehmet Paksu’nun yazısı
Cevap: Rüya ile amel edilir mi?
Fetva Meclisi
İslama Göre Kaç çeşit rüya vardır.
İslâm’a göre rüya üç çeşittir.
1- Salih rüya,
2- Şeytanî rüya,
3- İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya.
Salih rüya vaki olacak olan şeyleri vukuundan evvel fıtrî istidad ile idrak etmekten ibarettir. Peygamber (sav) bununla ilgili şöyle buyurur: Müminlerin rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür.
Şeytanî rüya insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveseden ibarettir. Peygamber (sav) şöyle buyurur: Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.
İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise. insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için hakkında rüya görür. Peygamber (sav) bir hadiste şöyle buyurur: Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan
gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya.
Yûsuf sûresinde zikredilen Hz. Yusuf un rüyasıyla ilgili âyet ile yukarda zikredilen hadisler bunu ifade ediyorlar. Rüyaların içinde hak rüyalar vardır. Ancak her rüya haktır ve her tabir de doğrudur denilmez. Rüyaya göre hareket ve rüyaya istinad etmek doğru değildir. Hatta fıkıh kitapları beyân ediyorlar: Şeytan her ne kadar Peygamberin suretine giremezse de Şaban’in yirmidokuzunda Peygamber (sav) herhangi bir kimsenin rüyasında yarın Ramazan’ın birinci günüdür oruç tutunuz diye emretse de bu rüya ile amel edilmez. Çünkü rüya ilim olmadığı gibi zabt da edilmez. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II. 300)
Rüya ve ilham ile amel etmek
Rüya ve ilhamla amel etmeye gelince;
Rüyalar ve İlhamlar Rabbani ve Rahmani; Şeytani ve Nefsani olabilirler. Bu sebeple aralarını iyi belirlemek gerekir. İslam uleması bu konularda şu üç şartın yerine getirilmesi durumunda amel edilebileceğini, ama hiç kimseyi zorlamanın doğru olmadığını belirtirler.
1-Görülen rüya veya ilham, dinimizin emirlerinden birini kaldırıcı veya yasaklarından birini de helal edici cinsten, yani dine aykırı ve sünnete zıt olmayacak.
2-Rüya veya İlham güvenilir, herkesin itimat ettiği, Ebu Hanife, Şafii, İmamı Rabbani, İmamı Gazali gibi kişiler olmalıdır. Herkes o zatın yalan söylemeyeceği ve dinin esaslarını hakkıyla bilen ve yaşayan birisi olduğunu kabul etmelidir.
3-Rüya ve İlhamla elde edilen bilgiler dinin bir emri gibi kabul edilmemeli. Sadece tavsiye edilebilir. Rüyalar ve İlhamlar birer ikazdır, irşattır. Bağlayıcı ve zorlayıcı olamaz. Bu rüya ve İlhama uyanlar ayıplanmayacağı gibi, uymayanlar da ayıplanmaz.
Yorum: Rüya ile amel edilir mi?
Kayıtsız Üye
Selamun aleykum hocam.Sormak istedigim rüyalar goruruz bunlarin tabiri var ve hayirli oldumu insanin içine bir mutluluk duser iyi bisey gelecek diye basina ama ruyayla amel edilirmi?Ve neden bizler rüya goruruz.Ruyalar gelecege dair biseylermi anlatir? vede mesela hayirli rüya gorduysen o hayirli sey kaç yil gun veyahut haftada gerceklesir?
Yorum: Rüya ile amel edilir mi?
arifselim
Aleykum selam. Rüyalar ruhlar aleminde görülür. İnsanın iradesi dışında gerçekleşir. Rüyalarla amel edilmez ama rüyalar işaret olabilir. Bu kuranı kerimde ve hadislerde geçmektedir. Ne zaman manası gerçekleşir onu ancak Allah bilir.
Kayıtsız Üye
rüyalar isaretse ozaman onceden sana gelecekte basina ne gelecegegine isaret veriyor?
arifselim
Rüyalar sahih ve sahih olmayan rüyalar olarak ikiye ayrılır. Sahih olan rüyalardan Allah’u teala bazı işaretler verebilir. Kuranı kerimde Yusuf suresinde buna çok uzun bir örnek vardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için tefsirlerden okuyabilirsin.
Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hocam. Hocam sevdiğim kız normal bir uyku sonrası kendisinin rüyada onunla evli olduğumuzu ve sevdiğim kızın hamile olup aşerip bana adana dürüm getirmemi söylemiş rüyası budur hocam.. ailesi evliligimize biraz karşı cikiyolar hemen alt komşumuz. Beni çok severlerdi halen daha sevdiklerine inanıyorum. Merhametli güvenilir ve imanlı dürüst olduğumu bilirler. Fakat sevdiğim kızın akravalarindan biriyle 12 gün eskiden konuştuğum için şimdi karşı geliyorlar. Bide bu konu için bir fikir verirmisiniz hocam selamünaleyküm hayırlı geceler..
arifselim
Aleykum selam kardeşim. Bu rüyayı gören kız kısa bir zamanda evlilik için yolunun açık olmasına alamet eden hayırlı bir rüyadır. Sevmenin en güzel ve tek çaresi helal yoldan evlilik olasıdır. Bunun için büyüklerinizden destek almalısınız ve hayırlısıyla olması için dua etmelisiniz. Allah’a emanet ol.
Tong Yabgu
Hocam rüyalarla amel edilir mi? İstihare sonrası görülen iyi ya da kötü rüyalar ile amel edilir mi? Ben istişare mi yaptım bilgili insanlarla onlar önerdiler.Ama istihare rüyamın tabirleri kötü çıktı napmam gerekir? Çok istediğim bir şey ama elim ayağım bağlı sizlerden yardım bekliyorum hocam.
arifselim
Rüyalarla amel edilmez. İstihare zamanı en son olur. Yani bir konuda danışmana ve araştırmana rağmen ne olumlu nede olumsuz bir sonuç elde edemeyen ve kararsız kalan kişi istihare yapabilir. Bu senin durumunda ise, eğer istişarelerin olumlu ise istişarelere göre hareket et ve Allah’a tevekkül et.
Kayıtsız Üye
Hocam iyi gunelr dun gece ikiz bebek gördüm.ama agzimdan ivinden cikiyorlardi .cok güzel bebeklerdi ama tabirinde cok.kotu bir yorum wardi goren kisinin vefatina vs yaziyordu.INSAN ister istemez korkuyor :(((
arifselim
Hayırlı günler. Rüya okuyarak tabir edilmesi çok zordur. Mutlaka biri rüyayı tabir etmelidir. Bu rüyan ise senin dediğinin tam tersi olarak çok hayırlıdır. İyiliklerin, güzelliklerin ve bereketlerin kat kat ve bol bol geleceğine tabir edilir. Herşeyi hakkıyla bilen sadece Allah’tır.
Kayıtsız Üye
Selamin aleyküm hocam ben rüyamda ölmüş bir arkadaşımı gördüm çok güzeldi saçları falan üstü başı düzgündü öldüğünü biliyorum ama anlam vermeye çalışıyorum ilk okuldan arkadaşımdı kendisi de sonra eve çıkıyorum diğer yaşayan iki arkadaşımla birlikte kapıya geliyorlar beni çağırıyorlarms babam kapıya bak arkadaşların geldi diyor çıkıyorum ama korkarak sonra ölen arkadaş bana güler yüzle diyor ki bir dershane acilacakmis hep beraber orada ders isleyecekmisiz onun için elime bı kağıt ve bir kart bırakıyorlar dershanenin adı yazıyor kâğıtta sonra gidiyorlar bende uyandım o ara da ama etkilendim çok yorumlarsaniz sevinirim şimdiden teşekkürler..
arifselim
Aleykum selam. Allah rahmet eylesin. Bu rüyana çok özel bir mana ve yorum veremeyiz. Ancak bilinçaltına yerleşen düşüncelerin rüyaya bir şekilde yansımasından ibarettir diyebiliriz. Ona dua et ve rüyanın hayrını dile. Herşeyi hakkıyla bilen sadece Allah’tır.
Kayıtsız Üye
Merhaba hocam ben rüyamda günümüz uyuşturucu olan flakka gördüm benbiriyle kavga ediyordum karşı karşıya onu yenecekken bir şey oldu sonra ben yerde flakka goruyorum ama gercek hayatta gormedim şeker şeklinde aldim yedim sonra pisman oldum halisinasyonlar gördüm rüyamda eve gittim kimseye soylemeyecegim dedim ama kotu oldum yine halisinasyonlar gördüm en son korkup babama soyledim hastaneye gidecektik ciktik giderken hastanenin etrafinda oyle insanlar vardi ama giremeden uyandim çok kotu anlami var çok cekindim anlamlari çok kotu sizcede oylemi.
arifselim
Merhaba. Evet uyuşturucu kullandığını görmek sıkıntı ve sorunlarla karşılaşmak olarak yorumlanır. Ancak bu rüyalar genellikle bir şeyden etkilenerek de görülebilir ve özel bir manası olmaz. Sen Allah’tan hayırlısını dile, herşeyi hakkıyla bilen sadece Allah’tır.
Rüya ile amel edilir mi, rüyalarla amel edilir mi, rüyayla amel edilmez