Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
Hoca
Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
Cumhur sûrenin mekkî olduğunu söylerken, Dahhâk ve Kelbî medenî olduğu görüşündedirler.[1]
İbn Merduye (veya Merdeveyh)in İbn Abbas (R.A.)dan yaptığı rivayete göre de sûre Mekke’de inmiştir.[2] Nitekim Sûre’de Beytullah’tan söz edilmesi de bu rivayet ve görüşü kuvvetlendirmektedir. [3]
Allâme Zemahşerî’ye göre, bu sûre, Tîn Sûresi’nden sonra inmiştir. [4]
1-2. "Kureyş kabilesinin yaz ve kış yolculuklarında uzlaşması ve anlaşması sağlanmıştır.
3-4. Öyleyse kendilerini açken doyuran ve korku içindeyken güven veren bu Kabe’nin Rabbine kulluk etsinler."
Bu sûre Kureyş ve Allah Teala’nın Kureyş’e minneti hakkında inmiştir.
Kadı Ebû Bekr el-Hîrî, Ebû Cafer Abdullah b. İsmail el-Hâşimî’den, o Sevade b. Ali’den, o Ahmed b. Ebî Bekr ez-Zührî’den, o İbrahim b. Muhammed b. Sabit’ten, o Osman b. Abdillah b. Atîk’ten, o Said b. Amr b. Ca’de’den, o babasından, o da ninesi Ümm-ü Hani bint-i Ebî Talib’den bize şu rivayette bulundu:
"Nebî (s.a.v.) buyurdu ki:
"Allah Teala Kureyş’i yedi özellikle üstün kıldı. Bu yedi özellik Kureyş’ten önce hiç kimseye verilmediği gibi, daha sonra da hiç kimseye verilmeyecektir. Zira hilafet onlarda kalacak, hacılara su verme onlarda kalacak, nübüvvet onlardadır. Müşrik oldukları bir sırada fil ordusuna karşı yardıma mazhar olmuşlar, bu yüzden onlardan başka hiç kimsenin Allah’a ibâdet etmediği bir dönemde yedi (veya başka bir rivayete göre yirmi) sene Allah’a ibâdet etmişlerdir. Ve onlar hakkında bir sûre inmiştir ki, bu sûrede onlardan başkasının ismi zikredilmedi."
Rasulullah (s.a.v.) sonra, Kureyş Suresi’ni okudu. [5]
[1] Tefsîr-i Kurtubî: 20/200; Şevkanî, Fethü’l-kadîr: 5/497; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/7009; Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/971.
[2] Şevkanî, Fethü’l-kadîr: 5/497; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/7009.
[3] Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/7009
[4] Tefsîrü’l-Keşşaf : 4/800; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/7009; Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/971.
[5] Senedi zayıftır. Hakim; Müstedrek: 2/536, Taberani; el-Kebir: 24/409, Suyuti ed-Dürr: 6/396, Beyhaki, Ibn Kesir, Tefsir, IV, 553.
İmam Ebu’l-Hasen Ali bin Ahmed el-Vahidi, Esbâb-ı Nüzul, İhtar Yayıncılık: 392; İmam Celaleddin es-Suyuti, Lubabu’n-Nukul Fi Esbabi’n-Nuzul, Fatih Yayınevi: 2/728; Abdulfettah El- Kâdi, Esbab-ı Nüzul, Fecr Yayınevi: 479. Nisâburî, Esbabu’n-Nüzûl: 306; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/7010. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/637.
Cevap: Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
mumsema
Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
Bu sure, Kureyş ve Allah’ın Kureyş’e minneti hakkında inmiştir. (Vahidi, Esbab-ı Nüzul)
Ümmü Hani b. Ebi Talib’den Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Allah teala Kureyş’i yedi özellikle üstün kıldı. Bu yedi özellik Kureyş’ten önce hiç kimseye verilmediği gibi, daha sonra da hiç kimseye verilmeyecektir. Zira hilafet onlarda kalacak, hacılara su verme onlarda kalacak, nübüvvet onlardadır-ki ben de o kabileden birisiyim-. Fil ashabına karşı onlara yardım olundu. Ve onlar yedi yıl Allah teala’ya ibadet ettiler. Onlardan başka hiç kimse böyle yapmadı. Ve onlar hakkında bir sure inmiştir ki, bu surede onlardan başkasının ismi zikredilmedi. (Senedi zayıftır. Hakim, Müstedrek: 2/536, Taberani, el-Kebir: 24/409; Suyuti, ed-Dürr: 6/396; Vahidi, Esbab-ı Nüzul; Suyuti, Esbab-ı Nüzul Lübab-ı Nükul)
Yanıt: Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
meryemgül1
1-2. "Kureyş kabilesinin yaz ve kış yolculuklarında uzlaşması ve anlaşması sağlanmıştır.
3-4. Öyleyse kendilerini açken doyuran ve korku içindeyken güven veren bu Kabe’nin Rabbine kulluk etsinler."
Allah c.c.razı olsun hocam emeğinize sağlık
Cevap: Kureyş Süresi Nüzul Sebebi
mum
kureyş suresinin indiriliş sebebi kısaca
kureyş suresinin iniş sebebi nedir
Nüzul Sebebi hadis
"Kureyş’in emniyeti için." ayetinin (1. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak Hakim ve diğerleri Ümmü Hani’ Binti Abdilmuttalib’ten rivayet etmişlerdir: Rasulullah(s.a.) buyurdu ki: "Allah Kureyş’i yedi şeyle üstün tuttu.." (Bu hadis, surenin fazileti konusunda geçmişti.) Bu hadiste: "Onlar hakkında başkalarının zikredilmediği bir sure (Kureyş suresi) indi." ifadesi vardır.
kureyş suresinin indiriliş sebebi, kureyş suresinin iniş sebebi, kureyş suresi indiriliş sebebi