Erkeğin kırmızı elbise giymesi caiz mi? uygun mu?

Erkeğin kırmızı elbise giymesi caiz mi? uygun mu?

mostar38
sa erkeğe kırmızı giymek caiz mi uygun mu
Rasulüllah Efendimiz (sav): "Elbisenizi güzel yapın eşyanızı düzgün tutun ve insanlar içerisinde beyaz tepecikler gibi olun" buyurmuşlardır. Özellikle cuma ve bayramlarda muhtaçları rahatsız etmeyecek ölçüde temiz ve yeni giymek mubahtır. Tamamen kırmızı ve bazılarına göre sarı renkte elbiseler giymek mekruhtur, kibir, caka ve yabancı kadınlara güzel görünmek gayesi ile giyilen, gayrı müslimlerin özel elbiselerine benzeyen ve saf ipekten dokunmuş elbiseler ise haramdır.


Erkeğin kırmızı elbise giymesi caiz mi? uygun mu?

arifselim
Bize her konuda örnek olan peygamber aleyhisselam giyim kuşam gibi meselelerde de örnek olmuştur. O yaşadığı toplumda daima temiz, güzel ve hemen farkedilecek şekilde giyimine özen gösterirdi. Bu şekilde dikkatli, temiz ve güzel giyinmemizi de tavsiye etmiştir. Giyim renklleri konusunda tamamen yasaklanan bir renk yoktur. Toplumda göze hoş görülmeyen, çirkin görülen veya kabul edilmeyen renklerin giyilmemesi tavsiye edilmiştir. Buna rağmen belli bir rengi giyinmek haram değildir.


Yanıt: erkeğin kırmızı elbise giymesi caiz mi? uygun mu?

Bilali Habeşi
< erkeğe kırmızı giymek caiz mi uygun mu >
Caizdir,çünkü yasaklanmamıştır.Ama erkeğe bizim kültürde pek yakıştırılmaz.

Her şeye haramdır helaldir denmez.Dini bir hüküm yoksa o mubahtır.Bu konu zevkle alakalıdır.


Soru: erkeğin kırmızı elbise giymesi caiz mi? uygun mu?

hasanmahir
Assab oğlu safvan el- Muradi ra şöyle dediği rivayet edilir.
– Resullullah’ın (SAV) yanına geldim. o mescidde KIRMIZI elbisesine yaslanmış vaziyette idi.
ya ResulAllah! Ben ilim öğrenmeye geldim.deyince

resulullah
– merhaba… ilim öğrenmek isteyen kişi, ilim öğrenneni melekler kanatları ile kuşatır…

burada ravinin anlattığı sahnede kırmızı elbiseden bahsediliyor. acaba kırmızı mekruhsa peygamber mekruh yapar mı?


imamhatipli42
< Assab oğlu safvan el- Muradi ra şöyle dediği rivayet edilir.
– Resullullah’ın (SAV) yanına geldim. o mescidde KIRMIZI elbisesine yaslanmış vaziyette idi.
ya ResulAllah! Ben ilim öğrenmeye geldim.deyince

resulullah
– merhaba… ilim öğrenmek isteyen kişi, ilim öğrenneni melekler kanatları ile kuşatır… >

Kaynağını da yazar mısın kardeş.


Sumame
Peygamberimizin ( a.s.m) beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlar da giydiği bilinmektedir. Ancak çoğu zaman beyaz rengi tercih ettikleri gibi, ashabına da tavsiye etmişlerdir. Kırmızı renk cübbe, hırka ve sarık giydiklerine dair rivayetler vardır.(İbn-i Sa’d, Tabakat I. 451; Buhari, el-Ebed 127 no: 348)Ancak çok dikkat çekici ve itici renklerin giyilmemesi tavsiye edilmiştir. Bkz. Yardım,Ali Peygamberimizin şemaili, Damla İst.1998 s.117-122


Kayıtsız Üye
Kardeşim Kampanya Kitapları’nın Riyâzü’s Sâlihîn’in tercümeli ve şerhli kitabındaki giyim kuşam bölümünde Rasulullah(s.a.v)’ın kırmızı elbise giydiğine dair rivayet var. Lakin şerhin bir kısmında şunlar yazılı :
"Hadis şârihlerinin pek çoğu, Peygamber Efendimiz’in giydiği kırmızı renkteki elbisenin sırf kırmızı olmadığı görüşündedirler. Çünkü sırf kırmızı renkten elbise giyilmesini Peygamberimiz’in uygun görmediği konusunda rivayetler vardır. Bu sebeple "kırmızı" diye nitelenen elbisenin kumaşının dokumasında yeşil, beyaz veya başka renkte çizgiler olduğu ifade edilir. Özellikle Hanefî mezhebi imamları sırf kırmızı renk elbise giymenin câiz olmadığı kanaatindedirler.
Bu sebeple onlar hadislerde kırmızı diye anılan elbiseleri "çizgili kırmızı" şeklinde yorumlarlar; kırmızı rengin giyilmiş olduğundan bahseden rivayetleri de "yasaklanmasından önce giyildiği" tarzında anlarlar. Ancak Hanefîler kırmızı elbise giymenin haram değil, mekruh olduğunu da özellikle belirtirler. Buna karşılık, Şâfiî mezhebinin görüşü kırmızı elbise giyilmesinin câiz olduğu yönündedir. Onlar bu hükme varırken, rivayetlerin zâhiri kendileri için delil teşkil eder. Gerçekten, sırf kırmızı rengin hoş bir görünüm sergilemediği, kanı çağrıştırdığı için de merhamet ve şefkat hissine aykırı düştüğü kabul edilir. Kırmızı giymeye düşkün olanların çoğunlukla gaddar, merhamet duygusundan yoksun kimseler olduğu söylenir."
Kısaca Hanefî mezhebi imamları katıksız kırmızı renkten(üzerinde başka renkten çizgi vb. şeyler olmayan) ibaret elbise giymeyi mekruh kabul ederken, Şâfiî mezhebi imamları bunu câiz görürler.


Kayıtsız Üye
ozaman o amaçla olmadığı için helaldi şimdiyse amaç değişti ondan dolayı mekruhtur


kırmızı giymek günah mı, erkeğe kırmızı giymek haram mı, erkeklerin kırmızı giymesi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();