Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek
mum
fatiha süresinin anlamı
1-el-FÂTİHA
Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur. Hicretten önce nazil olmuştur. 7 ayettir.
1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın adıyla.
2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
3. O, rahmândır ve rahîmdir.
4. Ceza gününün mâlikidir.
5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6. Bize doğru yolu göster.
7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!
Cevap: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}
Hoca
Fatiha süresinin açıklamasını bilmeden yıllarca fatiha okuyan müslümanlara şaşıyorum
Yanıt: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}
muharremg1975
Allah senden razı olsun, bir çoğumuz duaları ezbere okuruz ancak içindeki bizlere verilmek istenen mesajı, emri anlamayız. Eksiklerimizi gidermemiz lazım.
Soru: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}
rönesans
Duaların türkçe anlamını bilmemiz lazım. arkadaşa tşk.
ramil kamil
sayin admin, ben azeriyim,Türkçeyi bir az unutdum da, ona göre o kadar iyi yazamiyorum.mümkün ise lütfen sorumu cevaplandirin.ögle namazını ikindi namazı zamaninda kimak caizmi? Cenabü-Hak cümle müminlerden razı olsun insAllah.Amin
Hoca
< sayin admin, ben azeriyim,Türkçeyi bir az unutdum da, ona göre o kadar iyi yazamiyorum.mümkün ise lütfen sorumu cevaplandirin.ögle namazını ikindi namazı zamaninda kimak caizmi? Cenabü-Hak cümle müminlerden razı olsun insAllah.Amin >
Kardeş zaten mail yolladın ve cevaplamıştım:
< Bu Mesaj Size Mumsema islam Arsivi araciligi ile, Sayin ramil kamil tarafindan gönderilmistir.
——————————–
SALAMUN ALEYKUM:Benim sorum böyledir:ÖGLE NAMAZINI ÖZURLÜ OLARAK KILMAZSAM,IKINDI NAMAZI BASLAMIS OLURSA KAZAMI KILMAM LAZIM,YOKSA ÖGLE NAMAZINI KILDIKDAN SONRA IKINDI NAMAZINI KILMAM CAIZMI?ALLAH SIZLERDEN RAZI OLSUN MUMIN KARDESLERIM. ramil kamil. >
CEVAP:
ve aleykumusselam. ikindi vaktinin girmesiyle, öğlenin vakti bitmiş olur. yapman gereken, öğleyi kaza olarak kılman sonra ikindi namazını eda etmendir.
abdullahbiri1
mum hocam birde şunu eklemek lazım gelir düşünüyorum eğer bu soruyu soran erkekse namazı tehir edecek bir özür şekli varmıdır. ?
Hoca
< mum hocam birde şunu eklemek lazım gelir düşünüyorum eğer bu soruyu soran erkekse namazı tehir edecek bir özür şekli varmıdır. ? >
sadece seferi ise te’hir edebilir.
by_tunahan
sanırım cem’ etmek hususundan bahsediyor kardeşimiz. Sefer durumunda cem’ etmek Şafii mezhebinde caiz iken Hanefi mezhebinde caiz değil sadece müzdelifeye hususidir..
abdullahbiri1
kardeş tam tersi şafii de caiz hanefi de değil
by_tunahan
Allah Razı olsun kardeşim.. Yanlış hatırlamışım msjı düzenledim..
abdullahbiri1
cümlemizden Rabbim Razı olacak işler yapmamızı nasip eylesin.
Hoca
< sanırım cem’ etmek hususundan bahsediyor kardeşimiz. Sefer durumunda cem’ etmek Şafii mezhebinde caiz iken Hanefi mezhebinde caiz değil sadece müzdelifeye hususidir..
>
< kardeş tam tersi şafii de caiz hanefi de değil >
aynı şeyler yazılmış yanlış bir durum yok:)
imam
1-el-FÂTİHA
Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur.
Kayıtsız Üye
bencede bilinmeli çünkü herşey alahın rıasıyla olur
Hoca
Fatiha süresi açıklaması
El fatiha anlamı
1. FATİHA SÜRESİ
Mekkidir, yedi âyettir.
Rahman ve rahim Allah adiyle
1- Hamd, alemlerin rabbi Allah’a:
2- Rahmandır, rahîmdir,
3- din gününün sahibidir.
4- Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.
5- Bize doğru yolu göster,
6- nimetlendirdiğin kişilerin yolunu;
7- gazaba uğramışların da değil, sapıkların da
marnero
Yanlız birçoğumuzun dikkattinden kaçan bir husus var, öğretilmediği için, ben yine anlatayım bilmeyenlerimiz için;
Biz müslümanlar "fatiha" derken bunu "açmak" veya "açılış" diye yüzeysel anlamıyla olduğu yerde bırakıyoruz. Sanki "kuranın açılışı" veya "bişeyin başlangıcı" gibi aslında yüzeysel bir doğru bu halbuki "açılış" derken ne denmek istemiştir biliyormuyuz? bir insanın gönlünün islama açılması yani maneviyaten gönlünü islama açmak gibi bir anlamı vardır fatihanın. Yani insan gönül olarak islama açık olursa onu anlayabilir böylece o insanın gönlü fetholunmuş olur. Bence ondan dolayı fatiha eskiden beri alışkanlık edinilmiştir ve hemen hemen her şeyin başına ve sonuna fatiha getirmekteyiz.
Mesela Fetih‘de aynı anlamdadır, fetih sadece "saldırarak ele geçirmek" değildir. Bir insanın veya toplumun gönlünün islama açılmasıdır.
Fatiha = Açılış
Fetih= Açmak
Fatih= Açan
Bunu çok iyi sezinlememiz lazım. Şayet islam öyle metalarla (dünyevi olgularla) anlatılıyorki bazı tarihciler vb. sanki islam sadece "kılıçla hakim oldu" gibi bir anlamla karşımıza çıkıyorlar. Kılıç kendini kılıçlara karşı savunmak içindir. İnsan doğruyu öğrenmedikçe doğrulamaz. Fetih ve fatiha ise herşeyden önce insanların gönlünü islama açmaktır. Yanlışım varsa düzeltin.
yasemin
Ayetlerin anlamlarını öğrenmeliyiz ama bunlarıda hal haline getirip yaşamalıyız. Ezberlemek başka , yaşamak başka. Mesela 4. ayeti kerime tefsirinde ,"4- Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz." deriz . Fakat günlük yaşamda , dünyevi işlerimiz için Ayşeden isteriz Aliyi araya koyarız , Mehmete söyleriz , aaaa Mehmet araya girdi bu iş kesin oldu deriz . Deriz de deriz kısacası . Söylediklerimiz , ezberlediklerimiz , dilden kalbe inmeli , biliyoruz dediklerimizi idrak edip yaşamalıyız .
Kayıtsız Üye
S.a ben şafi mezhebinde veledallin denirken hanifi mezhebinde neden velezalin deniliyor bunu ögrenmek istiyorum
Şema
Fatiha süresinin okunuşu mezhebe göre değişmez
Veladdallin şeklinde olmalıdır .
Velazzallin diye okuyanın namazı bozulur
fatihanın anlamı, fatiha suresinin anlamı, fatiha anlamı