Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

Sedanur
KOCANIN KARISI ÜZERİNDEKİ HAKLARI

Âyet

"Allah Teâlâ’nın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması ve bunların ötekilere mallarından harcama yapması sebebiyle, erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için iyi kadınlar itâatkârdır. Allah’ın kendilerini korumasına karşılık onlar da kocalarının haklarına saygı gösterirler ve namuslarını korurlar."
Nisâ sûresi (4), 3
Cenâb-ı Hakk’ın erkeklere verdiği maddî ve mânevî bazı özellikler, onların aile reisi olmalarını tabiî kılmıştır. Erkek bu özellikleri sebebiyle kadını himâye edip korur, destekler ve işlerini yönetir.
Aile küçük bir toplumdur. Bu küçük toplumun huzur içinde yaşayabilmesi için bir düzene ve disipline ihtiyacı vardır. Düzen ve disiplin kendiliğinden olmaz. Onu birinin sağlaması gerekir. Erkeği kadından daha güçlü yaratan Allah Teâlâ, ailede düzeni sağlama görevini de ona yüklemiştir. Buna karşılık kadına da erkekte bulunmayan duygular, mânevî özellikler ve incelikler vermiştir.
İyi insan olmanın ilk belirtisi, Allah’ın buyruğuna başeğmektir. İyi bir kadın da Allah’ın bu konudaki emirlerine başeğer. Allah’ın buyruğuna uyarak kocasına itaat eder. Ona karşı görevlerini yerine getirir. Kocası evde bulunmadığı zamanlarda onun namusunu, malını ve aile sırlarını korur.
Hadisler

283. Ebû Hüreyre radıyAllahu anh‘den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Bir erkek karısını yatağına çağırır da karısı gelmez ve erkek ona dargın olarak gecelerse, melekler o kadına sabaha kadar lânet ederler."
Buhârî, Bed’u’l-halk 7; Müslim, Nikâh 122. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 40
Buhârî ile Müslim’in bir başka rivayeti şöyledir:
"Kadın geceyi kocasının yatağını terk ederek geçirirse, melekler sabaha kadar ona lânet ederler."
Buhârî, Nikâh 85; Müslim, Nikâh 120
Bir başka rivayete göre de Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bir erkek karısını yatağa çağırır da kadın gelmezse, kocası ondan memnun olana kadar Kâinâtın Sahibi o kadına lânet eder."
Müslim, Nikâh 121
Açıklamalar
Yüce Rabbimiz kadını ve erkeği mutlu olmaları için yaratmış, bahtiyarlığı birbirinde bulmalarını istemiştir. Bunun için onları birbirine muhtaç kılmış ve kendilerine verdiği güzel duygularla bu ihtiyacı hissettirmiştir.
Bu birlikte oluşun âhenkli yürümesi için erkeği evin reisi yapmış, kadına da yuvanın huzuru için kocasıyla iyi geçinmeyi emretmiştir. Zaten dinimiz, birden fazla insanın bulunduğu yerde, içlerinden birinin başkan olup diğerlerinin ona uymasını prensip edinmiştir. Birliğin ve dirliğin sağlanması için bunu zaruri görmüştür. İşte bu sebeple kadın, dinî bakımdan yasak olmayan her konuda kocasının sözünden çıkmayacaktır. Kocasının sevmediği şeyleri yapmayacak, onu memnun ve mutlu etmeye çalışacaktır. Erkek de aynı şekilde karısını üzmemeye, onu kırmamaya, yapılması uygun olan isteklerini yapmaya gayret edecektir.
Peygamber Efendimiz bu hadiste kocanın cinsî duygularına değer vermenin ve bunun gereğini yapmanın önemini dile getirmiştir. "Yatağa çağırma, yatağı terk etme" şeklindeki nezih ifadeleriyle Resûl-i Ekrem, cinsî beraberliği anlatmak istemiştir. Kocasının bu yöndeki isteğini yerine getirmeyen kadının, ilâhî gazabı üzerine çektiğini ve dolayısıyla ağır bir günah işlediğini belirtmiştir.
Karı koca genellikle geceleri yalnız kaldıkları için hadîs-i şerîfte "geceleme, sabahlama" ifadeleri kullanılmıştır. Kocasını geceleyin öfkelendiren kadına ilâhî lânet sabaha kadar devam ettiğine göre, onu gündüz öfkelendiren kadına ilâhî lânetin sabahtan akşama kadar devam edeceği sözün gelişinden anlaşılmaktadır.
Kocanın cinsî arzularına kadının saygılı olmasını yadırgayanlar olabilir. Kadının bir robot olmadığı, kendisini eşiyle beraber olmaya her zaman hazır hissedemeyeceği, zira onun da bir dünyası, zevki ve arzusu bulunduğu söylenebilir. Bu itiraz doğrudur. Kadın da bir insan olduğuna göre, zaman zaman onun da sıkıntıları, üzüntüleri, sinirlilik hâlleri bulu-nabilir. Ama bu hâller ona kocasını öfkelendirme, yuvanın huzurunu tehlikeye atma hakkını vermez. Rûhî bir gerginlik içinde bulunuyorsa, bunu kocasına söyler ve ondan anlayış bekler. O zaman ilâhî lânetten de kurtulmuş olur. Sebepsiz yere kocasını reddeden, onu darıltacak şekilde davranan kadınlar haklı görülemez.
Konuya bir de şu açıdan bakmalıdır:
İnsanın maddî ve rûhî yapısını herkesten fazla onu yaratan bilir. Belli mâzeretleri dışında kadının kocasını reddetmemesi ısrarlı bir şekilde emredildiğine göre, cinsî arzuları frenleme bakımından erkeğin daha zayıf, kadının daha güçlü olduğu anlaşılmaktadır.
Burada bir başka gerçek daha hatırlanmalıdır. Âyet-i kerîmede "kadının erkek için bir elbise, erkeğin de kadın için bir elbise olarak yaratıldığı" belirtilmektedir [Bakara sûresi (2), 187]. Elbise insanı her türlü dış tesirden koruyan bir mahfazadır. Demekki eşler birbirini her türlü tehlikeden ve özellikle günâha götürecek kötü duyguların etkisinden korumakla yükümlüdür.
Hadis-i Şerîfi 1753 numarayla tekrar göreceğiz.
Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Kadın kocasının beraber olma isteğini geri çevirmeyecektir.
2. Kocasını reddeden bir kadın onu günaha itmiş olur.
3. Böyle bir kadın hem Allah’ın gazabına hem de meleklerin lânetine uğrar. `


Cevap: Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

imamhatipli42
Erkeğin hanımı üzerinde hakkı çoktur. Kadın kocası ile iyi geçinmelidir! Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Kadının cihâdı, kocası ile iyi geçinmektir.) [Taberânî] Bir kadın, kocasını güzel karşılar, güzel sözler söyleyerek hoşnutluğunu kazanmaya çalışırdı. Peyamber aleyhisselâm, kadının bu hareketinden dolayı kocasına buyurdu ki: (Hanımına selâm söyle, yarı şehid sevâbına kavuştuğunu haber ver!) [Şir’a] [Aşağıda siyah harferle yazılanların hepsi hadîs-i şerîftir] Kadınların Cennete girmeleri erkeklere göre daha kolaydır. (Kadın, beş vakit namazı kılar, orucunu tutar, kendini yabancılardan korur ve kocasına muti olursa, Cennete girer.) [İbni Hibbân] Erkeğini râzı eden kadın için korku yoktur: (Kocası râzı olduğu halde ölen kadın Cennete girer.) [Tirmizî] Kadına zînet eşyâsı mubâhtır. Zînet almak için kocasını müşkül duruma düşürmemeli, yabancılara zînetlerini göstermemelidir! Böyle olunca zînetleri Cennete girmelerine ma’nî olmaz. (Cennette kadınların az olduğunu gördüm. Sebebini sordum. "Onları altın ve zînet eşyâsı meşgûl etti." dediler.) [İ. Ahmed] Kocasına, elinden geldiği kadar güler yüzlü davranıp, sevgi göstermeli, dili ile de onu incitmemelidir. (Kıyâmette Allahü teâlâ, kocasına dili ile eziyet eden kadının dilini 70 arşın uzun yapıp, boynuna dolar. Kocasına kötü gözle bakan kadını da başı kesik ve bedeni parçalanmış hâle çevirir.) [Şir’a] (Senden ne gördüm) diyerek küfrân-ı ni’mette bulunmamalıdır! (Eğer kocalarına karşı küfrân-ı ni’mette bulunmasalar, namaz kılanlar hemen cennete girerdi.) [Şir’a] (Cehennem halkının ekseriyetini kadınların teşkil ettiğini gördüm. Sebebi de, çok la’net ederler ve kocalarına karış küfrân-ı ni’mette bulunurlar.) [Buhârî] Kocasına bir iyilik yapmışsa, başına kakmamalıdır. Yeme ve giyme gibi husûslarda kocasını üzmemeli, yapamıyacağı şeyi ondan istememelidir! Kocasının şerefini korumalı, her işte onun rızâsını kazanıp gönlünü hoş etmeye çalışmalıdır! (Kocanın hanımı üzerindeki hakkı, benim sizin üzerinizdeki hakkım gibidir. O hâlde kocasının hakkını gözetmiyen, Allah’ın hakkını gözetmemiş olur.) [Şir’a] Kadın, kocasını üzmemelidir. Birgün Hz. Fâtıma, ağlıyarak babasının huzûruna geldi. Resûlullah buyurdu ki: – Yâ Fâtıma, niçin ağlıyorsun? – Kasıtsız söylediğim bir sözden Ali bana kızdı. Özür diledim. Fakat onu üzdüğüm için ağlıyorum. – Kızım, bilmez misin, Allahü teâlânın rızâsı kocanın rızâsına bağlıdır. Ne mutlu o kadına ki dâima kocasının rızâsını arar, kocası ondan râzı olur. Kadınlar için en üstün ibâdet, kocasına itâ’attir. Erkek, hanımından râzı olunca, o kadın istediği kapıdan Cennete girmeye hak kazanır. Kocasını üzen kadın, onu râzı edinceye kadar, Allahü teâlânın la’netinde olur.) [R. Nâsıhîn]


Cevap: Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

hakkagidenyol
Kocanın Zevcesi Üzerindeki Hakları
Rabbımız kuranda buyuruyor:"Erkekler.kadınların üzerine hakim ve ailenin reisleridirler.
(Allah(c.c)kendi haklarını kuranı kerimde nasıl koruduysa kadınlarda kocalarının gıyabında, şeref ve namuslarını,ev sırlarını muhafa etmekle vazifelidirler.)
ümmü seleme (r.a)’ dan rivayet edildiğine göre,Resulullah(s.a.v) şöyle buyrulmuştur:
"Herhangi bir kadın,kocası kendisinden razı olduğu halde ölürse,cennete girer"
Kocanın hanımı üzerindeki haklar şunlardır:
1-Kocasını işine giderken güzelce uğurlayacak.Kalkacak,ayakkabısını çevirecek.Allah işini rast getirsin diyecek.
2-Eve gelince hürmetle karşılayacak.
3-Kocasının elbisesini çıkaracak.Ceketini asacak.Kadın,kocası hoşnut olmadan cennete giremez.Başta iman etmeyince,Allahu zülcelal razı olmayınca giremez.Muhammed mustafa(s.a.v)Efendimize itaat etmeyince giremez.Annesi babası razı olmayınca giremez.Ve kocası raszı olmayınca giremez.
4-Kocasından izinsiz bir yere gitmeyecek. sokak başlarında,gıybetli dedi kodulu mahallelerde oturmayacak.
5-Kocası nezaman emrederse, nefsini teslim edecek.Ebu hureyre (r.a)’den rivayete göre resulullah (s.a.v)şöyle buyurmuştur"birkimse karısını yatağa davet ederde,mazereti olmadığı halde gelmezse,kocasıda ona dargın olarak gecelerse,sabaha kadar melekler o kadına lanet eder."
6-kocasının yatağından kaçmayacak.Müsade ederse yatağını ayırabilir,etmezse ayıramaz.
7-kocaya her emrinde itaatkar olucak,karşılık vermeyecek.Ancak islamın ölçüleri dışında bir isteği olursa,Allaha isyanda mahlukata itaat yoktur.
8-kocasının yiyeceğini,içeceğini hazırlayacak.Yatağını hazırlayacak,istirahatini temin edecek.
9-Abdest ve gusülde suyunu ve havlusunu hazırlayacak.
10-Kocasından izinsiz nafile oruç bile tutmayacak.
11.Kocasına:Ben güzelim,benim malım çok,diyerek malıyla ve cemaliyle üstünlük taslamayacak.
12-kocasını yiyecek ve giyecek hususunda zor duruma düşürmeyecek.Bunu almazsan olmaz,illa ben bu elbiseyide isterim demeyecek.Rabiatü’l adeviyye hazretlerinin giydiği kıldan örülmüş bir şalvardı.peygamberimiz (s.a.v)’in kızı h.z fatıma(r.a)annemizin bile hırkasında bir çok yamalık vardı.
13-Kocasına bağırarak konuşmayacak."Evet efendim,peki,hata etmişim beni affet",gibi ifadeleri kullanarak,hem kocasının hemde Allahın rızasını kazanıcak.
14-Kocasına namazların sonunda dua edicek, Allah işini rast getirsin,helalinden bol rızık versin,cennetiyle cemaliyle şereflendirsin!diyecek.
15-Kocası için temizlenip süslenecek.Kadınlara altın,gümüş,ipek helal ama kocasına göstermek için.Yoksa, bana imrensinlerdiye yabancılara göstermek için kullanılırsa,katiyyen caiz değildir.
16-Hadisi şerifte geçtiği gibi kocasının malını ve namusunu koruyacak.
17-izinsiz,kocasının malından harcamayacak.Ondan izinsiz sadaka dahi veremez.Amma kocanında,okadar vicdansız olmaması,uygun yerlere sadaka vermesine müsade etmesi lazım.
18-Yabancılara karşı kendini koruyacak,görünmeyecek,Başörtüsünü,mantosunu tesettüre uygun bir şekilde giyinecek.
19-Öfkelendiği zaman,kocasından talak isteyip:Beni boşa!demeyecek.Bu sözü
söylerse büyük günah işlemiş olur.
Netice olarak resulullah (s.a.v) efendimiz şöyle buyuruyorlar:
"Kadın,beş vakit namazını kılar,Ramazan orucunu tutar,namusunu yabancılardan muhafaza ederve kocasına itaat ederse,azap olunmaksızın cennete girer"
Hamd olsun alemlerin rabbi olan Allaha(c.c)
(Hacı hasan efendi sohbetler kitabından alıntıdır Allah rahmet eylesin ruhuna Allah rızası için el fatiha)


Cevap: Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

Kayıtsız Üye
Anlamadigim noktalar var. Demek ki pey. Devrinde kadınlar hiç şiddet gormuyormus. Buna dair tek hadis yok. Amma ve lakin yatağa hayir diyen kadina melekler sabaha kadar lanet ediyor. Ne büyük insanlık sucu(!) ya bu devirdeki en büyük kriz bu muydu. Karisini döven karina da dua mi ediyor acaba melekler


Kayıtsız Üye
Kardeşim kadına şiddet yoktu çünki cahiliye döneminde fazlasıyla şiddet hatta diri diri kız çocuklarını gömmek o kişinin onur ve itibarını arttıdıgına inanılırdı.yani toparlamak gerekirse kadının kocasının üstündeki haklarını okumanı tavsiye ederim sadece şu kadarını diyebilirim hiç bir din cenneti annelerin ayakları altına koymaz islamdan başka ve bizim dinizmiz kadını Allahın emnaeti olarak belirtir.şimdi Allahın amentine şiddet uygulayanın hali nice olu değil mi ” bu arada dinimize göre kadına şiddet uygulanacak durumlarda belirtilmiştir.bakarsan tam manasıyla aklına takılan sorunun cevabını tam olarak alırsın diye umuyorum kardeşim kal saglıcakla


kocanın karısı üzerindeki hakları, kadın kocasının rızası olmadan cennete giremez, kocanın hakları

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();