Muharrem ayı ve aşure günü cuma hutbesi

Muharrem ayı ve aşure günü cuma hutbesi

Leyli Rana
MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ

Muhterem Müslümanlar!

Muharrem Ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Aşure Günü‘nün Allah katında ayrı bir yeri vardır.

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem Ayı‘nın 10. günü; yani önümüzdeki ………… Aşure Günüdür. Muharrem Ayı’nın diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Aşure Günü‘nün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.

Aşure Günü‘nün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresi’nin ikinci ayeti olan "On geceye yemin olsun"209.85.129.132/search?q=cache:ArdEPRhChccJ:www.denizlimuftulugu.g ov.tr/hutbeler/Muharrem%2520Ay%C4%B1%2520ve%2520A%C5%9Fure%2520G% C3%BCn%C3%BC%2520-%252002.01.2009.doc+asure+g%C3%BCn%C3%BC+2009&hl=d e&ct=clnk&cd=3&gl=de#footnote11ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Cenab-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kutsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Değerli Mü’minler!

Aşure Günü‘ne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenab-ı Hak’ın peygamberlerinden bazılarına değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir. Bu ikramlar şöyledir:
1.Allah, Hz. Musa’ya (A.S.) Aşure Günü‘nde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2.Hz. Nuh (A.S.) gemisini, Cûdi Dağı’nın üzerine bu gün demirlemiştir.
3.Hz. Âdem’in (A.S.) tövbesi, Aşure Günü kabul edilmiş, cennetten yeryüzüne bu gün indirilmiştir.
4.Hz. Yakup’un (A.S.), oğlu Hz. Yusuf’un (A.S.) hasretinden dolayı kapanan gözleri, bu gün görmeye başlamıştır.
5.Hz.Eyyûb (A.S.) hastalığından bu gün şifaya kavuşmuştur.2

Aşure Günü‘nde ilk akla gelen ibadet oruç tutmaktır. Bu günlerde tutulan orucun fazileti hakkında şu Hadis-i Şeriflere kulak verelim. Bir zaat Peygamberimiz (S.A.V.)’e geldi ve sordu: Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?" Peygamberimiz (S.A.V.); Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın Ayı’dır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir buyurdu.3

Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuşlardır: Ramazan Ayı’ndan sonra en faziletli oruç, Allah’ın Ayı olan Muharrem Ayı’nda tutulan oruçtur. 4 Bu Hadis-i Şerifler, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.
Bu günde oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel âdetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkânı nispetinde ailesine, akraba ve komşularına ikram eder ve ihsanda bulunursa; şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Bilhassa Peygamberimiz (S.A.V.) mü’minin aile efradına Aşure Günü‘nde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir. Bir Hadis-i Şerifte de şöyle buyrulur: Her kim Aşure Günü‘nde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa; Cenab-ı Hak ta senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder. 5

Aziz Kardeşlerim!

İslam tarihinde özel bir yeri olan Hz. Hüseyin’in Kerbela’ da şehit edilmesi olayı da yine bu ayda vuku bulmuştur. Bilindiği gibi, Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin, o dönemde cereyan eden siyasi kargaşa ve çatışmalar neticesinde, acı bir şekilde şehit edilmiştir. Bu üzücü olay, bütün mü’minlerin gönüllerinde silinmez izler bırakmıştır. Biz Müslümanlara düşen görev ise yaşanan bu acı olaylardan ders çıkararak aynı hatalara düşmemek, kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi korumaktır.

Hutbemi Yüce Rabb’imizin bu konudaki emriyle bitirelim: Hep birlikte Allah’ın ipine (kitabına, dinine) sımsıkı sarılın. Parçalanıp, ayrılmayın. Allah’ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Hani siz birbirinize düşmanlar idiniz de, O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun (bu) nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki, doğru yola erişesiniz. 6

HAZIRLAYAN: Süleyman ÖZCAN
ÜNVANI :İmam – Hatip / Çal
Denizli Müftülüğü’nün 02/01/2008 tarihli hutbesidir.

1 Fecr Suresi: 2. Ayet
2 Sahih-i Müslim Şerhi, 6: 140
3 Tirmizi, Savm:40
4 İbn-i Mac’e, Siyam:43
5 Et – Terğib ve’l – Terhib, 2:116
6 Al-i İmran Suresi: 103. Ayet


Cevap: MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ ( 2009 cuma hutbe )

Hoca
MUHARREM AYI

Muhterem Müslümanlar!
Hicri Takvimin ilk ayı olan muharrem ayının ilk üç gününü, geride bırakmış bulunuyoruz. İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muharrem ayının onuncu gününe "aşure günü" denilmektedir. Bu günü bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmek sünnettir.1 Hazreti Aişe validemizin bildirdiğine göre İslam önce-sinde Peygamberimiz (a.s.) ve Mekke halkı âşûrâ günü oruç tutuyordu. Peygamberimiz (a.s.), Medîne’ye geldikle-rinde de bu orucu tutmaya devam etti ve ashabının da tutmasını istedi2. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da Peygamberimiz (a.s.) "âşûrâ orucunu" tutmuş ve Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan muharrem ayında tutulan âşûrâ orucudur buyurmuştur.3 Peygamberimi-zin bu tavsiyesi üzerine sahabenin bir kısmı bu orucu tutmuş, bazı sahabîler de tutmamıştır.4
Aziz Müslümanlar!
Bu ayda Hz. Adem’in cennetten yer yüzüne indirilmesi, Hz. Nuh (a.s.)’ın tufandan kurtulması, Hz. Musa (a.s.) ve ona iman edenlerin Firavun’un zulmünden kurtulmaları gibi insanlık tarihinde dönüm noktası sayılabilecek önemli bazı olayların vuku bulduğu rivayet edilmektedir. Diğer taraftan bütün Müslümanları üzen Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi olayı da bu ayda vuku bulmuştur.

Değerli Müslümanlar!
Bu acı olayın tasvibi mümkün değildir. Ancak tarihin belli bir kesitinde Hz, Hüseyin ile Peygamberimizin soyundan gelen bir kısım seçkin insanın etrafında oluşan üzücü olaylar, artık tarihe mal olmuştur. Müslümanlara düşen görev, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olmak, kardeşlik, birlik ve beraberliği koruyabilmek ve yüce Allah’ın; "Hep birlikte Allah’ın ipine / Kur’ân’a sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin" (Al-i İmran, 103) emrine uyabilmektir.
Aziz müminler!
Hepimizin Allah’ı, Peygamberi, kitabı, kıblesi, vatanı ve bayrağı birdir. Bu birlik, birbirimize sevgi ve saygı bağları ile bağlanmamızı gerektirir. Kardeş olarak yaşamamız Rabbimizin ve Peygamberimi-zin bir emridir. Yüce Allah, "Müminler ancak kardeştirler"5Peygamberimiz (a.s.) ise "Müslüman müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez",6 "Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi için de sevip arzu etmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz"7 buyurmuştur. Allah ve Peygamberin bu emir ve tavsiyelerine uyarak birbirimizi sevelim, Rabbimizi, Peygamberimizi ve O’nun aile fertlerini ve ashabını da sevelim. Bu sevgi, müslümanların müşterek heyecanıdır. Peygamberi, aile fertlerini ve ashabını sevmenin en büyük göstergesi, onların yolundan gitmek ve onlar gibi Kur’ân ve Sünnete uygun bir hayat yaşayabilmektir.
______________________
1- Tirmizî, Savm, 50. III, 128.
2- Buhârî, Savm, 69. II, 251. Müslim, Sıyâm, 128. Tirmizî, Savm, 49. III, 117
3- Tirmizî, Savm, 46. III, 117. Müslim, Savm, 38. No:202. Ebû Dâvûd, Savm, 56. No: 2429.
4- Buhârî, Savm, 69, II, 251. Müslim, Sıyâm, 113-126. I, 792-795.
5- Hucurat, 10.
6- Buhârî, Mezalim, 3b III, 98.
7- Buhârî, Îmân, 7. I, 9.

İl Hutbe Komisyonu

Al-i İmrân, 3/103


Yanıt: Muharrem ayı ve aşure günü ( 2009 cuma hutbe )

irem şura
Allah razı olsun paylaşım için, tüm müslümanların muharrem ayı ve aşure gününün hayırlara vesile olmasını en kalbi duygularla temenni ediyorum ve yapılan zulümler:( son bulur inşAllah,selam ve dua ile.


Soru: Muharrem ayı ve aşure günü ( 2009 cuma hutbe )

ardanınannesi
MUHARREM AYIMuhterem Mü’minler!
İman ve ibadet bilincinin derinleştiği, din kardeşliğinin duygu ve davranışlara yansıdığı, mahşer tablosunun an be an yaşandığı müstesna zaman dilimlerinden biri olan ve Zilhicce ayında gerçekleştirilen Kurban Bayramı ve Hac ibadeti sona ermiş, Sevgili Peygamberimizin "Şehrullah: Yani, Allah’ın Ayı" diye nitelendirdiği Muharrem ayına girilmiştir. Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Bu sebeple gerek İslâm’da, gerekse İslâm’dan önce Muharrem ayına ayrı bir önem verilmiştir. Nitekim Peygamberimiz bir hadislerinde: Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır. (1) buyurmuştur.Ayrıca Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem, bu ayın Aşure günü olarak bilinen onuncu gününü, bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmeyi tavsiye etmiştir. (2) Değerli Kardeşlerim, Hicrî yılın ilk ayı olan Muharrem, aynı zamanda İslâm tarihinde meydana gelen bazı üzücü olayları da hatırlatmaktadır. Çünkü Muharrem, Kerbelâ olayını ve Hz. Hüseyin’in şehadetini hatırlatır… Hz. Hüseyin… Sevgili Peygamberimizin damadı Hazret-i Ali ile cennet kadınlarının anası Hz. Fatıma’nın (r.a.)’ın ciğerpâresi… Sevgili Peygamberimiz’in dünyanın iki çiçeği, ahirette de cennet çocuklarının efendileri diye övdüğü (3) ve haklarında, Allah’ım, ben onları seviyorum, sen de sev! diye dua ettiği,(4) adını bizzat kendisinin koyduğu torunudur… Hz. Hüseyin’in siyasî ihtiraslar uğruna acımasızca şehit edilmesi, sevgili Peygamberimizi ve onun Ehl-i Beyti’ni seven bütün mü’minleri derinden yaralamış, kalplerini incitmiştir. Aziz Kardeşlerim! Ehl-i Beyt, Peygamberimizin mutlu yuvasında yetişmiş, O’nun sevgi dolu gönlünden feyiz almış örnek, model şahsiyetlerdir. Her biri bir yıldızdır. Yüce Allah, Hz. Peygamber’in ev halkıyla ilgili olarak, Ey Peygamberin ev halkı! Allah sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor. (5) buyurmuştur.Sevgili Peygamberimiz de Ehl-i Beyti, sahabeyi sevmemizi ve onları örnek almamızı tavsiye etmiştir. İşte bu tavsiyeyi kendisine rehber edinen Milletimizin gönlünde, ehl-i beyt sevgisi kök salmış ve toplum olarak bizleri birleştiren unsurlardan biri olmuştur. _______________________ 1 Müslim, Sıyâm, 202.2 Tirmizî, Savm 46; Ebû Dâvûd, Savm 563 Buhari, Menakıb 22 4 Tirmizî, Menakıb 315 Ahzab, 33/33.


zuzum1
2014 muharrem ayı ne zaman


aziz83
Allah razı olsun kardeşim bilgiler için…


find
Hutbe : Muharrem Ayı ve Aşure İle İlgili Hutbe

ان عدة الشهور عند الله اثنا عشر شهرا فى كتاب الله يوم خلق السموات والارض منها اربعة حرم ذالك الدين القيم فلا تظلموا فيهن انفسكم
وقال النبي (ص): "صِيامُ يومِ عاشوراءَ اِنِّى اَحْتَسِبُ على الله اَنْ يُكَفّرَ السَنةَ التى قبْلها"
Muhterem Müslümanlar!
Dinimizin kutsal saydığı ve manevi hayatımız açısından çok önemli zaman dilimleri vardır. Bunlardan birisi İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı Muharrem ayı ve bu ayın onuncu günü olan Aşure günüdür.
Muharrem ayı Kuran-ı Kerimde zikredilen ‘Haram Aylar’dan birisidir. Yüce Rabbimiz bir ayette şöyle buyuruyor: "Şüphesiz, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.”[1]
Muharrem ayının ayrıcalığını adından da fark etmek mümkündür. Zira "muharrem” kelimesi, "haram kılınmış”, "hürmete layık” anlamlarına gelmektedir. İslam’ın zuhurundan sonra da Muharrem ayı, dini, sosyal ve tarihi önemi haiz olaylara sahne olmuştur. Bu durum Muharrem ayını, İslam kültürü açısından daha da ön plana çıkarmaktadır. Muharrem ayı, kameri yılın ilk ayıdır. Hz. Ömer devrinde, Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl, Hicri takvimin başlangıç yılı olarak; Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edilmiştir. Bu ayda Oruç Tutmak çok faziletlidir. Peygamber efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı, Muharrem ayında tutulan oruçtur.”[2]
Aziz Müminler!
Muharrem ayını değerli kılan en önemli husus ise içerisinde birçok önemli hadisenin gerçekleştiği ‘Aşure Günü’dür.
Abdullah bin Abbas şöyle rivayet etmektedir: Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde Yahudilerin Aşûre günü oruç tuttuklarını gördü. "Bu nedir?” diye sordu. "Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) "Ben Musa’ya sizden daha layığım” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.”[1] Başka bir hadislerinde Peygamberimiz Aşure Günü orucunun geçen yıl içinde işlenen günahlara kefaret olacağını müjdelemektedir.[2] Toplumda artık gelenek haline gelen Aşure tatlısının Aşure gününü sosyal yardımlaşma anlamında daha önemli kıldığı da yaşanılan bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aşure Gününde ayrıca İslam tarihi açısından çok önemli olan şu olaylarında meydana geldiği rivayet edilmektedir: Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulup cûdî dağına oturması[3], Hz. Ademin tövbesinin kabul edilmesi[4], Hz. İbrahim’in Nemrut’un ateşinden kurtulması[5], Hz. Yakub’un Oğlu Yusuf’a Kavuşması, Hz. Musa ve israil oğullarının firavunun zulmünden kurtulmaları ve hala Müslümanları derinden etkileyen ve İslam toplumunda derin yaralar açan Kerbela olayı ve burada Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi.
Kıymetli Cemaat!
Tarihin belli bir kesitinde meydana gelen bu üzücü olayı iyi düşünmek ve bunlardan ders çıkarmak gerekir. Hz.Hüseyin’e reva görülen bu muamele ne kadar haksız ve ne kadar üzücü olursa olsun, Müslümanlar arasında ayrılık ve husumet sebebi olmamalıdır. Bütün Müslümanları üzen bu tarihi olay, tarihin hakemliğine bırakılmalı, müminler arasında soğukluğun ve kırgınlığın sebebi kılınmamalıdır. Bizlere düşen görev, tarihin güzelliklerini yaşadığımız dönemin şartları içinde yeniden yaşamaya gayret göstermek, yanlış ve üzücü örneklerden ibret alarak onların tekrar yaşanmaması için ne gerekiyorsa onu yapmaktır.
[1] M. Aleyh, C. Fevaid, 2/2983
[2] Müslim, R. Salihin, 5/14
[3] Taberani, M. Kebir; C. Fevaid 2/2992
[4] Taberani, M. Kebir; C. Fevaid, 2/2992
[5] Taberani, M. Kebir; C. Fevaid 2/2992
[1] Tevbe, 9/36
[2] İbni Mâce. Siyam: 43.


meryemgül1
Muharrem ayı ve aşure günü ( 2009 cuma hutbe )

Allah c.c.razı olsun kardeş


Fetva Meclisi
Muharrem Ayı, Aşûra ile ilgili Hutbe


@hmet
aşure günü ile ilgili hutbeler

MUHARREM AYI VE AŞURE

Muhterem Müslümanlar!
Hicri yılın ilk ayı Muharrem ayıdır ve şu anda bu aya girmiş bulunuyoruz. Yarın Cumartesi Muharrem’in 10’u dur. İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muharrem ayının onuncu gününe "aşure günü" denilmektedir. Bu günü bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmek sünnettir. İslam’dan önce Peygamberimiz (s.a.v.) ve Mekke halkı aşure günü oruç tutuyordu. Peygamberimiz (a.s.), Medine’ye geldiklerinde de bu orucu tutmaya devam etti ve ashabının da tutmasını istedi. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da Peygamberimiz (a.s.) "aşure orucunu" tutmuş ve Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur .(1) buyurmuştur. Peygamberimizin bu tavsiyesi üzerine sahabenin bir kısmı bu orucu tutmuş, bazı sahabîler de tutmamıştır. (2)

Değerli Müslümanlar!
Muharrem ayı İslam tarihinde çok önemli olaylara sahne olduğu gibi örneğin, Hz. Musa’nın Firavun zulmünden kurtulması, Hz. Nuh’un Tufandan kurtulması gibi aynı zaman da çok müessif olaylara da sahne olmuştur. Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve 70 den fazla arkadaşı Hicri 10 Muharrem 61 tarihinde Kerbela’da önce susuz bırakılarak ardından da acımasızca şehit edilmişlerdir.
Bu elim olay, Hz. Peygamberi ve onun Ehli Beytini seven bütün Müslümanları derinden üzmüş ve kalplerimizi incitmiştir.

Müslümanlara düşen görev, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olmak, kardeşlik, birlik ve beraberliği korumak ve yüce Allah’ın; "Hep birlikte Allah’ın ipine Kur’ana sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin"(3) emrine uymaktır.

Aziz Mü’minler!
Hepimizin Allah’ı bir, Peygamberi bir, kitabı bir, kıblesi bir, vatanı bir ve bayrağı birdir. Bu birlik, birbirimize sevgi ve saygı bağları ile bağlanmamızı gerektirir. Kardeş olarak yaşamak, Rabbimizin ve Peygamberimizin bir emridir. Yüce Allah, "Müminler ancak kardeştirler"(4) Peygamberimiz (s.a.v.) ise "Müslüman Müslüman’ ın kardeşidir, ona zulmetmez Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi için de sevip arzu etmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz"(5) buyurmuştur. Allah ve Peygamberin bu emir ve tavsiyelerine uyarak birbirimizi sevelim, Rabbimizi sevelim, Peygamberimizi ve O’nun aile fertlerini ve ashabını da sevelim. Bu sevgi, Müslümanların müşterek heyecanıdır. Peygamberi, aile fertlerini ve ashabını sevmenin en büyük göstergesi, onların yolundan gitmek ve onlar gibi Kur’an ve Sünnete uygun bir hayat yaşamaktır.
HAZIRLAYANIN ADI: Fettah MERT


aşure günü ile ilgili hutbeler, asure hutbesi, Asure gunu ile hutbe

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();