Duayla ilgili ayet ve hadisler
halk yolcusu
1."Eğer kulum, bana ellerini kaldırır da dua ederse, ben o elleri boş olarak geri çevirmekten hayâ ederim."
2.Ben, kulumun zannı üzereyim. Artık dilediği gibi düşünsün!.." Yani siz dua ederken, o duanızın kesinlikle kabul göreceğini düşünürseniz, biliniz ki mutlaka isteğiniz meydana gelecektir!..
3."Bir şeyi istemek, ona nâil olmak demektir; Zirâ Allâhu Teâlâ kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez." DUA’nın ısrarla devamına müsaade olunması, o duaya icabet edileceğinin de göstergesidir. Zirâ, Allâh, kabul etmeyeceği DUA’ya ısrarla devam şansı tanımaz.
Kişi, bir konudaki DUAsında ısrarlı değilse, o DUA’nın yerine gelme şansı da son derece düşüktür.DUA’da en önemli yardımcı faktörlerden biri de istenilen şey hususunda ısrarlı olmaktır. Herhangi bir konuda bir iki defa dua edip arkasını bırakmak son derece yanlıştır.
4."ALLAH İSTEMEDİKÇE SİZ İSTEYEMEZSİNİZ !." – Peki, biz dua ettiğimiz zaman, kabul olur mu?.. Yani, sizde ortaya çıkan bu istek, gerçekte Allâh istemiş olduğu için sizde ortaya çıkmaktadır!.. Eğer, Allâh istememiş olsaydı, siz dahi o şeyi isteyemezdiniz.
5.Ulu Allah (C.C) söyle buyurur: "Basina bir bela geldiği zaman bana siginan kulun, daha o hiç bir istekte bulunmadan, diledigi yerine getirir ve daha yalvarmadan duasını kabul ederim. buna karsilik basina bir bela geldiği zaman bana degilde varliklardan birine siginan kulun yüzüne bütün gökyüzü kapilarini kitlerim." demistir.
6.Dahhak der ki: "her kirk gecede bir basina ya bir bela ya bir keder veya bir musibet gelmeyen kimsenin hesabina, Allah (C.C) katinda hiç bir hayir yazilmaz"
7.Hazreti Rasûl aleyhi’s-selâm buyuruyor:"Herhangi bir kul, koltuğunun altı görülecek şekilde ellerini kaldırır ve Allâh’dan bir dilekte bulunursa; acele etmediği takdirde kesinlikle duasına icabet edilir.- Acele nasıl olur yâ ResûlAllah?..- Dua ettim ettim, kabul olmadı, der"de vazgeçer)… işte bu yanlıştır; dua yerine gelene kadar ısrar etmek gerekir."Hazreti Rasûl aleyhi’s-selâm, "şeksiz – şüphesiz, kabûl olacağından emin olunarak" DUA edilmesini tavsiye etmiştir.
8.Ayrıca, DUA konusunda, ŞEYTAN vasfıyla bilinen CİNLER’in insana çok yanlış fikirler telkini de sözkonusudur; ki, bu da insanı bu çok etkili silâhı kullanmaktan mahrum bırakır.Tam içinizden DUA etmek gelmişken, ŞEYTAN ismiyle, şeytaniyet vasıfları dolayısıyla lâkablanmış olan CİNLER, hemen bir vesvese verirler.
"Aman canım niye dua edeyim, nasıl olsa kaderde varsa olur!"
DUA etsem de etmesem de iş olacağına varır, ne diye DUA edeyim."
Ve, böylece siz, DUA etmekten vazgeçip; en güçlü SİLAH olan DUAdan mahrum kalırsınız. DUA’dan mahrum kalmak, DUA etmemek suretiyle de nelerden mahrum kaldığınızı asla hayâl bile edemezsiniz.İşte bu yüzdendir ki, Hazret-i Rasûlullah aleyhi’s-selâm bakın bize ne tavsiye ediyor:
"Nalınınızın tasmasına, koyununuzun otuna kadar her şeyi Allâh’tan isteyiniz.."
"Allâh’ın fazlı kereminden isteyiniz, çünki istenilmesinden hoşlanır.’
"Şüphesiz ki Allâh, ısrarla DUA eden kullarını çok sever’
"Hassas olduğunuz saatlerde DUA etmeyi ganimet biliniz. Çünkü bu hâl rahmet saatinin hâlidir".
Cevap: : Ümitsizliğe düşen arkadaşlarım için bir kaç kelime
züleyha K.
Allah razı olsun Halk yolcusu…herkesin bana olmayacağını söylediği bir olay için benim içimden o şey için dua etmek geliyor.şimdi değilse bile ilerde gercekleşecekmiş gibi hissediyorum.inş. dualarımız kabul olur…
Yanıt: : Ümitsizliğe düşen arkadaşlarım için bir kaç kelime
arbekbey
Allah(cc) razı olsun.
Soru: Duayla ilgili ayet ve hadisler
Gülehasret
forumduasi.com/dini-guzel-yazilar-makaleler-siirler/Dini, Güzel Yazılar / Makaleler / Şiirler> forumduasi.com/dini-guzel-yazilar-makaleler/Dini, Güzel Yazılar / Makaleler Duayla ilgili ayet ve hadisler
Konu Taşındı
Dua Bölümü> forumduasi.com/dua-bolumu-alt-basliklar/Dua Bölümü Alt başlıklar > forumduasi.com/dua-ile-ilgili-yazilar-tavsiyeler/Dua ile ilgili yazılar/Tavsiyeler > forumduasi.com/dua-ile-ilgili-yazilar-tavsiyeler/79330-duayla-ilgili-ayet-ve-hadisler.htmlDuayla ilgili ayet ve hadisler
not: başlık değiştirindi ve konuya kaynak ekleyelim
ene-zerre
Allah razı olsun kardeşim..Ben de bir pasaj ekliyim Bediüzzaman hazretlerinin Mesnevi-i Nuriye’sinden..
Birinci Hastalık: "Ye’s”tir.
Arkadaş! Amele ve taate muvaffak olamayan azabdan korkar, yeise düşer. Böyle bir me’yusun gözüne, dinî mes’elelere münafî edna ve zayıf bir emare, kocaman bir bürhan görünür. Böyle birkaç emareyi elde eder etmez, diğer emarelerin saikasıyla ilân-ı isyan ederek İslâm dairesinden çıkar, şeytanın ordusuna iltihak eder. Binaenaleyh a’male muvaffak olamayanlar, yeise düşmemek için şu âyete müracaat etsin:
قُلْ يَا عِبَادِىَ الَّذِينَ اَسْرَفُوا عَلَى اَنْفُسِهِمْ لاَ تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّهِ اِنَّ اللّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
(Ey Rasûlüm, tarafımdan kavmine) de ki: "-Ey (günah işlemekle) nefislerine karşı haddi aşmış kullarım! Allah’ın rahmetinden (sizi bağışlamasından) ümidi kesmeyiniz; çünkü Allah (şirk ve küfürden başka, dilediği kimselerden) bütün günahları mağfiret buyurur Şüphesiz ki O, Gafûr‘dur= çok bağışlayıcıdır, Rahîm‘dir= çok merhametlidir.
ZÜMER suresi 53.ayet-i kerimesi
İkinci Hastalık: "Ucb”dur.(ucb=kibir,gurur)
Arkadaş! Ye’se düşen adam, azabdan kurtulmak için, istinad edecek bir noktayı aramaya başlar. Bakar ki, bir miktar hasenat ve kemalâtı var, hemen o kemalâtına bel bağlar. Güvenerek der ki: "Bu kemalât beni kurtarır, yeter” diye bir derece rahat eder. Halbuki a’male güvenmek ucbdur. İnsanı dalalete atar. Çünki insanın yaptığı kemalât ve iyiliklerde hakkı yoktur; mülkü değildir, onlara güvenemez.
Hem insanın vücudu ve cesedi bile onun değildir. Çünki kendisinin eser-i san’atı değildir. O vücudu yolda bulmuş, lakita olarak temellük de etmiş değildir. Kıymeti olmayan şeylerden olduğu için yere atılmış da insan almış değildir. Ancak o vücud hâvi olduğu garib san’at, acib nakışların şehadetiyle, bir Sâni’-i Hakîm’in dest-i kudretinden çıkmış kıymettar bir hane olup, insan o hanede emaneten oturur. O vücudda yapılan binlerce tasarrufattan ancak bir tane insana aittir…
halk yolcusu
Allah razı olsun kardeşim inşAllah dualrın kabul olur.Allah katında amin
mumsema
Dua ile ilgili ayet ve hadisler
Hz. İbnu Mes’ud (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) duayı üç kere yapmaktan, istiğfarı üç kere yapmaktan hoşlanırdı." (Ebû Dâvud, Salât 361, (1524).
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) ısrar ve tekrar tavsiye etmektedir. Bu rivâyet, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın, dua veya istiğfar ettiği zaman üçer sefer tekrarladığını göstermektedir.
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Acele etmediği müddetçe herbirinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: "Ben Rabbime dua ettim duamı kabul etmedi." (Buhârî, Daavât 22; Müslim, Zikr 92, (2735); Muvatta, Kur’an 29 (1, 213); Tirmizî, Daavât 145, (3602, 3603); Ebû Dâvud, Salât 358, (1484).
Müslim’in diğer bir rivâyeti şöyledir:
"Kul, günah talebetmedikçe veya sıla-i rahmin kopmasını istemedikçe duası icâbet görmeye (kabul edilmeye) devam eder."
Tirmizî’nin bir diğer rivâyetinde şöyledir:
"Allah’a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek sûretiyle olur; yeter ki günah taleb etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun."
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), bu hadislerinde dua eden insanların bir zaafına dikkat çekmektedir: "İsti’cal" yani acelecilik. Bir başka ifâde ile duanın hemen karşılığını görme arzusu, Müslim’in bir rivâyetinde "Ya RasulAllah İsti’cal nedir?" diye sorulunca şu açıklamayı yapar:
"Dua ettim, ettim de hiçbir neticesini görmedim" der ve o anda duayı terkeder."
SabrnSonuSlmt
Deki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var.Furkan suresi 77.Ayet
Rabbimiz buyurduki: Bana dua edin size cevap vereyim.Mü’min suresi 60. Ayet
Kayıtsız Üye
Değerli din kardeşlerim dualarınıza çok ihtiyacım var ALLAH Rızası için bana dua eder misiniz Hasan Güzel
duayla ilgili hadisler, dua ile ilgili ayet ve hadisler, dua ile ilgili ayetler ve hadisler