Her koyun kendi bacağından mı asılır?
ßaran
A .C.: Sizden iyiliğe çağıran, doğruluğu emreden ve kötülükten men eden bir topluluk olsun. İşte kurtulanlar (dünya ve âhirette selâmet bulanlar) yalnız onlardır. (S. Âli Imran 104)
H.K.: Kulumun bana yaptığı ibâdetlerin en sevimlisi benim rızam için nasihatte bulunması, (emir ve ya-saklarımı bildirmesi)dir. (Ahmed bin Hanbel sahih senetle rivâyet etmiştir.)
H.Ş. İyilikle emir ve kötülükten men etmeyi bırakan, Kur’an’a ve bana inanmış olmaz. (Ramuz 96/8)
Behlül Dânâ Hazretleri, padişahın bâzı işlerine üzüldükçe, halktan kendisine;
Her koyunu kendi bacağından asarlar, sana ne! diyenlere ders vermek için yaz günü, bir kaç koyun kesip çarşıda kiraladığı dükkanda çengellere asıp kaybolur. Koyunlar kokup insanlar rahatsız olup da, şikâyet edince koca evliyâ: Bakın, her koyun kendi bacağından asılı, size ne oluyor der ve ibretli bir ders verir. Anlayana sivri sinek saz, anlamayana ne söylesen az demişler.
Kötü koku yayılıp herkesi rahatsız ettiği gibi; günâhlar sebebiyle de belâ umûmi gelir. Bu itibarla Beni sokmayan yılan bin yaşasın Bana ne Âlemi sen mi islâh edeceksin? Sana ne? Her koyun kendi bacağın-dan asılır gibi sözler; günâha teşvik ve hayra mâni ol-mak için söylenmiş Yahûdî yutturmalarıdır. Bunlarla avunup tarafsız kalmak suç ve büyük belâlara sebeptir. Dikkat edip tehdit ve tehlikeyi iyi bilmeli!…
Mâlik Bin Dinâr K.S. Sanki dünya sevgisi üzerinde sulha oturmuş da anlaşmışız; hiç kimse kimseyi uyarmıyor, emir ve yasaklara uymayı söylemiyor. Bu hal böyle devam etmez, Allahü Teâlâ bizi bu kadar serbest bırakmaz. Allah’ın hangi azâbına uğrayacağımızı bilmiyorum. buyurdular.
H.Ş. Ümmetim dünyaya ehemmiyet verdiğin-de, kendilerinden İslâm’ın azamet ve heybeti alınır. İyiliği emir ve kötülükten men etmeyi terk ettiğinde, vahyin bereketinden (Kur’an’ın nûr ve sürûrundan) mahrum kalır. Ümmetim birbirine kötü sözler söyle-diklerinde ise, Allah yanında itibarları kaybolur. (Ha-yır ve bereketten uzak kalır) (Ramuz 55/3)
H.Ş.: Ya iyiliği tavsiye edip fenâlığa mânî olur (belâdan kurtulur)sunuz, ya da Allah şerlilerinizi hayırlı-larınıza musallat eder. O zaman hayırlılarınız duâ eder, lâkin kabul olunmaz. (Ramuz 345/11 )
Allahü Teâlâ Kur’an-ı Kerimi’nde:
Peygamber size ne vermiş (veya emretmiş)se, onu alın; size neyi yasaklamışsa, ondan sakının. Allah’tan korkun. Muhakkak ki, Allah’ın azabı pek şiddetli… bu-yurmuştur. (S. Haşr 7)
Ne gariptir ki, insanlar bugün, bu İlâhî fermandan habersiz ve tamâmen aksini yapmakta, yine de yeryüzünde huzur aramaktalar…
Her şeyi sebepten bilip sebepleri sebep yapan ve onu yaratanı unutmakla bir yere varılmaz
Selâmet de felâket de Mevlâ’nın irâde ve hükmüne bağlı, kurtuluş ancak O’na kullukla kabildir.
Emirlere uymak en kısa kurtuluş yoludur. Ümmetin uluları selâmeti böyle buldular ve bizlere beyan buyurdular.
Beşerin huzûru için dînin devâmı şarttır. Zira, dinsiz dünya, ruhsuz ceset gibi kokar.
Allah korkusuyla gönüllere ilâhî nöbetçi dikmeden kurtuluş kaabil değil huzur hayaldir…
Hazret-i Huzeyfe R.A.: Kötülüğü görüp de eliyle, diliyle men ve kalbiyle reddetmeyen kişi yaşa-yan ölüdür demiş. (Onda hakîkî hayat yok, garip bir mahluktur.)
İnsanlık nasihatle kurtulur, selâmet bulur. Nasihat durursa anarşi artar, fitne çoğalır, belâlar kaynar, in-sanlar helâk olur, dirlik, birlik kaybolur.
"İyiliği emretmeyen insan, Allah ve Rasûlüne tâbi değildir. (Mektûbât-ı İmam-ı Rabbânî)
İyiliği emretmeyi terk eden, bu yüce yolu terk etmiştir. (Şah-ı Nakşıbend K.S.)
Cevap: Her koyun kendi bacağından mı asılır?
seyit
Allah razı olsun kardeşim
Yanıt: Her koyun kendi bacağından mı asılır?
sevde_
Allah cc razı olsun… Bu sözü çok merak ediyordum…
her koyun kendi bacağından asılır yahudi, her koyun kendi bacağından asılır yahudi atasözü, her koyun kendi bacağından asılır sözü kime aittir