Ölenin Arkasından Ağlamak,Ölene Rahatsızlık Verirmi?

Ölenin Arkasından Ağlamak,Ölene Rahatsızlık Verirmi?

XXTILSIMXX
Selamun Aleyküm…Ölen kişinin arkasından ağlamak,onu rahatsız eder diye söylüyorlar.doğrumu?..bu soruma bağlı olarak perşembe günleri ölenlerimizin ev ziyaretleri yaptıkları,ruhlarına göndermiş olduğumuz dualarımıza istinaden evlere misafir oldukları doğrumudur?..peki tanıyarakmı geliyorlar acaba?şimdiden çok teşekkür ederim.


arifselim
Aleykum selam. Ölen kimsenin ardından ağlamak yasak değildir. Ama bağırıp çağırarak ağlamak yasaktır. Yoksa kalp üzülür ve göz yaşarır bu normal bir durumdur. Peygamber aleyhisselamda bazı zamanlarda ağlamıştır.

Peygamber Efendimiz (asm) bir cenazede kabrin kenarına oturmuş, gözyaşları toprağa damlayacak derecede ağlamış, kızı Rukiyye’nin (v. 2/624) vefatında, yanında sessizce ağlayan Fâtıma’nın gözyaşlarını kendi eliyle silmiş, onun bu şekilde ağlamasını yasaklamamış ve Hz. Ömer bir cenazede ağlayan bir kadına bağırınca Hz. Ömer’e: "Bırak onu, ağlasın, muhakkak ki göz yaşarır." buyurmuş sessizce ağlayanın serbest bırakılmasını emretmiştir.

– Buhari, Cenâiz, 43, c.II, s. 85; Müslim, Sahih, Cenâiz, 6, c. H, s. 636.
– lbn Mâce, Sünen, Zühd, 19, c. II. s. 1403.
– Ahmed b.Hanbel, Müsned. c. I, s. 335.


Yanıt: Ölenin Arkasından Ağlamak,Ölene Rahatsızlık Verirmi?

Leyli Rana
< Selamun Aleyküm…Ölen kişinin arkasından ağlamak,onu rahatsız eder diye söylüyorlar.doğrumu?..bu soruma bağlı olarak perşembe günleri ölenlerimizin ev ziyaretleri yaptıkları,ruhlarına göndermiş olduğumuz dualarımıza istinaden evlere misafir oldukları doğrumudur?..peki tanıyarakmı geliyorlar acaba? şimdiden çok teşekkür ederim. >
ve aleykumusselam,

ölüm büyük bir hadisedir. Bu hadise sebebiyle insanın hüzünlenmesi, kederli bir hal alması normaldir. Hatta bu hüzün ve kederini açığa vurup sessizee ağlaması ve göz yaşı dökmesinde bir sakınca yoktur. Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.v.) de, oğlu İbrahim’in, kızının ve kızının çocuğunun vefatlarında ve ashaptan Sad’ b. Ubâde’nin (v. 15/636) hastalığında bizzat gözlerinden yaşlar akıtarak ağlamış, kendisine ağlamayı yasaklamış olduğu hatırlatılınca da bunun yasak olan ağlama şekli olmayıp, gözyaşı dökmekle Allah’ın azap etmeyeceğini, ancak mübarek diline işaret edip onunla azap edeceğini belirtmiş ve: "Muhakkak ki ölü, ehlinin üzerine bağırıp çağırmalarıyla azap duyar." buyurmuşlardır.) Zira sessizce gözyaşı dökmek ve kalben mahzun olmak, ağlamaktan ziyade bir şefkat ve acımadır ki, Allah Teâlâ, şefkatli ve merhametli olanları sever.

Buhari, Sahih.Cenâiz, 42 c. II, s. 84.
Buhari, Cenâiz, 32, c. II, s. 80; Cenâiz, 70 c. II.s. 93; A. b. Hanbel.c. III.s. 126.
Buhari, Cenâiz, 32, c. II. s. 80; İbn Mâce, Sünen, Cenâiz, 53, c. I, s. 506.

< perşembe günleri ölenlerimizin ev ziyaretleri yaptıkları,ruhlarına göndermiş olduğumuz dualarımıza istinaden evlere misafir oldukları doğrumudur?..peki tanıyarakmı geliyorlar acaba? >
bunu ilk defa duyuruyorum.


Cevap: Ölenin Arkasından Ağlamak,Ölene Rahatsızlık Verirmi?

Fetva Meclisi
Ölüm acı bir olay, insan da acıklı olaylar karşısında acısını yansıtan bir varlıktır. Dolayısıyla, ölüm sebebiyle bir insanın üzülmesi, hüzünlenmesi, kederli bir hâl alması normaldir. Hatta acısını açığa vurup sessizce ağlaması ve gözyaşı dökmesinde bir sakınca yoktur. Peygamberimiz (s.a.s.) de oğlu İbrahim’in, kızının ve kızının çocuğunun vefâtlarında bizzat gözlerinden yaşlar akıtarak ağlamış; kendisine, ağlamayı yasakladıkları hatırlatılınca, bunun yasak olan ağlama şekli olmayıp, gözyaşı dökmekle Allah’ın azap etmeyeceğini, ancak mübarek diline işaret ederek onunla azab edeceğini belirtmiş ve; Muhakkak ki ölü, ehlinin üzerine bağırıp çağırmasıyla azap duyar. (Buhârî, Cenâiz, 43) buyurarak ağlamakta mahzur olmadığını, ancak dille Allah’ın takdirine dil uzatmanın ve cahiliye döneminde olduğu gibi yaka-paça yırtarak ağlamanın doğru olmadığını beyan etmiştir. Nitekim onun, oğlu küçük İbrahim’in vefâtında gözlerinden yaşlar akıtması, sonra da; Göz ağlar, kalp üzülür, fakat Rabbimizin razı olmayacağı söz söylemeyiz. (Buhârî, Cenâiz, 32, 42, 43) buyurması bu konuda müminler için açık bir örneklik teşkil eder.


prokado
Muhakkak ki ölü, ehlinin üzerine bağırıp çağırmalarıyla azap duyar. Bu söz yanlış anlaşılmışdır. Kardeş Kuran-ı Kerimde Hiçbir Günahkar başkasının günahıyla yüklenemez yazıyor Kabirdeki Müslüman ölü Akrabası ağladı diye azap cekmez.


Darusselam
ölünün arkasından ağlamak gayet normaldır bunun önüne geçilemez.
ölen kişinin arkasından yaptığı kötülükleri anlatmak ölüye azap verir
biz müslümanlar buna dikat edelim.


prokado
Jerussalem Müslaman ölünün arkasından yapılan kötü konuşmada vede ağıt yakarak ağlamakta ölüye azap olmaz Hiçbir günahkar başkasının günahını üslenmez.


Darusselam
Ölenin Arkasından Ağlamak,Ölene Rahatsızlık Verirmi?

< prokado Müslaman ölünün arkasından yapılan kötü konuşmada vede ağıt yakarak ağlamakta ölüye azap olmaz Hiçbir günahkar başkasının günahını üslenmez. >
ölünün arkasında ağlamakta sorun yok dünyada yaptığı kütülükleri öldükten sonra anlatılmamalı ölüye azap verir.

Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz değildir.

Hz. Aişe validemizden rivayet edilen bir hadisi şerifde Peygamberimiz (sav)
Bir arkadaşınız öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın." buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275)

Abdullah b. Ömer’den rivayet edilen bir hadiste de

"Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin." buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, II/215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275.)

Buna göre ölüde görülen iyi ameller söylenebilirse de kötü halleri söylemek caiz değildir. Hz. Peygamber (sav)’in kötülüklerinin zikredilmesini yasakladığı ölüler, kâfir, münafık, günahları açıktan işleyen ve bi’dat ehli olmayan ölülerdir. Bu özellikleri taşıyan ölülerin kötülüklerini zikretmekte bir sakınca yoktur. Çünkü bu ölülerin kötülükleri arkalarından anılınca Müslümanlar bundan ibret alır ve kendilerini onların kötü akıbetinden korumak imkânı bulurlar.

Enes bin Malik (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in yanından bir cenaze geçirdiler. Sahabeler bu cenazeyi hayırla anıp övdüler.
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Vacip oldu’ dedi.
Sonra başka bir cenaze daha geçirildi. Sahabeler bu cenazeyi de şer ile anıp kötülediler.
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) yine:
−’Vacip oldu’ dedi.
Bunun üzerine Ömer (RadiyAllahu Anh):
−Ne vacip oldu? diye sordu.
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Önce geçen cenazeyi hayır ile anıp övdünüz. İşte ona cennet vacip oldu. Sonra geçen cenazeyi şer ile anıp kötülediniz. Ona da cehennem vacip oldu. Çünkü sizler yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz’ buyurdu.
Buhari 1290, Ebu Davud 3233, Müslim 949/60, Tirmizi 1064


Kayıtsız Üye
ölmüş birinin arkasından sürekli ağlanırsa üzülürmü ölmüş kişinin mezarı uzak yerde olursa evinde okunan duayı hisedermi


arifselim
Ölü için edilen dualar Allah’ın izniyle ölüye ulaştırılır. Mesafenin bir önemi yoktur nereden dua edilirse edilsin ona ulaştırılır. Ölünün arkasından feryat ederek yüksek sesle ağlamak caiz değildir.


Kayıtsız Üye
Olmus babami rüyamda gördüm ben onun kotuluklerini anlatirken o gozlerini acip kapatiyodu bilinci kapaliydi agir hastaydi yataktaydi acaba arkasinda konusmakla gunahami giriyorum


arifselim
Rüyada görülen hastalık tam tersi ile tabir edilir. Babanız için hayır duada bulunun. Hata ve günahları olmuşsa onları dile getirmeyin. Bir evlat olarak size bu yakışır.


Kayıtsız Üye
Bundan 10 gün önce sevdiğim çocuğu sözlü mü kaybettim trafik kazasın da o kadar dua etme më rağmen neden rüyama gelmiyor


arifselim
Allah rahmet etsin ve Allah sana sabırlar versin. Rüya Allah’ın elindedir. inşaAllah görürsün dua etmeye devam et.


Kayıtsız Üye
Benim kardeşim trafik kazasında hayatını kaybetti 30yaşındaydı sürekli namazını kılardı her zaman kur’an okurdu ve abdestliyken kaza geçirip vefat etti ve burdaki hocalar şehit mertebesindedir diyorlar doğrumu lütfen cvp yazın


arifselim
Allah rahmet eylesin. Hayırlı bir ölüm şeklidir inşaAllah denilebilir ama şehittir diyemeyiz. Ölümün şiddet ve zorluğuna göre Allah’u teala kulunun günahlarına kefaret eder.


Kayıtsız Üye
Çok yakın bir abimi kaybettim.çok üzülüyorum. İnsanın içinin yanması böyle bşy imiş.içim yanıyor.çok üzülüyorum. Ona dualar ediyorum. 4 5 kez rüyamda gördüm.ölüm haberi yalanmış ve bana ölmediğini söylüyor.üzüntümü nasıl hafiflete bilirim Allahaşkına bşy söyleyin.içim yanıyor


Kayıtsız Üye
Babannem abdestli namazli masum saf bir insandi.gecen hafta kaybettim.ona çok dua ediyorum.ilk gece dua ettim ve amelini gormek istedim.o gece rüyamda elimle isaret ederek iste burasi dunyanin en yuksek tepesi.tepe yesil yapraklarla ortuluydu ve içinde bir aslan uyuyordu.dun gece yine ruyama girdi.saclarini siyha boyamislar.anlami nedir.cok uzuluyorum ardindan bir çok seye.


arifselim
Allah rahmet eylesin. Gördüğün rüyalarda olumsuzluk yoktur. Onu özlediğinin ve sürekli düşündüğünün bir işaretidir. Ona bol bol dua edin. İmkanın varsa fakirlere ruhuna olmak üzere bir miktar sadakalar ver.


Kayıtsız Üye
Bugun dayımın kızı vefat etti acı cekiyordu sürekli gözleri acık öldü onun için çok üzülüyorum Lutfen ruhuna 1fatiha OKURMUSUNUZ RABBİM MEKANINI CENNET EYLESİN daha 19yaşindaydı 😥😥


Kayıtsız Üye
Merhaba ben bundan dort ay önce annemi kaybettim ve gecen gun rüyamda annemi gördüm kar yagmis ben ve abim disarda bir binanin onundeyiz ve annem cika geliyor birbirimize sarilip agliyoruz ve annem bana beni neden biraktin beni bidaha birakma diyo ve bende ben seni oldu sandim seni birdaha birakmam diyorum ruyayi komsalarimla paylastim bana annen seni goturmek istiyo diyorlar sizce dogrumu


arifselim
Merhaba. Allah rahmet eylesin. Ölmüş olan anneyi böyle görmenin en açık yorumu ancak onu çok özlediğinin ve unutmadığının bir işareti olarak yorumlanabilir. Bundan başka bir manada tabir edilmez. Herşeyi hakkıyla bilen sadece Allah’tır.


Kayıtsız Üye
Evli gibiydik ama nikah henüz olmamıştı Eylül’de düğünümüz vardı ama vefat etti ahirette kavusabilir miyim


mum
Ölen nişanlınız ve siz iman üzere ölürseniz kavuşma imkanınız olur. Allah ölene rahmet eylesin, size de dayanma gücü versin.


ölünün arkasından ağlamak, ölenin arkasından ağlamak, ölünün arkasından ağlamak günah mı

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();