Niçin sahabeyi örnek almalıyız?
Hesna
Asrı Saadetten günümüze geçen zaman içerisinde maalesef Peygamberimizin en yakın dostları olan ashab unutulmuştur. Oysa onların hayatları bilinmeden İslamı ve İslama hizmet adına yapılabilecekleri tam olarak anlamak mümkün değildir. Öyleyse sahabinin hayatını öğrenmeliyiz Çünkü:
1-)İslamın en önemli kaynağı olan Kur’an-ı Kerim: "İslamda önceliği olan Muhacirler ve Ensar ile onları güzellikte takip edecek olanlar ve onları hayırla yad edenlere gelince; ALLAH onlardan razıdır; onlar da ALLAH’tan razıdır. ALLAH onlara içinde ebedi olarak kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler hazırlanmıştır. Bu ise en büyük kurtuluştur"[1] ayetiyle "Sahabinin güzelliklerini takip edin." emri ile onların hayatının öğrenilmesini bize farz kılıyor. Öyleyse sahabinin hayatını mutlaka öğrenmeliyiz.
2-)Peygamber Efendimiz (sav) "Ashabım yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız doğru yolu bulursunuz." hadisi ile sahabinin hayatını örnek almayı öğütlemiştir. Evet Peygamberimizin görevi dini tebliğdir, demek ki dinin anlaşılmasında sahabinin hayatını bilmek ve anlamak çok ama çok önemlidir. Bu da bize sahabinin hayatını öğrenmemiz gerektiğini öğretiyor.
3-)Bir topluluk ki onların terbiyecisi Hz. Muhammed’dir (sav), bir cemaat ki o cemaat Kur’an-ı bizzat Kainatın Efendisinden dinlemiştir. Bir zaman ki orada bütün zamanların solmaz gülü vardır ve yanındakiler bu gülden bu gülün kokusundan istifade etmiştir. Öyleyse terbiyecisi, öğreticisi, Efendisi Hz.Muhammed (sav) olan bir topluluk elbette öğrenilmeye, öğretilmeye ve örnek almaya fazlasıyla layıktır. Biz de rehberi Hz. Muhammed (sav) olan bu nurani insanları tanımaya iştiyaklı olmalıyız.
4-)Sahabilerin en önemli vasıfları güzel dinimizi başkalarına anlatmada gösterdikleri gayrettir. Evet dini tebliğ Kur’an ve Resulullahın (sav) ifadesiyle Farzdır. İşte sahabi bu farzı yerine getirmek için nelere katlanmışlardır. Canlarından mallarından nasıl fedakârlıklar yapmışlardır. Bunlar mutlaka bilinmelidir. Zira bugün ALLAH’ın dinini tebliğ etmek düşüncesinde olanlar onların bu mukaddes vazifede nelere katlandığını bilmeli ve onları örnek almalıdır. Onların yapmış oldukları büyük fedakarlıklar çok iyi anlaşılmalıdır. Öyleyse sahabiyi çok ama çok iyi anlamalıyız.
5-) Onlar ki Efendimiz müşrikler tarafından taşlanırken ona siper olmaya çalıştılar, onlar ki ALLAH demenin yasak olduğu dönemlerde her türlü işkenceye rağmen ALLAH dediler. ALLAH’ın bu sevgili kullarının hayatlarını öğrenip, öğretmek bir vefa borcudur ve Resulullaha sadakatin ifadesidir.
Meselenin daha iyi anlaşılması için yaratılmışların en hayırlısının sözleri ile meseleyi bitirelim.
"Bir yol edinmek isteyen ashabımın yolundan yürüsün onlar benim ümmetimin en hayırlısı ve en iyi kalplisidirler. En alimi en sade hayat yaşayanlarıdır. ALLAH’ın kendilerini peygamberine arkadaşlık için seçtiği bir topluluktur. Onlar ALLAH’ın dinini kendilerinden sonra gelenlere aktaran bir kavimdir. Kabenin Rabbi olan ALLAH’a yemin ede- rim ki onlar dosdoğru yoldadırlar."
Ebû Saîd-i Hudrî radiya’llâhu anh’den gelen rivâyete göre, Nebî salla’llâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
Ey müstakbel Müslümanlar! Sakın Ashâbıma kötü söz etmeyiniz. Onların şeref ve fazîleti yüksektir. Bakınız! Sizden birinin Uhud dağı kadar altın sadaka verdiği farz edilse, bu muazzam sadakanın sevâbı Ashâb’dan birisinin iki avuç hurma sadakası fazîletine erişemez. Hattâ bunun yarısına da ulaşamaz.
Abdullâh İbn-i Mes’ûd radiya’llâhu anh’den rivâyet olunduğuna göre, Nebî salla’llâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
Nâsın hayırlısı benim asrımdaki Ashâb’ım dır. Sonra onlara yakın olan Tâbiî lerdir. Sonra onlara yakın Etbâ-ı Tâbiî lerdir.
[1] Tevbe suresi: 100
Cevap: Niçin sahabeyi örnek almalıyız?
mumsema
bu yazılan ve daha bir çok nedeni var. ashaba tabi olmazsak kime tabi olacağız!
Allah cc razı olsun paylaşımın için
Cevap: Niçin sahabeyi örnek almalıyız?
Şema
Ashab, yani sahabeler bize Kuranı ve hadisleri aktaran mübarek nesildir.
Onlara uymak Peygambere uymaktır.