Yemin-i Lâğv Nedir?

Yemin-i Lâğv Nedir?

ßaran
Yemin-i Lâğv Nedir?

Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin borcunu ödemediği halde ödediğini zannederek "vAllahi ödedim" diye yemin etmesi gibi. Bu nevi yeminden dolayı yemin sebebine keffâret gerekmez. Allah’ın afvı ve bağışlaması umulur.
Ağızdan yemin kastedilmeksizin yanlışlıkla irade dışı çıkan vAllahi sözü de bu yemin kısmına girer.

Mehmet Dikmen


Cevap: Yemin-i Lâğv Nedir?

Hoca
Yemîn-i lağv;
bir şeyin öyle olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemîndir. Kişinin birini görmediği halde gördüğünü zannederek "vAllahi gördüm" demesi böyledir. Ayrıca sözünü kuvvetlendirme niyeti bulunmaksızın, yemîn kastı olmaksızın yemîn sözlerini söylemek de yemîn-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı keffaret gerekmez. Kur’ân-ı Kerîm’de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (Bakara, 2/225; Mâide, 5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken ikide bir yemîn edenlerin bu alışkanlıklarından vaz geçmek için çalışmaları gerekir.


Yorum: Yemin-i Lâğv Nedir?

Kayıtsız Üye
Bir anlık sinirle ağzımdan yemin ederim ki diye söz çıktı bu yemin geçerlimidir


Yorum: Yemin-i Lâğv Nedir?

arifselim
Bir anlık sinirle ağızdan çıkan sözler yemin olarak geçerlidir. Kolay kolay yemin etmemeye dikkat edilmelidir. Hemen bir üstteki yazıda geçen açıklama kızgınlıkla edilen yeminle ilgili değildir.


yemini lağv, lağv yemini nedir, yemin-i lağv ne demek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();