Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır

Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır

Sükut-u Leyl
Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır
Çocuklara en küçük hatalarında bağırıp çağırmak onları hırçın, ürkek ve nefret eksenli bir davranış sergilemesine sebep oluyor. Uzmanlar, sürekli bağırıp çağrılan çocuğun okul ve arkadaş çevresiyle de sağlıklı iletişim kuramayacağını belirtiyor.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Selma Yaman, çocukların çok hassas, kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, onlara bağırıp çağırmanın ruh dünyalarında büyük yaralar açtığını kaydetti. Sürekli bağırılan, azarlanan çocuğun kendine güveninin yok olacağını, hareketlerinde bocalayacağını ve çevresiyle iletişim kurmakta zorlanacağını ifade ede eden Yaman, "Ailesinden sürekli azar işiten, bağırılan çocuklar arkadaş çevresiyle de araları iyi olmuyor. Ayrıca okulda başarısız oluyor. Bağırılmaktan korktuğu için kendini ifade edemiyor, derslere katılmıyor. Bu da başarısını olumsuz yönde etkiliyor." dedi.

Çocukların bitmez bir enerjiye sahip olduğunu, bu sebeple evde, dışarıda her yerde koşuşturduğunu dile getiren Yaman şu uyarılarda bulundu: "Çocuk oynayarak, hareket ederek kasları gelişir. Oyun ve hareket çocuğu ruhen rahatlatır. Sağa sola koşan çocuk anne ve babası tarafından ‘Dur yapma düşeceksin, kafanı bir yere çarpacaksın, sana koşma dedim, oyuncaklarını çabuk topla’ gibi yüksek sesle azarlanır ya da evde herhangi bir obje veya eşyaya zarar vermesi sebebiyle bağırılmaya maruz kalırsa bu kesinlikle doğru bir davranış değildir. Çocuğa bağırmak yerine evdeki gereksiz objelerin kaldırılması ve ona oyun yeri açılması daha doğru olur. Hiçbir eşya çocuğumuzdan daha önemli ve kıymetli değildir."

Yaman, sürekli azarlanan, bağırılan çocuğun nefret duygusunun artacağını ve bir süre sonra anne, baba ve çevresinden nefret eder hale gelebileceğinin altını çizdi. Böyle çocukların bir süre sonra kendilerinin de hırçın bir davranış sergilemeye başlayacağını vurgulayan Yaman, "Nefret duyguları sürekli gelişir. Bunu karşın sevgi duygusu azalır. Bu şekilde psikolojisi bozulan çocuk artık normal davranışlar sergileyemez. Hep bağırıldığı için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu kavramakta güçlük çeker. İstenmeyen hareketleri istemese de tekrarlamasına sebep olur. Ürkek bir yapıya bürünür." diye konuştu.

İKİ TARAF İÇİN DE ÇOK KOLAY BİR ÇÖZÜM: KONUŞMAK

Çocuğa yanlış bir şey yaptığında en kolay ve en etkili yolun çocuğun anlayacağı bir dille izah etmek olduğunu belirten Yaman, şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu hem anne baba hem de çocuk için kolay ve etkili bir yoldur. Çocuk yetişkin bir insan gibi muhatap alınarak ve göz teması sağlanarak yaptığı hareketin neden yanlış olduğunun anlatılması gerçekten işe yarar. Çocuk bu şekilde kendine değer verildiğini sezer ve aynı hareketi yapmaktan kaçınır. Anne baba ise sinirlenmeden çocukla iletişim kurmuş olur. Bu durum hem ebeveyn hem de çocuğun ruh sağlığı için önemlidir. Bağırış çağırış olmayan, huzurlu, her şeyin konuşarak halledildiği bir aile ortamı çocukta güven duygusunu geliştirir."


Cevap: Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır

yusuf61
Allah(c.c.) razı olsun. paylasim için. Gercekten cocuk yetistirmek bir sanet. cocuklarda dikkat eksikligi hakkinda bilgisi olan var mi?


Yanıt: Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır

ömer kardeş
Bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim kardeşim Allah razı olsun İnş.


Soru: Çocuklara Sürekli Bağırmak Onları Hırçın, Ürkek Yapar, Nefret Duygusunu Artırır

GülayNL
Allah razı olsun..

malesef bende suçluyum ve çocuğuma bazen bağırıyorum..yanlış bir davranış olduğunu biliyorum ama bazen kendini tutmak zor oluyor.


nunnummm
Allah razı olsun güzel bilgiler bir anne olarak zaman zaman benimde oğluma sesimi yükselttiğim oluyor ama insan bazen kendine hakim olamıyor


sofi ezel
kardeş ALLAH razı olsun bu faydalı bilgiler için


Kayıtsız Üye
Merhaba benim oglum alti yasinda çok bagiriyorum ve çok kiziyorum sonrasinda çok uzuluyorum inanki bazen vuruyorum bile çok pismanlik duyuyorum ne yapmalıyım lütfen beni bilgilendirin daha küçük bir cocuk !


Kayıtsız Üye
Benimde 5 yasinda oglum var artık bagirmak yerine konusarak anlatarak sunu hiç unutmayin testi birkere catkadigi zaman onarilamiyor.Sakin bagirmadan anlatin mesala inatlasti kizma nokrasina geldiniz oda tepkili ters markaj yapin ona sarilin opun onunla goz temasi kurarak.Evde onun sevdigi aktiviteler yapin muzik spor boyama gibi….yada toprakla oynamsini saglayin çok elestiri uyari yapmayin


Kayıtsız Üye
Benimde bir kızım var 4 yasina girdi hiç dediklerimi yapmıyor bende devamlı kızıyorum azarliyorum yani nabicam bilemiyorum


Kayıtsız Üye
Benim 3 oğlum var büyük oğlum 6 yaşında bende 23 yaşında bir anneyim ve çok sinirli bir yapıya sahibim çocuklarıma çok bağırıyorum çok kızıyorum bazen dövdüğüm bile oluyor büyük oğlum gece altını pek ıslatmazdı özelikle bu 2 haftadır kesintisiz altını ıslatmaya başladı okul ile ilgili soğuk olmaya başladı yemeğini yememeye başladı lütfen bana bir bilgi verin ne yapmam gerekiyo büyüklerimden bir akıl alayım diyorum ama olmuyor bana diyorlar çocuk dayakla yolagelir ama ben çok rahatsız oluyorum evet fazla vurmam ama en ufak birşeyde bağırırım eşime bile çok bağırıyorum oda çok şikayetçi bu bağırmalarımdan çok konuşmalarımdan lütfen bana yardım edin.


vel Fecr
bacım ne diyelim sana şimdi bilemedim.

3 çocuklu anneye nasihat vermek bana düşmez ama çocuğunu dünyalık bir şey için dövme.

çocuk bilerek işemez altına, daha samimi olmalısın. önce kendin islami yaşamalı ve çocuklarınada öğretmelisin. 6 yaşındaki erkek çocuğuna artık yavaştan namazı öğretmen gerekiyor. gerçekten ailede islam yoksa huzurda olmuyor. buna dikkat et bacım. selametle.


çocuğuma çok bağırıyorum, çocuğa bağırmak günahmı, çocuğuma bağırıyorum

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();