Çanakkale-Gezi Yazısı
Amenna
İki yakasında bin bir hikaye
ÇANAKKALE
Marmara’nın Ege Denizi’ne karıştığı yerde bekleyen Çanakkale, Boğaz’ın kıyısından size göz kırpar. Kentin iki yakasını bir araya getirirseniz, flamingolarla, Truva Atı’yla, küçük iskelelerle ve Birinci Dünya Savaşı’nın hüzünlü anılarıyla karşılaşırsınız.
Yazı ve fotoğraflar: Akgün Akova
Çanakkale’yi gezmek, bahçenizde gömülü gizli bir defineyi bulmanıza benzer. İstanbul’a birkaç saat uzaklıktaki bu kentin çevresi, körfezlerle, burunlarla ve anıtlarla doludur. Saros Körfezi’nin su altı güzellikleri, Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitliklerle karışırken; Tuzla köyündeki gölün sularına vuran ışık, Odunluk iskelesinden denize dökülür. Yöreyi gezmek için tutturulacak en doğru yol, Keşan’dan güneye inmektir; çünkü Saros Körfezi sizi orada bekler. Keşan çıkışındaki Mecidiye sapağından sağa döndüğünüzde, denize varmak için 31 km.lik yolunuz var demektir. B.Doğanca, Dişbudak ve Çeltik köylerinden sonra, Mecidiye’ye, oradan da İbrice’ye ulaşırsınız. Küçük bir liman ve balıkçı barınağı karşılar sizi. Mendireğin yanındaki lokantada balık ve salata ziyafeti çekebilir, buradaki SDWC Dalış Merkezi ile görüşüp bilgi alabilirsiniz. Saros Körfezi, dalma meraklılarının kutsal mekanlarından biri ve bir zamanlar ölüm saçan gemilerin batıkları, bugün binlerce balığın yuvası.
İbrice’den kıyıyı takip ederek Gökçetepe ve Sazlıdere köylerine gitmek mümkün. Ama, yolun durumunu İbrice’de sorun. Yağmurlar ve mevsimsel değişiklikler yolu bozmuş olabilir. Bu durumda yapılacak tek şey, Keşan’a geri dönüp Bolayır yoluna koyulmak. Gökçetepe ve Sazlıdere’ye Adilhan köyü yoluyla da gidebilirsiniz. Adilhan köyü ana yoldan 2 km. içeride. 11 km. sonra Sazlıdere, 17 km. sonra Gökçetepe var. Orman ve deniz, bu köylerde mutlu bir birliktelik içinde.
Osmanlıları Trakya’ya taşıyan Süleyman Paşa’nın mezarı Bolayır’da. Paşa’nın yattığı türbede iki de ‘komşusu’ var. Birincisi, hemen yanıbaşındaki ‘Lala’sı, diğeri ise, ‘Atı’. Evet, yanlış okumadınız, bir av sırasında kaza geçirerek ölen Süleyman Paşa’nın atı, sahibinin yanında yatıyor. Türbenin bahçesinde ise, ‘Vatan şairi’ Namık Kemal’in mezarı var. Mezara bakınca, geçmişimizi taçlandıran şairin anısına sahip çıkmadığımızı görüyor ve üzülüyorsunuz.
Gelibolu Yarımadası…
Bolayır’dan sonra, 33.000 hektarlık bir Milli Park olan Gelibolu Yarımadası’ndasınız. İlk durağınız, Gelibolu. Adını ‘güzel şehir’ anlamına gelen Gallipolis’ten alan bu sevimli ilçeden Çanakkale’ye feribot seferleri yapılıyor. İskele çevresindeki kahvelerde çayınızı yudumlarken bir heykel göreceksiniz. Yaptığı haritalarla dünya tarihini ve coğrafya bilgilerimizi sarsan ünlü denizci Piri Reis’in heykeli bu, çünkü o da Gelibolu’da yatıyor. Çevrede bulunan Bigalı ve Nara kaleleri, Ulu Cami ve Bedesten’i gezebilirsiniz.
Gelibolu – Eceabat arası 44 km. Boğaz’ın kıyısından giden bu yol özellikle sabahları ışıldıyor. Ilgardere’den sonra gözünüzü dört açın. Ağ atan ya da toplayan balıkçılara rastlayabilirsiniz. Eceabat’a varmadan önce, sağda bir dizi tabela göreceksiniz. Bunlardan birinde, Bigalı’nın 2 km, Küçük Anafartalar köyünün 14 km., Büyük Anafartalar köyünün 19 km. ötede olduğu yazıyor. Bigalı’da, nerdeyse kendi haline bırakılmış duygusu uyandıran Atatürk Evi var. Mustafa Kemal’in birçok stratejik kararı verdiği bu karargâh evini ziyaret ettikten sonra, Küçük Anafartalar köyüne gidin. Yolların sık sık çatallaşması ve tabela azlığı yolunuzu yitirmenize neden olabilir. Köylülere sık sık yol sorun. Karşılaşacağınız ender tabelalardan birinde, ‘K.Anafartalar 4.5 km., B.Kemikli 6.5 km.’ yazıyorsa doğru yoldasınız demektir! Küçük Anafartalar köyünün hemen girişindeki toprak yol sizi, Büyük ve Küçük Kemikli Burunları’na götürecek. Burunlara varmadan önce, solunuzda önceleri tuzla ve balık çiftliği olarak kullanılmış, şimdilerde ise terkedilmiş bir görüntü veren lagün gölüyle karşılaşacaksınız. Dikkatli bir göz, göldeki pembe beyaz lekelerin nisan ayından başlayarak yaz sonuna kadar burada konaklayan, bir bölümü sonra Tuz Gölü’ne göçen flamingo kolonisinin bireyleri olduğunu farkedecektir. Gölde, flamingolardan başka, balıkçıllar, yaban ördekleri ve kazlar görebilirsiniz. Toprak yolun sonu, Büyük Kemikli Burnu’na varıyor. Uca kadar gidin ve hatta kayaların üzerine tırmanıp geniş açılı objektifinizle bu doğa harikasını fotoğraflayın. Kuş meraklıları, Gelibolu yarımadasında keklik, tarlakuşu, ibibik, arıkuşu, baykuş, leylek gibi türleri gözlemleyebilirler.
Truva Atı…
Birinci Dünya Savaşı’nda bir savunma destanı olarak tarihe geçen Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı ve yüzbinlerce askerin üzerinde yaşamını yitirdiği bu yarımadada, kahramanlıkları sonsuzlaştıran anıtlar ve şehitlikler var. Mustafa Kemal’in saatinin parçalandığı Conkbayırı’ndaki Atatürk Anıtı, Kanlı Sırt’taki anıt ve şehitlik, Seyit Onbaşı Anıtı, Mehmetçik Anıtı bunların yalnızca birkaçı. Gelibolu’da Türk şehitliklerinin yanı sıra, Anzak, İngiliz ve Fransız şehitlikleri de var. Tümü son derece bakımlı olan bu şehitlikleri gezerken duygulanmamak olası değil. Conkbayırı’ndan bakınca, Anzak Koyu da görülüyor. Her yıl, 25 Nisan’da Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen binlerce insan, babalarının ve dedelerinin öldüğü bu topraklarda onları hüzünlü bir sabahta anıyorlar. Gelibolu yarımadasındaki anıtların en görkemlisi, yarımadanın ucundaki Hisarlık Burnu’ndan denize bakan 40 metre yüksekliğindeki Zafer Anıtı. Anıtın batısındaki İlyas Burnu’ndaki deniz feneri, yarımadanın sıfır noktasında. Buradaki bankta sarıdan turuncuya, turuncudan pembeye, pembeden kızıla dönen günbatımını izlerken bunca güzelliğe karşın yeryüzünde hala savaşların oluşuna akıl erdiremiyorsunuz.
Boğaz’ın karşı yakasındaki Çanakkale’ye, Eceabat’tan, Kilitbahir Kalesi’nin hemen yanından araç taşıyan motorlar kalkıyor. Çanakkale’den 12 km. sonra denize girmek isteyenlerin uğrağı olan Güzelyalı var, 18 km. sonra da ünlü Truva sapağı. Sapaktan 4 km. içerde dokuz kez yakılıp yıkılan Truva’nın kalıntıları sizi bekliyor. Girişteki tahta ata rağmen, kalıntılara bakıp eski Truva’yı düşünmek düş gücünüzü zorluyor.
Cevap: Çanakkale-Gezi Yazısı
ebuturab
Allah razı olsun paylaşımın için kardeş
Cevap: Çanakkale-Gezi Yazısı
Kayıtsız Üye
işime yaradı saolun
Yorum: Çanakkale-Gezi Yazısı
Kayıtsız Üye
çok iyii saolun işime çok yaradı
çanakkale gezi yazısı, gezi yazısı örneği çanakkale, çanakkale ile ilgili gezi yazısı