Türkiyede buluğ çağı
kuklakukla12
Selamunalekum
buluğ çağı denilen dönme kaç yıl sürer arkadaşlar.?
17 yasında bir erkek çocuğu buluğ çağını bitirmis olurmu ve bitirdiği nasıl annasılır.?
Cevap: buluğ çağı
LeyL!
< Selamunalekum
buluğ çağı denilen dönme kaç yıl sürer arkadaşlar.?
17 yasında bir erkek çocuğu buluğ çağını bitirmis olurmu ve bitirdiği nasıl annasılır.?
>
ve aleykumusselam ve rahmetullah
Bülûğ çağı, İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre kızlarda 9-15; erkeklerde 12-15 yaşları arası olarak belirlenmiştir. Yalnız İmam-ı A`zam Hazretleri, bülûğ çağının sonu olarak kızlarda 17; erkeklerde ise, 18 yaşını kabul eder.
Mehmet Dikmen
Yanıt: buluğ çağı
kuklakukla12
peki 16 yasında islenmis bir günah tövbe edildiğinde ALLAH AFFEDERMİ .?
Soru: buluğ çağı
LeyL!
< peki 16 yasında islenmis bir günah tövbe edildiğinde ALLAH AFFEDERMİ .? >
Al-i İmran suresinde şu mealdeki bir ayeti kerime yer almaktadır:
"Ve bir günah işledikleri veya nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı anarak günahlarının bağışlanmasını isteyenler, hem de yaptıkları günahta bile bile ısrar etmemiş olanlar—İşte onların mükâfatı, Rablerinden bir mağfiret, ağaçları altından ırmaklar akan Cennetlerdir. Orada ebedi olarak kalacaklardır. Güzel amel yapanların mükâfatı ne güzeldir."1
Demek ki, bir tövbenin kabul olması, bir günahın affa liyakat kazanması için hiçbir mazeret yokken o günahta ısrar edilmemesi şartı aranmaktadır. Bir insan sadece nefsini yenemediğini, çevresinin nasıl karşılayacağını bahane ederek bir haramı işlemeye devam ederse ne olur? Bu husustaki bir hadisin meali şöyledir:
"Mü’min bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahtan el çeker, Allah’tan günahının affını dilerse, kalbi o siyah noktadan temizlenir. Eğer günaha devam ederse, o siyahlık artar. İşte Kur’ân’da geçen ‘günahın kalbi kaplaması’ bu mânâdadır."2
Evet, "Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır" sözü mühim bir gerçeği dile getiriyor. Şöyle ki, bir günahı işlemeye devam eden insan zamanla o günaha alışır, terk edemez bir hale gelir. Bu alışkanlık onu gün geçtikçe daha büyük manevî tehlikelere sürükler. Günahın uhrevî bir cezasının olmayacağına inanmaya, hattâ Cehennemin bile olmaması gerektiğine kadar gider. Yani kalpte yer tutan o günah tohumu zaman içinde—Allah korusun yeşillenerek bir zakkum ağacı haline dönüşebilir.3
Böyle bir tehlikeye maruz kalmamak ve şeytanın kinlerine kanmamak için bir an önce tövbeyi icap ettirecek günahı terk ederek insanın kendine çeki düzen vermesi gerekir.
1.Âl-i İmrân Sûresi, 135-136.
2.İbni Mace, Zühd:29.
3-Lem’alar, s. 7; Mesnevî-iNuriye, s. 115.
(Kaynak: Mehmet Paksu, Sünnet ve Aile)
ayrica su yazilari okumani tavsiye ederim kardesim
—> forumduasi.com/i-j/4169-istigfar.html
—> forumduasi.com/konu-disi-basliklar/43757-insan-gunah-isleyebilen-bir-varlik.html
kuklakukla12
ben su an 17 yasındayım 16 yasında oyun bağımlısıydım ve çok zor bıraktım
oyunda baska birisinin karakterini çaldım ve haram yemis oldum ama hergün tövbe ediyorum ve hiç ALLAHA ŞİRK KOSMADIM.
VE HARAMA ÇOK DİKKAT ETMEYE BASLADIM HATTA GEÇENLERDE BİR MARKETE 10 KURUS BORCUM KALDI 1 SAAT SONRA ÖDEDİM GİTTİM AMA ÇOK RAHATSIZ OLDUM VE PARAYI VERİNCE RAHATLADIM.
ALLAH BENİ YA AFFETMEZDİYE KORKUYORUM SONUÇTA KUL HAKKI
mumsema
< peki 16 yasında islenmis bir günah tövbe edildiğinde ALLAH AFFEDERMİ .? >
her yaşta ve her günahtan samimi tevbe edildiğinde Allah tevbeleri kabul eder / affeder.
yeter ki samimi olunsun bir daha günaha dönmeme sözü verilsin.
kul hakkı da ödenmeden affedilmez/tevbe askıda kalır.
Allah cc tevbelerimizi kabul etsin.
LeyL!
< ben su an 17 yasındayım 16 yasında oyun bağımlısıydım ve çok zor bıraktım
oyunda baska birisinin karakterini çaldım ve haram yemis oldum ama hergün tövbe ediyorum ve hiç ALLAHA ŞİRK KOSMADIM.
VE HARAMA ÇOK DİKKAT ETMEYE BASLADIM HATTA GEÇENLERDE BİR MARKETE 10 KURUS BORCUM KALDI 1 SAAT SONRA ÖDEDİM GİTTİM AMA ÇOK RAHATSIZ OLDUM VE PARAYI VERİNCE RAHATLADIM.
ALLAH BENİ YA AFFETMEZDİYE KORKUYORUM SONUÇTA KUL HAKKI >
mumsema hoca gelince daha net bir cevap verecektir size insaAllah kardesim.
(gelmis sonradan gördüm :))
İslam dini kumarın ve şans oyunlarının azını da çoğunu da haram kılmıştır. Bu bakımdan ister az miktarda bir para ile oynansın ister çok miktarda olsun ikisi de haramdır.
"Ey iman edenler, şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzuk durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide Suresi/90)
İnsan hem iyilik hem de kötülük yapmaya uygun yaratılmıştır. Onun için zaman zaman isteyerek veya istemeyerek günahlara girebiliyor. Bu konuda Kur’anı Kerim de, "Allah, kendisine şirk koşulmasının dışındaki istediği kimselerin bütün günahlarını bağışlar.(Nisa Süresi,48;116)” buyurarak hangi günah olursa olsun affedebileceğini bildirmektedir.
Kitaplarımız da canı gönülden yapılan tövbenin Allah tarafından kabul edileceği ifade edilir. Nitekim Allah’u Teala, "Ey iman edenler, nasuh tövbe ile tövbe edin ki Allah da sizin kabahatlerinizi affetsin ve altlarından ırmaklar akan cennetlerine koysun.” (Tahrim Suresi, 8) buyurarak yapılan tövbelerin kabul edileceğini beyan eder. Ayette geçen nasuh tövbe ise şöyledir:
1-Allah’a karşı günah işlediğini bilerek, bu günahtan dolayı Allah’a sığınmak ve pişman olmak.
2-Bu suçu işlediği için üzülmek, Yaratıcıya karşı böyle bir günah işlediğinden dolayı vicdanen rahatsız olmak.
3-Bir daha böyle bir suça dönmeyeceğine dair bir karar içerisinde olmak.
4-Kul hakkını ilgilendiriyorsa onunla helalleşmek.
kuklakukla12
ama ben 16 yasında yapmıstım ve o kulu bulamıyorum nabmalıyım
LeyL!
< ama ben 16 yasında yapmıstım ve o kulu bulamıyorum nabmalıyım >
Kul hakkını ancak kul affeder. Buna göre, daha dünyada iken bu hakkı telafi etmenin yolunu bulmak gerekir. Şayet bulamaz isek, ahirete kalmış olur ki, bu durum daha tehlikelidir. Şayet üzerimizde kul hakkı olan adam ölmüş ise, varislerine bu hakkı vermek gerekir.
Ancak günahlarına tövbe edip hakkını yediği kimselerle helalleşmek istediği halde onlara ulaşamıyor ya da bulamıyorsa, bu durumda onların adına hayır yapmak, sadaka vermek ve onlar için dua etmek gerekir.
—> forumduasi.com/diger-soru-ve-cevaplari/30345-helallikle-ilgili-sorular-ve-cevaplar.html
"Ey kendi nefislerine karşı haddi aşan, günahlarla kendi nefsine kötülük eden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Muhakkak Allah günahları affeder. O Gafur ve Rahimdir." (Zümer Sûresi, 53)
SiE
Kayıtsız Üye
ben bir kızım 12 yaşındayım 13 yaşında bazı sebepler nedeniyle 1 yıl sonra gibi zamanda kapanmam lazım daha adet görmedim(kusura bakmayın başka adını bilmiyorum) acaba günah olur mu ???
TARİH: 07 eylül 2015 pazartesi
mum
Adet görmediysen bile yaşın dolmuş kapanma farz olmasa bile islami terbiye açısından kapalı olman gerekirdi.