İçkili mekanda çalışmak (gazino,pavyon)…
harunbaba06
selamün aleyküm,benim bir akrabamın oğlu bu ağustos ayında askere gidecek.Bu kişinin babası çalışmıyor işi yok,kendisi çalışmıyor.Ailede gelir yok,kendisi içkili mekan pavyonda askere gidene kadar çalışmak istiyor.2 ayda harçlık çıkarmak istiyor,yaklaşık aylık 1000 tl.Babası göndermiyor,ne yapmaları gerek?
Cevap: İçkili mekanda çalışmak(gazino,pavyon)…
DZALBAY
Madde 1.İçkiyle ilgili hadisi şerifi hatırlatalım (hani şu yapan,taşıyan,satan,içen….ile ilgili)
Madde 2.Devlet askere gidenlerin yiyeceğini,giyeceğini vb ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra,bir de cep harçlığı veriyor.Bunu hatırlatalım.
Başka yorum yapmasam olur mu? Selam ve dua ile …
Yanıt: İçkili mekanda çalışmak(gazino,pavyon)…
Hoca
< selamün aleyküm,benim bir akrabamın oğlu bu ağustos ayında askere gidecek.Bu kişinin babası çalışmıyor işi yok,kendisi çalışmıyor.Ailede gelir yok,kendisi içkili mekan pavyonda askere gidene kadar çalışmak istiyor.2 ayda harçlık çıkarmak istiyor,yaklaşık aylık 1000 tl.Babası göndermiyor,ne yapmaları gerek? >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
ilk sefer "pavyon" kelimesinin anlamına bakıyorum.
Pavyon: "geceleri çalışan içkili eğlence yeri" kaynak: B.Türkçe sözlük, D.M.Doğan
bu bir müslümana yakışır mı?:S nice helal kazanç yerleri var. belki 1000 tl vermezler ama kazanacağı bereketsiz haram paradan hayırlıdır.
geniş cevap için tıkla: forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/52119-ickili-yerde-calisma-ve-depozito-parasi.htmliçkili yerde çalışma ve depozito parası – Mumsema islam Arsivi
Soru: İçkili mekanda çalışmak(gazino,pavyon)…
Hazall.
< bu bir müslümana yakışır mı?:S >
çok doğru…:)Paylasım için teşekkürler….Gercekten de bu bir müslümana yakışır mı?:S
imam
İçkili ortamlarda çalışmak haram mı?
Soru
İçki satılan bir yerde çalışan birinin kazandığı para haram olur mu?mesela içkili bir restorantta çalışan bir garson gibi…
İçkili yerlerde çalışan adamlar (iş imkanı bir tek orada bulduysa) çalışsa doğru olur mu?
Soru
İçkili yerlerde çalışan adamlar (iş imkanı bir tek orada bulduysa) çalışsa doğru olur mu?
Geliri tamamen içkiden olan meyhane gibi yerlerde çalışmak caiz değildir. Ancak restaurant ve market gibi helal mal satan ve bunun yanında da içki satan müesseselerin durumu farklıdır.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir. Ancak restaurantın diğer bölümlerinde mesela mutfak bölümünde çalışılabilir. Eğer kazancı tamamen helal olan yerler varsa buralarda çalışmanız daha iyidir.
İslâm dini, cemiyette yaygın halde bulunan birtakım kötü haslet ve alışkanlıkların bir anda kaldırılması yolunu tercih etmemiş, bunun yerine asgarî seviyeden başlayıp muhatabı belli bir istikamette tekâmüle sevk eden bir metodla hareket etmiştir. Meselâ faiz yasağı, İslâm’ın en son hükümlerinden birisidir. İnsanlar Kur’ân’ın metoduyla belli bir merhaleye ulaştıktan sonra ticarî hayattaki bu yara tedavi edilmiştir. Tedricîlik esas alınmıştır. İşte, yasaklanırken tedrice riayet edilen hususlardan birisi de içkidir. İçki birden bire yasaklanmamış; belirli aralıklarla peş peşe inen üç âyetin akabinde mü’minler o yasağa iyice hazırlandıktan sonra men edilmiştir. Öyle ki, Müslümanlar içkinin haram kılındığım duyar duymaz, yanlarında bulunan bütün şarap küplerini ters çevirmiş, sokağa dökmüşlerdir. 1
İçkinin sadece içilmesi yasaklanmakla kalınmamış, alınıp satılması, yani ticareti de haram kılınmıştır. Resul-i Ekrem (a.s.m.) bir hadislerinde içkiye on yönden lanet edildiğini belirtmiş ve şöyle buyurmuştur : «İçkiye on yönden lanet edilmiştir : İçkinin kendisine, onu imâl edene, imâl etmek isteyene, satıcısına, müşterisine, taşıyanına, taşıttıranına, kazancını yiyene, içene ve içirene.» 2
İçkili lokanta, kulüp ve benzeri yerleri işleten kimse, lanete müstehak olan sınıfların bazısına girmektedir. Çünkü içkiyi satan ve kazancını yiyen durumundadır. Bu itibarla, böyle bir kazanç yolunu tasvip etmek mümkün değildir.
Bu hususta Müslüman bir ülke ile Müslüman olmayan bir ülke arasında fark yoktur. İmâm-ı Âzam Hazretlerinin gayri müslim bir beldede gayri müslimlere içki satışı yapılabileceğine dair bir fetvası varsa da, talebesi İmam Ebu Yusuf, bir Müslümanın gayri müslim bir beldede de olsa içki satamayacağını açıklıyor ve şöyle diyor : «Bir Müslüman nerede olursa olsun, İslâmiyetin hükümlerini kabul etmiş demektir. Ona aykırı bir şey yapamaz.» 3 Fetva da buna göredir. Bir Müslüman nerede olursa olsun, Allah’ın haram kıldığı bir şeyi alıp satamaz. Nitekim bu hüküm Şafiî mezhebine göre de böyledir. Haram olan bir şey dünyanın her yerinde haramdır.
1. Müslim, Musâkat: 67.
2. İbni Mâce, Eşribe : 6.
3. İbni Âbidin, Beddü’l-Muhtar, 3 :247.
Mehmed PAKSU (HELAL HARAM)
Kayıtsız Üye
bence öyle yerde çalışması sakıncalı ben şahsen mekanda çalışmaya karşıyım.
Şema
Haram işlenen yerlerde çalışmak günahtır
Kayıtsız Üye
Esim is bulamiyo sadece pavyonda buldu. Komi olarak çalışması günahmi içkiyle alakası yok kahve cay cop sigara gibi şeyler bundan gelen parayı yemek harammi
mum
Helal yollar çok kocanızın haram yerlere gitmesine müsade etmeyin yoksa ilerde eve alkolik olarak gerlse şaşmayın
Allah muhafaza
vel Fecr
< Esim is bulamiyo sadece pavyonda buldu. Komi olarak çalışması günahmi içkiyle alakası yok kahve cay cop sigara gibi şeyler bundan gelen parayı yemek harammi >
pavyonda çay mı içiyorlar ? içki ile alakası nasıl yok. müşteriye taşıması bile günah yani.
o kadar helal iş var. orda kbakmayın bayanlar falan var. ortam haram zaten. Allahın hoşnut olmadığı sürekli küfürn yağdığı bir mekan.
siz burdan gelen parayla alın teriyle ekmek yediğinizi mi zannediyorsunuz ?
tez zamanda oradan ayrılması helal yoldan para kazanmasını tebliğ etmelisiniz.
Omer Faruk
Kıymetli kardeşim bu sorunuza şöyle cevap verelim. Eşiniz pavyonda değil afedersiniz kadın pazarlanan yerde, kadın pazarlamasa da yalnızca bu işi yapanlara çaycılık yapsaydı razı olur muydunuz?
İş yok meselesi ise Türkiye gibi bir yerde mümkün değil. Siz helali talep eder sabırla bir işe tutunursanız Allah da sizi tutar. Allah’ın tuttuğuna kimse güç yetiremez. Allah’ın bıraktığını da kimse tutamaz. Mesele zenginlik değil, yediğini huzurla yemektir. Allah eşinize doğru seçim yapmayı ve harama dönüp bakmamayı nasip etsin.
Kayıtsız Üye
Selamın alüküm ben evlikliken eşimin yakalanması çıktı için çalışmayı bıraktı ben ikinci evlimi yapmadan önce bir iki ay çalışmak zorunda kaldım eşim sözde bu hayattan kurtarcaktı ama ikinci senemizde her sıkıştımızda beni yoladı ben yurta büyüdüm ailem bana sahip çıkmadı ve düzgün iş aradım ama epilepsi hastalığı oldum için kimse bu yükülebin altına girmekistemedi buyuzden yeniden Pavyon hayatında çalışıyorum ama eşim hiç şuana kadar karışı olmadı işine geldi şimdi ayrıldık dövüp çarpıyordu buyüzden 4 sene zorla geçindik ben sevdim eşimi herşeyine aldatmalarına katlandım dövmesine bile ama olmuyordu kaç kere bıçakladı şimdi sizlere soruyorum bunların günahı kimin bana söylermisiniz ben çok yıpratı
gazinoda çalışmak, rüyada pavyonda çalışmak, pavyonda çalışmak istiyorum