Camide hızlı veye yavaş namaz

Camide hızlı veye yavaş namaz

harunbaba06
selamün aleyküm sünnet namazlarda cami de hocadan hızlı veya yavaş kılanlar oluyor bazıları farz namaz başladıgında hala namaz kılıyor bazılarıda sünnet namaz bittikten sonra yavaş kıldıkları için tesbihe yetisemiyorlar bunu her zaman yapıyorlar bunlar farz namaza geç başlıyorlar tesbihi çekemiyorlar bu konu hakkında bilgilendirirmisiniz selam ve dua ile


Cevap: camii de hızlı veye yavaş namaz

imamhatipli42
Burada görev tamamen imamlarındır. Cemaain içinde gençlerinde ihtiyarların da olduğunu gözeterek orta yolu tutmalıdır.


Yanıt: camii de hızlı veye yavaş namaz

DZALBAY
< selamün aleyküm sünnet namazlarda cami de hocadan hızlı veya yavaş kılanlar oluyor bazıları farz namaz başladıgında hala namaz kılıyor bazılarıda sünnet namaz bittikten sonra yavaş kıldıkları için tesbihe yetisemiyorlar bunu her zaman yapıyorlar bunlar farz namaza geç başlıyorlar tesbihi çekemiyorlar bu konu hakkında bilgilendirirmisiniz selam ve dua ile >
Ve aleyküm selam ve rahmetullah kardeşim…

Namazı huşu içinde kılmak,namazın kılınma süresi ve tesbihat…Bunlar kişiden kişiye değişiklikler gösteren konulardır.

İlk sünneti yavaş kılan birisi,imama yetiştiği yerde tabi olur ve rükudan kalkmadan önce yetişmiş ise,imamla birlikte selam verir.Aksi halde,yetişemediği rekatları tek başına tamamlar.Kişinin kendisinin bileceği bir iştir…Yani,çabuk kıl kardeşim,imama en başta yetiş gibi bir zorlamamız söz konusu olamaz…

Tesbihat,farz değil,sünnettir.Resulullah sav buyuruyor ki;namaz bitince Ayet-el Kürsi’yi okuyup,33 defa SübhanAllah,33 defa Elhamdülillah ve 33 defa Allahü ekber diye tesbihat yapanın deniz köpüğü kadar günahı olsa af olur…Kişi namaz kılıyorsa,bunun gibi hassas mevzuuları da bilmekle mükelleftir.Şimdi bunu bildiği halde,namazını huşu veya başka bir nedenle(sağlık problemi,yavaş okuma…vb olabilir) yavaş kılıp,cemaatle tesbihatı kaçıran kişiye,illa ki sen namazını çabuk kıl ve tesbihatı bizimle yap diyemeyiz değil mi?Tesbihatı tek başına yapabileceği gibi,terk de edebilir.Keyfiyet onundur.

Yalnız burada bir hassas konu daha var ki,çoğumuz kaçırıyoruz;Peygamber sav efendimiz buyuruyor ki;bir mescitte biri (imam olabilir) dua eder,cemaat da amin derse,duaları kabul olur.Bu yüzden,cemaatla namazın yanında,cemaatla tesbihat ve cemaatla duada fayda vardır,zarar yoktur…Yetişeceğimiz işler bunlardan daha önemli midir,bilemem!…

Selam ve dua ile kalın…


Soru: camii de hızlı veye yavaş namaz

farukyazici
Burda yanlışınız var. Cemaatle farz namaza başlandığını gören kişi nafile namazdan çıkıp cemaate katılmalıdır.
Tesbih meselesine gelince, tesbihin cemaatle çekilmesine dair bir bir hüküme rastlamadım. Bundan ziyade namazın tüm rükunlarını eksiksiz olarak yerine getirmek tavsiye edilmişken hızlıca namaz kılıp hemen tesbihe geçmek, böylece tesbih esnasında namaza devam edenin dikkatini dağıtmak hoş bir şey değil. Diyelim ki namaz bitti ve tesbihe geçildi. Tesbihatı tam anlamıyla sakince yapmak cemaat içinde mümkün değil. 15 sn’de 33 kez SübhanAllah diyen bir cemaatin tesbihden alacağı ecri de ancak Allah bilir.


Fakı
Hep cemaati kısa süreliğinide olsa geç takip ediyorum .
Çok çabuk tesbihatı bitiriyorlar .
Çok çabuk sünneti kılıyorlar . Hele ki yatsı namazında son sünnetle vitir namazını birlikte kılarken imam çabuk bitiriyor kısa süreliğini de olsa geriden takip ediyoruz .


DZALBAY
< Burda yanlışınız var. Cemaatle farz namaza başlandığını gören kişi nafile namazdan çıkıp cemaate katılmalıdır. >
Bunun kaynağını rica edebilir miyim kardeşim?Gösteremez isen,ben aksi yönde kaynak vereyim sana…

< Tesbih meselesine gelince, tesbihin cemaatle çekilmesine dair bir bir hüküme rastlamadım. Bundan ziyade namazın tüm rükunlarını eksiksiz olarak yerine getirmek tavsiye edilmişken hızlıca namaz kılıp hemen tesbihe geçmek, böylece tesbih esnasında namaza devam edenin dikkatini dağıtmak hoş bir şey değil. Diyelim ki namaz bitti ve tesbihe geçildi. Tesbihatı tam anlamıyla sakince yapmak cemaat içinde mümkün değil. 15 sn’de 33 kez SübhanAllah diyen bir cemaatin tesbihden alacağı ecri de ancak Allah bilir. >
Tesbihat,illa da cemaatle yapılır diyen olmadı…Hatta buna bid’at diyenler bile var…O ayrı mevzuu…Ama,tesbihat yapanlar yüzünden,namaz kılanın dikkati dağılıyorsa;o şahıs için bir fanus gerekiyor…Tesbihattan ne gürültü çıkıyor ki…Cami dışından gelenlerin yanında…Bir de şu 15 saniyelik tesbihat nasıl bir şey, onu anlamadım…Peygamber sav efendimizin tarif ettiği tesbihatı yaparız;kaç saniye tutarsa tutar…noolur ki?…15 saniyede Ayetel kürsiyi bile okuyamazsın ki…Bu 15,bana biraz zorlama gibi geldi de…

Selam ve dua ile…


farukyazici
Yazdığım mesajlarda kendi fikirlerimi beyan etmekten sakınıyorum. Mutlaka sağlam yerlerden okuduklaırma göre hüküm çıkartıyorum.

< ■ Sünnet namaz kılınırken cemaatle farz kılınmaya başlansa, durum ne olur?

Bu durumda namaz derhal iki rek’ata tamamlanarak imama uyulur. İki rek’at bitirilmeden, imama tâbi olunmaz. Eğer kılınan öğlenin sünneti idiyse, farzdan sonra dört rek’at olarak kaza edilir. Ayrıca son sünnet de kılınır. İlk kılınan iki rek’at ise nafile yerine geçer. Kılman ikindi ve yatsının sünnetleri ise, artık farzdan sonra tekrar kılınarak kaza edilmeleri gerekmez. >
Tesbihat esnasında müezzinin gereksiz komutları konser salonuna çevrilmiş camide yankılanınca ister istemez huşu bozuluyor. Peygamberimizin tarif ettiği ibadet şekli tam ve eksiksiz yapılandır. 15 saniyede çekiliyor dememdeki mana, çok hızlı bir şekilde tesbihat yapıldığıdır. Kıraatin tane tane olanı makbul iken hızlı hızlı tesbih çekmenin hükmünü size bırakıyorum.


imamhatipli42
Arkadaşlar uzaktan davulun sesi hoşgelirmiş. İçinizde imamlık yapan arkadaşlar vardır. Mahalle camiinde sevdiğimiz bir hocamız bize bazen yerini gösterir yatsı namazlarında imamlık yaptırırdı. Bize de nasib olan bir günde ben namazı biraz uzun tutmuşum farkında değilim. Ben namazı bitirdim tesbihata geçerken amcanın birisi hızlıca çıkıp kapıyı çarptı gitti. Neyse tesbihat bitti herkes dağıldı hocamız gelerek bana aynen şöyle dedi aldırma sen böyle şeyler olur. Sebebi nedir ki diye sordum hocamızda dedi ki cemaatin çoğunluğu yaşlı hatta bikaçı afedersiniz prostat dedi uzun süre kalamıyorlar camiide. Ben de anladım hatamı kendi nefsimi düşünerek namazımı uzun tutmuştum belki de ama cemaati ihmal etmiştim. İmamlık sadece namaz kıldırmak değil cemaati iyi tanıyıp elinden geldiği kadar sünnete uymaya çalışıp cemaate namazı sevdirmektir. Şimdi içinizde yav kardeşim üç-beş yaşlının gönlünü edeceğime uzun uzun namazımı kılar Allah (cc)’yü hoşnut ederim diyenler de vardır. Kardeşlerim İslam dini nefret ettirme dini değil sevdirme dinidir. Farz namazları biraz uzun tutarsınız sünnetlerde hafif hızlandırırsınız olur biter. Eğer sürç-i lisan ettiysek affola Rabbime emanetsiniz…


Berât1
İmamhatipli kardeşime katılıyorum rahatsız olanlar oluyor işi olanlar oluyor ona göre cemaatı iyi tanımak gerekiyor


DZALBAY
imamhatipli kardeşime ben de katılıyorum.Bulunduğum semtte camiyle evim duvar komşusu olup,camimizde tek imam var.Bu yüzden genellikle müezzinlik yaparım.İmamımız senelik izne giderken,müftülüğe adımı yazdırıp gider,imamlığa başlarım…

Cemaatin yaklaşık yüzde sekseni gibi diyebileceğim kısmı,yaşlı ve hemen hemen tamamında prostat sorunu var.Gelin bu durumda enine konuna,ağır ağır,tadına vara vara namaz kıldırın bakalım…Tesbihatı bile bekleyemeyip,camiyi terkedenler oluyor bazan.

Kaldı ki,kılınan namaz tadili erkana uygun olup,ikame edilmiş mi,ona bakarım ben…Tadili erkan,benim için olmazsa olmaz bir şeydir…Evinde namaz kılan,hatimle kılsın,bir saatte kılsın,daha değişik lezzetleri o zaman tatsın…Cemaatin bir kısmına eziyet etmeye hakkımız yok diye düşünüyorum…Günümüzde,adam dükkanını kapatıp,camiye geliyor;namaz sonrası açıyor…İşine yetişmesi gerekiyor yani…Bunun örneği benim komşularım var…Asrı saadetteki namazı nasıl kıldırırsınız bu şartlarda cemaate?…

farukyazici kardeşim,ideal olanı anlatıyor ama,zamanımızda ideal olanı uygulama şansımız kısıtlı…Bunu anlamamız gerekiyor…

Selam ve dua ile kalın.


musab
Farz namazları biraz uzun tutarsınız sünnetlerde hafif hızlandırırsınız olur biter.

tam sünnet dışı davranış


islamyolu
çok şükür bir imam bulabildim. bana uzak ama camii genelde oraya gidiyorum . Çünkü imam bilgili düşünceli. kendisi yavaş yavaş kılıyor ki cemaat yetişsin. birde bitirdikten sonra cemaati gözlüyor herkes bitirdiyse Farza geçiyor. Aslında imam Yavaş kıldırırsa Cemaatte alışıyor. Bir camii daha var bana yakın olan oraya gidiyorum Füze gibi uçuyorlar sanıyorum ki o hızla Havada uçacaklar .

Arkadaşımızın dedigi gibi Tadili Erkan olmasa Namaz olmaz. bunun için İmam Olan bilinçli davranıp ona göre Namazı kılmalı. Hastalar var ise sureleri kısa okusun. kolayına geldigini okusun. Ama tadili erkanı kısaltma diye bir şey olmaz.


Köle
Namaz zaten yavaş kılınır,tadil-i erkan ile..jet gibi değil..İmamların çoğu hızlı kıldırıyor..Yaşlıları beklemeden..


musab
imam bakıyor ha cemaate bitirmeyen var mı diye.gözlerim yaşardı kardeş cidden.sevin adına sevindim öyle bir imam buldugun için bu devirde.bazen ben müezzinlerede kızıyorum imam bitirmiş olabilir namazı bak bakalım cemaatin durumu ne.bitirmeyen çok varmı.30 saniye beklese herkes bitircek namazı ama maalesef herkes gibi müezzinde imama göre davranıyor.mesela müezzinin en büyük görevi imamdan önce bitirip imam selam verdiği an Allahu ekber demek.:)


seniseviyorum
Hizli kildiran imamlardan nefret ediyorum!!

Insan camiye huzur bulmak için, maneviyata doymak için gelir dimi?
Ama nerdeee?? Avrupada oldugumdanmidir bilinmezz.. Ama bizim camide namaz olduktan yarim saat sonra ezan okunur.
Tam oldugunda kilanada acayip bakarlar. Imam desen sanki kosu yarisi varr. Adam tekbiri aldimi kendini sasiyorsun.
Dort rekatlik namazı 2 dakikada kildiriyorr mubarekk..


islamyolu
< imam bakıyor ha cemaate bitirmeyen var mı diye.gözlerim yaşardı kardeş cidden.sevin adına sevindim öyle bir imam buldugun için bu devirde.bazen ben müezzinlerede kızıyorum imam bitirmiş olabilir namazı bak bakalım cemaatin durumu ne.bitirmeyen çok varmı.30 saniye beklese herkes bitircek namazı ama maalesef herkes gibi müezzinde imama göre davranıyor.mesela müezzinin en büyük görevi imamdan önce bitirip imam selam verdiği an Allahu ekber demek >
.:)

Kardeş müezzinin yüzünden kaç kere sehiv secdesi yaptım. Ayakta sure okuyorum birden bire müezzin sesini çıkarınca Donup kalıyorum. Okudugum sure yi unutuyorum başa alıyorum. Sonrada tabiki sehiv secdesi yapmamız lazım. 🙂

4 Rekatlık namaz Tesbitime göre Huşu içinde tadili erkana göre 7 dakikada bitiyor. ama Cemaatte bulunan yaşlı amcalar 3 dakikada hallediyorlar. bende en hızlı halimle kıldıgımda 5 dakikadan aşagı kesinlikle inemiyorum.

Geçen Cuma Namazında İsmailağa ya gittim. Allah razı olsun Hocamız ve Cemaat Çok güzel kıldılar. Zaten oradaki ortam Sanki Rasullullah (SAllahu aleyhi ve sellem) zamanındakiler gibi sahabelerimiz gibi. Sanki insan farklı bir dünyaya geliyor. Her tarafta Cübbeli sarıklı sakallı insanlar. Sokakları bile bir değişik.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bende elimden geldiğince camide namazlarımı kılmaya çalışıyorum, bende sürekli geç kalmaktan şikayetciyim, tesbihata kolay kolay yetişemem, geçenlerde kendi kendime dedimki bugün yatsıyı hızlı kılacağım, hızlı derken ayet kısımlarını hızlı okuyacağım yoksa secdeden rukudan çalmak değil hızlı dediğim, ve denedim hızlı okudum hemde okuay bileceğim kadar hıuzlı okudum namaz sonunda gördümki değişen pek bişey olmamış, yani anlamadığım bu insanlar ya eksik okuyor, yada anlaşılmaz derecede hızlı okuyor ki her iki türlüde namaz zaten sahih olmaktan çıkıyor, imamın dualarsan sonra el fatiha demesi ve akabinde caminin nerdeyse yarı yakınının ben rebil alemin demeden kalkıp gitmesi gibi bişey.

Bu konuda imamlarımıza çok iş düşüyor, sizde şahit olmuşsunuzdur yanınızda namaz kılanların bir kısmının yalan yanlış hareketler yaptığına , imalarımız doğru şekilde namaz kılmayı belli zaman aralıklarında cemaate anlatması gerekir, ayakların biri secdede kalkarsa mehruh, her ikiside havaya kalkarsa namazın bozulacağını her namaz kılanın bilmesi gerekir, bu işde imamlara düşmektedir. Allah a emanet olun…


musab
< .:)

Kardeş müezzinin yüzünden kaç kere sehiv secdesi yaptım. Ayakta sure okuyorum birden bire müezzin sesini çıkarınca Donup kalıyorum. Okudugum sure yi unutuyorum başa alıyorum. Sonrada tabiki sehiv secdesi yapmamız lazım. 🙂
>

Sureyi başa alıp okuduğunda sehiv secdesi gerekmez.


Kayıtsız Üye
Bencede imamın ezan bitikten sonra alelacele farza başlaması doğru deyil az önce hocamızla tartıştık bu konuyu en az bir beş dakika arası olması lazım ki ezanı duyan gelip abdest alıp sünnetini filan kılabilsin ihtiyar heyetide daha fazla sevap alır camide bulunmakta ibadet.zaten camiye geliş sebebide cemaatle namaz kılmak hocaların biraz daha ağırdan almasında çok fazilet var duyurulur


Kayıtsız Üye
Valla bu konuda bende çok muzdaribim. Ikisinin sünnetinin 3. Rekatında hoca farza başlıyor! Bu nasıl iştir çözemedim. Hocaya dedim hocam uçuyorsun dedim gülüyor.


volkan_
Selamün Aleyküm. Bende bu konuda rahatsızım desem yeri var. Aynen bazı arkadaşlarımızın yazdığı gibi, (farz namazlarda sıkıntı olmuyor pek) fakat iş ne zaman sünnete geliyor, orada başlıyor yarış:(

Kalbim güm güm çarpıyor, rahatsız olduğum için. Çünkü Allah’a sığınırım, yetiş bakalım yetişebilrsen. Sünneti Evde kılayım diyorum, bu seferde, özelikle sabah, öğle namazlarında nasıl kılacağız, çok daha iyi biliyorsunuz ki önden kılınıyor sünnet.

Tesbihattan önce, son sünneti kılarken yetişemiyorum çoğu zaman, müezzin araya giriyor, bildiğim duayı unutuyorum, tahhiyatta.

Tesbihatta ise amcaların hepsinin maşAllahı var, bu hızda bırak okuduğunu anlamayı, kelimeyi acaba düzgün söyleyen var mı? Varsa helal olsun. 🙂

Siz değerli arkadaşlarımdan bir tavsiye istiyorum. şöyle bir çözüm olabilir mi acaba, başka çare bulamadım, aklıma gelmedi.

3 kısa ayet veya 3 kısa ayet uzunluğunda 1 uzun ayet Fatiha’dan sonra okunabilir.

Buna örnek olarak, şu ayet uygun mudur? Âl-i İmrân Suresi 194. Ayet

Bismillâhirrahmânirrahîm

Rabbenâ veâtinâ mâ ve’adtenâ ‘alâ rusulike velâ tuḣzinâ yevme-lkiyâme(ti)(k) inneke lâ tuḣlifu-lmî’âd(e)

Eğer uygunsa Kuran-ı Kerim’den bu şekilde ayetleri ezberleyip, onları okuyacağım. Yoksa bu şekilde kılınan sünnetin bitirip farza yetişicem diye, ne kıldığımı, ne söylediğimi anlıyorum.

Allah’a emanet.


vel Fecr
sabah namazı imsak girdiğinde sünneti kılabilirsin sonra camiye gittiğinde Allahualem farza yetişirsin.
öğle namazında ilk sünneti camide cemaatle kılabilir. son 2 sünneti evine bırakabilirsin.

Aleyhisselatu vesselam efendimiz sav. bazı durumlarda namazı yaymıştır ki o vakitlerde sürekli ibadet halinde olabilmek için.

bu gibi çözümler bulabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
S.A. hocam neden kabahati namazı yavaş kılan yani doğruyu yapana değilde, müezzin ve imama bulmuyorsunuz ? Sünnetleri imam kıldırmıyor demeyin sonuçta kameti müezzin okuyor ve cemaati umursamadan sünneti hızlıca kılıp kamete başlıyor, sizde mecburen bunu bildiğiniz için hızlı kılmak zorunda kalıyorsunuz. Huşu içinde namaz kılmak varken ortada saçma sapan bir kovalamaca var. Daha ilginç olan şeyde, sünnetleri jet gibi kılan o aynı imam ve müezzin, nasıl oluyorsa farz namaza geçinde vitesi 5 ten 1 e 2 ye alıyor, namazı olması gerektiği gibi yavaş kıldırıyor. Peki soruyorum farz namazı tabiki Allah rızası için kılıyoruz, sünnet namazı kim için kılıyoruz da önemsemeden hızlıca yalap şap kılıp geçiyoruz.


cami, CAMİDE SÜNNET LERİ HIZLI KILIYORLAR, sünnet namazları neden hızlı kılınır

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();