İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz."
mumsema
Hadis No : 1874 Ravi: Ebu Bekri’s-Sıddik Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz." Kaynak: Tirmizi, Da’avat 119, (3554); Ebu Davud, Salat 361, (1514) aynı hadisin başka tercümesi: İstiğfar eden, günde 70 defa aynı günahı işlese ısrar etmiş sayılmaz) hadisin doğru metnini verirmisiniz. hadiste anlatılmak istenen nedir..
وعن أبى بكر الصديق رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ قال: >قالَ رَسُولُ اللّهِ #: مَا أصَرَّ مَنِ اسْتَغْفَرَ، وَلَوْ عَادَ في اليَوْمِ سَبْعِينَ مَرَّةً[. أخرجه أبو داود والترمذي
Hz. Ebû Bekri’s-Sıddîk (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz." [Tirmizî, Daavât 119, (3554); Ebû Dâvud, Salât 361, (1514).
AÇIKLAMA:
1-Bu hadisin mânâsını âlimler şöyle açıklamışlardır: "Bir kimse işlediği bir günaha tevbe ettiği takdirde, aynı günaha dönüp tekrar işler veya bir başka günahı işlerse, her seferinde tevbe de ediyorsa, bu kimse, bir günde ne kadar çok aynı günaha dönerse dönsün, yine de günahta musır sayılmaz. Musır, işlediği günahlara istiğfar etmeyen, pişman olmayan kimsedir. Israr ise çok günah işlemek demektir. İbnu Melek: "Israr, mâsiyet üzerinde sebat etmek, aralıksız günah işlemeye devam etmektir" der.
2- Bu hadiste Allah’ın affından ümit kesilmeyeceği, işlemekte olduğu günahlardan kesin bir dönüşe azmetmiş olan kimseye Cenâb-ı Hakk’ın kapısının her an açık olduğu, böyle bir tevbenin kabûlüne, önceden işlenen günahların çokluğunun, büyüklüğünün veya çeşitliliğinin bir mâni teşkil etmeyeceği ifâde edilmektedir. Nitekim âyet-i kerimede: "Ey kendilerinin aleyhinde (günahta) haddi aşanlar! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin… Çünkü Allah, bütün günahları affeder" (Zümer 53) buyurulmuştur.
İbrahim Canan, Kütüb-ü sitte muhtasarı Tercüme ve Şerhi
Cevap: İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz."
Galus
İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta ısrarcı sayılmaz
Yanıt: İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz."
Ecrinim
< Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz." >
< Ey kendilerinin aleyhinde (günahta) haddi aşanlar! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin… Çünkü Allah, bütün günahları affeder" >
Allah c.c. razı olsun hocam..
Cevap: İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz."
Hoca
tevbeyi bin defa bozsak yine tevbe etmeliyiz.
menzil_guller
İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta ısrarcı sayılmaz
Allah razı olsun hocam..Rabbim tevbe eden ve tevbesine sadık olan kullarından eylesin..selam ve dua ile..
Kayıtsız Üye
selamun aleykum sayın hocam,
benim 13 yaşında bir arkadaşım var. bana birkaç bir şey anlattı ben de size danışmak istedim sorunu şu;
arkadaşım bir günah işlemiş ve çok pişman olmuş sonra tevbe etmiş ve bir süre sonra tekrar bozmuş. tekrar tekrar derken bu nerdeyse beş -altı kez olmuş. ama şimdi çok pişman vicdan azabı duyuyor. ve namaz kılmış, zemzem içmiş bir daha yapmayacağım diye. Sonra bu konuyu araştırmış. tevbesini bozduğu için 3 gün kefaret orucu tutması gerekiyormuş. ama her tevbe bozmaya ayrı ayrı oruç tutması lazımmış. arkadaşım kaç defa bozduğunu hatırlamıyor belki çok belki az. onun üzülmesini istemediğimden size danışmak istedim… şimdiden teşekkürler hocam. Hakınızı helal edin…
TisselTassal
ısrarcı değilim ama an geliyor hata oluyor vicdan azabı duyyom 🙁 o anda amellere bısı oluyo mu tevbe dıyom ama
Şema
Günahtan sonra tevbe demek estağfirullah demek bir nevi tevbedir.
Kayıtsız Üye
Selamun aleykum 28 yasindayim kumar icki vb tum maddeleri kullandim kumar harici kul hakkinada girdim fazlasiyla su anda bunalarin hesabini nasıl verecegom diye kafamdan hiç cikmiyo su an evlendim bazi konularda kendime ceki duzen verdim haram dan uzak duruyrm ama icki iciyorum namaz kilmasini hiç ogrenmedim kilmak istiyprum ama ogrenemiyorum gecmiste kullandigim maddelerden dlayi aklıma hiç bir şey girmiyo bena yardm edin Allah rizasi için
arifselim
Aleykum selam. İlk yapman gereken şey hemen namaza başlamak ve içkiyi bırakmaktır. Unutma, içki bütün günahların anasıdır. Namaz için tek besmele bilsen bile öğrenene kadar bununla kılabilirsin. Öğrenememek bir bahane değildir. Ne kadar öğrenebilirsen onunla kılabilirsin. Daha sonra imkanın olduğu sürece üzerinde kul hakları varsa onlardan kurtulmaya çalış. Çok sabırlı ol, çünkü tam senin bu durumunda şeytan seninle daha çok uğraşabilir ve seni tekrar eski günahlara sürükleyebilir. Bir düşmana karşı olmak gibi uyanık olmalısın.