Doktorluk mesleği ve mahremiyet
ßaran
Soru
Bölümümüz gereği, yani psikoloji bölümü olarak. İster istemez klinik derslerinde falan bayanlarla mesafeli olarak karşı karşıya geliyoruz. Terapilerde ya da buna benzer şeylerde hep birlikte olmak zorunda kalabiliyoruz. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz.
Cevabımız
Değerli Kardeşimiz;
Hasta olan kimsenin doktora gitmesi ve tedavi olması normaldir. Dinimize göre sünnettir. Peygamber (sav) bir hadisi şerifte şöyle buyurur: "Cenabı Allah, ihtiyarlık müstesna mutlaka her hastalık için bir ilâç yaratmıştır" (1).
Ancak imkân varsa erkekler, erkekleri, kadınlar da kadınları muayene edip tedavi etmelidir. İmkân olduğu halde aksini yapmak caiz değildir. Fakat imkân olmazsa, yani hasta kadın olduğu hâlde kadın doktor veya hasta erkek olduğu hâlde erkek doktor olmazsa veya ehli bulunmazsa, imkânda olanı yapmakta beis yoktur.
Muavviz kızı Rübeyyrden şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Peygamber (sav) ile birlikte savaşa giderdik, askere su taşır, hizmet eder, ölü ve yaralıları Medine’ye getirirdik" (2).
El Hafız diyor ki. zaruret halinde yabancı doktorun kadını tedavi etmesinde beis yoktur. İbn Müflih "el-Âdâb el-Şer’îye" adlı kitabında şöyle diyor: "Bir kadın hastalanır ve erkekten başka onu tedavi edecek kimse olmazsa ihtiyaç nisbetine göre kadını muayene edip gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir."
İbn Hamdan da şöyle diyor: "Bir erkek hastalanır, kadından başka onu tedavi edebilecek kimse bulunmazsa o kadın onu tedavi edebilir. Gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir" (3). Hatta doktor müslüman da olmazsa onda tedavi görmekte beis yoktur(4).
1-Müğnil Muhtaç, c. l, s. 357
2-Buhârî
3-Fıkhüs Sünne, c. l, s. 493
4-Muğnil Muhtaç, c. l, s. 357
Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II.195
Bu durumlard niyetin çok önemli olduğunu görüyoruz. Üstad takvayı tanımlarken, "günahlardan kaçınmak kasdıyla" ifadesini kullanır. Niyetimizde hep kaçınmak olacaktır. vazife dışındaki hayatımıza dikkat etmek icab etmektedir. Vazife sırasındaki yakınlık, vazife dışındaki zamanımıza da yansıması durumunda sorun çıkmaktadır. Zaten vazife sırasında bir sorunun olması ihtimali çok zaiftır. Ne de olsa, bir araya geliyoruz, şeklindeki bir yanlış düşünce bizi başka zamanlarda da bir araya getirmesi durumunda sorun baş göstermiş demektir. Vazife sırasındaki konumumuz ile vazife dışındaki durumumuz bir birine karıştırıllmamalıdır.
Diğer taraftan da Rabbimizin bizi günahlardan muhafazası için dua etmeyi de ihmal etmemeliyiz. Hususen uzun tesbihatlara dikkat etmeliyiz. Zira o tesbihatlarda cami dualara vardır ve umumun duasına mazhariyet söz konusudur.
Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör
Cevap: Doktorluk mesleği ve mahremiyet
HADİE
doktorun hastasını muayene etmesinde bir sakınca görülmemiştir ama kişi bundan rahatsız oluyor ve bir türlü bu duruma alışamıyor utanıyor ise bayanın bayan doktora erkeğin erkek doktora gitmesi doktorunda rahat çalışmasına sebep olacaktır
Yorum: Doktorluk mesleği ve mahremiyet
duzgunomer
Bu devirde doktor olmak caiz midir? Erkek doktor, bir çok namahremi muayene edebiliyor mesela. Muayene sonunda bazılarının hastalığı oluyor, bazılarının ise hiçbir şeyi çıkmıyor.
Yorum: Doktorluk mesleği ve mahremiyet
duzgunomer
Veya koridorda biri bayılıyor, kadın doktor varken erkek doktorun o kadına bakması(muayene) etmesi caiz mi?
imam
kadın doktor varken kadının erkek doktora gitmesi caiz değildir
islamda doktorluk