Biz Allahı Unutursak Allahta Bizi Unutur Mu?
rems
Biz Allahı Unutursak Allahta Bizi Unutur Mu?
Esselamun aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu ebeden daima
İnşaAllah sağlığınız, aileniz ve 2 dünyanızla ilgili her ne varsa hiçbir sorun içermiyordur ve herşey yolundadır..ALLAH yolunda harcadıklarınız karşılığında bütün sıkıntılarınızı giderir ve giderecektir de inşaAllah…Hocam size tavsiyeler kitabınızla ilgili bir sorum olacak..Tavsiyeler-1 kitabınızın ‘Maişet’ bölümündeki 201. maddenin son cümlesi aynen şöyle:Başına hiçbir sıkıntı gelmeyen mü’min, ALLAH’ın kendisini unuttuğundan korkmalıdır.
..Sorum şu ki (Haşa!) ALLAH insanı unutur mu ki, sadece ALLAH’ın rahmetinden ümit kesen kullar için Kur’an’da şöyle bir ifade görmüştüm:’Eğer siz ALLAH’ı unutursanız bilin ki ALLAH da sizi unutur (unutulmaya mahkum eder.)’ diye..Bence siz de bunu kastetmişsiniz cümlenizle ama sizi bilmeyip ilk defa tavsiyeler kitabını okuyan birinin aklına şüphe düşmez mi?Yanlış anlamayın hocam sizi düzeltecek değilim ki böyle bir his uyandırmışsam hadsizliğimi mazur görüp hakkınızı helal edin nolur ama ben bu kitabı anne-babasından din adına, takva adına pek bir şey görmemiş hatta neredeyse hiçbirşey görmemiş bir arkadaşıma tavsiye edeceğim; zira bundan dolayı muzdarip oldum…Eğer ki o bana bu soruyu sorarsa ayettekine benzer bir ifade mi kullanayım yoksa başka bir şey tavsiye eder misiniz?..Bir de hocam size bu arkadaşımın hidayetine nasıl sebep olabilirim ya da bir başkasının sebep olmasına nasıl sebep olabilirim diye sormak istiyorum?..Bununla ilgili tavsiye istiyorum…Lütfen arkadaşıma da bana da dua edin ki ben ne kadar makbul olur bilmesem de size dua ediyorum…Önümüz Berat kandilidir eğer aklınıza gelirse ona da dua edin..Adını söylemek doğru olur mu bilmiyorum ismen dua etmeniz için, ama belki hakkı üzerime geçer diye söylemiyorum..Eğer hak geçmez diye söylerseniz adını da söylerim size hocam..Şimdiden çok teşekkür ederim değerli zamanınızı ayırdığınız için…ALLAH son nefesimizde Kelime-i Şehadet’i telaffuz etmeyi nasip etsin…ALLAH sizden razı olsun hocam, ALLAH imanınızı, ilminizi, cesaretinizi ve o hayran olduğum açıklayıcı ve ikna edici konuşmalarınızı arttırsın…Bilmeyip de sizden öğrendiklerim için (ki sayısı çok fazladır) ALLAH sizden razı olsun…Sizi ALLAH rızası için çok seviyorum ve çok seviyoruz hocam…ALLAH’a emanet olun…ALLAH yanımızda, yar ve yardımcımız olsun inşAllah…
Vesselam
Aziz ve kerim ilim talibi,
aleyküm selam va rahmetullah
Kur’an’da Allah’ın kulu unutması iki şekilde yer alır:
NESULLAHE VE NESİYEHUM: Onlar Allah’ı unuttular, Allah da onları unuttu.
NESULLAHE FE ENSAHUM ENFUSEHUM: Onlar Allah’ı unuttular, Allah da onlara kendi benliklerini unutturdu.
Her ikisinde de Allah’ın unutmasının illeti kulun unutması. Yani kul unutmayınca Allah unutmuyor. Allah’ın unutması zikir listesinden kulun adını çıkarmasıdır.
Bu iki unutma aslında birbirinin devamıdır. Allah’ı unutan kulu önce Allah ilgi listesinden çıkarır. Eğer Allah böyle yaparsa, o kul kendi kendisini unutur. Zira şahdamarından yakın olandan uzaklaşan şahdamarından, yani kendisinden de uzaklaşır.
Kul Allah’ı bilinç düzeyinde tutmazsa (zikr) buna zikirden uzaklaşma diyoruz. ZİKRULLAH: ALLAH’IN ZİKRİ isim tamlaması iki manaya birden gelir: ALLAH’IN (KULU) ZİKRİ ve ALLAH’IN (KUL TARAFINDAN) ZİKRİ. Bu ikisi de iç içedir ve lazım-ı gayr-ı mufarıktır. Mülazemet ilişkisi vardır. Biri olmadan diğeri olmaz…
Zikir hatırlamaktır. Tam da bu bağlamda unutmanın zıddıdır. Allah’ı zikretmek 2dil ile anmaya ASLA İNDİRGENEMEZ. O mana için TESBİH KAVRAMI GEÇER. Allah’ı canlı-cansız, şuurlu-şuursuz, akıllı-akılsız tüm varlıklar tesbih eder. Fakat Allah’ı yalnız bilinçli varlıklar zikreder. Zira ZİKİR İÇİNDE BİLİNÇ OLAN BİR BİLİNÇLİLİK HALİDİR.
Yani biz Allah’ı zikrettiğimizde (bilinç düzeyinde diri tuttuğumuzda) Allah da bizi zikreder. asıl zikreden biz değiliz Allah’tır. Ve asıl felaket de bizim Allah’ı unutmamız değil Allah’ın bizi unutmasıdır.
Tavsiyeler’de Maişet bölümündeki 201. maddedeki cümle ile mevzu arasındaki bağ şudur:
Belanın en şiddetlisi peygamberlere, sonra alimlere, sonra zahidlere sonra (Allah’a yakınlığına göre) gelir. Zira İMAN İMTİHANDIR. Evet, iman tam da budur. İMTİHAN YOKSA İMAN YOKTUR. imtihanın olduğu yerde bela, acı, dert, ıstırap, keder, elem mebzul miktarda vardır.
Rabbimiz İbrahim’i etkili ve yaralayıcı belalarla sınadığını, onun ise bütün bu sınavlardan yüzünün akı ile çıktığını ifade buyuruyor. Hakeza Adem’den Nuh’a, Yusuf’tan Musa’ya ağır acılarla sınanmayan bir tek peygamber yoktur. En acısızı cihangir bir yönetici olan Hz. Süleyman gibi görünür, o da hayırsız ve hain evladıyla (Rehoboam) sınanmıştır. Yani, başımıza gelen belalar aslında imtihanda olduğumuzun delilidir. İMTİHANDA İSEK EĞER BU ALLAH’IN BİZİ İMTİHANA ALMAYA LAYIK GÖRDÜĞÜ ANLAMINA GELİR. BİZİ İMTİHANA ÇEKİYORSA BURADAN ALLAH’IN BİZİ AJANDASINDAN SİLMEDİĞİ, KUR’AN’IN BEYANIYLA UNUTMADIĞI SONUCU ÇIKAR. AKSİ İSE UNUTULDUĞUMUZ ANLAMINA GELİR Kİ NEMRUT VE FİRAVUN İÇİN ÖMRÜNDE DİŞİ BİLE AĞRIMADI DENİLMESİNİN SEBEBİ DE BUDUR…
Rabbim değiştirebileceklerimi değiştirme irade ve azmi, değiştiremeyeceklerimize ise sabır ve sebat gösterecek bir dayanma gücü bahşetsin.
Vesselam.
M.İslamoğlu
Cevap: Biz Allahı Unutursak Allahta Bizi Unutur Mu?
İslam
Rabbim değiştirebileceklerimi değiştirme irade ve azmi, değiştiremeyeceklerimize ise sabır ve sebat gösterecek bir dayanma gücü bahşetsin. amin
Allah kulunu unuturmu, Allah bizi unuturmu, Allah kullarını unutur mu