Köpek Pis Midir? Köpeğin islam dinindeki yeri nedir?
Hoca
Köpek Pis Midir?
SORU: Bir kimse köpeğe (veya köpek o kimseye) dokunsa bu kişi sadece köpeğin dokunduğu yeri mi, yoksa vücudunun tamamını mı temizlemelidir?
CEVAP: Köpeğin temiz olup olmadığı konusundaki fıkıhçıların görüşlerinin özeti şudur:
Fıkıh bilginleri bu konuda üç kısma ayrılmıştır:
a- Katı davranıp köpeğin bedeninin ve salyasının necis olduğunu söyleyenler. Bunlar Hanbelî ve Şafiî fıkıhçılarıdır.
b- Meseleyi gevşek tutup .köpeğin bedeninin ve salyasının temiz olduğunu söyleyenler. Bunlar Mâliki fıkıhçılarıdır.
c- Meselede orta yolu tutup bedeninin temiz, salyasının necis olduğunu söyleyenler. Bunlar ise Hanefî fıkıhçılardır.
Hanbelî mezhebinde köpeğin salyası gibi teri de necistir. Köpek bir sudan içince o sudan kalan artık da Hanefî mezhebindeki “artık” meselesindeki hükümde ifade edildiği gibi necistir. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Sizden birinizin kabını köpek yalarsa o kaptaki (kalan) suyu döksün. Sonra o kabı yedi kere yıkasın” (Buharı) buyuruluyor. Hadisteki yalamaktan maksat, köpeğin dilinin bir yanıyla suyu yalayarak iç-mesidir. Köpek suyu böyle içer veya dilini kaba sokarak içer. Hadisde-ki dökmekten maksat, suyu uzak bir yere atıp artık onu başka bir şey için kullanmamaktır.
Bu konudaki bir diğer hadis de şöyledir:
Köpeğin yaladığı kabın temizlenmesi; ilk’i toprakla olmak üzere onun yedi defa yıkanmasıdır. (Müslim ve Ebu Dâvud)
Toprakla yıkamak, su ile toprağı karıştırarak çamur hale gelmiş toprakla yıkamaktır. Çağdaş bilim adanılan köpeğin salyası ile geçiş imkanı olan mikroplardan söz ediyorlar ki toprakla yıkama bu mikropları yok etmektedir.
Mâlikî mezhebine göre hadisteki suyu dökme emri ibadet ifade eden bir keyfiyettir. Bu emri yerine getirir, niçinini, nedenini sormayız. Allah’a ve (Rasülüne) itaat olmak üzere yerine getiririz. Köpeğin yaladığı sudan artan, bu su necis değildir. Köpeğin dokunduğu başka şey de Mâlikî mezhebine göre necis olmaz.
Mâlikîler bu sonucu şu ayetten çıkarıyorlar:
Kendilerine nelerin helâl kılındığını sana soruyorlar. De ki: “Bütün iyi ve temiz şeyler size helâl kılınmıştır. Allah’ın size öğrettiğinden öğretip avcı hale getirdiğiniz hayvanlarınızın avladıklarından da yeyin ve Allah’ın adını üzerine anın (besmele çekin) Allah’tan korkun. Allah’ın hesabı pek çabuktur.” (Maide/4)
Bu âyette av köpeklerinden söz edilmektedir. Buna dayanarak Mâlikîler şöyle diyorar: Köpek necis olsaydı dokunduğu avı necis ‘ederdi. Oysa ayette avcı hayvanların tututuğunu yemenin helâl olduğu bildirilmektedir.
Bazı fıkıh âlimleri şunları ifade etmektedir: Köpek içinde katı bir yiyeceğin buunduğu kaptan birşeyler yese, köpeğin dokunduğu kısım ve çevresi atılır. Geri kalanından yemek caizdir. Çünkü bu kısma köpek dokunmamıştır. Bazı fıkıhçüara göre köpeğin tüyü ıslak olduğu takdirde necistir.
Buraya kadar söylediklerimizden soru sahibi kendine uygun bir sonuç çıkarabilir. Köpek ağzı, salyası veya teri ile bir yerine, mesela ayağına dokunmuş ise Hanefî mezhebine göre sadece köpeğin dokunduğu yer necis olur. Orasını yıkamak gerekir. Burası yıkamakla temiz olunca vücudun tamamını yıkamak gerekmez.
Fakat köpeğin ağzı, teri veya salyası insan vücudununun belirsiz yerlerine dokunursa, bedenin tamanını yıkamamak lazım gelir.
Mâlikî mezebine göre köpekte necislik sözkonusu olmadığından yukarda sözü edilen durumda ayrıca temizlenmeye gerek yoktur.
Cevap: Köpek Pis Midir? Köpeğin islam dinindeki yeri nedir?
Hoca
İslamda mezheplere göre köpeğin hükmü ile ilgili bilgiler:
forumduasi.com/showthread.php?p=449588#post449588Dört mezhebe göre köpeğin hükmü nedir?
Cevap: Köpek Pis Midir? Köpeğin islam dinindeki yeri nedir?
Ebu Muhammed
Dinimizde köpeğin necis pis olduğuna hadis delili
Köpeğin yaladığı kabın temizlenmesi; ilk’i toprakla olmak üzere onun yedi defa yıkanmasıdır. (Müslim ve Ebu Dâvud)
Cevap: Köpek Pis Midir? Köpeğin islam dinindeki yeri nedir?
Kayıtsız Üye
Şu an burda yazılı olan ayeti ön plana almak gerek, Allah c.c. Buyuruyor Maide/4 dolaysıyla fazla yorum yapmakda doğru olmadığını düşünüyorum
Şema
Mâide süresi 4. Ayette köpek ile ilgili bir hüküm yoktur
Köpeğin Necis olması hükmü hadislerden çıkarılmıştır
islamda köpek, islamda köpeğin yeri, köpeğin dinimizdeki yeri